ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:174/300)

Legnickie bomby piernikowe 176

zobaczyłam, to musiałam je zrobić. Przepis znalazłam na blogu moje wypieki . Są pyszne, ciasto piernikowe w środku wkładka z marcepanu z kandyzowaną skórką pomarańczy i mielonymi migdałami. Rewelacja. Historia jak pisze autorka bloga moje wypieki sięga XIX wieku, wtedy po raz pierwszy upiekli je niemieccy bracia Muller, do dziś są pieczone poza granicą Polski i w samej Legnicy. Polecam(...)jajka L 400 g mąki  50 g zmielonych migdałów 50 g migdałów bardzo drobno posiekanych 30 g kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 łyżeczek korzennej przyprawy do piernika świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy 2 łyżki soku z pomarańczy Do garnuszka dajemy miód, cukier (u mnie bez), masło. Podgrzewamy do momentu, aż składniki się nam roztopią i połączą. Odstawiamy

kruche babeczki
Mięciutkie pierniczki świąteczne. 105

Składniki : 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 20 dkg masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki płynnego miodu wielokwiatowego 2 - 3 łyżki powideł śliwkowych lub miękkiej marmolady 4 łyżki śmietany 18 % 1 całe jajko 2 żółtka Sposób wykonania :   M ąkę przesiej przez sitko(...)miski lub na papier. Dodaj przesiane kakao, sodę , sól i przyprawę do piernika, całość dokładnie wymieszaj. W rondelku roztop masło lub margarynę , pilnuj, aby nie było zbytnio gorące, nie może się zagotować, ma się tylko rozpuścić ! Zdejmij z ognia wsyp cukier, dodaj miód, dokładnie wymieszaj. Następnie do ciepłego, ale nie gorącego masła dodaj powidła, śmietanę , znów dokładnie wymieszaj. Na końcu

Przepisy i porady kulinarne
Pierniczki na szybko 154

Jeśli przegapiliście czas na przygotowanie tradycyjnego, staropolskiego ciasta na pierniczki to nic straconego. Te są miękkie zaraz po przygotowaniu i takie zostają nawet na kilka tygodni. Można je upiec nawet w Wigilię i zapewniam , ze nie będą twarde. Najlepsze w polewie lukrowej! SKŁADNIKI: (na dwie blachy) 300 g mąki pszennej krupczatki duże(...)jajko 60 g cukru pudru 50 g masła 50 g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika ½ łyżeczki sody oczyszczonej lukier: szklanka cukru pudru 6-8 łyżeczek likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wody PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki wsypać do misy miksera i wyrobić do otrzymania jednolitego ciasta. Jeśli będzie zbyt kleiste można je nieco podsypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około

Pyry na Gaz
Miodowo - korzenne ciasteczka bez glutenu 217

cukru pudru 4 łyżki miodu 1 żółtko 2 czubate łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka przyprawy do piernika  Mąkę połączyć z cukrem pudrem i przyprawami. Zrobić wgłębienie na środku, wlać miód,  dodać pokrojone na małe kawałeczki masło i żółtko. Zagnieść. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem

maniapieczenia
Pierniczki 135

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami… To już ostatni dzwonek by upiec pierniczki. Pyszne i pachnące, które będą dekorowały Świąteczny stół. Po upieczeniu są

Oryginalny smak
Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym 141

Pulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez 2-3 tygodnie nabierając pięknego korzennego aromatu.  Składniki 500g mąki tortowej 250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru lukier królewski posypki do dekoracji  Sposób przygotowania

Pyry na Gaz
Ciasto miodowe 153

smaku. Mało przy nim pracy, a dla osób lubiących miód satysfakcja smakowa gwarantowana. Składniki: Ciasto : (na formę o średnicy 28 cm) 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub białego 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie) 2 jajka 250 g masła 3 - 4 łyżki miodu naturalnego 300 ml mleka

Kuchcik gotuje
Piernikowe uszka z żurawiną 130

samo jak modyfikacja piernikowego ciasta o proszek budyniowy :) pięknie pachną, doskonale smakują, a do tego oryginalnie wyglądają! :) można je dodatkowo polukrować lub polać czekoladą jasną lub ciemną. Ja tego nie robiłam, bo po pierwsze nie każdy u mnie lubi dodatkowe dekoracje, a po drugie zwyczajnie mi się nie chciało ;) i tak się przy piernikach w tym roku nastałam(...)budyń śmietankowy 1 kostka masła lub margaryny 2 jajka 4 łyżki przyprawy do piernika 1 płaska łyżka kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru Dodatkowo: suszona żurawina Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy i robimy dołek, do którego wrzucamy wszystkie składniki (masło lub margarynę najlepiej posiekane). Wyrabiamy gładkie ciasto - powinno odchodzić od rąk i być elastyczne (może być potrzeba dodania jeszcze odrobiny

Kolorowy Przepisownik
Brunkager, czyli brązowe ciasteczka Duńskie 122

Dziś sporo roboty przede mną. Jeszcze nie mam żadnego ciasta przygotowanego. To będzie pracowity dzień ;) Co do pieczenia. Co roku piekę te tradycyjne ciastka, najpierw twarde, z czasem coraz miększe. Mówię o piernikach, lukrowane, w czekoladzie, posypane cukrem pudrem - jak kto woli. W tym roku pozwoliłam sobie zrobić również pierniczki z Danii. Nazywają się Brunkager, czyli brązowe ciasteczka. Przepis odnalazłam(...)następnie przelewamy ją do masy w rondelku. Odstawiamy do ostygnięcia. Resztę składników mieszamy w dużej misce, a następnie dodajemy do niej ostudzoną masę maślaną i wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy rulon, owijamy go w folię spożywczą i schładzamy przez godzinę w zamrażarce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Ciasto kroimy ostrym nożem na cienkie talarki

Słodkie Przyjemności
Migdałowe księżyce 158

dekoracji   Sposób wykonania: 200 g mąki przesiać . Dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, szczyptę soli, 100 g drobno zmielonych migdałów oraz 80 g cukru pudru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Dokładamy zimne pokrojone w kostki masło. Produkty zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta stworzyć wałeczek ( taki jak do kopytek) i kroimy w prostokąciki. Z każdego prostokącika tworzymy

Różne smaki w kuchni
Migdałowe księżyce 129

dekoracji  Sposób wykonania: 200 g mąki przesiać . Dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, szczyptę soli, 100 g drobno zmielonych migdałów oraz 80 g cukru pudru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Dokładamy zimne pokrojone w kostki masło. Produkty zagniatamy na jednolita masę. Z ciasta stworzyć wałeczek ( taki jak do kopytek) i kroimy w prostokąciki. Z każdego prostokącika tworzymy

Słodkości i nie tylko
Ciasto z masą z suszonych śliwek i piernikową 164

zdążyłam wykonać mojego pomysłu, więc zrobiłam ciasto na sylwestra. Jestem zadowolona z efektu końcowego, ponieważ ciasto smakowało całej rodzinie. Zmieniłabym tylko wielkość blachy, ponieważ piekłam w formie 21x21 i ciasto wyszło za wysokie, więc polecam trochę większą blachę. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku(...)drugim biszkoptem. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Dodać serek mascarpone, wymieszać i dodać przyprawę do piernika. Wyłożyć na drugą część nasączonego biszkoptu i przykryć trzecim ostatnim biszkoptem. Wstawić do lodówki do stężenia. Śmietankę na polewę podgrzać i rozpuścić w niej czekolady. Polać ciasto i udekorować posypką. Smacznego

talerz przyjemności
Ciasto na pierogi 128

tego jak cienko rozwałkujemy ciasto wychodzi ok. 30 pierogów. Pierogi z tym ciastem będą u mnie w tym roku na wigilijnym stole w postaci uszek do barszczu i ruskich. Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki , makowca czy pyszny sernik z rosą . Albo możecie iść na całość

Ciastkozercy
Długo oczekiwany sernik na czekoladowym spodzie 187

wewnątrz kopczyka i wlać w niego jajko. Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto i wyłożyć nią spód i brzegi tortownicy. Piec 10 minut w 180 stopniach.Utrzeć żółtka z cukrem i dodać twaróg. Do gotowej masy w sypać budynie i dobrze wymieszać. Na koniec dodać przyprawę do piernika lub olejek zapachowy, można również wsypać rodzynki lub inne bakalie czy owoce

ciastkarnia na kruchym spodzie
ciasto piernikowo jabłkowe z brzoskwiniami 110

składniki na ciasto: 450 g mąki 150-170 g cukru pudru 70 g miodu, płynnego 4 jajka, białka oddzielone od żółtek 250 g margaryny 125 g śmietany 18% 115 g oleju, słonecznikowego 1 przyprawa do piernika 1i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 jabłka wykonanie: Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo

Domowy Smak Jedzenia