ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:217/300)

Placuszki dyniowe 161

pszennej 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu 2 łyżki oleju Masło orzechowe Dynię kroimy  w drobną kostkę smażymy do miękkości na suchej patelni, następnie blendujemy. Odmierzamy 200g dyni dodajemy jajka,jogurt,olej mieszamy ,wsypujemy mąkę,proszek do pieczenia,przyprawę i szczyptę soli i ponownie wszystko ze sobą mieszamy. Nakładamy porcję ciasta łyżką na rozgrzaną patelnię i smażymy

Andzia Pichci
MIĘKKIE, PUSZYSTE PIERNICZKI – NAJLEPSZY PRZEPIS OD CZYTELNICZKI! 606

muszkatołowa, przyprawa do piernika – po 1 płaskiej łyżeczce * sól – 1 szczypta * masło – 50 g * maślanka – 2 łyżki * mleko – 1 łyżka * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sypkie składniki przesiewamy ze sobą. Masło roztapiamy, lekko studzimy. Do roztopionego masła dodajemy maślankę, mleko oraz jajko, roztrzepujemy. Wlewamy do sypkich składników, zagniatamy gładkie ciasto ( uwaga! ciasto się klei

Ostra na Słodko
Pierogi z makiem 202

zrobienia w przedświątecznej gonitwie. Upiec ciasto, zrobić zupę grzybową, ubrać choinkę, zapakować prezenty. W kuchni stoi sterta brudnych naczyń, w wannie pływa karp, którego nikt nie chce jeść, bo ma takie mądre oczka, a na imię Karol. Wszystko jest takie inne, odświętne. Biały obrus, kolorowe bombki, dekoracje. I ten zapach pieczonych pierników, makowca, drożdżowego

dolcevitainmykitchen
Rogaliki twarogowe z kremem czekoladowym 259

godzinę do lodówki, aby odpoczęło. Ciasto dzielimy na 4 części. 3 z nich zostawiamy w lodówce, jedną wałkujemy na ok 0,5 cm, formując koło.  Dzielimy na trójkąty i wykładamy nadzienie tak jak tutaj (klik).  Pamiętajmy, aby dokładnie zlepić końce, zapobiegnie to wypłynięciu czekolady.  Piekarnik nastawiamy na 200 stopni góra dół. Pierniki układamy na blasze wyłożonej papierem

Kuchnia od dwojga
Pierniczki miękkie – przepis 411

Miód zagotowujemy z przyprawą do piernika, zdejmujemy z ognia i dodajemy margarynę . Mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia się. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier i żółtka . Do mąki z kakao dodajemy kolejno: ubite jajka – mieszamy, miód z przyprawą – mieszamy, śmietanę z sodą, mieszamy dokładnie do połączenia się całości. Powstałe ciasto będzie trochę rzadkie, ale właśnie takie

NiePieprz.pl
Biszkopty Gurgul – prawdziwe biszkopty z Jarosławia 251

nazwa fabryki brzmiała: PAROWA FABRYKA BISZKOPTÓW, PIERNIKÓW I CUKRÓW STANISŁAW GURGUL W JAROSŁAWIU. Pierwszy właściciel jak i kolejni mieli na imię Stanisław. Rody arystokratyczne w ówczesnych czasach zwyczajowo nadawały męskiemu potomkowi takie samo imię, jakie nosił ojciec. Fabryka produkowała bardzo szeroki asortyment wyrobów cukierniczych. Biszkopty należą do jednych z najstarszych i najdelikatniejszych ciast. Ich rodowód sięga XI wieku. Były wypiekane

królestwo garów
Piernikowe muffiny ( minibabeczki ) 177

cukier, kakao, środek spulchniający, przyprawę do piernika i sól umieścić w misce. Po środku zrobić wgłębienie. Dodać jaja, mleko, jabłka, miód i olej. Wymieszać szybko za pomocą widelca. Nie rozbijajmy grudek - babeczki będą wtedy fajnie wilgotne. Formę do muffinek lub foremki ( u mnie silikonowe) wyłożyć papilotkami. Do każdej wkładać 1,5 łyżki ciasta, nałożyć marmoladę, przykryć płaską łyżką ciasta

kawawszklance
Schabowe z pieczarkami i cebulką 222

jutrzejszy dzień zostawiam m. in ciasto, będzie to znana już z bloga  gostyńska krówka z dżemem porzeczkowym bez pieczenia (przy okazji postaram się ładniej ją sfotografować, bo dotychczasowe zdjęcie raczej odstrasza, no cóż wykonywane było tuż przed zniknięciem ostatniego kawałeczka), nie zabraknie również   deseru truskawkowo- piernikowego z likierem amaretto wykorzystującego poświąteczne pierniki, przygotuję również gołąbki w kapuście

Kuchenne aromaty
Świąteczne babeczki-choinki 174

kakao naturalnego czubata łyżeczka przyprawy do piernika czubata łyżeczka cynamonu 1 szklanka maślanki 1/3 szklanki oleju Do dekoracji: 12 waflowych rożków do lodów, lukier, posypki Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche i mieszamy, do drugiego mokre i też mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami

Zawsze głodna!
Lody czekoladowe na ciepło 151

27.03.2018 Przysmak dla dzieci ale nie tylko. Dla dorosłych opcja z dodatkiem rumu. Zamiast ciastka do kawy 🙂 Składniki 5-6 sztuk słodkich cukrowych rożków do lodów

gotuj ze mną
Marchewkowiec 162

ciasto jest wilgotne i delikatne. Dodatkowo lubię je piec w tortownicy - wydaje mi się bardziej eleganckie. Po prostu je uwielbiam! Może jest trochę wymagające i czasochłonne, ale uwierzcie mi WARTO! Składniki : 1 szklanka mąki pszennej 1 niecała szklanka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu - ja jeszcze lubię sobie sypnąć przyprawy do piernika(...)delikatnie całość mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, u mnie tortownica ma średnicę 24 cm. Piec około 50 min do godziny czasu (sprawdzać patyczkiem czy jest już suchy) Kiedy ciasto się piecze można zacząć robić krem: Serek dajemy do miski razem z masłem i ubijamy do powstania gładkiej masy, potem dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Chowamy do lodówki

Justa próbuje gotować
Keto brownie z dynią (Paleo, LowCarb) 236

Ciasta, desery, czekoladki – tutaj dynia sprawdza się wyśmienicie. Tak jest też w przypadku dzisiejszego wypieku, a jest nim keto brownie z dynią . Jest to ciasto w typie sernikobrownie. Polewa dyniowa, która ląduje na wierzchu czekoladowego ciasta jest bowiem połączeniem dyni i jogurtu kokosowego. Ciasto jest bardzo udane, jedyne, co bym w nim zmieniła, to wmieszałabym polewę dyniową do ciasta czekoladowego(...)alla carbonara (Keto, Paleo, LowCarb) Kwadraty dyniowe a’ la krówka (Keto, Paleo, LowCarb, Vegan) Ciasto dyniowo- pomarańczowe Paleo, Keto Paleo ciasto dyniowe z polewą “sernikową” (Keto, LowCarb) Czekoladki z dynią Keto & Paleo Keto paluchy czarownicy (Paleo, LowCarb) Brownie z dynią Ciasto czekoladowe w połączeniu z jogurtową polewą dyniową? Tak - to właśnie keto brownie z dynią! Iście

Modern Cave Girl
Pierniczki imbirowe – ulubione 184

wpadł na to, że są to pierniki imbirowe), pierniczki nie są również ostre czy piekące (chociaż takie również lubię). Są tak pyszne, że nie trzeba do nich robić polewy. Polecam, jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy

Moja Delicja
Pierniczki imbirowe – ulubione 229

wpadł na to, że są to pierniki imbirowe), pierniczki nie są również ostre czy piekące (chociaż takie również lubię). Są tak pyszne, że nie trzeba do nich robić polewy. Polecam, jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków na święta :) Przepis oraz metodę przygotowania pierniczków imbirowych zaczerpnęłam od australijskiego szefa kuchnia Curtisa Stone`a. Podwójne trzymanie ciasta na pierniczki w lodówce (najpierw wkładamy

Moja Delicja
Świąteczne proste pierniczki 129

opakowania przyprawy do piernika  1 łyżeczka sody oczyszczonej  łyżka kakao  1/4 szklanki mleka  łyżeczka proszku do pieczenia  do dekoracji: lukier, orzechy, rodzynki  Masło, miód, cukier i mleko podgrzać do rozpuszczenia mleka. Mąkę przesiać z kakao, sodą, przyprawą i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodaj przestudzone mokre oraz jajka. Wyrabiaj ciasto na gładką masę

Mango Papaja
Świąteczna granola z pierniczkami / Christmassy gingerbread granola 224

świątecznym akcentem czyli pokruszonymi pierniczkami Stempel od Delecty. Pełna orzechów, miodu i korzennych przypraw, doskonale sprawdzi się na świąteczne śniadanie. Można też ją wykorzystać jako posypkę do świątecznych ciast i deserów. Polecam! Scroll down for recipe in english Świąteczna granola z pierniczkami (6 szklanek) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka wiórków kokosowych Bakalland ½ szklanki pistacji Bakalland, z grubsza posiekanych(...)minut, mieszając co 15 minut, tak by granola piekła się równomiernie. Podzcas ostatniego mieszania polej kolejnymi 2 łyżkami miodu.. Następnie wyjmij z piekarnika i wmieszaj pokruszone pierniki. Smacznego! Recipe in English Christmassy gingerbread granola (6 cups) Ingredients: 3 cups rolled oats 1 cup shredded unsweetened flaked coconut ½ cup pistachios, roughly chopped ½ cup almonds and or walnuts, roughly chopped

karmelowy
Korzenne ciastka z amarantusa i orzechów włoskich 195

piernika (bez cukru i mąki) * PRZYGOTOWANIE Orzechy włoskie zmiksuj w blenderze na proszek i połącz z amarantusem. Dodaj przyprawę korzenną. Len w osobnej szklance zalej 100 ml wrzątku i energicznie wymieszaj. Powinna powstać gęsta pasta. Wlej ją do amarantusa. Olej kokosowy podgrzej i wlej do reszty składników. Dodaj syrop klonowy. Wszystko wymieszaj dokładnie i wyrób lekko jak ciasto. Powinna powstać

Food Square
Pierniczki alpejskie 255

szklanki cukru 2 płaskie łyżki kakao 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 200g miodu 125g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika     *** Miód zagotowujemy z masłem oraz przyprawiamy i odstawiamy do wystudzenia *** *** Śmietanę mieszamy z sodą i odstawiamy. Śmietana trochę zwiększy swoją objętość *** *** Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy(...)delikatnie mieszamy. Następnie miód i ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę i znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Ciasto z początku będzie dość rzadkie, jednak następnego dnia zgęstnieje *** *** Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkujemy na grubość około 0,5 cm (ważne aby nie było za cienkie) *** *** Za pomocą

Blog z Apetytem