ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:168/300)

Brunkager, czyli brązowe ciasteczka Duńskie 155

Dziś sporo roboty przede mną. Jeszcze nie mam żadnego ciasta przygotowanego. To będzie pracowity dzień ;) Co do pieczenia. Co roku piekę te tradycyjne ciastka, najpierw twarde, z czasem coraz miększe. Mówię o piernikach, lukrowane, w czekoladzie, posypane cukrem pudrem - jak kto woli. W tym roku pozwoliłam sobie zrobić również pierniczki z Danii. Nazywają się Brunkager, czyli brązowe ciasteczka. Przepis odnalazłam(...)następnie przelewamy ją do masy w rondelku. Odstawiamy do ostygnięcia. Resztę składników mieszamy w dużej misce, a następnie dodajemy do niej ostudzoną masę maślaną i wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy rulon, owijamy go w folię spożywczą i schładzamy przez godzinę w zamrażarce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Ciasto kroimy ostrym nożem na cienkie talarki

Słodkie Przyjemności
Migdałowe księżyce 186

dekoracji   Sposób wykonania: 200 g mąki przesiać . Dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, szczyptę soli, 100 g drobno zmielonych migdałów oraz 80 g cukru pudru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Dokładamy zimne pokrojone w kostki masło. Produkty zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta stworzyć wałeczek ( taki jak do kopytek) i kroimy w prostokąciki. Z każdego prostokącika tworzymy

Różne smaki w kuchni
Migdałowe księżyce 164

dekoracji  Sposób wykonania: 200 g mąki przesiać . Dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, szczyptę soli, 100 g drobno zmielonych migdałów oraz 80 g cukru pudru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Dokładamy zimne pokrojone w kostki masło. Produkty zagniatamy na jednolita masę. Z ciasta stworzyć wałeczek ( taki jak do kopytek) i kroimy w prostokąciki. Z każdego prostokącika tworzymy

Słodkości i nie tylko
Ciasto z masą z suszonych śliwek i piernikową 201

zdążyłam wykonać mojego pomysłu, więc zrobiłam ciasto na sylwestra. Jestem zadowolona z efektu końcowego, ponieważ ciasto smakowało całej rodzinie. Zmieniłabym tylko wielkość blachy, ponieważ piekłam w formie 21x21 i ciasto wyszło za wysokie, więc polecam trochę większą blachę. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku(...)drugim biszkoptem. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Dodać serek mascarpone, wymieszać i dodać przyprawę do piernika. Wyłożyć na drugą część nasączonego biszkoptu i przykryć trzecim ostatnim biszkoptem. Wstawić do lodówki do stężenia. Śmietankę na polewę podgrzać i rozpuścić w niej czekolady. Polać ciasto i udekorować posypką. Smacznego

talerz przyjemności
Ciasto na pierogi 175

tego jak cienko rozwałkujemy ciasto wychodzi ok. 30 pierogów. Pierogi z tym ciastem będą u mnie w tym roku na wigilijnym stole w postaci uszek do barszczu i ruskich. Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki , makowca czy pyszny sernik z rosą . Albo możecie iść na całość

Ciastkozercy
Długo oczekiwany sernik na czekoladowym spodzie 217

wewnątrz kopczyka i wlać w niego jajko. Wszystkie składniki zagnieść w jednolite ciasto i wyłożyć nią spód i brzegi tortownicy. Piec 10 minut w 180 stopniach.Utrzeć żółtka z cukrem i dodać twaróg. Do gotowej masy w sypać budynie i dobrze wymieszać. Na koniec dodać przyprawę do piernika lub olejek zapachowy, można również wsypać rodzynki lub inne bakalie czy owoce

ciastkarnia na kruchym spodzie
ciasto piernikowo jabłkowe z brzoskwiniami 140

składniki na ciasto: 450 g mąki 150-170 g cukru pudru 70 g miodu, płynnego 4 jajka, białka oddzielone od żółtek 250 g margaryny 125 g śmietany 18% 115 g oleju, słonecznikowego 1 przyprawa do piernika 1i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 jabłka wykonanie: Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo

Domowy Smak Jedzenia
Pierniczki w czekoladowej polewie 144

Pierniki kojarzą się lukrem, ja natomiast lubię je również w takiej wersji. Polewa czekoladowa pasuje do korzennych aromatów i bardzo dobrze z nimi współgra:). Pierniki: 2 i 1/4 szklanki mąki 80g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajko L 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 szklanka cukru pudru trochę ciepłej wody  barwnik spożywczy(...)Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy gładkie ciasto.  2. Ciasto wałkujemy na grubość około 3mm. Formą w kształcie choinki wykrawamy pierniczki. Pierniczki wykładamy na papier do pieczenia, pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 8-10 minut. Studzimy. 3. Cukier puder rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody. Dodajemy barwnik spożywczy. Tak powstałym lukrem smarujemy pierniki, posypujemy posypką cukrową. Zostawiamy do zastygnięcia

Szefowa kuchni
Czekoladowy piernik z powidłami 184

przesianej mąki dodajemy wystudzoną masę, utarte jajka, orzechy i wszystko dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki i całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni C. Po wystudzeniu, rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią piernik a następnie dekorujemy bakaliami. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Pyszny ryż z jabłkami 240

Tym razem będzie obiadek na słodko według pomysłu Madzi. Ryż z jabłkami z odrobiną cynamonu spowoduje, że ten fantastyczny zapach będzie się rozchodził po całym Waszym

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto mleczna kanapka 251

pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do pierników Krem: 125 ml mleka 5 łyżek cukru 250 g masła 200 g serka homogenizowanego (zwykły lub waniliowy) 2,5 szkl mleka w proszku pełnotłuste 2 łyżeczki esencji waniliowej Polewa: 100 g czekolady mlecznej 60 g masła  Przygotowanie: Ciasto czekoladowe:  Mąkę, kakao, proszek, przyprawę i sodę przesiać przez

Ala piecze i gotuje
kilka wielkanocnych pierników 90

 kilka moich tegorocznych pierników wielkanocnych 😊😉😉 

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szybkie pierniczki 173

cukru pudru 2 jajka 100 g roztopionego i przestudzonego masła 100 g łagodnego płynnego miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Sposób wykonania: 1. Wszystkie składniki przełożyć do miski i wymieszać lub zmiksować. Ciasto będzie klejące. 2. Stolnicę koniecznie podsypywać mąką podczas wałkowania ciasta. Ciasto rozwałkować na 4-5mm. Wykrawać foremkami kształty. Pierniczki

Kuchnia domowa Ani
Moja chatka z piernika 2018 i sznurkowy bałwanek :) 165

Witam Kochani, były wyroby piernikowe, czyli małe chatki, choinki, pierniczki, teraz chcę Wam pokazać moją piernikową chatkę :) Tę, która będzie zdobiła mój świąteczny stół :)  i

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pierniki orkiszowe 178

łyżeczki sody - 2 jajka Przygotowanie : Masło i miód roztapiamy w kąpieli wodnej. Przestudzamy. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika i sodą. Dodajemy przestudzony miód z masłem i wbijamy jajka. Łączymy wszystkie składniki i odstawiamy na 15 minut . Wyrabiamy ciasto do momentu aż nie będzie kleić się do rąk. Ciasto wałkujemy i wycinamy pierniczki. Układamy na blasze i pieczemy 15 minut

Szkrab Je Sam
Ciasto jabłkowe 214

serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Składniki: 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka przypraw korzennych (ja dałam cynamon i mielone goździki, można dać też przyprawę do piernika) 600 g jabłek, ok. 5 sztuk (ważymy obrane i potarte

Ciastkozercy
Spis Ciast i dań na Boże Narodzenie - Sprawdzone! 2031

kawowy Sernik Izaura  Sernik kremowy na ciasteczko-wym spodzie Sernik Kajmakowy CIASTKA: Ciasteczka orzechowow-czekoladowe Ciastka kruche przez maszynkę Pierniki z koglem-moglem i alkoholem Miękkie pierniczki na drożdżach Potworne ciasteczka ze słoika Miękkie pierniczki świąteczne INNE WYPIEKI: Ciasto kokosowe z chałwą Ciasto miodownik Piernikowy keks na konfiturze Ciasto kokosowe z alkoholem Szybki jabłecznik  Piernikowy murzynek z lukrem

W Moim Magicznym Domu
PIERNICZKI NA ZIEMNIAKACH 190

użyć blendera. Masa ma być gładka. Odstawić do wystudzenia. Do miski wsypać przesianą mąkę z sodą, kakao, przyprawę do piernika, jajko oraz miodową masę. Na początku wymieszać łyżką a następnie przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Jeśli ciasto się klei dodać odrobinę mąki. Ciasto podzielić na mniejsze części i każdą rozwałkować na ok. 0,5 cm i wykrawać

Pani na deser
PIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM 192

łyżki miód 2 łyżki przyprawa do piernika 4 łyżeczki  kakao 2 łyżki olej rzepakowy Wielkopolski 80 ml.  sól 1 szczypta jaja 2 szt. ( małe )  dżem malinowy najlepiej domowy ( u mnie od babci ) Polewa masło 1/2 kostki  cukier 1/2 szkl. kakao 3 łyżki mleko 4-5 łyżek Ciasto: Mąkę przesiać. Mleko podgrzać, aby było ciepłe(...)misce. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.  Kiedy ciasto podwoi swą masę, zagnieść i podzielić na kilka mniejszych części. Każdą rozwałkować po kolei na niewielkie prostokąty. Prostokąt podzielić na pół. Na jednej połówce nakładamy w niewielkich odstępach dżem. Przykrywamy drugą częścią prostokąta i wybranymi przez nas foremkami, wykrawamy pierniki. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

Kuchnia Paulettes
Drożdżowe pierniczki (miękkie) 184

małym ogniu) masło z miodem. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder, przyprawę korzenną do piernika, sodę i całe opakowanie drożdży. Całość mieszamy łyżką. Następnie dodajemy rozpuszczone masło z miodem i wbijamy całe jajko. Wyrabiamy ciasto, jeśli lepiło by się za bardzo można delikatnie podsypać rękę mąką podczas wyrabiania. Ciasto rozwałkowujemy na delikatnie (!) podsypanej mąką stolnicy

Słodkie okruszki
Seromak - sernik z makiem 205

Wszystkie przepisy na serniki z mego bloga znajdziecie TU. Jeżeli nie lubicie serników, ale lubicie mak, to polecam pyszne ciasto Piegusek (przepis Tu ) Seromak - przepis: Składniki: Spód: szklanka mąki 100 g masła 1 żółtko 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika Masa makowa: 500 g maku 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki ulubionych orzechów 1/2 pestek słonecznika

Kuchnia Łukasza
ROLADA CIASTECZKOWA Z KREMEM KOKOSOWYM – BEZ PIECZENIA 415

To jeden z tych pomysłów, które przychodzą mi do głowy zupełnie nieplanowane i które smakują obłędnie ( a zresztą u mnie wszystko smakuje obłędnie, ot co! :D

Ostra na Słodko
Kanadyjskie ciasteczka z migdałami 204

drobno siekanych) 500g mąki Dodatkowo: ½ szklanki cukru Około 50g płatków migdałowych Do mąki dodajemy sodę, sól, przyprawę do piernika i migdały. Wszystko razem mieszamy, dodajemy miód, żółtko i masło. Wszystko razem dobrze zagniatamy, po czym urywamy po kawałku ciasta i robimy z niego wałki o średnicy mniej więcej 3cm i długości około 15cm. Wałki ciasta układamy w odstępach na desce

Smakowy Raj
SZYBKIE PIERNICZKI + LUKIER KRÓLEWSKI 233

łyżeczka* cukier puder – 150 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:PIERNICZKI:W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem.Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao.Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę.Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wycinamy pierniczki!Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika

Ostra na Słodko
KRUCHE CIASTKA Z KREMEM KASZTANOWYM, MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I CHRUPIĄCĄ PIERNIKOWĄ KRUSZONKĄ 204

następnie delikatnie łączymy z masą czekoladową, chłodzimy.KRUSZONKA PIERNIKOWA:W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem.Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy.Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao.Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę.Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wkładamy do piekarnika na ok. 13 minut.Studzimy , drobno siekamy.PIWNO-MIODOWE CIASTKA:Miękkie masło mieszamy

Ostra na Słodko
Ciasteczka korzenne 247

mnie od robota kuchennego) wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny oraz przyprawy (przyprawy do piernika, imbir, cynamon, gałkę muszkatałową) i dokładnie wymieszać łyżką.Następnie dodać pokrojone w kostki masło, miód i jaja i zagnieść ciasto (ja zagniatam robotem kuchennym za pomocą haka do ciasta drożdżowego).Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki (dolna

Gospodyni Miejska
Pierniczki Katarzynki 199

dałam 2 łyżki.Sposób przygotowania:Do miski (u mnie od robota kuchennego) wlać płynny miód, dodać przyprawę do piernika, kakao, cukier, jajo i wymieszać.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do miski z miodem. Zagnieść dość twarde ciasto (ja zagniatam przy pomocy robota kuchennego z hakami do ciasta drożdżowego). Jeśli ciasto jest suche i nie chce łatwo się zagnieść

Gospodyni Miejska