ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:173/300)

Pierniczki Bożonarodzeniowe 161

Tym razem mam dla was bardzo fajny przepis, bez czekania i chłodzenia ciasta. Pierniczki wychodzą znakomite. Składniki na około 50 pierniczków: 400 g mąki pszennej 2

Różowa kuchnia
Hinduskie ciasto marchewkowe z kremem mascarpone . 150

cytrynki z imbirem w miodzie z  Ogródka Dziadunia . Przepis na to ciasto znalaz łam w książce Ciasta świata .   Zapraszam :) Składniki : 4 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka kardamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1 łyżeczka przyprawy do piernika  1 łyżeczka kakao gorzkiego 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej ja użyłam od  Skworcu(...)marchewkę , kardamon , goździki , kakao , orzechy , skórkę z pomarańczy , migdały i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia .  Blaszkę o wymiarach 24/24 lub keksówkę , wyłożyć papierem do pieczenia .Przełożyć ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni około 35/40 minut do suchego patyczka . Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym , następnie ciągle mieszając dodawać śmietanę fix. Krem przełożyć na zimne

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto marchewkowo buraczane 129

dalej i stopniowo dodawać marchewkę, buraczki, mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszać z przyprawą do piernika i ubitą na sztywno pianą z białek. Przełożyć do podłużnej foremki posmarowanej tłuszczem i posypanej wiórkami. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone, w razie potrzeby dopiec. Po upieczeniu ostudzić i posypać cukrem pudrem

Tradycyjna Kuchnia
Legnickie bomby piernikowe 183

zobaczyłam, to musiałam je zrobić. Przepis znalazłam na blogu moje wypieki . Są pyszne, ciasto piernikowe w środku wkładka z marcepanu z kandyzowaną skórką pomarańczy i mielonymi migdałami. Rewelacja. Historia jak pisze autorka bloga moje wypieki sięga XIX wieku, wtedy po raz pierwszy upiekli je niemieccy bracia Muller, do dziś są pieczone poza granicą Polski i w samej Legnicy. Polecam(...)jajka L 400 g mąki  50 g zmielonych migdałów 50 g migdałów bardzo drobno posiekanych 30 g kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 łyżeczek korzennej przyprawy do piernika świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy 2 łyżki soku z pomarańczy Do garnuszka dajemy miód, cukier (u mnie bez), masło. Podgrzewamy do momentu, aż składniki się nam roztopią i połączą. Odstawiamy

kruche babeczki
Mięciutkie pierniczki świąteczne. 112

Składniki : 4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 20 dkg masła lub margaryny 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 szklanki płynnego miodu wielokwiatowego 2 - 3 łyżki powideł śliwkowych lub miękkiej marmolady 4 łyżki śmietany 18 % 1 całe jajko 2 żółtka Sposób wykonania :   M ąkę przesiej przez sitko(...)miski lub na papier. Dodaj przesiane kakao, sodę , sól i przyprawę do piernika, całość dokładnie wymieszaj. W rondelku roztop masło lub margarynę , pilnuj, aby nie było zbytnio gorące, nie może się zagotować, ma się tylko rozpuścić ! Zdejmij z ognia wsyp cukier, dodaj miód, dokładnie wymieszaj. Następnie do ciepłego, ale nie gorącego masła dodaj powidła, śmietanę , znów dokładnie wymieszaj. Na końcu

Przepisy i porady kulinarne
Pierniczki na szybko 162

Jeśli przegapiliście czas na przygotowanie tradycyjnego, staropolskiego ciasta na pierniczki to nic straconego. Te są miękkie zaraz po przygotowaniu i takie zostają nawet na kilka tygodni. Można je upiec nawet w Wigilię i zapewniam , ze nie będą twarde. Najlepsze w polewie lukrowej! SKŁADNIKI: (na dwie blachy) 300 g mąki pszennej krupczatki duże(...)jajko 60 g cukru pudru 50 g masła 50 g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika ½ łyżeczki sody oczyszczonej lukier: szklanka cukru pudru 6-8 łyżeczek likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wody PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki wsypać do misy miksera i wyrobić do otrzymania jednolitego ciasta. Jeśli będzie zbyt kleiste można je nieco podsypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około

Pyry na Gaz
Miodowo - korzenne ciasteczka bez glutenu 223

cukru pudru 4 łyżki miodu 1 żółtko 2 czubate łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka przyprawy do piernika  Mąkę połączyć z cukrem pudrem i przyprawami. Zrobić wgłębienie na środku, wlać miód,  dodać pokrojone na małe kawałeczki masło i żółtko. Zagnieść. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 30 min. Blachę do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem

maniapieczenia
Pierniczki 144

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami… To już ostatni dzwonek by upiec pierniczki. Pyszne i pachnące, które będą dekorowały Świąteczny stół. Po upieczeniu są

Oryginalny smak
Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym 147

Pulchne, aromatyczne pierniczki przygotowywane według przepisu staropolskiego. Ciasto dojrzewa w chłodzie przez 2-3 tygodnie nabierając pięknego korzennego aromatu.  Składniki 500g mąki tortowej 250ml miodu szklanka cukru 125g smalcu 1/4 szklanki mleka 11/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 jajka szczypta soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru lukier królewski posypki do dekoracji  Sposób przygotowania

Pyry na Gaz
Ciasto miodowe 160

smaku. Mało przy nim pracy, a dla osób lubiących miód satysfakcja smakowa gwarantowana. Składniki: Ciasto : (na formę o średnicy 28 cm) 3 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub białego 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie) 2 jajka 250 g masła 3 - 4 łyżki miodu naturalnego 300 ml mleka

Kuchcik gotuje
Piernikowe uszka z żurawiną 134

samo jak modyfikacja piernikowego ciasta o proszek budyniowy :) pięknie pachną, doskonale smakują, a do tego oryginalnie wyglądają! :) można je dodatkowo polukrować lub polać czekoladą jasną lub ciemną. Ja tego nie robiłam, bo po pierwsze nie każdy u mnie lubi dodatkowe dekoracje, a po drugie zwyczajnie mi się nie chciało ;) i tak się przy piernikach w tym roku nastałam(...)budyń śmietankowy 1 kostka masła lub margaryny 2 jajka 4 łyżki przyprawy do piernika 1 płaska łyżka kakao 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru Dodatkowo: suszona żurawina Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy i robimy dołek, do którego wrzucamy wszystkie składniki (masło lub margarynę najlepiej posiekane). Wyrabiamy gładkie ciasto - powinno odchodzić od rąk i być elastyczne (może być potrzeba dodania jeszcze odrobiny

Kolorowy Przepisownik
Brunkager, czyli brązowe ciasteczka Duńskie 126

Dziś sporo roboty przede mną. Jeszcze nie mam żadnego ciasta przygotowanego. To będzie pracowity dzień ;) Co do pieczenia. Co roku piekę te tradycyjne ciastka, najpierw twarde, z czasem coraz miększe. Mówię o piernikach, lukrowane, w czekoladzie, posypane cukrem pudrem - jak kto woli. W tym roku pozwoliłam sobie zrobić również pierniczki z Danii. Nazywają się Brunkager, czyli brązowe ciasteczka. Przepis odnalazłam(...)następnie przelewamy ją do masy w rondelku. Odstawiamy do ostygnięcia. Resztę składników mieszamy w dużej misce, a następnie dodajemy do niej ostudzoną masę maślaną i wyrabiamy na gładkie ciasto. Formujemy rulon, owijamy go w folię spożywczą i schładzamy przez godzinę w zamrażarce. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Ciasto kroimy ostrym nożem na cienkie talarki

Słodkie Przyjemności
Migdałowe księżyce 164

dekoracji   Sposób wykonania: 200 g mąki przesiać . Dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, szczyptę soli, 100 g drobno zmielonych migdałów oraz 80 g cukru pudru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Dokładamy zimne pokrojone w kostki masło. Produkty zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta stworzyć wałeczek ( taki jak do kopytek) i kroimy w prostokąciki. Z każdego prostokącika tworzymy

Różne smaki w kuchni
Migdałowe księżyce 135

dekoracji  Sposób wykonania: 200 g mąki przesiać . Dodać 1 łyżeczkę przyprawy do piernika, szczyptę soli, 100 g drobno zmielonych migdałów oraz 80 g cukru pudru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Dokładamy zimne pokrojone w kostki masło. Produkty zagniatamy na jednolita masę. Z ciasta stworzyć wałeczek ( taki jak do kopytek) i kroimy w prostokąciki. Z każdego prostokącika tworzymy

Słodkości i nie tylko
Ciasto z masą z suszonych śliwek i piernikową 169

zdążyłam wykonać mojego pomysłu, więc zrobiłam ciasto na sylwestra. Jestem zadowolona z efektu końcowego, ponieważ ciasto smakowało całej rodzinie. Zmieniłabym tylko wielkość blachy, ponieważ piekłam w formie 21x21 i ciasto wyszło za wysokie, więc polecam trochę większą blachę. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki kakao 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku(...)drugim biszkoptem. Śmietankę ubić z cukrem na sztywno. Dodać serek mascarpone, wymieszać i dodać przyprawę do piernika. Wyłożyć na drugą część nasączonego biszkoptu i przykryć trzecim ostatnim biszkoptem. Wstawić do lodówki do stężenia. Śmietankę na polewę podgrzać i rozpuścić w niej czekolady. Polać ciasto i udekorować posypką. Smacznego

talerz przyjemności