Brownie, tak to jedno z ciast, które uwielbiamy bo wychodzi zawsze i ma nieskończenie wiele smaków. Tym razem przygotowałam brownie świąteczne o smaku piernika, z gruba warstwa śmietany. Powiem tylko - jest genialne. To dla was dość szybka propozycja na jedno ze świątecznym wypieków, przy którym nie trzeba się dużo napracować można milo zaskoczyć najbliższych i gości. Polecam spróbujcie naprawdę warto
Bernika - moj kulinarny pamietnikwypatrywać pierwszej gwiazdki, która swym blaskiem rozświetli czarne, grudniowe niebo. Już za kilka dni bezkarnie będzie można podjadać pierniki z choinki, oraz wdychać zapach korzeni, wypełniający dom po brzegi. A propos korzeni, to jeśli nie macie jeszcze pomysłu na szybkie wigilijne ciasto, polecam tą czekoladowo-korzenną babkę z granatem. Składniki: na ok 10 porcji Czas przygotowania: 60 min Ciasto
Słodki Kompromisnutę. Posmakują wszystkim wielbicielom ciasta czekoladowego. Wierzch można udekorować bitą śmietaną, ulubionym frostingiem czy też polać płynną czekoladą. Składniki: 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej 2 jajka 1/2 szkl. oleju słonecznikowego 2/3 szkl. ciemnego piwa 3/4 szkl. cukru 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika(...)łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz przyprawę do piernika wymieszać w jednej misce. W drugiej misce wymieszać olej, jajka oraz piwo. Następnie wymieszać mikserem suche składniki z mokrymi. Do formy na muffinki włożyć papilotki i nalewać ciasto do 3/4 ich wysokości. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 25 minut
zadanie-gotowaniemocnego alkoholu.W środku miękkie i lekko mokre , ale nie kruszące się .Polecam takie smaczne ciasto do kawy .Mina koleżanek bezcenna ha ha .... 1 puszka odcedzonej fasoli białej (30 dag.) 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 0.5 szkla.miodu 50 ml.( Kieliszek ) koniaku Polewa czekoladowa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkigazetki z ciastami. Od początku mi szwankowały coś proporcje jednak postanowiłam zaufać przepisowi i postępować zgodnie z jego instrukcją. I masz - wyszła mi największa katastrofa cukiernicza w życiu. Cóż, przynajmniej mam nauczkę, że należy słuchać własnej intuicji i czasami wprowadzać zmiany ;) Składniki: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody(...)łyżeczka masła Sypkie składniki, czyli mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika, sodę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. W osobnej misce mieszamy mokre składniki - powidła, olej, mleko, miód i jajka. Następnie mokre i suche składniki łączymy ze sobą i mieszamy łyżką aż do uzyskania jednolitego ciasta. Za pomocą łyżeczki przekładamy je do papierowych foremek. Wkładamy je do piekarnika nagrzanego
My simple kitchencukru brązowego 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 czubata łyżeczka imbiru 1 łyżeczka sody 20 dkg. miodu 12 dkg. masła Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki łączymy ze sobą (ja używam robota planetarnego) a następnie kilka minut wyrabiamy ręcznie. Wkładamy do lodówki na 30 min. 2 Ciasto wałkujemy delikatnie podsypując mąką na grubość około 3 milimetrów, wykrawamy ciasteczka
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyroku urozmaiciłam go o mieloną skórkę pomarańczową. Lukrowane pierniczki Składniki:Ciasto 2 żółtka 120 g cukru 150 g miodu 120 g masła 400 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka kakao 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej skórki pomarańczowejLukier królewski1 białko(...)się połączą. Masę odstawiamy do wystudzenia. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę razem z pozostałymi suchymi składnikami, dodajemy masę żółtkową i maślaną. Wyrabiamy jednolite ciasto, które następnie formujemy w kule, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 4 godziny.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 -3 kawałki i wałkujemy cienko na grubość
Kulinarne przygody GatityDoskonałe, smaczne ciasteczka z orzechów laskowych. Można powiedzieć ,że rozpoczęłam przedświąteczne pieczenie ciasteczek ( nie licząc pierników, które powstały nieco wcześniej). Ciasteczka mogą sobie spokojnie poleżeć do świąt i po świętach, ale czy doleżą?SKŁADNIKI20 dag margaryny2 jajka100 g cukru pudru\200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich200 g maki pszennej100 g czekolady2 łyżki śmietany50 g wiórek kokosowychWYKONANIEUcieramy margarynę(...)cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i orzechy laskowe . Dobrze mieszamy (najlepiej szybko wyrobić ręką) odstawiamy do lodówki na 2 godziny.z ciasta formujemy ręka kształt małych rogalików, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Pieczemy ok 15 min. temperaturze 200 stopni.Ciasteczka ostudzamy. w tym czasie czekoladę wrzucamy do garnuszka, dodajemy 2 łyżki śmietany. Czekamy od czasu, do czasu mieszając
W kuchennym oknie Ewyzrobić różne pyszności od sosów, ketchupu czy spaghetti po ciasta. Postanowiłam wykorzystać cukinię jako bazę do mojego ciasta przez co jest zdecydowanie mniej kaloryczne niż tradycyjne wypieki. Cukinia ma dość delikatny smak przez co jest prawie niewyczuwalna. Dodatek przyprawy do piernika sprawia, że smakuje jak prawdziwy piernik! Środek jest dość miękki a skórka z zewnątrz chrupiąca - ideał! Spróbujcie sami(...)mąki owsianej lub innej - 2 jajka - 40 g cukru/słodzika - 3 łyżeczki kakao - 1 łyżka syropu klonowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka cynamonu Polewa - 70 g gorzkiej czekolady Wykonanie Cukinię obieramy i kroimy na kostkę. Gotujemy w odrobinie wody do momentu aż zmięknie ( około 20 minut). Pozostawiamy do wystygnięcia . Następnie
Health-Fit-Lifeżółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem, miodem, powidłami, śmietaną. Następnie dodać kakao, sodę, przyprawę do piernika i mąkę i wymieszać. Na końcu dodać bakalie i ubitą na sztywno pianę z białek, całość bardzo delikatnie wymieszać. Piec w około 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone (około 40-50 minut
Pychotkaaacukru 1 1/4 szklanki oleju rzepakowego 4 jajka 2 łyżki przyprawy do piernika Krem4 łyżki serka mascarpone w temperaturze pokojowej350 ml kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru1 łyżka cynamonuDo dekoracjikolorowa posypka cukrowakoraliki cukrowekakaoWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta delikatnie mieszając. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Papilotki do muffinek lub silikonowe
Kulinarne przygody Gatitypowodu tak pięknego widoku za oknem, czy blasku lampionu świątecznego, czuję je od kuchni... przez pieczenie pierników... przez ciastka korzenne... i przez dzisiejszą szarlotkę z cynamonem... pomimo że piekę ją z 40 razy w roku, dziś smakuje zupełnie wyjątkowo.... Ciasto 500 g mąki pszennej 2 jajka cukier waniliowy 0,5 szkl. cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół
Kuchenne aromatyPierniczki z przepisu, który mam "od zawsze". Z ciastem dobrze się pracuje, można dozować ilość cukru w zależności od tego czy chcemy je lukrować czy nie
Szefowa kuchniprzypomnieniu przepisów na dania obiadowe kolej na słodkości z dynią. Praktycznie do każdego ciasta można dodać puree z dynii. Ciasta drożdżowe zyskują nie tylko piękny jesienny kolor, ale są delikatniejsze i pulchniejsze, nie mówiąc o zwielokrotnieniu wartości odżywczych. To samo tyczy się serników. Z dodatkiem dyniowego puree wyglądają i smakują oszałamiająco. Warto jednorazowo przygotować więcej dyniowego puree. Dobrze przechowuje się(...)koktajle-smoothies. Mam nadzieję, że skusisz się na niejeden przepis! Babka dyniowa - fit https://frosch.blogspot.com/2016/10/babka-dyniowa.html Piernik dyniowy - prosty, bez ucierania http://frosch.blogspot.com/2017/12/piernik-dyniowy-prosty-bez-ucierania.html Chałka z dynią http://frosch.blogspot.com/2013/09/chlebek-dyniowy.html Dyniowy warkocz drożdżowy z nadzieniem makowym https://frosch.blogspot.com/2017/11/dyniowy-warkocz-drozdzowy-z-nadzienim.html Ciasto drożdżowe z dynią, śliwkami i kakaową kruszonką https://frosch.blogspot.com/2017/10/drozdzowe-z-dynia-sliwkami-i-kakaowa. Drożdżowe rogaliki dyniowe z pigwą, powidłami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!