ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:186/300)

Pierniczki. Przepis z Ikei ;) (Pepparkakor) 161

cukru z melasą- 120 g masła- 1 jajko- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- 50 g przyprawy do piernika- 2 łyżeczki kakaoMasło rozpuszczamy w rondlu. Następnie czekamy aż lekko przestygnie. Mieszamy z pozostałymi składnikami  i wyrabiamy na jednolitą masę. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3 mm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty.  Pierniczki wykładamy na blachę

Bon Appetit Małgorzaty
Przygotowania do Świąt! 152

Miód,masło i cukier rozpuszczamy w rondelku z łyżką wody . Dodajemy przyprawę korzenną do pierników. Całość musimy zagotować i przestudzić . Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajko i masę z rondelka . Masę zagniatamy na elastyczne ciasto, posypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą . Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka dni,aby dojrzało

Chocolate Stop Tempting
Pierniczki 178

pszennej (+ekstra do podsypywania)30 dag miodu10 dag cukru pudru12 dag masła1 jajko2 łyżeczki sody oczyszczonejprzyprawa do piernika – około 60 g lub mniej2 łyżeczki kakaoRozpuścić w rondelku masło, a jak przestygnie połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrabiać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto podsypując lekko mąką, wykrawać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do piekarnika nagrzanego

UgotujmyTo.pl
miękkie pierniczki z nadzieniem migdałowym 264

Boże Narodzenie w ubiegłym roku i od razu zakochałam się w ich smaku. Ciasto przygotowałam z mojego starego przepisu na najlepsze pierniczki , a jako nadzienie wykorzystałam masę migdałową , którą zwykle nadziewam trzyskładnikowe rogaliki. Wyszło idealnie - ciasteczka są mięciutkie od samego początku, a połączenie smaków piernika i migdałów - jak dla mnie - doskonałe. składniki: 1/2 kg mąki 3 łyżeczki sody(...)przyprawą korzenną, odstawiłam, by lekko ostygł. Jeszcze ciepły wlałam do mąki, wymieszałam, dodałam cukier i całe jajko. Wszystko razem dokładnie wyrobiłam starając się uzyskać w miarę gładką masę. Ciasto wałkowałam niezbyt cienko (na około 1/2 cm) i foremką wycinałam kółka o średnicy około 5 cm. Na środku kółka układałam łyżeczką nadzienie migdałowe, przykrywałam drugim kółkiem i delikatnie dociskałam brzegi. Pierniczki

babka w formie
Piernik z powidłami 164

powideł śliwkowych 3 łyżki miodu 180 ml oleju Suche: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki orkiszowej 1 szkl cukru 2 kopiaste łyżki kakao 40 g przyprawy do piernika ale -raj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao ozdoby Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)wsypać suche składniki i wymieszać nie miksować. Ciasto wlać do formy jeśli metalowa to wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 60 minut. Do suchego patyczka. Ostudzić.  Polewa:  Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na zimnym pierniku i udekorować według uznania

Ala piecze i gotuje
piernikowa babka na majonezie 196

niej przyprawę piernikową. Ciasta z takim dodatkiem robię dość często a na blogu możecie zobaczyć wersję np. z kajmakiem (klik) . * keksówka 30 cm  Składniki: 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki majonezu  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao łyżka przyprawy do piernika dodatkowo: 5 łyżek cukru pudru

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto walentynkowe serduszko 109

Ciasto walentynkowe serduszko Pyszne i w miarę proste w przygotowaniu romantyczne ciacho, idealne na dzień zakochanych!       Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 płaskie łyżki cukru 4 płaskie łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki kakao szczypta soli Krem śmietankowy: 250 ml śmietanki kremówki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 płaskie łyżki(...)ciasto i wyrównujemy *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez około 20 minut – do suchego patyczka *** *** Po wyjęciu z piekarnika odwracamy biszkopt i odrywamy od niego papier. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (można użyć ten sam który zdjęliśmy z biszkoptu) i wkładamy ciepły biszkopt tak jak na zdjęciu poniżej. Jeżeli po bokach ciasto wystaje

Blog z Apetytem
Muffinki piernikowe - NAJLEPSZE :) 191

będziecie zadowoleni w 100%.  Składniki (9 sztuk): 150 g mąki orkiszowej  1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki kakao (Szczypta Świata) 2 łyżeczki przyprawy do piernika  1/3 łyżeczki cynamonu (Szczypta Świata) 1/3 łyżeczki imbiru (Szczypta Świata) szczypta soli  50 g oleju kokosowego  80 g miodu  1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)podgrzej do rozpuszczenia i połączenia miód oraz olej.  Mokre składniki połącz z suchymi, dodaj jajko i mleko. Dokładnie wymieszaj, można za pomocą łyżki Do silikonowych muffinek rozlej masę. Ciasto dość mocno wyrasta, więc nie przesadzaj z ilością masy w każdej foremce. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25 minut.  Gotowe muffinki pozostaw do ostygnięcia, następnie oblej

Zdrowie na języku :P
Pierniki norymberskie 254

miodem i śmietaną, przy użyciu drewnianej łyżki lub widelca. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, olejek cytrynowy i pomarańczowy, sól, mielone migdały i orzechy (lub same migdały) i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Na koniec dodajemy skórkę pomarańczową i jeszcze raz całość dobrze mieszamy. Z gotowego ciasto formujemy kulki ręcznie lub łyżeczką i układamy je na papierze pergaminie, lekko spłaszczamy(...)pozostawiając pomiędzy pierniczkami pewien odstęp, by podczas pieczenia się nie zlepiły. W przypadku pieczenia pierniczków na opłatkach, postępujemy podobnie. Na opłatek nakładamy uformowaną kulkę ciasta lub nakładamy je łyżeczką i spłaszczamy w kształt koła. Najlepiej od razu uformować wszystkie pierniczki, a potem dopiero przystąpić do pieczenia, by nie narażać piekarnika na daremne przebiegi :) Wiem, że nie wszyscy mają wystarczająco dużo

Smakowy Raj
Pierniczki...i Świąteczne Kule Słodyczy 192

korzennej do piernika 100 g masła pokrojonego w kostkę 2 łyżki płynnego miodu gryczanego szczypta soli Do dekoracji lukier oraz naturalne posypki, ozdoby cukiernicze Najpierw upiecz ziemniaka w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut.Gdy wystygnie obierz go i zblenduj na gładki krem. Wszystkie składniki włóż do misy, dodaj krem z batata i zagnieć kulę ciasta. Mnie wyręczył robot(...)ręczne też jest proste, bo ciasto jest idealne i idealnie odchodzi od ręki. Nie lepi się i nie trzeba dosypywać mąki. Wałkuj na placki o grubości 3 mm i wycinaj dowolne formy pierniczków. Piecz około 12 minut w 180 stopniach, kontroluj ,gdyż jak wiadomo, piekarniki mamy różne.Udekoruj wedle uznania! Do Siego Roku!Pierniki fajne przechowują się w słoju

Z Kuchni Do Kuchni
Naleśniki korzenne z mąki razowej z bitą śmietaną i truskawkami 214

proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika  0,5 łyżeczki cynamonu szczypta mielonych goździków 2 jajka 250 ml mleka dodatkowo 100 g świeżych truskawek 200 ml śmietany 36%  40 g cukru pudru Wszystkie składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Ciasto odstawić na 10 minut, następnie smażyć

Niezły Młynek
Świąteczne ciasteczka korzenne – przepis krok po kroku 129

świąteczne ciasteczka korzenne, które są świetną alternatywą dla pierniczków . Wiem, że nie każdy ma czas na przygotowanie tych drugich, a ciastka, można przygotować nawet na ostatnią chwilę Przepis na ciasto, to moja sprawdzona receptura, dzięki której, ciasteczka zawsze się udają. Kolor i zapach natomiast, zawdzięczają kompozycji korzennych przypraw. Wszystko to sprawia, że ciasteczka są niezwykle apetyczne, kruche i rozpływające się(...)bezglutenowy) 2-3 płaskie łyżeczki przyprawy korzennej np. takiej do piernika Ja używam domowej przyprawy do piernika, z przepisu Ani Starmach, który znajdziecie TUTAJ Wykonanie krok po kroku: 1. Sypkie składniki wysypujemy na blat i dodajemy do nich masło, żółtka oraz śmietanę i całość siekamy nożem. 2. Następnie, ciasto zarabiamy energicznymi ruchami. Kruche ciasto nie lubi zbyt długiego zagniatania, dlatego

Okiem Blondynki by McBlondi
Mój Wilgotny Piernik Z Powidłami 155

Piekę go już któryś rok z rzędu i jest on numerem jeden w śród pierników w naszym domu. Mokry, wilgotny, z bakaliami, wyraźnie piernikowy. Przełożony lekko

Gotowanie...to proste !
Tarta z suszoną śliwką i pomarańczą 196

pierniki ( pewnie zjemy je po świętach). Wprawiam się też w nastrój zimowymi wypiekami jak ta tarta z suszoną śliwką i pomarańczami. Kruchy spód, nadzienie z suszonej śliwki, skórki pomarańczowej z dodatkiem jajek i śmietany a na wierzchy kruche gwiazdki. I wygląda i smakuje:) na wszelkie około-świąteczne okazje będzie idealna. Tarta z suszoną śliwką i pomarańczą S kładniki: Ciasto

Cooking for Emily
Świąteczne pierniki z syropem z agawy 213

bardziej urosną pierniki) Dodatkowo: dekoracje przy pomocy: pisaków cukrowych, lukru,  gotowych cukiereczków dekoracyjnych, barwników spożywczych i masy cukrowej Syrop podgrzewamy w garnku. Następnie dodajemy przyprawę korzenną (ilość wedle uznania) oraz przesiane kakao. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie do wystudzonej masy przesiewamy mąkę, sodę i mieszamy drewnianą łyżką. Potem dodajemy jajko i masło, wyrabiamy ciasto. Ciasto próbujemy(...)albo za mało słodkie? Ciasto wałkujemy, podsypujemy mąką, by uniknąć lepienia. Wałkujemy na ok. 4 – 5 mm, wycinamy pierniczki przy pomocy foremek i układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki pieczemy ok. 10-15 minut w 180 stopniach C. Następnie studzimy. Gotowe pierniczki dekorujemy wg uznania przy pomocy lukru i gotowych dekoracji cukrowych. Pierniki przechowujemy w zamkniętym pojemniku

Bon Appetit Małgorzaty