razu pochłonął, niewiele więc było później do podziwiania). Na obiad zjedliśmy zupę z kasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko na Boże Narodzenie). Całe to słodkie zamieszanie wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy(...)Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z proszkiem i przyprawą do piernika. Masło, cukier i melasę umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudzić.Do ostudzonej masy maślanej wbić jajko, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum
Pożeraczka, czyli raz adobrzenastępny kawałek usprawiedliwiam się, że to przecież niczym sałatka Ciasto jest ala murzynkowe, wilgotne, puszyste i sycące. Jest bardzo smaczne a dodatkowo powstaje bardzo szybko. Składniki: 350 g maki pszennej 50 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 175 ml oliwy z oliwek 375 g cukru kryształu 3 jajka(...)składników wlewamy mokre. Lekko mieszamy. Wsypujemy cukinię i orzechy. Mieszamy całość do połączenia się. Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ganache: 200 g gorzkiej czekolady 110 ml śmietany
Made By Mom And Sonnich lubują. Składnik kluczowy pozostaje wtedy moją słodką tajemnicą :) Nie ma co zdradzać swoich kulinarnych trików zbyt łatwo :) Nie zdążyłam niestety w miniony weekend dołączyć do akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę pt. Słodkości z warzywami . Dodaję przepis z opóźnieniem, ale z frajdą wcale nie mniejszą w odzewie na wspólne wypiekanie :) Składniki na 1 małą keksówkę o wymiarach LxWxH 20x10x6(...)Dodać cukier, cukier wanilinowy, sól i przyprawę do piernika. Wszystko razem wymieszać. Nie dodawać jeszcze sody! - dopiero na końcu, gdyż za wcześnie wejdzie w reakcje z reszta składników . W drugiej misce rozbełtać widelcem jajka i połączyć je z olejem. Do miski ze składnikami sypkimi, dodać składniki mokre i wymieszać krótko mikserem - ciasto będzie dość gęste, nie przejmować się, takie
Grunt to przepis!piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 g drożdży świerzych 60 g miękkiego masła Wykonanie: Mąkę wraz z sodą, kakao, przyprawą korzenną i cukrem pudrem przesiewamy na stolicę. Masło wraz z miodem podgrzewamy aż masło całkowicie nam się rozpuści, ważne aby płyn nie był na gorący, ponieważ następnie dodajemy nasze drożdże, które rozpuszczamy w maśle i miodzie. Płynną część ciasta(...)lepkie dodać nieco mąki). Wałkujemy ciasto podsypując lekko mąką jeżeli zajdzie taka potrzeba. Ważne aby pierniczki były grube ( 3-4 mm) ponieważ im grubsze tym bardziej miękkie. Na koniec warto posmarować je roztrzepanym jajkiem i piec w temp. 170*C opcja termoobiegu od 8-11 minut ( zależy od pieca i grubości pierniczka) Ważne aby pierniki trzymać pod zamknięciem
W Moim Magicznym Domumoim zbiorze przepisów, zanim doczekał się na swoją kolej. Oczywiście zmodyfikowałam go nieco. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, mocno czekoladowe, wilgotne i pachnące. Zniknęło z mojego stołu w ekspresowym tempie. Na pewno będzie gościło na moim stole podczas świąt. Można dodać do niego przyprawę do piernika, dzięki czemu nadamy mu bardziej świąteczny charakter. Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami(...)kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodajemy do masy. Miksujemy. Do masy dodajemy suche składniki i mieszamy wszystko łyżką lub szpatułką do połączenia się składników. Dodajemy bakalie i mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do średniej wielkości keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta układamy śliwki, skórką do dołu. Ciasto nie rośnie zbyt wiele podczas pieczenia, dlatego kiedy wylejecie
Mania GotowaniaLista najlepszych przepisów na swiąteczne ciasta i desery. Spory wybór, myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie :) To jak, co w tym roku pieczemy? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Makowce i serniki: Makowiec Dawida(...)ernik cytrynowy Sernik z ajerkoniakiem i czekoladą Pierniki, pierniczki i ciasteczka: Piernik z powidłami Muffinki piernikowe Szybkie pierniczki Ule Orzeszki Orzechowe kuleczki Popękane ciasteczka piernikowe Popękane ciasteczka czekoladowe Torty: Miodownik z orzechami Tort bananowy Tort z topinamburem i czekoladą Tort czekoladowy z solonym karmelem Tort makowy Pijana śliwka Ciasta i inne słodkości: Moczka Ciasto Lion Pijany kokosowiec Ciasto orzechowe
Domowa cukiernia EwyZapachy tworzą w moim domu świąteczną atmosferę. Świeża choinka, cynamon, goździki, mieszanka korzennych przypraw do piernika, zapach pomarańczy i mandarynek. Z zamkniętymi oczami, mając gdzieś w mojej głowie utrwalone takie wspomnienia, mogę stwierdzić, że zbliżają się święta. Wokół je już zwyczajnie czuć. Uwielbiam przygotowywać świąteczne wypieki, zarówno pierniczki, makowce, keksy, jak i serniki, ze względu na to, że zapach jaki(...)serkiem homogenizowanym, żółtkami, skórką oraz sokiem z pomarańczy, cukrem pudrem, masłem orzechowym oraz przyprawą do sernika na jednolitą, gładką masę. Przygotowaną masę wylewam na kruchy spód i umieszczam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Serniczki w obręczach cukierniczych piekę 30 minut, natomiast sernik w tortownicy piekę przez 40 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i studzę sernik najpierw
Mango Papajauratować ciasto dodając 2 łyżki lodowatej wody albo 2 łyżki śmietany. Ciasto kruche z tego przepisu idealnie nadaje się na babeczki, mazurki, ciastka z maszynki czy właśnie do wykrawania ciastek. Nie pytajcie mnie, ile wychodzi ciasteczek z tej porcji, bo duuuuużo Takie kruche ciastka możecie ozdobić podobnie do pierników – czekoladą, lukrem czy ulubionymi posypkami. Możecie upiec z niego mazurka(...)u0105ki\r","2 jajka"],"name":"Kruche ciastka na Wielkanoc","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Z podanych sk\u0142adnik\u00f3w zagnie\u015b\u0107 zwarte ciasto.\r","Ciasto zawin\u0105\u0107 w foli\u0119 i w\u0142o\u017cy\u0107 na 30 min do lod\u00f3wki.\r","Wa\u0142kowa\u0107 ciasto na grubo\u015b\u0107 ok 3 mm i wykrawa\u0107
Mieszam w GarnkuŚwiąteczne ciasto marchewkowe jest wyjątkowo smaczne, dodatek marchewki, jabłek i orzechów sprawia że jest zdrowe i bogate smakowo. Przełożone kremem zaspokoi niejednego łasucha. SKŁADNIKI : 4 duże jajka 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka cukru 400 g marchewki 1/2 szklanka orzechów włoskich 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jabłko(...)jarzynowej na małych oczkach. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy ciekamy Jajka ubijamy mikserem z cukrami na najwyższych obrotach aż podwoi swoją objętość. Następnie wlewamy olej, miksujemy. Do ciasta dodajemy jabłka, marchew i orzechy, mieszamy szpatułką i dalej mieszając wsypujemy mąkę, proszek i przyprawę. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. Pieczemy 40 minut w temperaturze
Kulinarne Fantazje Marioliprzyprawy do piernika (można pominąć) kilka kropel esencji waniliowej Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy bez cukru 300 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła Polewa korówkowa: 6 łyżek wody 4 łyżki cukru brązowego 3 łyżki masła 3 łyżki śmietanki 30-36 % Dodatkowo: grubo siekane orzechy na wierzch 1/2 słoika dżemu morelowego Wszystkie składniki na ciasto w temperaturze pokojowej
Gotowanie...to proste !jajko i szybko wyrobić ciasto. W razie konieczności dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto uformować w dysk i położyć na blacie posypanym mąką. Ciasto rozwałkować w okrągły placek o grubości 1 cm. Na środku ciasta ułożyć wyjmowany spód formy. Odrysować ostrym nożem koło z zapasem ok. 1cm. Koło z ciasta delikatnie przełożyć do formy. Z reszty ciasta przygotować brzegi, delikatnie dociskając(...)widelcem. Wstawić formę z ciastem do zimnego piekarnika i piec 15 minut ustawiając go na 220 stopni. Jeśli wstawiamy kolejny blat do nagrzanego piekarnika, piec go 12 minut. Ciasto po upieczeniu musi mieć ładny złoty kolor. Upieczony blat wyłożyć delikatnie na kartkę do studzenia. ----- Podobne: Sernik podwójnie kajmakowy Mazurek daktylowo-rabarbarowy Baranek Wielkanocny z piernika
Weekendy w domu i ogrodzieCzekoladowe ciasto z majonezem zamiast jajek i mleka. Mega wilgotne, delikatne, a do tego robi się je ekspresowo i nie wymaga dużej ilości składników. Z dodatkiem przyprawy do piernika, polewy czekoladowej i lodów to idealny świąteczny deser. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWitam Kochani, jak co roku piekłam różności na zamówienia :) W tym roku najwięcej miałam ich na małe koszyczki z piernikami wielkanocnymi. Łącznie upiekłam ok 30 koszyczków
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuopcjonalnie) Przygotowanie: Do miski wlewamy miód (musi być płynny), wsypujemy mąkę, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika, kawę zbożową (można pominąć), wbijamy 1 jajko i dodajemy z 3 krople aromatu (można pominąć). Na koniec dodajemy posiekane masło. Całość zagniatamy tak długo, aż z ciasta da się uformować kule (w razie potrzeby można dodać odrobinę miodu, jeśli ciasto źle się lepi
Słodkie okruszki