ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:211/300)

Tuńczykowe kwiatki 155

ciasta i za mało.Taka mała przekąska przyjemność gwarantowana. 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 żółtko 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 160 g serka śmietankowego puszystego sól, pieprz 6 oliwek czarnych i zielonych 3 pomidorki koktajlowe kawałek papryki żółtej natka pietruszki szczypior, bratki Za pomocą foremki do wykrawania pierników kształt kwiatek wycinam 18 kwiatków.  W 12 kwiatkach wycinam

wesoła kuchnia
Cantucci z korzennymi przyprawami 151

rozpuszczone ostudzone masło i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i miksujemy chwilę do połączenia się składników. Wsypujemy orzechy i mieszamy. Przygotowaną masę wstawiamy na 20 minut do lodówki. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni, wykładamy blachę papierem do pieczenia. Wyjmujemy ciasto z lodówki i w rękach formujemy z niego dwa podłużne wałki

Słodka Strefa
Owsiane ciasteczka z dynią 181

oliwek 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 0,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej  wykonanie: Jajka i miód ubijamy mikserem do chwili aż podwoją swoją objętość. Następnie dodajemy dynię startą na dużych oczkach i resztę składników. dokładnie mieszamy. Za pomocą małej łyżeczki nakładamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Staramy się przy tym formować okrągłe

Przysmaki Karolki
Pulchne pierniczki 153

przesiać do miseczki. Dodać cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika. Miód i masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy do sypkich produktów.  Wbijamy jajka i sodę rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody i wlewamy ją do miseczki. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Gotowe ciasto chowamy do miseczki i zakrywamy folią i odstawiamy

Różne smaki w kuchni
Dietetyczne pierniczki, alternatywa do tradycyjnych świątecznych pierniczków 167

mąki pełnoziarnistej 2 szklanki otrębów pszennych 150ml miodu 50g przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki stewii 150ml mleka 2 łyżki oleju rzepakowego czekolada gorzka i biała do ozdabiania pierniczków Sposób przygotowania: Mleko oraz miód podgrzej. W dużej misce wymieszaj wszystkie składniki. Zagnieć ciasto, powinno być dosyć twarde. Rozwałkuj ciasto na grubość około pół centymetra

wysmienity
Miękkie pierniczki pełnoziarniste 248

mąki żytniej pełnoziarnistej 200 g ksylitolu 2 łyżki przyprawy do piernika 2,5 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 jajka  180 g płynnego miodu 160 g roztopionego masła  PRZYGOTOWANIE Suche składniki miksujemy. Dodajemy jajka, miód oraz wystudzone masło. Wyrabiamy (ręcznie lub przy pomocy malaksera) jednolite ciasto. Schładzamy w lodówce przez 45 minut.  Wałkujemy na grubość

Moje Kuchenne Rewelacje
Korzenne aromatyczne pierniki - ludziki 134

zwykłego 1/2 szklanki melasy lub miodu 6 łyżeczek dobrej przyprawy do piernika 1/4 szklanki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 żółtko szczypta soli 1. W jednej misce mieszamy suche składniki oraz drobno kroimy masło, w drugiej łączymy ze sobą mokre składniki. Następnie łączymy wszystko razem, zagniatamy i jeśli ciasto zbyt klei się do dłoni to podsypujemy je małą ilością mąki

Apetyczna babeczka
Brownie Serowo – Dyniowe 139

nakładamy nadzienie serowo – dyniowe (patrz niżej), przykrywamy pozostałą częścią surowego ciasta (nakładając je kupkami) i ponownie pieczemy około 30 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Nadzienie serowo-dyniowe: 1 jajko 120 g serka kremowego np. Philadephia 100 g puree dyniowego 55 g cukru kryształu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżki mąki pszennej Z dyni wyjmujemy miąższ i blednujemy. Serek

Made By Mom And Son
Pulchne pierniczki 292

przesiać do miseczki. Dodać cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika. Miód i masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy do sypkich produktów.  Wbijamy jajka i sodę rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody i wlewamy ją do miseczki. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Gotowe ciasto chowamy do miseczki i zakrywamy folią i odstawiamy

Słodkości i nie tylko
Panforte 110

Wiele już razy czaiłam się, żeby wypróbować przepis na panforte – ciężkie, zbite ciasto, które pochodzi z Włoch i robi się je najczęściej w okresie bożonarodzeniowym. Wiedziałam, że będzie mi smakować ale jakoś do tej pory nie udało się wypróbować… gdybym tylko wiedziała, że będzie smakować tak bardzo! Tyle lat straconych bez panforte! Nie jest to przepis ortodoksyjny(...)klasyczny na panforte – gdzie często w składnikach jest kakao i mnóstwo przypraw korzennych przez co bardziej przypomina w smaku piernik. W wersji którą ja zrobiłam był kardamon, który idealnie zgrywa się ze skórką pomarańczy i czekolada. Do tego figi, orzechy laskowe i trochę włoskich – miały być migdały ale pomyłkowo kupiłam migdały niewyłuskane i nie chciało mi się już

Cooking for Emily
Keto ciasteczka z konfiturą (Paleo, LowCarb) 100

Świętami Bożego Narodzenia , a zielony pięknie komponuje z konfiturą w kolorze burgundu. Zanim je zobaczyłam, chciałam zrobić je w wersji tradycyjnej, czyli lekko piernikowej. Ale potem postanowiłam dodać do ciasta herbaty matcha dla uzyskania zielonego koloru. Jak sami widzicie, nie do końca się udało, także przyjmijmy, że jest to pierwotna wersja, czyli po prostu pierniczki . Przepis na same ciastka został(...)która robiła podczas Świąt nie tylko te ciasteczka cynamonowe , ale i takie pierniczki lukrowane. Przepisu na nie także nie zdążyłam zamieścić na blogu, ale za to dokładnie to samo ciasto wykorzystałam do dzisiejszej propozycji. Keto linzer cookies Nadzienie ma znaczenie Konfitura, która wypełniła środek ciastek to zaś własnej roboty mocno zagęszczony sok z granatu . Myślę, że świetnie nada się też

Modern Cave Girl
Ochudzone muffinki świąteczne FIT 149

piernika 1/2 łyżeczki cynamonu + dwie garści orzechów włoskich powidła korzenne Stovit (o smaku śliwki korzennej i pomarańczy korzennej) Wykonanie: Składniki mokre wymieszać ze sobą: roztopiony i ostudzony olej kokosowy, mleko, jajka. W osobnym naczyniu wymieszać suche składniki, a następnie dodawać do składników mokrych -cały czas miksując. Na koniec dodać rozdrobnione orzechy i wymieszać delikatnie łyżką. Nakładać ciasto do połowy wysokości

Tradycyjna Kuchnia
Jak zrobić puder z owoców 98

lukru i polewy do wypieków i pierników lodów i sorbetów chlebów, bułek i innego rodzaju pieczywa W pudrze owocowym możesz też obtoczyć domowe trufle, bajaderki oraz domowe cukierki i galaretki. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sałatek owocowych.   Najbardziej uniwersalny jest moim zdaniem puder jabłkowy. Często dodaję go m.in. do ciasta marchewkowego, jako zagęszczacz do masy na szarlotkę

Cztery Fajery
Keto ciasteczka z konfiturą (Paleo, LowCarb) 109

Świętami Bożego Narodzenia , a zielony pięknie komponuje z konfiturą w kolorze burgundu. Zanim je zobaczyłam, chciałam zrobić je w wersji tradycyjnej, czyli lekko piernikowej. Ale potem postanowiłam dodać do ciasta herbaty matcha dla uzyskania zielonego koloru. Jak sami widzicie, nie do końca się udało, także przyjmijmy, że jest to pierwotna wersja, czyli po prostu pierniczki . Przepis na same ciastka został(...)robiła w tym roku nie tylko te ciasteczka cynamonowe , ale i takie pierniczki lukrowane. Przepisu na nie także nie zdążyłam zamieścić na blogu, ale za to dokładnie to samo ciasto wykorzystałam do dzisiejszej propozycji. Keto linzer cookies Nadzienie ma znaczenie Konfitura, która wypełniła środek ciastek to zaś własnej roboty mocno zagęszczony sok z granatu . Myślę, że świetnie nada się też

Modern Cave Girl
Chlebki pita - najlepszy dodatek do hummusu 180

przygotować z mąki białej, razowej, atta lub mieszanki różnych rodzajów mąki. Pity mogą się różnić wielkością i grubością, mogą być miękkie lub chrupiące. Można je upiec na patelni, w pierniku, w tradycyjnym glinianym piecu lub na ognisku - wariantów jest bardzo wiele. Jednak wspólną cechą wszystkich chlebków pita jest to, że w trakcie pieczenia rozdzielają się na dwie warstwy, tworząc charakterystyczną(...)pszennej     240 ml letniej wody     7 g suchych drożdży lub 20 g świeżych   półtorej łyżki oliwy i dodatkowo kilka kropli do posmarowania ciasta 1 czubata łyżeczka cukru   1 łyżeczka soli    350 g mąki pszennej    190 ml letniej wody    7 g suchych drożdży

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierniczki II 103

proszku do pieczenia (15 g), Miód, cukier, masło, przyprawę do piernika, kakao włożyć do garnka, wymieszać i zagotować ciągle mieszając. Odstawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać na stolnicę. W mące zrobić zagłębienie. W zagłębienie rozbić jajka, dodać sól, wlać masę miodową i zagnieść jednolite ciasto. Uformować ciasto z kulę, zawinąć w folię i odstawić w temperaturze

królestwo garów
Pulchne pierniczki 851

misce wymieszać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, kakao i przyprawę do piernika. Jajka wybić, rozbełtać. Gdy masa w garnuszku będzie już chłodna dodać do niej jaja i dokładnie wymieszać, do połączenia się składników. Gotową masę przelać do miski z mąką i całość zagniatać do czasu, aż składniki się połączą. Ciasto piernikowe owinąć szczelnie folią spożywczą i włożyć do lodówki na całą

Krakowskie smaki Ani
Pierniczki ekspresowe z bakaliami 161

przesiać mąkę pszenną i mąkę pełnoziarnistą z sodą, przyprawą do piernika, solą, dodać bakalie. Jajka ubić z z cukrem. Wlać rozpuszczone masło i jeszcze chwilę miksować, dodać miód zmiksować. Następnie do jajek stopniowo dodawać sypkie produkty i za pomocą łyżki wymieszać. Dodać pokrojone bakalie i zagnieść na elastyczne ciasto. Odstawiamy na pól godziny, aby odpoczęło w chłodnym miejscu

Ciastka - domowe słodkości
Bezowy wieniec wigilijny 180

coraz bliżej. Czas pomyśleć o świątecznych dekoracjach. Ostatnio bardzo modnym ciastem zdobiącym stół świąteczny stał się Bezowy wieniec wigilijny , czyli beza Pavlovej właśnie w kształcie wieńca. Moja wersja bezowego wieńca jest z dodatkiem ciemnego, gorzkiego kakao, równoważącego słodycz bezy. Do tego wiśnie w żelu aromatyzowane świąteczną przyprawą do piernika, gotowane w soku pomarańczowym z dodatkiem likieru Cointreau oraz krem

Moja Delicja
ciasteczka imbirowe z miodem 123

łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 szklanki cukru 20 g kandyzowanego imbiru bardzo drobno pokrojonego 125 g miękkiego masła 100 g płynnego miodu drobny cukier do obtaczania ciasteczek wykonanie: Wymieszałam wszystkie suche składniki, dodałam miękkie masło i wyrobiłam palcami, jak kruszonkę. Do ciasta dodałam leciutko podgrzany miód i dokładnie wymieszałam łyżką. Z masy formowałam

babka w formie
Gruszka w syropie skąpana z ciasteczkiem podana 153

gramów masła 82% 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy z prawdziwą wanilią Wykonanie: Wszystkie "suche" składniki umieść w misce, dodaj do nich żółtka oraz masło. Masło posiekaj w misce nożem mieszając je jednocześnie z pozostałymi składnikami. Zagnieć następnie ciasto - musi być gładkie i jednolite. Uformuj je w kulę i włóż

Garniec Magalie
pierniczki (przepis III) 145

łyżeczki proszku do pieczenia ~3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika (lub opakowanie sklepowej) ~czubata łyżka miękkiego masła   dodatkowo: jajko rozmącone z łyżką mleka do posmarowania pierniczków Mąkę z przyprawą, sodą i proszkiem przesiewamy, robimy wgłębienie. W rondelku podgrzewamy miód i masło, jeszcze ciepłe wlewamy do mąki zarabiając ciasto nożem. Dodajemy jajko, cukier, siekamy do połączenia składników i wyrabiamy ciasto

chili & sugar
CIASTO MARCHEWKOWE Z CZEKOLADĄ – NAJLEPSZE! 832

Państwa, przed Państwem najlepsze na świecie ciasto marchewkowe! Częstujcie się! SKŁADNIKI: * starta marchew – 2 szkl * mąka pszenna – 1,5 szkl * duże jajka – 3 szt * olej – 1 szkl * cukier – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * soda – 1 łyżeczka * cynamon – 1 czubata łyżeczka * przyprawa do piernika – 1 szczypta * cukier waniliowy

Ostra na Słodko
Pierniczki 138

masła 2 jajka 20 g przyprawy do pierników 15 g proszku do pieczenia Zrumienić na  patelni 2 łyżki cukru, zalać 2 łyżkami wody, dodać miód, masło i resztę cukru. Zagotować, dodać przyprawy i ostudzić do letniej temperatury. Dodać mąkę, jajka i proszek do pieczenia. Zagnieść ciasto i odstawić na kilka dni. Po paru dniach ciasto rozwałkować

Jadło i czytadło
Pierniczki bożonarodzeniowe 116

szklanki płynnego miodu 2,5 szklanki mąki 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej   Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy miód, mąkę, przyprawę i sodę, zagniatamy wszystko ręką. Ciasto zawijamy w folię, wkładamy na 20 minut do lodówki. Potem

noteskulinarnyfiga

Proponowane wyszukiwania