ciasto piernik - 5000 przepisów (strona:167/334)

Bakaliowy piernik. 205

Składniki. 100 g margaryny 2 jajka 150g cukru 200ml mleka 100g miodu 500 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 150g powideł z węgierek 2

Kulinarny karnet Christophera
Domowa przyprawa piernikowa 133

Do czego używamy przyprawy piernikowej? Cóż to za pytanie? Wiadomo, do piernika! Do piernika, pierniczków i …nie tylko. Przyprawę piernikową możemy dodawać do wielu potraw

Tajemnice Smaku
Ciasto marchewkowe z orzechami 441

zazwyczaj cynamonem, orzechami i szarlotką. Jest to również czas na aromatyczne ciasto marchewkowe, które uwielbiamy :) Bo nie ma to jak kubek aromatycznej herbatki z kawałkiem pysznego ciasta. Ciasto: ok 65 dag marchewki 2 szkl mąki 1 szkl oleju 4 jajka 1 1/3 szkl cukru 1 łyżka przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Smakołyki Asi
Szarlotka na kruchym cieście 254

Podpiekamy 15 min w temperaturze 180 stopni. Porządne podpieczenie ciasta gwarantuje, że będzie ono kruche a nie rozmoczone od soków z owoców i zachowa formę. Na nadzienie 3 kg obranych, pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny jabłek dwie łyżki miodu szklanka płatków migdałowych łyżka przyprawy do piernika jedna galaretka pomarańczowa Do garnka(...)grubym dnem wlewamy miód i wrzucamy jabłka. Smażymy kilka minut. Jak jabłka puszczą sok, posypujemy je przyprawą do piernika, galaretką (galaretki nie rozpuszczamy) i dodajemy migdały. Smażymy chwilę aż sok lekko odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Ostudzone jabłka układamy na cieście i przykrywamy warstwą ciasta lub układamy z pasków ciasta kratkę. Ja kratkę układam jak szarlotkę robię w tortownicy. Pieczemy

ladykitchen
Chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru 224

dużo. Jakoś nie do końca mnie przekonały. Chlebek bananowy na masełku jest za tłusty. Na oleju i sodzie smakuje jak piernik. Wreszcie znalazłam przepis wyjątkowy. Chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru. Pełnowartościowy i łatwy do zrobienia. Mięciutki, smakuje jak ciasto i nadaje się dla wszystkich, którzy chcą zrezygnować lub ograniczyć jedzenie cukru

dolcevitainmykitchen
Piernik litewski 244

Przełóż do natłuszczonej blachy.Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do o temperatury 180 °C, piecz około 80 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest już mokre. Jeśli będziesz piec w keksówkach, czas pieczenia będzie krótszy, około 60 minut.Wystygnięty piernik wyjmij z formy. Jeśli chcesz, możesz go udekorować czekoladą lub jakąś polewą.Piernik litewski.Piernik litewski.Piernik litewski.Piernik litewski.  inspirował serwis Domowe-Wypieki.pl

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto dyniowe z kremem cynamonowym 494

upieczenia dyniowego ciasta potrzeba aż trzech małych tortownic, więc jeśli macie taką możliwość pożyczcie brakujące tortownice od mam czy babć (ja dziękuję Madzi:)). Dzisiejsze ciasto przypomina mi w smaku ciasto marchewkowe, jednak jest od niego delikatniejsze i lżejsze. Z okazji zbliżającego się Halloween ozdobiłam je pajęczyną z lukru i trochę "upasionymi" pająkami:D Od dziś na blogu będziecie mogli znaleźć(...)masło utrzyj w misce na puszystą masę. Dodaj do niego cukier puder, cynamon i przyprawę do piernika i ucieraj do rozpuszczenia się cukru, na bardzo gładką masę. LUKIER: Cukier puder, kakao i odrobinę wody wymieszaj w szklance do uzyskania pożądanej konsystencji. SKŁADNIE CIASTA:Połóż pierwszy placek na ozdobnym talerzu lub paterze. Posmaruj jedną częścią kremu cynamonowego. Przykryj drugim plackiem. Posmaruj

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasta świąteczne 324

ciasto makowe z jabłkami ciasto orzechowe z brzoskwiniami ciasto orzechowo migdałowe czekoladowe gwiazdki deser zimowy katarzynki keks kisiel żurawinowy kluski z makiem Kompot z suszonych owoców – kompot z suszu makowiec piernik dojrzewający piernik toruński piernik wojenny – tani piernik piernik z marcepanem i powidłami piernik żydowski rolada makowa – makowiec bezglutenowy szarlotka tort makowy tort makowy z kremem czekoladowym Tort makowy

królestwo garów
Muffinki piernikowe z jabłkiem 260

szklanki oleju 2 łyżki płynnego miodu 1 jajko szczypta soli 3 jabłka garść orzechów Mieszamy ze sobą mąkę, cukier, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę dodajemy rozbełtane jajko, mleko, olej i miód i dokładnie mieszamy ciasto, po czym  dorzucamy pokrojone drobno jabłko. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (ja użyłam świątecznych od Papil Art ), napełniamy ciastem

Cynamonowe szczęście
Likier czekoladowy z piernikową nutą 206

gęsty, kremowy, lekko słodki i pięknie pachnie. Doskonale rozgrzewa, nadaje się jako dodatek do kawy, ciasta lub wszelkich deserów. A jako, że nadchodzą Święta Bożego Narodzenia może stanowić doskonały prezent. Składniki: 0,7l wódki puszka masy kajmakowej kakaowej 3 łyżki przyprawy do piernika (jeśli chcecie by było ją mniej czuć dodajcie jej mniej) puszka niesłodzonego mleka skondensowanego Przygotowanie

Życie ze smakiem
Pierniczki 210

ciasta, przez wałkowanie i wycinanie, aż po dekorowanie oczywiście. Żebyście widzieli z jakim zaangażowaniem to robiła... I oczywiście tradycyjnie podjadała ciasto na surowo! Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 2/3 kostki masła 25 dkg miodu 2 łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić z miodem i przyprawą korzenną

Kulinarne Inspiracje
Piernikowe brownie z fasoli 149

Piernikowe brownie z fasoli – brzmi i smakuje równie wyśmienicie! Będziecie zaskoczeni, ale oczywiście to ciacho jest bez dodatku cukru! Słodkie tylko za sprawą suszonych daktyli

Natka Pietruszki
Korzenne ciasteczka 199

Ostatnio mało czasu mam na prowadzenie bloga, a w okresie przedświątecznym to całkiem nie miałam czasu nawet nie mam kiedy zrobić porządnych zdjęć.Tak było w

Moje domowe kucharzenie
Odrywane drożdżówki pomarańczowo-piernikowe 143

zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką, przyprawą do piernika i kakao. Dodajemy do nich mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i kroimy je na 40 prostokątów. Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia

Mienta blog