ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:165/300)

Korzenne ciasto z cukinią 213

przepisy by wykorzystać to warzywo , a jednocześnie by nie było monotonnie. Do ciast też się nadaje wspaniale  😀 Składniki : foremka 25x28   3 szklanki cukinii utartej na grubych oczkach tartki 4 jajka  1 i 1/4 szklanki cukru (270g) 1 szklanka oleju 2 łyżeczki przyprawy do piernika (można również użyć cynamonu) 3 szklanki mąki (500g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Malinowa Kawiarenka
Miał być keks, wyszedł kleks 193

którą posiadam nieco oszukuje. Jest dłuższa niż standardowa keksówka, dzięki czemu ciasta wydają się dłuższe, ale niestety tracą na wysokości. Na pierwszy rzut oka sprawiają wrażenie... zakalca. Keks świąteczny 100 g mąki (+ 1 łyżka) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 170 g cukru 3 jajka 50 g płynnego masła 1 łyżeczka cukru waniliowego skórka pomarańczyrodzynki

bastalena
Świąteczne pierniczki 235

zamknąć w szczelnym, metalowym opakowaniu, ponieważ po upieczeniu mogą zrobić się twarde. Z czasem zmiękną, wtedy mogą trafić na świąteczny stół lub jako dekoracja choinki. Jeśli chcemy aby pierniki szybko zmiękły, do puszki w której je przechowujemy wkładamy skórkę z jabłka. Składniki: 160 g masła 1/2 szklanki miodu 1 szklanka cukru brązowego 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 jajka(...)kulę i chłodzimy przez około 30 minut w lodówce, dzięki czemu będzie się lepiej wałkowało. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość około 3 mm i wycinamy pierniczki w dowolnych kształtach. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcecie zawiesić pierniki na choince musicie jeszcze przed pieczeniem zrobić w nich dziurki (np słomką do napojów). Pierniki pieczemy około

Smakowity Blog Kulinarny
Rogaliki Piernikowe Z Powidłami 142

drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę, szczyptę soli, żółtko, przyprawę do piernika oraz cukier. 3. Kiedy zaczyn drożdżowy wyrośnie dajemy go do suchych składników w misie i zaczynamy wyrabiać ciasto ( u mnie robot ). W trakcie wyrabiania dolewamy olej lub masło. Jeśli ciasto wyszło za bardzo lepkie podsypujemy je jeszcze mąką. Odstawiamy

Gotowanie...to proste !
Pomarańczowo-piernikowe ludziki 134

swoje funkcje, a przy tym rewelacyjnie się czyści i po zwinięciu zajmuje bardzo mało miejsca. 3) Dodać cukier, przyprawę do piernika, otartą skórkę z pomarańczy, pokrojone w kostkę zimne masło i jajko. Całość połączyć za pomocą siekacza do ciasta , a następnie wyrobić gładkie ciasto. 4) Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, każdą delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić

Fitsweet.me
Pomarańczowo-piernikowe ludziki 155

swoje funkcje, a przy tym rewelacyjnie się czyści i po zwinięciu zajmuje bardzo mało miejsca. 3) Dodać cukier, przyprawę do piernika, otartą skórkę z pomarańczy, pokrojone w kostkę zimne masło i jajko. Całość połączyć za pomocą siekacza do ciasta , a następnie wyrobić gładkie ciasto. 4) Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, każdą delikatnie spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić

Fitsweet.me
Jak zrobić domową przyprawę do piernika? 144

Jak wiadomo, w święta Bożego Narodzenia króluje domowej roboty piernik o aromatycznym korzennym smaku. Zapach przypraw korzennych wypełnia cały dom sprawiając, że święta stają się jeszcze

PysiaGotuje.pl
Sernik z pierniczkami i lekką pianką. 294

Dzisiaj zapraszam Was na kolejny sernik, niezwykle pyszny, delikatny i aksamitny. Pierniki z serem to bardzo pyszne połączenie, polecam spróbować. Do tego lekka i słodka śmietankowa

Izabelawkuchni
Błyskawiczne pierniczki na ostatnią chwilę 172

lekko brązowo), a dopiero potem dodać miód i margarynę (to sposób mojej babci, która w ten sposób robiła też piernik, tyle że używała zwykłego białego cukru). Studzę wszystko, a następnie mieszam z resztą składników i dobrze wyrabiam ciasto, które potem wałkuję. I tu uwaga- 2-3 mm to max. (jak robiłam grubsze pierniczki traciły po upieczeniu kształt- wręcz wyrastały nieco

Arbuziaki
Babeczki z bakaliami i polewą czekoladową 167

jednym, dokładnie miksując całość. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i solą, sok oraz skórkę z cytryny i zmiksować. Do ciasta dorzucić migdały, rodzynki, kakaowca i wymieszać wszystko łyżką. Przełożyć do papilotek, piec babeczki przez 20 min. w pierniku nagrzanym do 180 st. C. Ostudzić. Polewa 50 g masła 40 g cukru pudru 20 g kakao łyżka wody Wszystkie składniki umieścić

Słodkie inspiracje
PIERNICZKI 113

szklanki mąki pszennej 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru  1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie  Masło i miód podgrzej w garnuszku, kiedy  przestygnie dodaj pozostałe składniki.  Całość zmiksuj lub wyrób ręcznie ciasto.  Włóż do lodówki na  20 minut.  Stolnicę oprósz mąką, rozwałkuj ciasto na  grubość  4 mm. Następnie

Kukuleczki
Pierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową 181

przygotowania: 1. W garnuszku rozpuszczamy masło z miodem i cukrem i odstawiamy do ostudzenia. W misce mieszamy mąkę, przyprawę do pierników, kakao i cynamon. Następnie dodajemy jajko, miód z cukrem i masłem oraz sodę wymieszaną z mlekiem. Zagniatamy ciasto ręcznie lub robotem na najniższych obrotach. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. 2. Następnego dnia przygotowujemy pierniczki

Na Ciasteczkowych Papierach
Ciasto na piernik świąteczny - leżakujący 247

dodać amoniak. Mąkę zalać gorącą zalewą, ciągle mieszając dobrze wyrobić, gdy przestygnie dodać po jednym jajku ciągle wyrabiając. wystudzić ciasto, otoczyć w mące i  przechowywać  ok 3 tyg na dolnej półce w lodówce. Piec małe pierniczki lub piernik w blaszce, po czym przełożyć marmoladą i polać polewą czekoladową

Gotowanie jest łatwe
Babka korzenna czekoladowa 146

Dzisiaj na specjalne życzenie babka korzenna czekoladowa. Tak się złożyło, że w moim domu lubimy korzenne ciasta nie tylko na święta. Ponieważ często piekę czekoladowe ciasta

codojedzenia
bananowiec z pianką 192

myślenia o świętach i patrzenia na makowce i pierniki już znudziły mi się takie wypieki. Zresztą co roku przed świętami robię sobie taki przerywnik i piekę ciasto w letnim klimacie. Bananowca robię w kilku wersjach, bo bardzo go lubimy. To bardzo lekkie ciasto,kremowe, mocno bananowe. Jego dużą zaletą jest to, że jest bardzo podzielne, ładnie i łatwo się kroi

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania