przygotowałam podobną chatkę dla moich dzieci. Karolina ciągle pyta kiedy będzie ją mogła zjeść, a Asia najchętniej rozłożyłaby ją na części pierwsze. Do przygotowania mojej tegorocznej chatki użyłam piernikowego ciasta bez dodatku kakao - to dobra wiadomość dla tych, którzy są na nie są uczuleni. Niestety popełniłam jeden malusi błąd - nie zaplanowałam drzwi do mojego domku i kiedy świeczki się(...)może zakończyć się katastrofą! Dlatego oszczędzamy tea lighty, które zamurowałam w środku;) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 2/3 kostki masła 25 dkg miodu 2 łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na lukier: 250-400 g cukru pudru 1 białko łyżka soku z cytryny opcjonalnie woda Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić
Kulinarne Inspiracjedopadła ta epidemia. I wcale nie zmierzaliśmy się z niej leczyć. Wręcz przeciwnie, poddaliśmy się jej zupełnie. A co tam. Niech mieszają się składniki, niech gniecie i wałkuje się ciasto. Niech pachnie w domu miodem, cynamonem i radością. Do pracy zabraliśmy się z zapałem godnym przodowników pracy. Każdy miał przydzielone zadania. Julka przyniosła stolnicę, Alan z troską(...)Lenka? Ona pomagała wszystkim. A potrzebne nam było: 0,75 szklanki miodu 1 szklanka cukru 150 g. masła 2 jajka 6 szklanek mąki tortowej 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Z tej ilości składników można zrobić dużo, oj dużo ciasteczek. Ale to dobrze, bo po upieczeniu przeważnie jedno trafia do buzi
Niuniokiwieczór. Najpierw, zapraszam Was na danie główne. Chociaż, jeśli chcecie zrobić też i ciasto z dzisiejszego przepisu (jest poniżej), to najpierw przygotujcie jabłka na ciasto. PIECZONY KURCZAK Z MIODEM I JABŁKAMI Składniki (na 4 osoby): 8 pałeczek z kurczaka (ew. duży filet pokrojony na mniejsze kawałki) 2 duże jabłka(...)płynnego miodu łyżka suszonego majeranku sól, pieprz, ostra papryka do smaku opcjonalnie – choć bardzo polecam – 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej (takiej jak do piernika) Kurczaki podsmażamy na rumiano – ja robię to w żeliwnym głębokim naczyniu, które później mogę włożyć do piekarnika. Można również oczywiście wykorzystać patelnię i naczynie żaroodporne
Patchworkobiadowa może liczyć się za wieczór. Najpierw, zapraszam Was na danie główne. Chociaż, jeśli chcecie zrobić też i ciasto z dzisiejszego przepisu (jest poniżej), to najpierw przygotujcie jabłka na ciasto. PIECZONY KURCZAK Z MIODEM I JABŁKAMI Składniki (na 4 osoby): 8 pałeczek z kurczaka (ew. duży filet pokrojony na mniejsze kawałki) 2 duże jabłka ze skórą pokrojone w ósemki(...)przecieru pomidorowego ok. 100 ml płynnego miodu łyżka suszonego majeranku sól, pieprz, ostra papryka do smaku opcjonalnie – choć bardzo polecam – 1/4 łyżeczki przyprawy korzennej (takiej jak do piernika) Kurczaki podsmażamy na rumiano – ja robię to w żeliwnym głębokim naczyniu, które później mogę włożyć do piekarnika. Można również oczywiście wykorzystać patelnię i naczynie żaroodporne do pieczenia. Solimy, posypujemy
Patchworkozdabianie. Radości jest przy tym co niemiara. Czas spędzony na wspólnym ozdabianiu ( często do późnych godzin nocnych) - bezcenny...W tym roku by wyjść naprzeciw ich trudom ( nasze poprzednie ciasto troszkę trudne było w wyrabianiu) postanowiłam przetestować wcześniej przepis od mojej ulubionej blogerki. I tak oto już dzisiaj pierwsza tura pierniczków, która z oczywistych względów świąt niestety nie doczeka(...)płaskie łyżeczki przyprawy piernikowej( u mnie Kotanyi- chyba jedyna bez dodatku cukru i mąki)- 1 łyżeczka z czubkiem sody oczyszczonej 10g- szczypta soli- 1 duże jajkoMasło, miód, przyprawę do piernika i ksylitol( jeżeli nie mamy mielonego) lekko podgrzać ale nie gotować. Masa musi być płynna.Do miski wsypać mąkę ( dałam 530g, ale myślę, że można więcej - najlepiej powoli dosypywać
Smaczne Zdrowedeser. Muffiny z mąki razowej z dynią, przyprawami korzennymi i bakaliami. To prawdopodobnie najprostszy wypiek jaki możemy sobie wyobrazić, a to dlatego, że nie wymaga starannego mieszania ciasta. Składniki suche wystarczy połączyć z mokrymi za pomocą łyżki, napełnić foremki i po około 20 minutach w piekarniku mamy piękne rumiane babeczki. Dzięki dyni zachowują wilgotną, apetyczną fakturę. Znikają(...)piernika (cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/3 łyżeczki soli2 jajka2 szklanki startej dyni1 szklanka oleju roślinnego1/3 szklanki mioduPrzygotowanie:Bakalie zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut, następnie odsączamy na sitku.Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy jajka, olej, dynię i miód. Mieszamy delikatnie łyżką, na koniec dodajemy bakalie. Następnie napełniamy ciastem papilotki
Smakowity Blog Kulinarnymojprzepisna.pl | Zapiekana owsianka z marchewką (wegańska, bez glutenu, bez cukru) Genialna owsianka, zapiekana z marchewką, doskonała alternatywa dla zwykłej codziennej owsianki. Kremowa, z przepysznymi zapiekanymi orzechami
moj przepis nazasadom wypieku ciasta, to ten przepis jest dla was. Potrzebujemy: 3 szklanki musu z dyni (dynia upieczona i miksowana) duży kubek (ok 350g) jogurtu naturalnego (użyłam bałkańskiego) 5 całych jajek jeden serek naturalny Arla pół szklanki maślanki lub 5 łyżek gęstej śmietany 4 łyżki miodu wielokwiatowego łyżeczka startego imbiru 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub do piernika ½ łyżeczki soli ½ szklanki(...)masę. Dodajemy mus z dyni, przyprawy i miód. Znowu łączymy na gładko. Wsypujemy na początek 2 szklanki mąk, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Tak, żeby było bez grudek. Ciasto ba spływać bardzo gęstą i powolną strugą, więc dodajemy mąkę dotąd aż uzyskamy taką konsystencję. Ważne, żeby masa była gładka i jedwabista. Gęste ciasto wlewamy do foremki. Wyrównujemy powierzchnię
ladykitchenmnie dzisiaj ciasto iście jesienne. Z dynią, orzechami laskowymi i suszonymi morelami. Ciasto dyniowe zrobiłam pół na pół z mąki pszennej białej i pełnoziarnistej. Dostojności dodaje mu gęsty, biały lukier. Mi on przywodzi na myśl śnieg.... i nie wiem, czy to dobrze, czy źle. Jakoś do zimy mi nie spieszno ... Składniki:( duża porcja, na dwie keksówki )* 1 szklanka mąki pszennej(...)oczkach dyni, u mnie butternut* 1 szklanka oleju rzepakowego* 4 jaja* 1 1/4 szklanki cukru * 1 łyżeczka sody* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia* szczypta soli* 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika* garść orzechów laskowych* garść moreli suszonychWykonanie: Obie mąki przesiać, połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz przyprawą do piernika.W misie zmiksować olej z cukrem. Nie przerywając miksowania, dodawać
kolorowotorcikowopiernikowe szaleństwo .Uwielbiam ten czas gdy dom pachnie korzennymi przyprawami ... cynamon , goździki . kardamon ... rozsiewają swój aromat .Tegoroczne "pierniczenie" rozpoczęłam od skromnych w wyglądzie , ale niezwykle pysznych pierników w kształcie kopytek .Aromatyczne ciacha oblane kawowym lukrem . Pamiętam je jeszcze z dzieciństwa , można je było kupić w niemal każdym sklepie . Zazwyczaj kupowało się po kilka sztuk , bo miały(...)wsypać do miski .W masie miodowej rozpuścić drożdże , całość wlać do mąki , dodać pozostałe składniki i wymieszać łyżką na jednolite gładkie ciasto.Odstawić na ok godzinę.Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę , podzielić na 3-4 części , z każdej uformować wałek o średnicy ok 1,5 - 2 cm i pociąć pod skosem na kopytka . Ułożyć na blaszce
Malinowa Kawiarenkapowinna być gęsta. Ciasto nakładamy łyżeczką i za pomocą drugiej łyżeczki zrzucamy na gorący olej. Możemy łyżeczką najpierw umoczyć w oleju, ciasto nie będzie tak się kleiło. Smażymy z dwóch stron na złoto-brązowy kolor. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papierowy ręcznik do odsączenia. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze z dodatkiem cynamonu lub przyprawy do piernika
Życie zaczyna się w kuchnidużej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i dokładnie wymieszać. Masło rozpuścić w rondelku. 2. Jajka z cukrem utrzeć mikserem na puch, dodać rozpuszczone masło, cały czas miksując dodać suche składniki, mleko, powidła i wszystko dokładnie wymieszać szpatułką. 3. Ciasto piernikowe przełożyć do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi papilotkami na wysokości 3/4 foremki. 4. Piec
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 paczki przypraw do piernika Przygotowanie: Przyrządzić karmel z łyżki cukru i małej ilości wody Cukier zalać karmelem, dodać miód, masło, przyprawy piernikowe, po czy zagotować i ostudzić Do przesianej mąki dodać przygotowaną masę, jajka i sodę Zagnieść ciasto, rozwałkować i wycinać kieliszkiem małe placuszki lub inne kształty Piec około
Proste Potrawymasła * 1 jajko * 2 łyżeczki płynnego miodu * 1 łyżeczka przyprawy do piernika (użyłam Skworcu ) * dodatkowo foremki do wykrawania ciastek, w moim przypadku były to foremki z wytłoczonym do wyciskania wzorem , które nabyłam w sklepie SWEETDECOR.PL . Wykonanie: Wszystkie składniki na ciastka umieścić w misce. Dłonią zagnieść ciasto, owinąć je folią spożywczą i włożyć na około pół godziny do zamrażalnika
Zrób to smaczniemąki wrocławskiej Do miski przesiewamy mąkę z sodą oraz przyprawą do piernika. Do rondelka dajemy masło, cukier oraz miód – rozpuszczamy na niewielkim (!) ogniu aż do całkowitego połączenia się składników. Studzimy. Następnie łączymy z sypkimi składnikami. Dodajemy jajka i zagniatamy. Stolnicę delikatnie podsypujemy mąką. Partiami wałkujemy ciasto na grubość około 5 mm. Wycinamy kształty. Delikatnie przenosimy na blaszkę wyłożoną papierem
Smaki Na Talerzugęstnieć. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika - wymieszać. Do mąki dodać płynne składniki i całość dobrze wymieszać, na początku łyżką. Następnie masę przełożyć na stolnicę/blat i dobrze zagnieść. Masa jest dość luźna, w razie potrzeby podsypać odrobinę mąki. Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum
kolorowotorcikowojednej miski wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier, przyprawę do piernika, kakao, całość mieszamy łyżką. Do drugiej miski wbijamy jajka, dolewamy mleko i olej, mieszamy. Następnie do mokry składników dodajemy suche, mieszamy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Do każdej foremki nakładamy 1-2 łyżki ciasta (, aby zakryć dno), następnie łyżeczkę dżemu z jagód i przykrywamy ciastem (foremki uzupełniamy
Słodkie okruszkitaki prosty do zrobienia, bez pieczenia jest świetną alternatywą dla ciężkich ciast Świątecznych. Składniki na 2 porcje: - 4 jabłka, - 2 płaskie łyżki substancji żelującej – agar-agar, - ¾ szklanki dowolnego mleka roślinnego (użyłam owsianego), - pół łyżeczki cynamonu, - 4 ciastka np. typu digestiwe (ja użyłam domowych pełnoziarnistych pierników), - ew. cukier. Wykonanie: Jabłka umyć obrać, pokroić na ćwiartki. Używając wyciskarki z końcówką
Co na wege obiad?pudru 125 g mąki pszennej mała szczypta soli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 20 g mąki ziemniaczanej + 50 g mlecznej czekolady Wszystkie składniki przełożyć do miski, szybko posiekać nożem, wyrobić do połączenia. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 4-5 milimetrów, delikatnie podsypując mąką pszenną. Wykrawać gwiazdki
Domowa cukiernia Ewycynamonowy z powidłami , który już chyba stał się świąteczną tradycją zaraz obok piernika staropolskiego . Jeśli jeszcze nie wiecie co przygotować na Święta zapraszam TUTAJ (klik) :). Dodałam również przepis na domową masę makową, która w środę wyląduje w makowcu (piekę go w dzień Wigilii bo uwielbiam świeże ciasto drożdżowe :)), po kliknięciu na poniższe zdjęcie przejdziecie do przepisu: Jeszcze przepis na dzisiejsze
breakfast of dreamsmąki orkiszowej 5 żółtek 150 g miodu 4-5 łyżeczek przyprawy do piernika (najlepiej domowej) 1 łyżeczka kakao naturalnego pół łyżeczki sody oczyszczonej Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce i wyrabiamy na gładkie cisto. Podsypujemy stół lub stolnicę sporą ilością mąki orkiszowej i wałkujemy na niej ciasto na grubość om 0,4-0,5mm. Wykrawamy pierniczki. Pieczemy w nagrzanym
Zawsze głodna!