Dyniowy sernik na pierniczkach z granatem 317Kremowy sernik z dodatkiem dyni i ziarenkami wanilii. Pieczony na spodzie z gotowymi piernikami. Aromatyczny, wilgotny i osłodzony lekkim kremem z białej czekolady. Wierzch wieńczą soczyste ziarenka z granatu, które świetnie uzupełniają całość. Polecam jako ciasto na świąteczny stół. 300 g pierniczków nadziewanych w czekoladzie 300 g surowej dyni hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego 1 kg zmielonego twarogu (wiaderko
https:KKuchniaMniam
Ciasteczka korzenne z lukrem 157ucieramy z cukrem i żółtkami na pulchną masę mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Zmniejszamy obroty i delikatnie miksujemy składniki. Schłodzone białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na dwie mniejsze. Ciasto po upieczeniu nie może być
Gotujemy i jemy
Pierniczki norymberskie 213rozdrobnić tak by pozostały drobne kawałki. Jajka zmiksować z cukrem miksując na wolnych obrotach dodać miód, przyprawę do piernika, kakao i olejek. Dodać rozdrobnione rodzynki ze skórką, orzechy i migdały. Na samym końcu wsypać mąkę. Miksować do połączenia się składników. Ciasto będzie trochę klejące ale takie ma być i nie dosypujemy mąki. Na opłatki nakładamy łyżeczką masę z lekką górką
Ala piecze i gotuje
Pierniczki NA SZYBKO + przepis na lukier bez cukru 223miodu 9 łyżek masła (temp. pokojowa) 1 łyżka kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody 3 łyżki przyprawy do piernika Przygotowanie: Mąkę przesiać. Połączyć z sodą i przyprawami oraz słodzidłem (er/ksyl/cuk). Wbić jajka i dodać miód oraz masło w temperaturze pokojowej. Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wykrawać kształty. Piec w 180 stopniach przez ok. 10 minut
Czarnawisienka
CHLEB PIERNIKOWY Z GARNKA 174łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru 3 łyżki pestek słonecznika Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier, pokruszone pierniki, gałkę muszkatołową, imbir i pestki słonecznika. Drożdże rozpuścić w wodzie a następnie dolać do suchych składników. Przez ok 2 minuty Mieszamy ciasto drewnianą łyżką tak aby zgarniać mąkę do środka. Ciasto będzie klejące i zgrubnie połączone. Ciasto przykrywamy i zostawiamy
Kuchnia w oparach
KRAJANKA PIERNIKOWA CHOINKI 190dodajemy po 1 jajku ,miksując po każdym dodaniu następnie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników , kakao oraz posiekanymi orzechami, po czym dodajemy mieszankę do masy w 2 porcjach na zmianę z mlekiem, miksując na średnich obrotach ciasto wkładamy do formy ( 30x40cm)wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy pieczemy w piekarniku
Słodkie zapomnienie
KORZENNE CIASTKA Z ORZECHAMI 190odstawiamy w drugiej misce mieszamy pozostałe suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, odrobinę sody, sól, przyprawę do pierników oraz posiekane orzechy włoskie do masy maślano jajecznej dodajemy teraz wymieszane suche składniki, dokładnie wszystko ze sobą mieszamy ( ja użyłam miksera) ciasto będzie kruche ale bez problemu można formować z niego kuli o średnic ok. 2cm, które lekko spłaszczamy
Słodkie zapomnienie
Kruche guziczki 200guzikach :) Składniki: 20 dag masła, 15 dag cukru pudru, 35 dag mąki, łyżeczka kakao, jajko, przyprawa do pierników, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Przygotowanie: Masło pokroić w płatki. Dodać cukier puder, mąkę, przyprawę piernikową, sodę, kakao. Wbić jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Rozwałkować ciasto na grubość ok 5 mm. Foremką wycinać pierniczki
Państwo Wojtczuk gotują
Aromatyczny murzynek z marmoladą 344wypieków 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej* 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do oprószenia ciasta * wykorzystałam korzenną przyprawę przygotowaną z: 1,5 łyżeczki całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu. Można również użyć kupną przyprawę do piernika Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym wlewamy mleko, dodajemy cukier, miód, masło, marmoladę, kakao, cynamon(...)Przestudzoną masę wlewamy do miski, wbijamy jajko i dodajemy szklankę mąki. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką do połączenia. Następnie dodajemy resztę mąki z sodą oczyszczoną, znów dokładnie mieszamy. Dość gęste ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Murzynka pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka
Słodkie okruszki
FIT tarta owsiano-kokosowa z kiwi 247otrębami lub mąką. Ja tego nie zrobiłam i później miałam małe problemy z krojeniem. Następnie ponakłuwać spód ciasta widelcem. Piec przez ok. 20-30 minut do zarumienienia w temperaturze 180 stopni C. Po upływie tego czasu wyjąć spód z piernika i ostudzić. Ostudzoną tartę wypełnić nadzieniem, następnie włożyć do lodówki na czas stężenia. Tarta powinna spędzić
Kuchnia Ellie
Świąteczne miodowe pierniczki Emilki 232stołowa sody oczyszczonej Przygotowanie Masło roztopić na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Dodać miód, cukier, przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Do schłodzonej masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, a na końcu jajko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze porcje
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kebab w chlebku pita 254tyle mąki wymieszanej z solą by zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe nakrywam ściereczką i odstawiam, aż podwoi swą objętość. Ciasto wykładam na blat podsypany mąką, robię wałek i kroję na sześć części, każdą lekko rozwałkowuję i układam na dużej blasze od piernika wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 250°C i wstawiam chlebki
Bea(u)ty kitchen
Pierniczki witrażyki 212miodu - 80 g cukru pudru - 120 g masła - 1 jajko - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 50 g przyprawy do piernika - 3 łyżki kakao - landrynki* Masło rozpuścić i ostudzić, dodać mąkę, miód, cukier puder, jajko, sodkę, przyprawę, kakao i wszystko wyrobić, aż ciasto będzie jednolite. Wałkować podsypując mąką na grubość 2-3 mm. Wykrawać pierniczki, w środku wyciąć małe kółeczko. Ułożyć
Corner With Recipes
Słodkie środy - piernikowe choinki 232perełki, kolorowy cukier Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, przyprawy do piernika i kakao - suche składniki wymieszać. Miód podgrzewamy, masło roztapiamy i studzimy. Do mąki dodajemy jajka oraz ostudzone masło i miód - zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki, wałkujemy podsypując mąką, wykrawamy gwiazdki i pieczemy je w 180 stopniach przez około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Lukrowane pierniczki 190pienika 3-5 łyżek kakao 2 jaja Masło, miód i cukier podgrzałam do rozpuszczenia. Dodałam przyprawę do piernika i ostudziłam do temperatury pokojowej. Mąkę przesiałam do dużej miski. Dodałam sodę, kakao i jaja. Wlałam przestudzoną masę miodową i zagniotłam ciasto. Odstawiłam na noc do lodówki. Następnie wałkowałam ciasto na obsypanej mąką stolnicy na grubość około 4-5 mm. Piekłam
Zapiski Młodej Żony