ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:180/300)

Wielkanocne ciasteczka owsiane 173

masę. Formujemy kulkę, którą owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30-60 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto. Odrywamy po kawałku i na blacie oprószonym mąką wałkujemy na grubość 0,5 cm. Wycinamy ciastka za pomocą foremek do pierników. Ciastka pieczemy w temperaturze 180°C przez 8-10 minut (trzeba sprawdzać jak zaczną się rumienić) Po ostygnięciu ozdabiamy

Przysmaki Karolki
Pszenno-Orkiszowe pierniczki świateczne 138

łyżka roztopionego masła lukier kolorowe ozdoby Sposób przygotowania: Mąką przesiewamy przez sitko. W rondelku podgrzewamy cukier miód, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia. Następnie dodajemy do mąki. Chwilę mieszamy i wbijamy całe jajko. Wszystko dokładnie mieszamy. Kolejno dodajemy masło. Jeśli ciasto będzie się lepić posypujemy mąką. Po dokładnym wykonaniu ciasta robimy z niego kulę i wkładamy do lodówki

Truskawkowa Fiesta
Wegański przepis na pierniczki 133

blanszowane migdały do ozdobienia Do dużej miski wsyp suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika. Do innego naczynia wlej jedną szklankę mleka kokosowego, olej oraz amaretto, zamieszaj i przelej do suchych składników. Zamieszaj i wyrabiaj ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, dolej stopniowo pozostałą ½ szklanki mleka kokosowego. Kiedy ciasto będzie gotowe, odstaw je na 30 minut

Roślinna - blog wegański
Dyniowo – Owsiane Ciasteczka 143

około 5-10 minut. Na formę wyłożoną papierem do pieczenia formujemy za pomocą łyżki, gałki do lodów kulki ciasta (wielkość – około 2 łyżeczek na jedno ciasteczko). Wciskamy na wierzch ciasteczek pozostałe groszki czekoladowe. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piernika. Pieczemy około 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie przenośmy z blachy. Przechowujemy w szczelinie zamkniętym pojemniku

Made By Mom And Son
Bakaliowe pierniki 156

kakao. Mieszamy. Powoli wlewamy rozpuszczony tłuszcz z bakaliami i przyprawami. Cały czas mieszamy. Dodajemy resztę mąki. Zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wykrawamy za pomocą foremek różne kształty. Pieczemy w temperaturze ok 175 stopni C ok. 8 minut. Przed pieczeniem pierniki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Pierniki od razu są mięciutkie i gotowe do konsumpcji. Źródło: http://wkuchniaganiok.blogspot.com/2010/08/chyba-powinnam-zaczac-od-piernikow.html

Pobite gary Barbary
pierniczki z przepisu mojej Babci (bez leżakowania, miękkie) 137

piernika (lub ok.20-25g sklepowej) ~lukier: cukier puder i gorąca woda Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem i przyprawą do piernika. Miód, cukier i margarynę rozpuścić w garnuszku i dodać do mąki, wbić jajko, wymieszać (ja zrobiłam to za pomocą miksera, ciasto jest dość gęste). Z masy nabierać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego i lekko zwilżonymi dłońmi formować je w kulki, następnie

chili & sugar
Pierniczki świąteczne 190

mąki pszennej 1 szklanka miodu 120 gram masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie przyprawy do piernika  1 płaska łyżka kakao Wykonanie: Podgrzać lekko miód i następnie wymieszać z pozostałymi składnikami.  Dodać na końcu roztopione masło. Wyrobić ciasto, następnie rozwałkować i wykrawać pierniczki. Ciasto po rozwałkowaniu powinno mieć grubość około 1-2 cm. Pierniczki układać

Garniec Magalie
Najlepsze pierniczki 213

świąteczne ciasteczka :) Składniki: 300g mąki pszennej 100g mąki żytniej 2 jajka 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 130g cukru pudru 100g roztopionego masła 100g płynnego miodu 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody     Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto, podzielić na pół. Jedną

Chocolate Muffin Blog
Spierniczyłam naleśnika czyli Dżem dobry, pobudka! [konkurs] 188

pieczenia) Do misy miksera przesiałam mąkę. Wbiłam jajka. Wlałam mleko i masło. Wsypałam kakao i przyprawę do piernika. Zmiksowałam do uzyskania jednolitej masy (najlepiej gdy jest o konsystencji rzadkiej śmietany).  Formę do zapiekania porządnie wysmarowałam masłem. Przelałam naleśnikowe ciasto. Wstawiłam do nagrzanego na 180st. piekarnika. Piekłam 25-30min. Serwowałam oprószony cukrem pudrem. Zdjęcia bez nadęcia. Ale kubki

bastalena
pierniczenie w kuchni:) 137

piernikowym zapachem:) i Składniki: 1 kg mąki 25 dag płynnego miodu 4 jajka łyżeczka sody oczyszczonej opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżki kakao szklanka cukru kostka margaryny/masła Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć na stolnicy i zagnieść je rękami na jednolite ciasto. Następnie rozwałkować i wycinać ciasteczka. Piec 20-15  minut w 160 stopniach

ciastkarnia na kruchym spodzie
Witrażyki z miodem 162

łyżeczka kakao szczypta soli landrynki twarde Przygotowanie:W garnuszku rozpuścić masło z miodem, lekko przestudzić, dodać przyprawę do pierników, kakao i wymieszać. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Dodać letnią margarynę z miodem i przyprawami. Zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i lśniące. Włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 3-4 godz do lodówki. Ciasto podzielić

Ala piecze i gotuje
Kruche, korzenne ciasteczka : Grudniowe Wyzwanie Blogerek 131

kostki masła * 2 łyżki cukru pudru * 1 jajko albo samo żółtko * łyżka brązowego cukru waniliowego * łyżka przyprawy do piernika  Przygotowanie : Masło posiekać z mąką, dodać jajko i cukry z przyprawą. Zagnieść i odłożyć na pół godziny do lodówki. Zimne ciasto wałkować i wycinać dowolne kształty. Słomką robić dziurki do zawieszenia na choince. Gdyby się kleiło to podsypać lekko mąką

Magiczne Życie Marty
Drożdżowe pierniczki (miękkie) I o tym gdzie tanio kupić prezenty? 171

Składniki: 220g mąki pszennej + około 1 szklanki mąki do podsypania podczas wyrabiania ciasta  (użyłam mąki typ 500) 25g świeżych drożdży 100g mąki żytniej (użyłam mąki typ 720) 100 g miodu wielokwiatowego lub innego w miarę łagodnego 1 łyżka ciemnego kakao do wypieków 20 g przyprawy do piernika 2 duże jajka 2-3 łyżki mleka 70 g cukru pudru(...)piernika, sodę, ciemne kakao i wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Do szklanki wkruszamy drożdże, dodajemy do nich łyżeczkę cukru pudru, ciepłe mleko. Rozcieramy drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut. Do naszej mieszanki mąk z przyprawami wbijamy jajka, dodajemy rozpuszczony miód z masłem (przestudzony) i nasze drożdże (powinny ładnie „ruszyć” w szklance). Zaczynamy wyrabiać ciasto (można

Słodkie okruszki
Szybki piernik 127

dekoracji Wykonanie: Mąkę mieszamy z sodą, cukrem, kakao, przyprawą do piernika i solą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajko, olej i powidła. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy do powstania jednolitej masy. Masę wylewamy do natłuszczonej formy, pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystudzenia. Polewa: wodę umieszczamy

Smak mojej kuchni
Mufinki piernikowe z choinką 162

nadają mufinkom  świątecznego charakteru. Ciasto na około 30 mufinek: 4 jajka 2 1/2 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 1 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 4 łyżki powideł 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 1 opakowanie przyprawy do piernika   Choinki: Posypka Delekta paluszki zielony barwnik spożywczy

Jadło i czytadło