ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:190/300)

Pierniczki orkiszowo-karobowe z masłem orzechowym :) 166

szczypta soli  Przygotowanie: Wymieszaj suche składniki - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i przyprawę do pierników.  W garnku podgrzej, tylko do rozpuszczenia olej, miód, aromat waniliowy oraz masło orzechowe.  Teraz połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie ugnieć powstałe ciasto. Ciasto rozwałkuj na preferowaną grubość. Z ciasta wycinaj foremkami pierniczki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem

Zdrowie na języku :P
Pierniczki owsiane z masłem orzechowym :) 187

mąki owsianej i mielonego siemienia lnianego. Do tego miksu dodaj proszek do pieczenia i przyprawę do pierników.  W garnku podgrzej, tylko do rozpuszczenia olej, miód, aromat waniliowy oraz masło orzechowe.  Teraz połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie ugnieć powstałe ciasto. Ciasto rozwałkuj na preferowaną grubość. Z ciasta wycinaj foremkami pierniczki i układaj je na blaszce wyłożonej

Zdrowie na języku :P
Ciasto marchewkowe 137

zrobimy je razem. Lubię wspólnie spędzać czas w kuchni. Ale chciałem żeby nie było to zwykłe ciasto marchewkowe jakich setki widziałem, chciałem trochę inne. Wymyśliliśmy więc wspólnie, że będzie ono w środku przekładane kremem miodowym. Wyszło doskonale, trochę smakujące jak piernik. Jedliśmy je kilka dni, a każdego kolejnego dnia smakowało coraz lepiej. Jakby dojrzewało. Zresztą jak piernik, im starszy

Marder&Marder Manufacture
Choinki z pierników 139

piernika szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, sodą, przyprawą do piernika, solą, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać miód, zmiksować. Dodać jajko, zmiksować. Dodać mąkę, wyrobić do uzyskania jednolitej masy.  Ciasto schłodzić w lodówce przez noc. Następnie masę podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować (podsypując mąką

kulinarnyswiatdomi
Pierniczki kryzysowe na ostatnia chwilę 164

octu winnego białego lub soku z cytryny ewentualnie ulubiony aromat Wykonanie: Miód, masło, cukier, sól, przyprawę do piernika i cynamon podgrzewamy w garnku do uzyskania jednolitej konsystencji. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 12-14 minut (w zależności od wielkości

Pyry na Gaz
CIASTECZKA BAKALIOWE Z POSYPKĄ SEZAMOWĄ 160

jeśli nie mamy blendera orzechy i skórkę posiekać), płatki migdałowe pokruszyć. Mąkę z cukrem pudrem, przyprawą do piernika, cynamonem, kakao, solą i proszkiem do pieczenia przesiać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajka oraz wlać olej. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm i wykrawać dowolne kształty pierniczków. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyścieloną

Ciastka - domowe słodkości
Domowy Golden syrup - czyli złocisty zamiennik miodu. 161

Dzisiaj przepis szczególnie poszukiwany w czasie przegotowań świątecznych pierniczków. t do wyrobu pierników używamy zazwyczaj miodu, jednakże czasem w przepisach możemy spotkać się z melasą lub

vaniliowoczekoladowa
Sernik piernikowy z jabłkami i brzoskwiniami 117

Jestem sernikożercą, nie da się ukryć. Jest to moje ulubione ciasto i bardzo często gości w moim domu. Piekłam już sernik z malinami, z kajmakiem, cytrynowy, sernik-zebrę, z makiem, jagodowy, jogurtowy, z piernikami, amerykański… Tym razem proponuję sernik bardzo piernikowy, w smaku lekko pikantny, jak to powiedziała moja koleżanka

To co kocham
Pierniczki 130

cukru pudru 20 dag roztopionej margaryny "Kasia" 20 dag miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski  i miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszkę i pieczemy ok. 6-7 minut w temperaturze

Pyszności Słodkości
Sposób na pierniki - gdy są za twarde... 112

PORADA: Aby pierniczki zmiękły i nie były tak twarde, wystarczy włożyć do pojemniczka pół jabłka.  Pierniki zmiękną, staną się smaczne i chrupiące. Pamiętajmy tylko, by

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Naturalne produkty, wspaniałe smaki z Kujaw i Pomorza. Współpraca ze sklepem internetowym KomuKomu. 179

malinowy tłoczony z nadwiślańskiego Gospodarstwa Sadowniczego Państwa Pamułów Już dziś zapraszam Was na pyszny i szybki piernik z konfiturą z czarnej porzeczki od KomuKomu. Już po otwarciu słoiczka wiedziałam, że mam w rękach produkt wysokiej jakości. Konfitura nadała niepowtarzalnego smaku ciastu. Choć osobiście po otwarciu słoiczka miałam ochotę zjeść ją po prostu łyżeczką ;) Taka jest smaczna. Drugi produkt, który

Słodkie okruszki
Piernikowa chmurka z karobową nutą. Najszybsze pierniczki, które przygotujecie ze swoimi dziećmi. 128

łyżki karobu, mieszamy. W dużej misce mieszamy wstępnie łyżką mąkę z masłem, sodą, przyprawą do piernika i jajkiem. Następnie wlewamy nasz karobowy miód (musi być ciepły i płynny). Całość zagniatamy szybko ręką. W razie potrzeby, jeśli pod koniec zagniatania ciasto nadal nie chce zbić się w jedną kulę posypujemy dłonie odrobiną mąki i dalej zagniatamy. Stolnicę oprószamy delikatnie mąką. Odrywamy

Słodkie okruszki
Pierniczki nadziewane powidłami 177

rozpuszczenia masło, cukier i miód -  odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, przyprawę do piernika, dodajemy mleko z sodą i miód z cukrem i margaryną oraz jajko. Wszystkie składniki zagniatamy i odstawiamy na min 12 godzin do lodówki. Ciasto raz jeszcze krótko zagniatamy ( będzie dość twarde)  i wałkujemy na grubość ok 2 mm, wycinamy większą foremką kółka

Słodka Kraina Wypieków
Świąteczne pierniczki 207

jajka      25 dag cukru pudru 20 dag roztopionej margaryny "Kasia" 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszkę i pieczemy ok. 6-7 minut

Salonik smaków
Kruche półksiężyce migdałowo-miodowe 163

U mnie w domu już świąteczna atmosfera :-) Przepis znalazłam w książce "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie. Rogaliki są pyszne

Passions hobbies life