ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:194/300)

Muffinki korzenne z powidłami 109

Bożego Narodzenia. Oprócz swojego niezwykłego aromatu, który wyczuwa się w cieście - wypełnione są w środku powidłami a na wierzchu pokryte - kremową pierzynką. Składniki na 12 szt.: 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 płaska łyżka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 soku pomarańczowego 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki(...)mokre i również zamieszać razem (fot.1) . Następnie połączyć suche z mokrymi i wymieszać (niezbyt długo), aż masa będzie jednolita.  Przygotować formę do muffinek. Wyłożyć ją papilotkami i wypełnić ciastem do mniej więcej do 2/3 wysokości otworu  (fot.2) .  Piec około 25-30 minut w temperaturze 180˚C (bez termoobiegu). Następnie wyjąć z formy i dokładnie ostudzić na kratce

Świat Ciasta
Pyszne pierniczki 36kcal 165

się wszystkiego co piernikowe i kakaowe! Kocham zapach pieczonego ciasta, a te cynamonowe nuty unoszące się w powietrzu...mmmm! Chociaż ostatnio mam jakąś dziwną fazę na jedzenie cukierków... och te słabości! To NADE wszystko kocham te swoje fasolowe wymysły! I wy pokochacie! <3 SKŁADNIKI (u mnie 16 pierników) - 2 jajka - puszka białej fasoli (240g) - odżywka białkowa 25g (myślę(...)wszystko do blendera na gładką masę! - spróbuj- dosłodź w razie potrzeby - przelej do foremek 1/2 powstałej masy - na środek babeczek dodaj powidła (1/2 łyżeczki na babeczkę) -przykryj powidła pozostałym ciastem - 180* 25 minut SMACZNEGO  CAŁOŚĆ: 580 kcal B50 W63 T15 1 Z 16 BABECZEK

fitolarun.blogspot.com
Piernikowe rogaliki z makiem. 157

nieco świąteczny. Zapraszam na pyszne piernikowe rogaliki z makiem! Składniki na ciasto; 35 dag mąki pszennej pół szklanki trzcinowego  cukru  Skworcu 10 dag masła lub margaryny 2 dag świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka kakao  Skworcu 1 łyżka przyprawy do piernika  Skworcu   Polewa; pół tabliczki mlecznej czekolady 2 łyżki śmietany(...)składniki. Posiekane bakalie możemy dozować w takich ilościach jakie nam odpowiadają a  cukier możemy zamienić na miód. Jednak wtedy będzie nieco inna konsystencja masy. Wszystko dokładnie mieszamy.  Ciasto; Z podanych składników należy zagnieść ciasto. (Drożdże zalewamy 1 łyżką wody aby zrobiły się płynne a następnie dolewamy do wszystkich składników) Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Chlebek bananowy 102

wtedy ciasto będzie niższe. Najlepsze banany do ciasta to te bardzo dojrzałe, nawet przedojrzałe, są one najsłodsze i najbardziej miękkie. Banany można rozgnieść widelcem, nie musi być to zrobione bardzo dokładnie, w cieście mogą znajdować się banany w większych kawałkach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto bananowe – Wykonanie Przygotuj większą miskę, w której będziesz przygotowywać ciasto. Banany obierz(...)cieście. Ja nie miałam, więc ten krok ominęłam. Ciasto bananowe piecz przez około 50 – 60 minut, po 50 minutach sprawdź czy ciasto jest już gotowe za pomocą patyczka, jeśli będzie suchy chlebek będzie gotowy. Po upieczeniu pozostaw ciasto przez około 10 minut dodatkowo w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnij z foremki i pozostaw do ostudzenia. Ciasto jest bardzo

To Musisz Wiedzieć
Wigilia ludowa 94

Podobnie jak to się ma z piernikami. Te pieczywo mogło spełniać rolę rytualną i służyć do łamania, tym bardziej przemawia to za podpłomykami. Skoro już byłem przy piernikach, to postanowiłem je zrobić w piernikowych kształtach używając foremek. Składniki: - mąka - olej - woda Wykonanie: Do mąki dodajemy oleju i tyle wody, aby mieć zbite jednolite ciasto, które następnie rozwałkowujemy i pieczemy

Kryzysowa Książka Kucharska
AROMATYCZNE MUFFINKI PIERNIKOWE Z POWIDŁAMI 138

jednej składniki mokre (jaja, mleko, olej), w drugiej suche (mąka, cukier, kakao, przyprawa do pierników, proszek do pieczenia). Następnie do składników suchych przelewamy składniki  mokre i dokładnie mieszamy wszystko  łyżką. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy łyżką ciasto (do połowy wysokości), następnie łyżeczkę powideł, i na wierzch znów trochę ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Walijskie Pichcenie
MUFFINY PIERNIKOWE Z POWIDŁAMI 165

miski wkładamy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika , mieszamy i odstawiamy w drugiej misce łączymy ze sobą jajko, mleko, olej oraz miód do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy do połączenia się składników(gdyby ciasto było za gęste dodajcie trochę mleka) foremki na muffinki (wyłożone papilotkami )napełniamy do połowy ciastem ,dodajemy łyżkę

Słodkie zapomnienie
Pierniczki na melasie 343

masło i cukier się rozpuszczą. Zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Mąkę, przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia wymieszać w dużej misce. Do wystudzonej mieszanki wbić jajko, wymieszać. Mieszankę wlać do mąki z dodatkami, zagnieść rękami w jednolitą kulę ciasta. Ciemne ciasto partiami rozwałkowywać na stolnicy podsypując mąką (z ciastem pracuje się naprawdę dobrze- jest plastyczne i łatwe

Nastoletnie Wypiekanie
Babeczki marchewkowe 186

tarce W jednej misce wymieszać suche składniki, czyli mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól. W drugiej - roztrzepane jajka i olej. Zawartość obu naczyń połączyć, dodać jabłko, marchewkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do wysokości papierowej foremki. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem z serka

Domowa cukiernia Ewy
Śnieżne kule – świąteczne ciasteczka 126

pudru Korzenna mieszaknka 1½ łyżeczki cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika Pokrój zimne masło i wrzuć do malaksera. Dodaj mąkę, migdały, sól, cukier puder, waniliowy ekstrakt i zmiksuj na kruszonkę. Wyłóż masę na stolnicę i zagnieć ciasto. Odrywaj po kawałku ciasta i formuj kulki. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciastka

codojedzenia
Pierniczki na drożdżach 173

świeżych drożdży 120g miękkiego masła Wykonanie: Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. Miód podgrzej z z masłem do rozpuszczenia, następnie dodaj drożdże. Całość wymieszaj. do suchych składników dodaj płynne razem z jajkiem. Wyrabiaj na gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkuj (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinaj foremkami dowolne kształty

Motylkowa Kuchnia
Owsiane babeczki na jeżynowym jogurcie 124

ciemnym kakao Przygotowanie Do miski wsypujemy 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych. Dodajemy oba jogurty, przyprawę do piernika i karob, mieszamy dokładnie łyżką. Na koniec wbijamy jajko, znów dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do dwóch foremek na babeczki (foremki można wcześniej wysmarować tłuszczem, aby ciasto do nich nie przywarło). Babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około

Słodkie okruszki
Zdrowe piernikowe babeczki jeżynowe z posypką z czekoladowych gryczanek. Owsiane babeczki świąteczne. 129

ciemnym kakao Przygotowanie: Do miski wsypujemy 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych. Dodajemy oba jogurty, przyprawę do piernika i karob, mieszamy dokładnie łyżką. Na koniec wbijamy jajko, znów dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do dwóch foremek na babeczki (foremki można wcześniej wysmarować tłuszczem, aby ciasto do nich nie przywarło). Babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około

Słodkie okruszki
Muffinki marchewkowe z orzechami i otrębami 143

pieczenia 1 jajko 1/2 szklanki kefiru 3/4 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu (lub przyprawy do piernika) 4 łyżki chia z otrębami owsianymi (użyłam tych od Melvit ) 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach 2 garście posiekanych orzechów laskowych - jedna część do ciasta, druga na wierzch W jednej misce mieszamy składniki suche - mąkę, cukier, cynamon, otręby i proszek do pieczenia

My simple kitchen
Jak suszyć skórkę pomarańczową 167

poczuć smak lata. Suszona skórka pomarańczowa to doskonały dodatek do mieszanek przyprawowych. Można ją wykorzystać do ciast i świątecznych wypieków. Doskonale komponuje się z kawą i gorącą czekoladą. Suszoną i zmieloną skórką pomarańczową można też zabarwić lukier do makowca lub polewę do piernika. Dodana do potraw z drobiu nada im orientalnego smaku, a w wołowym tajine przypomni nam wspaniały klimat

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania