cukier waniliowy 200g cukru pudru 100g mielonych orzechów włoskich 50g orzechów laskowych (ja dałam mielone migdały) 1 opakowanie przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy (dodałam od siebie) Wykonanie: wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, uformować kulę, owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce kilka godzin. Odrywać po kawałku, wałkować tradycyjnie na stolnicy, podsypując mąką lub między
Raj dla Podniebieniaczekolady deserowej 3 łyżki mleka pokruszone pierniczki do dekoracji i ulubiona posypka Miód podgrzewamy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód, olej oraz jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 50-55 minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto
Mango Papajabędzie można zawiesić je na choinkę. 250 g mąki pszennej 100 g masła 1 jajko 1 łyżka przyprawy do pierników 2 łyżki płynnego miodu 90 cukru pudru Wszystkie składniki umieścić w misce i zarobić gładkie ciasto. Owinąć folią i umieścić w lodówce na 60 minut. Ciasto wyjąć, rozwałkować na ok 4 mm. Foremką wykrawać kształty i odciskać wzory. Przełożyć
Moje domowe kucharzenieświąt zostało już niewiele czasu -najwyższa pora pomyśleć o wypiekach -Dla tych którzy dalej nie mają pomysłu-przypominam 12 najpopularniejszych ciast na moim blogu-może znajdziecie coś dla siebie... Orzechowa pychotka -po przepis klikajcie TUTAJ Piernik z herbatą- po przepis kliknijcie TUTAJ Porzeczkowiec- po przepis klikajcie TUTAJ Strucla serowa -po przepis klikajcie TUTAJ Delicja bananowa -po przepis klikajcie TUTAJ
Swojskie jedzonkomieszamy, żeby się połączyły, odstawiamy do lekkiego ostudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wsypujemy przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i wlewamy do tego masło z miodem. Wszystko łączymy najpierw łopatką, a potem zaczynamy wyrabiać ciasto ręką. Będzie się trochę kleiło, ale po pewnym czasie zacznie odchodzić od ręki. Jak już wyrobimy ciasto, to odstawiamy je na chwilę
ladykitchenryżowej 125g mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki miodu naturalnego 125 g masła 1 jajko 1 łyżka przyprawy do piernika Wszystkie trzy mąki zmieszać razem,posiekać z zimnym masłem,dodać jajko,miód i przyprawę. Zagnieść ciasto,owinąć je folią spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm,foremką wycinać ciastka
Kolorowa kuchnia Elkimieszamy, następnie dodajemy miód oraz jajko i żółtko. 2. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sodę, kakao, sól, przyprawę do piernika oraz imbir, dokładnie je ze sobą mieszamy, a następnie łączymy z masą maślaną. Wyrabiamy elastyczne ciasto, jeśli jest potrzeba dodajemy mąki. Gotowe ciasto odkładamy na godzinę lub dwie do lodówki. 3. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko, powinno mieć
Apetyczna babeczkajogurt, mleko i masło. Całość wymieszać. Do mniejszej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao. Dodać cukier i przyprawę do piernika. Składniki suche dodać do mokrych, dodać żurawinę i całość wymieszać krótko tylko do połączenia składników. Ciasto jest raczej zwarte. Przygotować 12 papitlotek i każdą napełnić dwiema łyżeczkami ciasta. Wstawić do piekarnika na około 25-30 minut. Wystudzić
Niebieski kubek z kawamasła 1/2 szkl. cukru pudru 1 jajko 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka sody 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao Wykonanie: Miód rozpuszczamy z masłem, dodajemy do reszty składników, mieszamy i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto wałkujemy i delikatnie posypując mąką wycinamy pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut
psgotujemyprostu... pyszny ;) Świąteczny sernik na korzennym spodzie z nutą pomarańczy Spód: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka domowego masła orzechowego (lub trochę więcej) 40 g masła (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać odrobinę więcej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka miodu 1 kg twarogu (u mnie
FitKotWyjątkowe w smaku, delikatne, wilgotne ciasto marchewkowe o lekko korzennym smaku z dodatkiem cynamonu i orzechów włoskich którego wierzch stanowi aromatyczna czekoladą z nutą pomarańczy. Połączenie
Słodka Stronasoda oczyszczona 1 łyżeczka, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, kakao 2 łyżki, cukier puder - ile potrzeba kefir, jajka, cukier, przyprawa do piernika, olej rózgą dobrze wymieszać użyłam swoje skórki kandyzowane w płynnym syropie - cały słoik wlać do ciasta i wymieszać dodać mąkę, proszek do pieczenia z sodą, kakako i nie za dokładnie wymieszać forma silikonowa z kominkiem 22 cm - ciasto
W Mojej Kuchni Lubięmomentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą a następnie odstawić do wystygnięcia. Mąkę zmieszać z kakao, sodą, cukrem pudrem, solą, przyprawą do piernika. Dodać jajko i wlać stopniowo rozpuszczony tłuszcz. Całość można zmiksować ( ja wyrobiłam dokładnie ręką). Początkowo ciasto będzie klejące, dlatego należy je wstawić na minimum 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto podzielić na części i każdą rozwałkować na placek
Na słodko lub wytrawnieBajaderki to świetny pomysł na wykorzystanie resztek ciasta i bakalii. Tym razem nadałam drugie życie pierniczkom, z których wyszły najlepsze bajaderki jakie jadłam do tej pory
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKiedy znalazłam przepis na te pierniczki wegańskie na blogu smakuje.blox.pl, to pomyślałam, że ten przepis bardzo się przyda się nie tylko weganom (pozdrawiam Magdę i Kasię
UgotujmyTo.pl