płynnego 120 g masła, miękkiego (w temperaturze pokojowej) 10 g przyprawy do piernika 100 g bakali (orzechy włoskie, rodzynki, żurawina) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo żółtka oraz pozostałe składniki oprócz białek. Białka ubijamy na sztywno i dopiero dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki. Przekładamy do foremki wyłożonej
Domowy Smak Jedzeniadniu pieczenia, lekko ciepłe. Z lodami waniliowymi :) Proste ciasto piernikowe na białkach tortownica 24 cm 6 białek 1 szkl. cukru 2 łyżki płynnego miodu 100 g rozpuszczonego masła 1,5 szkl. mąki 3 łyżki kakao 2 łyżki kawy Inki (proszku) 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli Tortownicę(...)miodem. W drugiej wymieszać wszystkie sypkie składniki (mąkę, kakao, kawę, przyprawę do piernika, proszek, sodę i sól). Sypkie składniki wsypać do miski z białkami, wlać rozpuszczone masło i wymieszać łyżką (lub rózgą/mątewką), aż składniki utworzą gładką masę. Nie mieszajmy długo, aby nie napowietrzyć zbytnio ciasta. Masę przelać do przygotowanej tortownicy i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec
Posadzone i zjedzonePiernik już dojrzewa (przepis - KLIK ). Przepisy na pierniczki - w trakcie wypróbowywania. Świąteczny klimat coraz bardziej wyczuwalny, i nie chodzi tu tylko o piernikowe zapachy rozchodzące się w domu podczas pieczenia ciasta czy pierniczków :) Przez długi okres czasu śniegu nie było, ale kilka dni temu napadało go całe mnóstwo! Ciekawe, czy będziemy mieć białe Święta? :) Moim zdaniem Święta bez śniegu
chili & sugarsłoik powideł 1/2 kg mąki 4 jajka 3 łyżki kakao 1 op. przyprawy do piernika 3 łyżeczki sody 5 jabłek Cukier, masło, powidła, mleko zagotować i wyłączyć palnik. Wystudzić. Wsypać resztę składników oprócz jabłek i dobrze wymieszać mikserem. Wrzucić pokrojone w kostkę jabłka. Wlać ciasto na blachę, wstawić do gorącego piekarnika i piec w temperaturze
harrisaprzesada, skutkiem czego jest nadmiar jedzenia, które potem trzeba zamrozić, żeby się nie zmarnowało. Lubię duży wybór ciast, ale odkąd pamiętam, zawsze były pieczone na dużych blachach i często wpychało się te słodkości na siłę. Świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażam sobie bez piernika. W tym roku postanowiłam upiec piernik przekładany dostosowany do małej blachy. Mój wypiek dojrzewał tydzień przed przekładaniem
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczki przyprawy do pierników - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki soli - szczypta pieprzu W garnku podgrzać melasę, masło i cukier, do rozpuszczenia się cukru. Przestudzić. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodać jajko i przestudzoną masę. Zagnieść za pomocą miksera - ciasto będzie bardzo klejące, w razie konieczności(...)podsypać niewielką ilością mąki. Uformować spłaszczony prostokąt i zawinąć w folię spożywczą - schłodzić w lodówce (min.2h) Ciasto rozwałkować na oprószonej delikatnie mąką stolnicy. Wycinać foremkami dowolne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 175C (termoobieg) przez 8-10 minut*. Wystudzic na kratce. Smacznego! * im pierniki cieńsze, tym krótszy czas pieczenia
CookYourselfkładniki; 25 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 10 dag masła 1 jajko 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1-2 łyżki zimnej wody Przygotowanie; Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i zagnieść ciasto. Jeśli z jakiegoś powodu mamy trudności w zagnieceniu, dolewamy odrobinkę wody. Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 1 godz
Radość kipiąca uśmiechem.delikatną oraz rozpływającą się w ustach pianką o smaku mlecznej czekolady i pierniczków. Całość dodatkowo subtelnie przełamana kwaskowatymi powidłami śliwkowymi. Przepyszne i bardzo efektowne ciasto, idealne na świąteczny stół! Składniki: Spód ciasta: ok 200g herbatników Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła(...)mąki ziemniaczanej Mus czekoladowo-pierniczkowy: 2 łyżeczki żelatyny w proszku 50 ml zimnej wody 300g mlecznej czekolady 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 4-5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika Dodatkowo: 5-6 łyżek powideł śliwkowych 150ml śmietanki kremówki 2-3 pierniczki – do pokruszenia na wierzch *** Blaszkę o wymiarach 32x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy
Blog z Apetytemmarchewki 1,5 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka przyprawy do piernika 0,5 szklanki startych orzechów 4 jajka szklanka oleju Wykonanie: Marchewkę trzemy na małych oczkach i wsypujemy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy mikserem. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki. Można również użyć tortownicy lub prostokątnej blaszki. Pieczemy 45 minut
ciastkarnia na kruchym spodzieproszku do pieczenia około 200g śliwek Sposób przygotowania: Suche składniki czyli: mąkę, otręby, tabletki STEWII, kakao, przyprawa do piernika, proszek do p. mieszamy w jednej misce, a mokre czyli: jajka, serek, mleko w drugiej Miksujemy suche składniki z mokrymi ciasto odstawiamy na bok, żeby otręby spęczniały w tym czasie śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w kostkę formę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcukru. Odstawić na bok w celu wystudzenia. Do miski przesiać mąkę. Dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, skórkę z cytryny lub pomarańczy i olejek waniliowy. Wlać masę maślano-miodową i wymieszać. Ja najpierw wymieszałam łyżką a następnie zagniotłam rękami. Ciasto będzie dosyć klejące, stąd dodatkowa mąka do podsypywania. Oczywiście, nie należy przesadzać z jej ilością. Gdy uznamy(...)ciasto jest wystarczająco plastyczne i ładnie się formuje, wkładamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie odrywamy sobie po porcji ciasta i rozwałkowujemy na placek. Za pomocą foremek wycinamy różne kształty i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ja osobiście polecam wycinać grubsze pierniczki. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut
My simple kitchenjuż za pasem! jeszcze kilka dni i zacznie się krzątanina po kuchni. Dziś znów na słodko, kto chętny?! Zapraszam! Ciasto; 6 jajek szklanka mąki szklanka cukru 2 czubate łyżki kakao łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżka przyprawy do piernika pół łyżeczki mielonego anyżu Poncz; kieliszek rumu (może też być inny alkohol) 3 łyżki wody, ostudzonej Masa serowa(...)mleku a następnie wlewamy do masy serowej. Gotujemy ciągle mieszając do czasu aż masa zgęstnieje. Musimy uważać bo masa lubi się przypalić i później powstają mało apetyczne grudki. Ostudzone ciasto kroimy na trzy blaty. Pierwszy wkładamy do tortownicy i nasączamy go przygotowanym ponczem ( z wody i rumu).Na to wykładamy 1/3 masy, przykrywamy drugim blatem. Postępujemy tak samo jak przy
Radość kipiąca uśmiechem.Ciasto z dyni Składniki: 300 g mąki pszennej 250 g puree dyniowego 4 jajka 200 g cukru 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody spora szczypta soli 200 g roztopionej margaryny 2-3 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy skórka pomarańczowa może być(...)sodę oczyszczoną, sól, skórkę pomarańczową ,wszystko cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy powoli przygotowane wcześniej puree dyniowe. Mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy lekko bułką tartą. Ciasto pieczemy ok 45-60 minut , sprawdzając patyczkiem czy środek jest upieczony, w temperaturze 180 stopni. Polewa: 125 g serka typu philadelphia 50 g miękkiego masła 4 łyżki
Aromatyczne PodróżePora rozpocząć przygotowania do słodkich Świąt, każdy z nas ma swoje ulubione przepisy na bożonarodzeniowe ciasta i ciasteczka, mam i ja ;)Cykl świątecznych przepisów rozpoczną ciasteczka korzenne, czyli to, co każdy mniejszy lub większy łasuch i fan przypraw korzennych lubi podjadać nie tylko w okresie świątecznym. Pokażę Wam dwa rodzaje ciasteczek, lekko korzenne z wyraźną nutą cynamonu i dość słodkie(...)łyżeczka przyprawy do piernika (lub 2-3 jeśli chcemy wersję mocno korzenną)1 łyżeczka cynamonu (lub 2-3)2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie:- mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukry, przyprawy, mieszamy składniki suche- dodajemy żółtka i margarynę, którą siekamy z pozostałymi składnikami- wszystko mieszamy nożem, wyrabiamy ciasto dłonią do uzyskania jednolitej
Smakołyki Berenikiłyżeczki przyprawy do pierników - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki soli - szczypta pieprzu moje miarki W garnku podgrzać melasę, masło i cukier, do rozpuszczenia się cukru. Przestudzić. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodać jajko i przestudzoną masę. Zagnieść za pomocą miksera - ciasto będzie bardzo klejące(...)podsypać niewielką ilością mąki. Uformować spłaszczony prostokąt i zawinąć w folię spożywczą - schłodzić w lodówce (min.2h) Ciasto rozwałkować na oprószonej delikatnie mąką stolnicy. Wycinać foremkami dowolne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 175C (termoobieg) przez 8-10 minut*. Wystudzic na kratce. Smacznego! * im pierniki cieńsze, tym krótszy czas pieczenia
CookYourself