składniki na ciasto: 450 g mąki 150-170 g cukru pudru 70 g miodu, płynnego 4 jajka, białka oddzielone od żółtek 250 g margaryny 125 g śmietany 18% 115 g oleju, słonecznikowego 1 przyprawa do piernika 1i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 jabłka wykonanie: Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo
Domowy Smak JedzeniaPierniki kojarzą się lukrem, ja natomiast lubię je również w takiej wersji. Polewa czekoladowa pasuje do korzennych aromatów i bardzo dobrze z nimi współgra:). Pierniki: 2 i 1/4 szklanki mąki 80g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko L 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 szklanka cukru pudru trochę ciepłej wody barwnik spożywczy(...)Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy gładkie ciasto. 2. Ciasto wałkujemy na grubość około 3mm. Formą w kształcie choinki wykrawamy pierniczki. Pierniczki wykładamy na papier do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 8-10 minut. Studzimy. 3. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody. Dodajemy barwnik spożywczy. Tak powstałym lukrem smarujemy pierniki, posypujemy posypką cukrową. Zostawiamy do zastygnięcia
Szefowa kuchniprzesianej mąki dodajemy wystudzoną masę, utarte jajka, orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki i całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią piernik a następnie dekorujemy bakaliami. Smacznego
Na słodko lub wytrawnieTym razem będzie obiadek na słodko według pomysłu Madzi. Ryż z jabłkami z odrobiną cynamonu spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do pierników Krem: 125 ml mleka 5 łyżek cukru 250 g masła 200 g serka homogenizowanego (zwykły lub waniliowy) 2,5 szkl mleka w proszku pełnotłuste 2 łyżeczki esencji waniliowej Polewa: 100 g czekolady mlecznej 60 g masła Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: Mąkę, kakao, proszek, przyprawę i sodę przesiać przez
Ala piecze i gotujekilka moich tegorocznych pierników wielkanocnych 😊😉😉
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokucukru pudru 2 jajka 100 g roztopionego i przestudzonego masła 100 g łagodnego płynnego miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać lub zmiksować. Ciasto będzie klejące. 2. Stolnicę koniecznie podsypywać mąką podczas wałkowania ciasta. Ciasto rozwałkować na 4-5mm. Wykrawać foremkami kształty. Pierniczki
Kuchnia domowa AniWitam Kochani, były wyroby piernikowe, czyli małe chatki, choinki, pierniczki, teraz chcę Wam pokazać moją piernikową chatkę :) Tę, która będzie zdobiła mój świąteczny stół :) i
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżeczki sody - 2 jajka Przygotowanie : Masło i miód roztapiamy w kąpieli wodnej. Przestudzamy. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika i sodą. Dodajemy przestudzony miód z masłem i wbijamy jajka. Łączymy wszystkie składniki i odstawiamy na 15 minut . Wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie kleić się do rąk. Ciasto wałkujemy i wycinamy pierniczki. Układamy na blasze i pieczemy 15 minut
Szkrab Je Samserdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Składniki: 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka przypraw korzennych (ja dałam cynamon i mielone goździki, można dać też przyprawę do piernika) 600 g jabłek, ok. 5 sztuk (ważymy obrane i potarte
Ciastkozercykawowy Sernik Izaura Sernik kremowy na ciasteczko-wym spodzie Sernik Kajmakowy CIASTKA: Ciasteczka orzechowow-czekoladowe Ciastka kruche przez maszynkę Pierniki z koglem-moglem i alkoholem Miękkie pierniczki na drożdżach Potworne ciasteczka ze słoika Miękkie pierniczki świąteczne INNE WYPIEKI: Ciasto kokosowe z chałwą Ciasto miodownik Piernikowy keks na konfiturze Ciasto kokosowe z alkoholem Szybki jabłecznik Piernikowy murzynek z lukrem
W Moim Magicznym Domuużyć blendera. Masa ma być gładka. Odstawić do wystudzenia. Do miski wsypać przesianą mąkę z sodą, kakao, przyprawę do piernika, jajko oraz miodową masę. Na początku wymieszać łyżką a następnie przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Jeśli ciasto się klei dodać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na mniejsze części i każdą rozwałkować na ok. 0,5 cm i wykrawać
Pani na deserłyżki miód 2 łyżki przyprawa do piernika 4 łyżeczki kakao 2 łyżki olej rzepakowy Wielkopolski 80 ml. sól 1 szczypta jaja 2 szt. ( małe ) dżem malinowy najlepiej domowy ( u mnie od babci ) Polewa masło 1/2 kostki cukier 1/2 szkl. kakao 3 łyżki mleko 4-5 łyżek Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko podgrzać, aby było ciepłe(...)misce. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem. Kiedy ciasto podwoi swą masę, zagnieść i podzielić na kilka mniejszych części. Każdą rozwałkować po kolei na niewielkie prostokąty. Prostokąt podzielić na pół. Na jednej połówce nakładamy w niewielkich odstępach dżem. Przykrywamy drugą częścią prostokąta i wybranymi przez nas foremkami, wykrawamy pierniki. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
Kuchnia Paulettesmałym ogniu) masło z miodem. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, przyprawę korzenną do piernika, sodę i całe opakowanie drożdży. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy rozpuszczone masło z miodem i wbijamy całe jajko. Wyrabiamy ciasto, jeśli lepiło by się za bardzo można delikatnie podsypać rękę mąką podczas wyrabiania. Ciasto rozwałkowujemy na delikatnie (!) podsypanej mąką stolnicy
Słodkie okruszkiWszystkie przepisy na serniki z mego bloga znajdziecie TU. Jeżeli nie lubicie serników, ale lubicie mak, to polecam pyszne ciasto Piegusek (przepis Tu ) Seromak - przepis: Składniki: Spód: szklanka mąki 100 g masła 1 żółtko 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Masa makowa: 500 g maku 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki ulubionych orzechów 1/2 pestek słonecznika
Kuchnia ŁukaszaTo jeden z tych pomysłów, które przychodzą mi do głowy zupełnie nieplanowane i które smakują obłędnie ( a zresztą u mnie wszystko smakuje obłędnie, ot co! :D
Ostra na Słodkodrobno siekanych) 500g mąki Dodatkowo: ½ szklanki cukru Około 50g płatków migdałowych Do mąki dodajemy sodę, sól, przyprawę do piernika i migdały. Wszystko razem mieszamy, dodajemy miód, żółtko i masło. Wszystko razem dobrze zagniatamy, po czym urywamy po kawałku ciasta i robimy z niego wałki o średnicy mniej więcej 3cm i długości około 15cm. Wałki ciasta układamy w odstępach na desce
Smakowy Raj