ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:183/300)

Pancakes z dynią 175

przyprawy do piernika lub cynamonu WYKONANIE Masło rozpuścić i ostudzić. Do miski wbić jajka, dodać sól, cukier, stopione masło i twaróg. Krótko zmiksować. W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika lub cynamon. Do składników mokrych wlewać maślankę i wsypywać na zmianę składniki sypkie miksując. Rozgrzać patelnię (średni ogień) i wlewać po chochli ciasta rozprowadzając

Passions hobbies life
Pierniczki bezglutenowe 114

sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia  (przepis na około 30 sztuk) Masło, cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao i cynamon rozpuszczamy w garnku, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wrzucamy zawartość garnka i resztę składników. Z tego wyrabiamy gładkie ciasto, które wkładamy na 2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, (jeżeli bardzo klei się

Kardamonovy
Pierniczki świętego Mikołaja 162

cytrynowego do smaku Sposób przygotowania: Pierniczki: Mąkę przesiać do miski dodać   cukier puder, sodę , przyprawę do piernika, szczyptę soli i białego pieprzu, pokrojone na małe kawałeczki   dość miękkie masło, miód, dodać jajko i żółtko, wymieszać i zagnieść szybko jednolite ciasto, uformować w kulę , zawinąć w folię spożywczą i chłodzić 30 minut w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować na silikonowej

Wanilia i Kardamon
Marchewkowy piernik z żurawiną 129

białka ubijamy na pianę, - ubite białka dodajemy do miski, wszystko razem mieszamy, a następnie dodajemy przyprawę do pierników, żurawinę i porzeczkę (oczywiście można dodać inne, ulubione suszone owoce) - ponownie mieszamy i przelewamy masę na blachę, którą uprzednio należy wysmarować masłem, - ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 45 minut. Prawda, że proste? A jakie pyszne! SMACZNEGO

MintTaste
Oooo JA PIERNICZĘ!!! ;)) BEZGLUTENOWE PIERNICZKI 146

margaryny  2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Miód rozpuścić w rondelku, dodać cukier, przyprawę do piernika - podgrzewać do rozpuszczenia. Dodać margarynę. Rozpuścić, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Połączyć otrzymaną masę z mąką, sodą oczyszczoną i jajkami. Wyrobić ciasto. Rozwałkować na ok 0,5 cm. Wykrawać wzorki. Piec 10-12 minut w 200 stopniach.  Ps. Dziurki na sznureczki

BezglutenowaIzabela
Choinki z pierników 161

następnie jajko. 3) Do masy dodawać stopniowo suche składniki: przesianą mąkę, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę do piernika. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 4) Z otrzymanej masy uformować kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (przynajmniej godzinę). 5) Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na ok. 4 mm, różnej wielkości ( tutaj 5 wielkości) foremkami w kształcie kwiatków wycinać ciasteczka i układać

Fitsweet.me
Rolada piernikowo żurawinowa 357

końcu dodaję stopniowo żółtka i mieszam mikserem do połączenia się składników. Mąki przesiewam, dodaję kakao, przyprawę do piernika, proszek i wsypuję do jaj na trzy raty i mieszam delikatnie od spodu. Blaszkę o wymiarach 29X36 wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni góra dół na 12-15 minut. Po upieczeniu odrywam papier

wesoła kuchnia
Słodkie środy - Kakaowe muffiny z nutą piernika - choinki 177

dekoracji PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia,  przyprawę do piernika i kakao - mieszamy.  Do drugiej miski wlewamy jogurt, olej i wbijamy jajko - mieszamy  Do suchych składników przelewamy mokre i dokładnie mieszamy.  Powstałym ciastem uzupełniamy papilotki na muffiny do około 3/4 wysokości  Muffiny pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Piernik na piwie 201

polewa i dekoracja W garnku rozpuszczam masło, cukier i miód do połączenia składników. Dodaję kakao i przyprawę do piernika. Studzę. Następnie dodaję jajka, sodę i piwo. Masa widocznie się spieni, całość dokładnie mieszam. Następnie powoli dosypuję mąkę cały czas mieszając masę. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut

Mango Papaja
Drożdżowe pierniczki - proste i szybkie 192

Przygotowanie: W ciepłej wodzie rozpuścić cukier i drożdże. W rondelku rozpuścić masło z miodem i przyprawą do piernika. Do miski wsypać mąkę, dodać roztopione masło z miodem i przyprawą korzenną oraz drożdże rozpuszczone w wodzie z cukrem.  Wyrobić bardzo gęste ciasto (jeśli trzeba podsypać mąką lub dodać wody). Ciasto odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie

Domowa Cookierenka Agi
Ciasteczka miodowo-korzenne 191

mąki9 dag cukru2 łyżki płynnego miodu125 g zimnego masła1 średnie jajko1 łyżka domowych przypraw korzennych (lub przyprawa do piernika) Wszystkie składniki zagnieść, uformować kulkę i spłaszczyć. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Możecie śmiało zostawić ciasto na całą noc. Następnie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość 3-4 mm posypując delikatnie mąką

Delicious Titbits
Pierniczki a'la Katarzynki 161

pieczenia Miód przełożyć do garnuszka o grubym dnie, podgrzać i przestudzić. Do zimnego miodu dodać przyprawę do piernika, cukier, kakao, jajko. Dokładnie wymieszać. Do miski odmierzyć mąkę, dodać proszek i wymieszać. Do mąki dodać masę miodową oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Przygotować stolnicę, podsypać mąką, wyłożyć przygotowane ciasto i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać ciastka. Przed wstawieniem

kulinarnyswiatdomi
Pierniki - serca w rozmiarze XL 251

kropli cytryny) ulubione cukrowe ozdoby SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika podgrzewamy w garnuszku, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej ale jescze cieplej masy dodajemy sodę, a nastęnie dosypujemy mąkę. Na początku mieszamy łyżką, a pod koniec ciasto można wyrobić już ręką. Powinno być luźne i lepkie. Wstawiamy ciasto do lodówki(...)czasie zrobi się bardziej zwarte. Rozwałkowujemy ciasto na grubosć 3-4 mm, w razie potrzeby podsupujemy mąką.  Wycinamy pierniczki według fantazji i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do pierkarnika nagrzanego do 170/ 180 stopni i pieczemy ok. 8-10 min. Polecam wstawić pierniczki na górne półki w piekarniku, a na niższe postawić dodatkowo blaszkę

DefinicjaSmaku
Piernik na miodzie 179

opakowanie przyprawy korzennej do pierników 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 3 łyżeczki sody oczyszczonej tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem na pulchną masę i wciąż ucierając dodajemy rozpuszczony miód, gorącą kawę i olej. Wsypujemy przesianą mąkę, przyprawę korzenną. Ubijamy białka na pianę, dodajemy wraz z sodą do masy piernikowej delikatnie mieszając. Ciasto przekładamy do wcześniej wysmarowanej

Gorący kąsek
Baranek Wielkanocny 178

stół wielkanocny. Do tej pory namawiałam zawsze Mamę, by napełniała formę Jej ciastem drożdżowym. W tym roku przeoczyłyśmy. A przecież na stole nie może zabraknąć baranka! Przypomniałam sobie, że wiele lat temu dostawaliśmy pięknego baranka wykonywanego przez jedno ze zgromadzeń zakonnych. Ich baranek był wykonywany z piernika i był w stanie postać przez kilka miesięcy. I tak powstał mój tegoroczny(...)baranki wysokie na ok. 12 cm): 3 jajka pół szklanki cukru szklanka miodu szklanka mocnej i gorącej kawy 3 szklanki mąki 3/4 szklanki oleju torebka przyprawy do piernika płaska łyżeczka proszku do pieczenia białko 4 łyżki cukru pudru wiórki kokosowe 4 ziarna kawy (na oczy) 4 ziarna pieprzu (na chrapy) Obie części formy dokładnie przetrzeć ręcznikiem papierowym nasączonym olejem

Weekendy w domu i ogrodzie