przesada, skutkiem czego jest nadmiar jedzenia, które potem trzeba zamrozić, żeby się nie zmarnowało. Lubię duży wybór ciast, ale odkąd pamiętam, zawsze były pieczone na dużych blachach i często wpychało się te słodkości na siłę. Świąt Bożego Narodzenia nie wyobrażam sobie bez piernika. W tym roku postanowiłam upiec piernik przekładany dostosowany do małej blachy. Mój wypiek dojrzewał tydzień przed przekładaniem
Weekendy w domu i ogrodziełyżeczki przyprawy do pierników - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki soli - szczypta pieprzu W garnku podgrzać melasę, masło i cukier, do rozpuszczenia się cukru. Przestudzić. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodać jajko i przestudzoną masę. Zagnieść za pomocą miksera - ciasto będzie bardzo klejące, w razie konieczności(...)podsypać niewielką ilością mąki. Uformować spłaszczony prostokąt i zawinąć w folię spożywczą - schłodzić w lodówce (min.2h) Ciasto rozwałkować na oprószonej delikatnie mąką stolnicy. Wycinać foremkami dowolne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 175C (termoobieg) przez 8-10 minut*. Wystudzic na kratce. Smacznego! * im pierniki cieńsze, tym krótszy czas pieczenia
CookYourselfkładniki; 25 dag mąki pszennej 10 dag cukru pudru 10 dag masła 1 jajko 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1-2 łyżki zimnej wody Przygotowanie; Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć i zagnieść ciasto. Jeśli z jakiegoś powodu mamy trudności w zagnieceniu, dolewamy odrobinkę wody. Zagniecione ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 1 godz
Radość kipiąca uśmiechem.delikatną oraz rozpływającą się w ustach pianką o smaku mlecznej czekolady i pierniczków. Całość dodatkowo subtelnie przełamana kwaskowatymi powidłami śliwkowymi. Przepyszne i bardzo efektowne ciasto, idealne na świąteczny stół! Składniki: Spód ciasta: ok 200g herbatników Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła(...)mąki ziemniaczanej Mus czekoladowo-pierniczkowy: 2 łyżeczki żelatyny w proszku 50 ml zimnej wody 300g mlecznej czekolady 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 4-5 łyżeczek przyprawy korzennej do piernika Dodatkowo: 5-6 łyżek powideł śliwkowych 150ml śmietanki kremówki 2-3 pierniczki – do pokruszenia na wierzch *** Blaszkę o wymiarach 32x20cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy
Blog z Apetytemmarchewki 1,5 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka przyprawy do piernika 0,5 szklanki startych orzechów 4 jajka szklanka oleju Wykonanie: Marchewkę trzemy na małych oczkach i wsypujemy do miski. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko razem mieszamy mikserem. Gotowe ciasto przelewamy do keksówki. Można również użyć tortownicy lub prostokątnej blaszki. Pieczemy 45 minut
ciastkarnia na kruchym spodzieproszku do pieczenia około 200g śliwek Sposób przygotowania: Suche składniki czyli: mąkę, otręby, tabletki STEWII, kakao, przyprawa do piernika, proszek do p. mieszamy w jednej misce, a mokre czyli: jajka, serek, mleko w drugiej Miksujemy suche składniki z mokrymi ciasto odstawiamy na bok, żeby otręby spęczniały w tym czasie śliwki myjemy, drylujemy i kroimy w kostkę formę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcukru. Odstawić na bok w celu wystudzenia. Do miski przesiać mąkę. Dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, skórkę z cytryny lub pomarańczy i olejek waniliowy. Wlać masę maślano-miodową i wymieszać. Ja najpierw wymieszałam łyżką a następnie zagniotłam rękami. Ciasto będzie dosyć klejące, stąd dodatkowa mąka do podsypywania. Oczywiście, nie należy przesadzać z jej ilością. Gdy uznamy(...)ciasto jest wystarczająco plastyczne i ładnie się formuje, wkładamy je na godzinę do lodówki. Po tym czasie odrywamy sobie po porcji ciasta i rozwałkowujemy na placek. Za pomocą foremek wycinamy różne kształty i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Ja osobiście polecam wycinać grubsze pierniczki. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut
My simple kitchenjuż za pasem! jeszcze kilka dni i zacznie się krzątanina po kuchni. Dziś znów na słodko, kto chętny?! Zapraszam! Ciasto; 6 jajek szklanka mąki szklanka cukru 2 czubate łyżki kakao łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżka przyprawy do piernika pół łyżeczki mielonego anyżu Poncz; kieliszek rumu (może też być inny alkohol) 3 łyżki wody, ostudzonej Masa serowa(...)mleku a następnie wlewamy do masy serowej. Gotujemy ciągle mieszając do czasu aż masa zgęstnieje. Musimy uważać bo masa lubi się przypalić i później powstają mało apetyczne grudki. Ostudzone ciasto kroimy na trzy blaty. Pierwszy wkładamy do tortownicy i nasączamy go przygotowanym ponczem ( z wody i rumu).Na to wykładamy 1/3 masy, przykrywamy drugim blatem. Postępujemy tak samo jak przy
Radość kipiąca uśmiechem.Ciasto z dyni Składniki: 300 g mąki pszennej 250 g puree dyniowego 4 jajka 200 g cukru 3 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody spora szczypta soli 200 g roztopionej margaryny 2-3 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy skórka pomarańczowa może być(...)sodę oczyszczoną, sól, skórkę pomarańczową ,wszystko cały czas miksując. Na samym końcu dodajemy powoli przygotowane wcześniej puree dyniowe. Mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy lekko bułką tartą. Ciasto pieczemy ok 45-60 minut , sprawdzając patyczkiem czy środek jest upieczony, w temperaturze 180 stopni. Polewa: 125 g serka typu philadelphia 50 g miękkiego masła 4 łyżki
Aromatyczne PodróżePora rozpocząć przygotowania do słodkich Świąt, każdy z nas ma swoje ulubione przepisy na bożonarodzeniowe ciasta i ciasteczka, mam i ja ;)Cykl świątecznych przepisów rozpoczną ciasteczka korzenne, czyli to, co każdy mniejszy lub większy łasuch i fan przypraw korzennych lubi podjadać nie tylko w okresie świątecznym. Pokażę Wam dwa rodzaje ciasteczek, lekko korzenne z wyraźną nutą cynamonu i dość słodkie(...)łyżeczka przyprawy do piernika (lub 2-3 jeśli chcemy wersję mocno korzenną)1 łyżeczka cynamonu (lub 2-3)2 łyżeczki cukru wanilinowego1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie:- mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukry, przyprawy, mieszamy składniki suche- dodajemy żółtka i margarynę, którą siekamy z pozostałymi składnikami- wszystko mieszamy nożem, wyrabiamy ciasto dłonią do uzyskania jednolitej
Smakołyki Berenikiłyżeczki przyprawy do pierników - 1 łyżeczka cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki soli - szczypta pieprzu moje miarki W garnku podgrzać melasę, masło i cukier, do rozpuszczenia się cukru. Przestudzić. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i sól. Dodać jajko i przestudzoną masę. Zagnieść za pomocą miksera - ciasto będzie bardzo klejące(...)podsypać niewielką ilością mąki. Uformować spłaszczony prostokąt i zawinąć w folię spożywczą - schłodzić w lodówce (min.2h) Ciasto rozwałkować na oprószonej delikatnie mąką stolnicy. Wycinać foremkami dowolne kształty. Piec w piekarniku nagrzanym do 175C (termoobieg) przez 8-10 minut*. Wystudzic na kratce. Smacznego! * im pierniki cieńsze, tym krótszy czas pieczenia
CookYourselfnowości dla lubiących odmianę od tradycyjnych ciast dla ceniących zdrowe zamienniki mąki pszennej Składniki na ciasto: 250g masła 300g cukru (brązowego) trzcinowego (demerara) 5 jajek 140g syropu klonowego 360g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 jabłka 360g obranej pietruszki (ok. 450g nieobranej) 75g orzechów pekan (lub włoskich
Mania Wypiekaniamiałby racji bytu. Pewnie jesteście zdania, że szkoda waszego czasu na jej przygotowanie, skoro można kupić gotową przyprawę w sklepie? Otóż na rynku jest dostępna tylko jedna przyprawa do piernika bardzo dobrej jakości, więc zamiast tracić czas na jej poszukiwania, proponuję przygotowanie wersji domowej :) Składniki na 100 g przyprawy. Przepis I: 16 g goździków 16 g cynamonu(...)angielskiego 15 g anyżu 5 g kardamonu lub kolendry 5 g gałki muszkatołowej Przygotowanie: Wszystkie składniki zmielić, wymieszać i przesiać. Przechowywać w szczelnie zakręconym słoiczku. Źródło/ Inspiracja: B. Bytnerowiczowa "Ciasta domowe
Domowa Cookierenka Agiprzez nie nitkę i powieszę na choince. Zielone pierniczki choinki Składniki:Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowejLukier królewski1 białko1 szklanka cukru(...)się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość
Kulinarne przygody Gatitymielonych migdałów 3 jajka 200 g cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g zmielonych orzechów laskowych 4 łyżki mąki 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonych go ź dzików 0koło 1 7 ma ł ych op ł atków Polewa : 2 tabliczki czekolady 3 łyżki oleju kokosowego Wykonanie : Do miski wsypać(...)Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć w odstępach opłatki , maczać ręce w wodzie i formować z ciasta kulki wielkości opłatka . Piec w temperaturze 175 stopni około 15/20 minut . Czekoladę rozpuścić s olejem kokosowym w kąpieli wodnej. Zanurzać w niej górną część pierników . Dekorować według własnego pomysłu , odstawić do całkowitego zastygnięcia polewy.Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku . Jeśli
Sama słodycz i szczypta chili