zabieganych . Z ciastem dobrze się pracuje, a pierniczki jeszcze nigdy nas nie zawiodły Pierniczki są aromatyczne i nie wymagają leżakowania – można je od razu jeść, co zresztą uczyniły moje szkraby Moje dzieci uwielbiają pomagać w przygotowaniu pierniczków na święta – wycinają najróżniejsze kształty. W tym roku używaliśmy do tego wspaniałych foremek do ciastek i pierników Stella. Piękne kształty(...)delikatnie mąką. Odrywamy kawek ciasta i rozwałkowujemy na grubość od 3 mm do 5 mm. Im pierniczki grubsze, tym bardziej puszyste i miękkie po upieczeniu. My 2 blaszki zrobiliśmy pierniczków rozwałkowanych na grubość 3 mm i jedną na około 5 mm (te ostatnie bardzo wyrosły ) Wykrawamy dowolne wzory. My używaliśmy foremek do ciastek i pierników Stella w 6 różnych kształtach
Słodkie okruszkiposiekanych migdałów lub orzechów 50 g suszonych śliwek, drobno posiekanych 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki proszku do pieczenia 230 ml mleka dodatkowo: 2 opakowania okrągłych opłatków (np. Śląskie Oblaty) lukier czekolada wykonanie: Masło miksujemy, dodajemy stopniowo cukier i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo(...)opłatków wycinamy kółka o średnicy 6 cm (z jednego opłatka wychodzi 4 kółka) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każde kółko wykładamy po 1 kopiatej łyżeczce ciasta, formujemy. Pieczemy przez ok. 15 min. w 180 st. C. Po upieczeniu dekorujemy lukrem lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie. (Wyszło
Domowy Smak Jedzeniajajka1 łyżka masła 100 g orzechów laskowych 1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka zmielonych goździków2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy starta skórka z 1 cytrynystarta skórka z 1 pomarańczyPrzygotowanie piernika: Do dużego garnka z grubym dnem włóż miód, cukier i masło. Roztop na wolnym ogniu, następnie stopniowo dodawaj połowę przesianej mąki nie przerywając mieszania, aż utworzy się jednolita i gładka(...)piekarnik do temperatury 180 °C. W tym czasie posyp równomiernie powierzchnię ciasta sodą. Szybko i zdecydowanie, ale dokładnie wymieszaj ciasto, i przełóż je do natłuszczonych foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantuWstaw foremki do nagrzanego piekarnika. Piernik powinien być pieczony 60 minut, sprawdź wtedy patyczkiem, czy jest on suchy. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, lekko uchyl jego
Grahamka, weka i kajzerkaPrzepis na ciasto znalazłam w zbiorach z przepisami siostry Anastazji. Troszkę go zmodyfikowałam. Zapraszam na moją wersję Gargamela :)Składniki:Ciasto miodowe:6 jajek1 szklanka cukru pudru
Kuchnia domowa Anidomu pachnie pomarańczami, migdałami i przyprawą do piernika. Wieczorem lubię posiedzieć pod kocem z grzanym winem lub zimową herbatą, a także pójść na długi spacer, gdy ulice rozświetlają już świąteczne iluminacje. Wtedy robi się tak magicznie, a tę magię przenoszę do swojej kuchni. I tak ostatnio powstało proste czekoladowo-pomarańczowe ciasto z migdałami. Oblałam je dodatkowo lukrem pomarańczowym na bazie
Fabryka pomysłówBardzo smaczny, puszysty makowiec bez grama mąki i tłuszczu. Można powiedzieć, że prawie dietetyczny :) Ciasto nie jest suche, czego się obawiałam, każdemu powinno przypaść do gustu. I jest niezwykle łatwe w przygotowaniu, więc idealnie sprawdzi się jako ciacho 'last minute' na nadchodzące święta. Polecam! Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm): 8 dużych jajek 1 szklanka cukru 250 g mielonego(...)pieczenia. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Następnie dodać mak, orzechy, skórkę pomarańczową, przyprawę do piernika i wymieszać (masa wyjdzie gęsta, ale bez obawy - rozrzedzi ją piana z białek). Ubić pianę z białek i delikatnie wmieszać do masy makowej. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 ° C przez ok. 45-50 min. Ganasz czekoladowy
Domowa Cookierenka Agiprzyprawa do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 200 g margaryny 100 g orzechów włoskich Dynię rozdrobnić widelcem lub w rękach. Suche składniki (mąkę, cukier, przyprawy, sodę i proszek) wymieszać, Jajka rozbić dodać rozpuszczoną margarynę , suche składniki orzechy i startą dynię, dobrze wymieszać. 2 foremki keksówki nasmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Wyłożyć ciasto i wstawić
Gotowanie jest łatwepszennej W rondelku wymieszać miód, słodzidło i przyprawę do piernika, zagotować. Zdjąć z ognia, dodać sodę, wymieszać dokładnie (mieszanka zacznie się pienić, ale tak powinno być). Następnie dodać olej, wymieszać. W osobnej miseczce rozbełtać jajko, dodać do mieszanki miodowej, wymieszać do połączenia się składników. Dodać mąkę, zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto będzie delikatnie się kleić do rąk(...)wyjdą zbyt „ciężkie”. Rozwałkować ciasto na podsypanej mąką stolnice, wykroić dowolne ciasteczka, przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 6-8 minut. *Jeśli chcecie powiesić pierniczki na choince, należy przed pieczeniem zrobić dziurki, najlepiej zwykłą plastikową słomką. Gotowe pierniki wystudzić i przechowywać w szczelnie zamkniętym
Smaki ArmineDziś zestawienie TOP 10 przepisów na najlepsze ciasta! Ciasta z kremem, ciasta bez pieczenia… każdy znajdzie coś dla siebie. Szukasz przepisu na ciasto ? Sprawdź naszą propozycję 10 najlepszych i najpyszniejszych ciast z bloga! 1. Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym Ciasto ” Niebo ” z jabłkami i kremem orzechowym to ciasto, które zyskuje na blogu coraz większą popularność(...)teraz myślisz patrząc na to ciasto, bądź na jego składniki – nie! nie czuć w tym cieście marchewki ! 🙂 nie czuć ani grama, a skoro może być zdrowszą alternatywą dla zwykłego ciasta, to dlaczego nie wypróbować takiej bomby karotenowej pod postacią pysznego ciacha;) ? Koniecznie zajrzyj do przepisu. 6. Przepis na ciasto ” Góra Lodowa „ To ciasto, zwane Górą Lodową, jest zdecydowanym
NiePieprz.plAromatyczne, mocno kakaowe ciasto piernikowe dzięki dodatkowi cukinii jest wilgotne. Długo pozostaje świeże ale zapewniam, że zostanie zjedzone bardzo szybko. Zwłaszcza, jeśli macie w domu takiego małego łasucha jak mój:) *keksówka 30 cm Składniki: 3 jajka 300 g mąki 50 g kakao 120 g masła 110 ml oleju 1 łyżeczka sody szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)ucierając wlewać olej. Dodać cukier i utrzeć. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, sodą, proszkiem, kakao i przyprawą do piernika. Do masy maślanej wbić jajka i ucierając na zmianę dodawać po trochę jogurtu i mąki. Cukinię odcisnąć z soku i dodać do ciasta, wymieszać. Przełożyć do foremki i piec w 180*C około 60-70 minut. Po wystudzeniu polać czekoladą
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazrobić ze zwykłym lukrem z dodatkiem limonki, ale ciasto straciło przez to cały swój urok. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 125g brązowego cukru 125g orzechów włoskich 1 łyżeczka sody 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jaja 4 plastry ananasa z puszki (mała puszka) 150g marchewki (dwie małe lub jedna duża(...)dzieży miksera ucieramy jajka z olejem, gdy wymieszają się na jednolita masę, dodajemy powoli (wcześniej wymieszane) suche składniki. N astępnie dosypujemy marchew, ananasa i orzechy. 4. Tak przygotowane ciasto nakładamy na tortownicę o średnicy 20 cm i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 st*C. 5. Do serka philadelphia dodajemy sok z limonki, stopniowo cukier puder i ucieramy na gładką
Perfect home lifeprzed oczyma mam Święta Bożego Narodzenia. Nie lubię zaś zapachu cynamonu, przypraw korzennych, ani zapachu piernika, które dla wielu osób są symbolem Świąt. Piotrek ostatnio przywiózł mi cały kosz mandarynek, przeważnie jadłam je nie przetworzone. Ale wczoraj wpadłam na pomysł, że wykorzystam je do ciasta. Kiedyś na BBC widziałam jak Nigella Lawson piekła ciasto z klementynek bez mąki z mielonymi
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsmaku dodałam trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto piernikowe jest bardzo gęste i bardzo dobrze się z nim pracuje. Zatem do dzieła... bo gwiazdka tuż, tuż... Składniki : 520 g mąki typ 650 45 g kakao (ciemne holenderskie) 130 g cukru pudru 5 g sody oczyszczonej (płaska łyżeczka) 40 g przyprawy do piernika szczypta soli 45 g kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę,cukier puder, kakao sodę oczyszczoną przyprawę do piernika i sól. 4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji, 5. Suche składniki łączymy starannie z masą czekoladową i wyrabiamy na dość gęste ciasto. Przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na całą noc. 6. Kolejnego dnia rozwałkowujemy ciasto
vaniliowoczekoladowasmaku dodałam trochę kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto piernikowe jest bardzo gęste i bardzo dobrze się z nim pracuje. Zatem do dzieła... bo gwiazdka tuż, tuż... Składniki : 520 g mąki typ 650 45 g kakao (ciemne holenderskie) 130 g cukru pudru 5 g sody oczyszczonej (płaska łyżeczka) 40 g przyprawy do piernika szczypta soli 45 g kandyzowanej skórki pomarańczowej(...)ostudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę,cukier puder, kakao sodę oczyszczoną przyprawę do piernika i sól. 4. Do ostudzonej masy wbijamy jajko i mieszamy dokładnie do otrzymania jednolitej konsystencji, 5. Suche składniki łączymy starannie z masą czekoladową i wyrabiamy na dość gęste ciasto. Przykrywamy folią. Odstawiamy do lodówki na całą noc. 6. Kolejnego dnia rozwałkowujemy ciasto
vaniliowoczekoladowaczas! Ten czas wyczekiwania na pierwszy śnieg w tym roku, na zapach cynamonu, jodły, pierników w puszcze i ukrywanych prezentów po szafach ;-) Oj tak! zdecydowanie nie mogę się już doczekać! Dlatego dzisiaj zapraszam Was na makowca bez maku, którego nazwałam orzechowcem! ;-) SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE NA MAKOWIEC - ORZECHOWIEC -550 g mąki tortowej + do podsypywania - 2 jaja - 1/2 paczki drożdży świeżych
SMYKWKUCHNI