ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:168/300)

Piernik na piwie 112

Składniki: 4 szklanki mąki 1,5 szklanki miodu najlepiej spadziowego 2 opakowania przyprawy do pierników 1 szklanka piwa  4 duże jaja 1 szklanka brązowego cukru 1 kostka masła 1 łyżka sody oczyszczonej bakalie w/g uznania Przygotowanie: Piekarnik ustawiam na 180 *C. Podgrzewam w garnuszku masło, miód i cukier.  W dużej misce mieszam mąkę z sodą i przyprawami(...)Teraz pora na całe jajka, ubijam je na pianę i dodaje do miodowo-mącznej, mieszam dokładnie Gdy wszystko dokładnie się połączy wsypuję posiekane bakalie i ostatni raz mieszam. Ciasto przelewam do foremki wysmarowanej masłem i posypaną mąką. Wstawiam na 45 min. do piekarnika. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem czy jest gotowe. W razie potrzeby daję mu kolejne

Proste Potrawy
Korzenne ciasto z cukinią 200

przepisy by wykorzystać to warzywo , a jednocześnie by nie było monotonnie. Do ciast też się nadaje wspaniale  😀 Składniki : foremka 25x28   3 szklanki cukinii utartej na grubych oczkach tartki 4 jajka  1 i 1/4 szklanki cukru (270g) 1 szklanka oleju 2 łyżeczki przyprawy do piernika (można również użyć cynamonu) 3 szklanki mąki (500g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Malinowa Kawiarenka
Pierniczki staropolskie (długodojrzewające) 138

znaleźć w sobie choć troszeczkę cierpliwości i czasu, by nasze pierniczki wyglądały tak jak powinny. W przeciwieństwie do błyskawicznych pierniczków , te wymagają od Nas więcej zaangażowania. Przede wszystkim ciasto na te pierniczki leżakuję ok. 5 tygodni w lodówce i dopiero po tym czasie można je rozwałkowywać, wykrawać pierniczki i upiec. Po upieczeniu pierniczki są twardawe, więc wymagają(...)temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać, wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Ostudzoną mieszankę miodowo-maślaną przelać do dużej miski. Zacząć miksować na średnich obrotach miksera, dodając po kolei jajka. Po dodaniu wszystkich jajek wsypać połowę mąki z dodatkami, mleko i resztę mąki. Starannie wyrobić (ciasto na typ etapie jest bardzo gęste.) Gotowe przełożyć do kamionkowego lub szklanego garnka, przykryć

Nastoletnie Wypiekanie
Miał być keks, wyszedł kleks 181

którą posiadam nieco oszukuje. Jest dłuższa niż standardowa keksówka, dzięki czemu ciasta wydają się dłuższe, ale niestety tracą na wysokości. Na pierwszy rzut oka sprawiają wrażenie... zakalca. Keks świąteczny 100 g mąki (+ 1 łyżka) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 170 g cukru 3 jajka 50 g płynnego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka pomarańczyrodzynki

bastalena
Świąteczne pierniczki 224

zamknąć w szczelnym, metalowym opakowaniu, ponieważ po upieczeniu mogą zrobić się twarde. Z czasem zmiękną, wtedy mogą trafić na świąteczny stół lub jako dekoracja choinki. Jeśli chcemy aby pierniki szybko zmiękły, do puszki w której je przechowujemy wkładamy skórkę z jabłka. Składniki: 160 g masła 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru brązowego 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka(...)kulę i chłodzimy przez około 30 minut w lodówce, dzięki czemu będzie się lepiej wałkowało. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość około 3 mm i wycinamy pierniczki w dowolnych kształtach. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcecie zawiesić pierniki na choince musicie jeszcze przed pieczeniem zrobić w nich dziurki (np słomką do napojów). Pierniki pieczemy około

Smakowity Blog Kulinarny
Rogaliki Piernikowe Z Powidłami 130

drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko, przyprawę do piernika oraz cukier. 3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło. Jeśli ciasto wyszło za bardzo lepkie podsypujemy je jeszcze mąką. Odstawiamy

Gotowanie...to proste !
Pomarańczowo-piernikowe ludziki 120

swoje funkcje, a przy tym rewelacyjnie się czyści i po zwinięciu zajmuje bardzo mało miejsca. 3) Dodać cukier, przyprawę do piernika, otartą skórkę z pomarańczy, pokrojone w kostkę zimne masło i jajko. Całość połączyć za pomocą siekacza do ciasta , a następnie wyrobić gładkie ciasto. 4) Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, każdą delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić

Fitsweet.me
Pomarańczowo-piernikowe ludziki 138

swoje funkcje, a przy tym rewelacyjnie się czyści i po zwinięciu zajmuje bardzo mało miejsca. 3) Dodać cukier, przyprawę do piernika, otartą skórkę z pomarańczy, pokrojone w kostkę zimne masło i jajko. Całość połączyć za pomocą siekacza do ciasta , a następnie wyrobić gładkie ciasto. 4) Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, każdą delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić

Fitsweet.me
Jak zrobić domową przyprawę do piernika? 135

Jak wiadomo, w święta Bożego Narodzenia króluje domowej roboty piernik o aromatycznym korzennym smaku. Zapach przypraw korzennych wypełnia cały dom sprawiając, że święta stają się jeszcze

PysiaGotuje.pl
Sernik z pierniczkami i lekką pianką. 281

Dzisiaj zapraszam Was na kolejny sernik, niezwykle pyszny, delikatny i aksamitny. Pierniki z serem to bardzo pyszne połączenie, polecam spróbować. Do tego lekka i słodka śmietankowa

Izabelawkuchni
Błyskawiczne pierniczki na ostatnią chwilę 162

lekko brązowo), a dopiero potem dodać miód i margarynę (to sposób mojej babci, która w ten sposób robiła też piernik, tyle że używała zwykłego białego cukru). Studzę wszystko, a następnie mieszam z resztą składników i dobrze wyrabiam ciasto, które potem wałkuję. I tu uwaga- 2-3 mm to max. (jak robiłam grubsze pierniczki traciły po upieczeniu kształt- wręcz wyrastały nieco

Arbuziaki
Babeczki z bakaliami i polewą czekoladową 153

jednym, dokładnie miksując całość. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i solą, sok oraz skórkę z cytryny i zmiksować. Do ciasta dorzucić migdały, rodzynki, kakaowca i wymieszać wszystko łyżką. Przełożyć do papilotek, piec babeczki przez 20 min. w pierniku nagrzanym do 180 st. C. Ostudzić. Polewa 50 g masła 40 g cukru pudru 20 g kakao łyżka wody Wszystkie składniki umieścić

Słodkie inspiracje
PIERNICZKI 101

szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru  1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie  Masło i miód podgrzej w garnuszku, kiedy  przestygnie dodaj pozostałe składniki.  Całość zmiksuj lub wyrób ręcznie ciasto.  Włóż do lodówki na  20 minut.  Stolnicę oprósz mąką, rozwałkuj ciasto na  grubość  4 mm. Następnie

Kukuleczki
Pierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową 167

przygotowania: 1. W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem i odstawiamy do ostudzenia. W misce mieszamy mąkę, przyprawę do pierników, kakao i cynamon. Następnie dodajemy jajko, miód z cukrem i masłem oraz sodę wymieszaną z mlekiem. Zagniatamy ciasto ręcznie lub robotem na najniższych obrotach. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. 2. Następnego dnia przygotowujemy pierniczki

Na Ciasteczkowych Papierach
Błyskawiczne pierniczki (miękkie) 164

oczyszczonej Przygotowanie: Masło wraz z miodem rozpuścić w garnuszku, ostudzić. Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z sodą, przyprawą do piernika i kakao. Dodać jajka i ostudzone masło z miodem. Wszystko dobrze zagnieść rękami do uzyskania zbitej kuli ciasta. Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm i za pomocą foremek wykrawać dowolne kształty. Pierniczki umieścić na blaszce wyłożonej papierem

Nastoletnie Wypiekanie