ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:164/300)

Piernik z selerem 155

Piekłam już ciasta z różnymi warzywami , z selerem to chyba jeszcze nie, więc czym prędzej nadrabiam zaległości. Ciasto wyszło znakomicie, lekko korzenne i aromatyczne, wilgotne, warte spróbowania. Polecam na deser albo na drugie śniadanie. Piernik z selerem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Wywiad - Jak wyglądały święta podczas okupacji oraz przepis na okupacyjną polewkę. 121

już w ogóle nie widziałem. H: Rodzynek też nie było. To nawet był problem po wojnie. Pamiętam, że jak mama robiła ciasto na święta to musiała uważać, bo tato cały czas podchodził i wyżerał. W: U nas pamiętam piernik piekło się na marchwi. M: Albo z melasy. W: Tak, melasę to robiło się w ten sposób, ze jak były buraki

Kryzysowa Książka Kucharska
Pierniczki z kremówką 188

Rozpuszczamy na małym ogniu aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia. Po przestudzeniu dolewamy śmietanę kremówkę. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika, sodą, szczyptą soli i skórką pomarańczową. Dolewamy powoli masę maślano - miodową i zagniatamy elastyczne i błyszczące ciasto. Wałkujemy je na grubość od 0,5 - 1 cm i wykrawamy ciastka. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pierniczki

My simple kitchen
Najlepsze kruche pierniczki 968

pudru Masło i miód należy rozpuścić. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę, sodę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder, przyprawę do piernika oraz cynamon i imbir. Dodać żółtka, śmietanę, sól oraz rozpuszczone masło z miodem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest taka konieczność dodaj więcej mąki. Wałkuj ciasto cienko i wykrawaj z niego ulubione kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym

Mango Papaja
Domowa korzenna mieszanka przypraw do piernika 131

gotowe mieszanki przypraw, a od pewnego czasu robię je sama. Taka przyprawa idealnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do piernika. To też dobry sposób na pachnącą i rozgrzewającą kawę, aromatyczny jabłecznik, czy też korzenny krem do ciasta. Jak zawsze ogranicza nas tylko nasza smakowa wyobraźnia. Dzisiejsza mieszanka powstała "na nos". Dosypywałam, mieszałam i wąchałam aż zapach pasował mi idealnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
klasyczne pierniczki 164

masła 1 jajko 150 g cukru łyżka przyprawy do piernika  łyżeczka sody oczyszczonej Mąkę wymieszać z sodą i przyprawą do piernika, przesiać do miski. Dodać jajko, cukier i masło. Zmiksować. Miód zagotować w rondelku i wlać do ciasta, ponownie zmiksować. Przełożyć na blat podsypany mąką i zagnieść. Następnie rozwałkować i wycinać ciasteczka. Piec na papierze do pieczenia

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Magdalenki zwane Ufinkami 157

pomarańczy (cytryny) - wymieszaj 5) dodawaj na przemian mąkę i sklarowane masło 6) dodaj rum i sok z cytryny (pomarańczy) 7) odstaw ciasto aby odpoczęło ok 10 minut. są rożne wersje tych ciasteczek z wiórkami kokosowymi, orzechami, przyprawą do pierników jednak ja zawsze piekę klasyczne gdyż z tymi dodatkami dla mnie były by to zwykłe ciasteczka a nie Magdalenki - Ufinki. Dodatki

sierotka maRysia w kuchni
Świąteczne wypieki i wspólne Pie(rni)czenie 107

mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 13 dag cukru pudru 10 dag masła, roztopionego 10 dag miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao (pominęłam) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je teraz mąką (tyle

My simple kitchen
Ciasto z Pietruszką i Syropem Klonowym 120

jeść non stop. Jest idealne pod każdym względem. Koniecznie wypróbujcie. Składniki na ciasto: 175 g masła 250 g cukru demerara 100 ml syropu klonowego (maple syrup) 3 jajka 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250 g obranej pietruszki 1 jabłko 50 g orzechów włoskich lub pecan skórka(...)chwilę. Kolejno dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Krótko ubijamy. Dodajemy pietruszkę, jabłko, orzechy, skórkę i sok z pomarańczy. Wszystko ponownie krótko ubijamy do połączenia się składników. 2 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy lekko masłem. Ciasto po równo rozkładamy do dwóch form, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego

Made By Mom And Son
Piernik błyskawiczny 160

łyżki oleju-1 łyżeczka sody oczyszczonej-przyprawa do piernika   Do miski wsypujemy cukier, mąkę, kakao,przyprawę do piernika,sodę oczyszczoną,wbijamy jajko,dolewamy olej,mleko,dodajemy dżem ( np. śliwkowy lub agrestowy )i wszystko miksujemy.   Ciasto wlewamy do podłużnej blaszki wyłożonej papierem do pieczeniai wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C z termoobiegiemna

Maminek kulinarny
Świąteczne pierniczki 233

pierników- pół łyżeczki mielonego imbiru- 2 jajka- żółtkoPrzygotowanie: Miód rozpuścić w rondelku, aby był płynny. Mąkę wymieszać z przyprawą do pierników i solą. Dodać jajka, żółtko, płynny miód i sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach letniej wody. Zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać trochę mąki. Wyrobione ciasto podzielić na 3-4 porcje, każdą rozwałkować na grubość około

W poszukiwaniu inspiracji
Kruche Maślane Ciasteczka 131

Składniki: 500 g mąki pszennej 200 g masła 180 g cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 0,5 łyżeczki kardamonu 0,5 łyżeczki zmielonego imbiru Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i zagniatamy ciasto hakiem do ciasta kruchego. Można również zagnieść ręcznie. Robimy kulę, lekko spłaszczamy i wkładamy na około 1h do lodówki.Schłodzone ciasto

Made By Mom And Son
Tort Piernikowo Śmietankowy 170

kawałka ciasta, bez osłodzenia sobie początku roku. Moja propozycja na ten dzień to lekki, piernikowy torcik ze śmietankowym kremem. Smakiem powrócicie do świątecznego klimatu a i Nowy Rok nie pogardzi dekadenckim, piernikowym torcikiem. Składniki: Suche: 350 g mąki pszennej 300 g ciemnego cukru brązowego 2 łyżeczki zmielonego imbiru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku(...)mleko, ekstrakt z wanilii, syrop klonowy, sok i skórkę z pomarańczy, i ubijamy do połączenia. 3 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno, boki natłuszczamy. Ciasto rozkładamy na 3 formy, wygładzamy i wkładamy do nagrzanego do 17 stopni piekarnika. Pieczemy około 25 minut. Upieczone odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 400 g serka kremowego typu Philadelphia 1/2 łyżki

Made By Mom And Son
Śląski chlebek pszenno – żytni 125

Pamiętajcie, by między chlebkami pozostawić nieco miejsca, by się nie skleiły.  Gotowe ciasto w foremkach lub na blaszce odstawiamy, na około pół godziny by wyrosło. Po tym czasie  smarujemy wierzch chlebka zimną wodą (pędzelkiem lub ręcznie) i  wkładamy do nagrzanego do 200°C piernika. Po 5 minutach temperaturę zmniejszamy do 180°C i chlebek w foremkach pieczemy

Smakowy Raj