Składniki: 220g mąki pszennej + około 1 szklanki mąki do podsypania podczas wyrabiania ciasta (użyłam mąki typ 500) 25g świeżych drożdży 100g mąki żytniej (użyłam mąki typ 720) 100 g miodu wielokwiatowego lub innego w miarę łagodnego 1 łyżka ciemnego kakao do wypieków 20 g przyprawy do piernika 2 duże jajka 2-3 łyżki mleka 70 g cukru pudru(...)piernika, sodę, ciemne kakao i wszystko mieszamy drewnianą łyżką. Do szklanki wkruszamy drożdże, dodajemy do nich łyżeczkę cukru pudru, ciepłe mleko. Rozcieramy drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut. Do naszej mieszanki mąk z przyprawami wbijamy jajka, dodajemy rozpuszczony miód z masłem (przestudzony) i nasze drożdże (powinny ładnie „ruszyć” w szklance). Zaczynamy wyrabiać ciasto (można
Słodkie okruszkidekoracji Wykonanie: Mąkę mieszamy z sodą, cukrem, kakao, przyprawą do piernika i solą. W osobnej misce mieszamy mleko, jajko, olej i powidła. Suche składniki łączymy z mokrymi, mieszamy do powstania jednolitej masy. Masę wylewamy do natłuszczonej formy, pieczemy około 40-50 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystudzenia. Polewa: wodę umieszczamy
Smak mojej kuchninadają mufinkom świątecznego charakteru. Ciasto na około 30 mufinek: 4 jajka 2 1/2 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 1 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny 4 łyżki powideł 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 1 opakowanie przyprawy do piernika Choinki: Posypka Delekta paluszki zielony barwnik spożywczy
Jadło i czytadłopolałam polewą czekoladową. Ciasto piernikowe 4 jajka 2 1/2 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mleka 1 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki margaryny Palma spółki Bielmar 4 łyżki powideł 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 1 opakowanie przyprawy do piernika Słoik powideł Polewa czekoladowa orzechy
Jadło i czytadłoprzed Wigilią często piekę drugą partię. Korzenna woń tych ciasteczek jest u mnie drugim, zaraz po choince, zapachem najbardziej kojarzącym się ze Świętami. Ja zawsze mam problem z zagnieceniem ciasto, ale jak już je wyrobię to potem upieczenie pierniczków to bułka z masłem. Nie załamujcie się jak i Wam opornie będzie szło z tym, bo warto raz w roku(...)masła 2 jajka 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki stołowe przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i mieszamy z sodą. Robimy na środku wgłębienie, wbijamy jajka, wlewamy miód, dodajemy przyprawę korzenną, cukier i masło. Dokładnie zagniatamy ciasto. Wyrabiamy aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. Kroimy na mniejsze kawałki i każdy kolejno rozwałkowujemy na taką grubość
Sagneska - gotowanie i lifestylejaką urządziłam barwnikami i piernikami w kuchni wszystko idealnie posprzątałam z nadzieją, że ten porządek wytrzyma kilka dni. No i niestety, zapomniałam, że miałam przynieś "coś dobrego do kawy" na spotkanie z przyjaciółmi. no i bądź tu mądry jak z tego wybrnąć.. przeglądałam swój przepastny segregator z przepisami i nagle trafiłam na dział z ciastami bez pieczenia. No przecież
ciastkarnia na kruchym spodzieBardzo szybki i prosty - najprostszy przepis na lukier do ozdabiania ciast, pączków, pierniczków, drożdżówek i wszystkiego, co nam się spodoba. Na bazie (tylko) cukru i wody, świetny dla alergików. Można dodać do niego soku z cytryny do smaku, ale i bez niego też jest bardzo dobry. Lukier na pierniku staropolskim 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki wody
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieRodzina w komplecie przy kuchennym blacie, wspólnie zanosząc się śmiechem, wykrawa pierniczki wesołe. Dzieciumorusane mąką, zaczepki szukają, mama z tatą za ręce się trzymają, a gdzieś
W kuchni Karmel-itkiMoja propozycja na te zimowe dni to mój niewątpliwie ulubiony rodzaj ciasta jakim jest sernik. Jadłam już przeróżne smaki sernika i mogę odrazu po skosztowaniu się zakochać w smaku jeśli jest on trafiony w mój gust. Ten który dziś widzicie jest po prostu mega obłędny z czekoladą i śliwką oraz kruchym spodem stanowi rewelacyjny smak. Sernik jest mazisty i rozpływa(...)jajka zmiksować z cukrem pudrem, dodać śliwki z czekoladą, ser, jogurt, mąkę ziemniaczaną, przyprawę do piernika. Wszystko dobrze zmiksować do połączenia. Przełożyć masę na blachę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec około 1,5 godziny. Uchylić piekarnik i zostawić ciasto do przestudzenia a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin/lub na całą noc. Można polać polewą
Kubki smakugryczanych - zabrakło mi mąki gryczanej, i dosypałam nieco orkiszowej. Jednak można je przygotować bez tego dodatku, i wtedy będą bezglutenowe. Można też choinki zrobić z innego pierniczkowego ciasta, a ciasto gryczane powykrawać w dowolne kształty. Ja miałam ochotę wypróbować i jedno, i drugie, więc połączyłam to w całość.Przepis na gryczane pierniczki znalazłam na blogu Na stole, zmodyfikowałam do swoich(...)łyżeczki soku z cytrynyMąki i kakao przesiać, wymieszać z przyprawą do piernika i sodą.Masło, melasę i cukier umieścić w rondelku, podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i dobrze połączą. Ostudzić.Do sotudzonej mieszanki wbić jajko, wymieszać. Wlać do suchych składników, wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (można
Pożeraczka, czyli raz adobrzejajo, 1 dag sody oczyszczanej, 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika. Miód podgrzać razem z pokrojonym masłem i przyprawą korzenną. Mąkę wymieszać z sodą i cukrem, zrobić wgłębienie na środku, wlać przestudzoną masę maślano-miodową, dodać jajo. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. Ciasto rozwałkowywać partiami na dość
Moja kraina smakówłyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 4 jabłka orzechy włoskie Banany, jajka i olej zmiksować na puree. Dodać resztę składników i wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i wyrównać. Jabłka wydrążyć. Pokroić na plastry. Ułożyć na cieście. Posypać orzechami. Piec 60 minut w temperaturze
Chocolate Muffin Blograzu zabrałam się za wałkowanie i pieczenie - nie miałam żadnych problemów z ciastem. Tak więc święta coraz bliżej - do dzieła drodzy czytelnicy! Składniki: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru pudru 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika szczypta soli skórka otarta z 1 pomarańczy 180 g masła 1 jajko(...)już tylko lekko ciepła, wlałam ją do suchych składników, przemieszałam mikserem ze spiralnymi końcówkami, następnie wrzuciłam otartą z pomarańczy skórkę i jajko i miksowałam do momentu aż powstało jednolite ciasto, które powinnam owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 - 2 godziny - nie zrobiłam tego, od razu zabrałam się za wałkowanie i wycinanie pierniczków. Piekłam w temperaturze 180 stopni
Blondynka Gotujeorzechowym biszkoptem przekładany masą grysikową. Polecam serdecznie. Składniki (blaszka 24x28cm): Ciasto miodowe: 250 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g miodu 70 g miękkiego masła 1 jajko 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika Orzechowy biszkopt: 5 dużych jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kuchnia domowa Ani