nich lubują. Składnik kluczowy pozostaje wtedy moją słodką tajemnicą :) Nie ma co zdradzać swoich kulinarnych trików zbyt łatwo :) Nie zdążyłam niestety w miniony weekend dołączyć do akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę pt. Słodkości z warzywami . Dodaję przepis z opóźnieniem, ale z frajdą wcale nie mniejszą w odzewie na wspólne wypiekanie :) Składniki na 1 małą keksówkę o wymiarach LxWxH 20x10x6(...)Dodać cukier, cukier wanilinowy, sól i przyprawę do piernika. Wszystko razem wymieszać. Nie dodawać jeszcze sody! - dopiero na końcu, gdyż za wcześnie wejdzie w reakcje z reszta składników . W drugiej misce rozbełtać widelcem jajka i połączyć je z olejem. Do miski ze składnikami sypkimi, dodać składniki mokre i wymieszać krótko mikserem - ciasto będzie dość gęste, nie przejmować się, takie
Grunt to przepis!piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 g drożdży świerzych 60 g miękkiego masła Wykonanie: Mąkę wraz z sodą, kakao, przyprawą korzenną i cukrem pudrem przesiewamy na stolicę. Masło wraz z miodem podgrzewamy aż masło całkowicie nam się rozpuści, ważne aby płyn nie był na gorący, ponieważ następnie dodajemy nasze drożdże, które rozpuszczamy w maśle i miodzie. Płynną część ciasta(...)lepkie dodać nieco mąki). Wałkujemy ciasto podsypując lekko mąką jeżeli zajdzie taka potrzeba. Ważne aby pierniczki były grube ( 3-4 mm) ponieważ im grubsze tym bardziej miękkie. Na koniec warto posmarować je roztrzepanym jajkiem i piec w temp. 170*C opcja termoobiegu od 8-11 minut ( zależy od pieca i grubości pierniczka) Ważne aby pierniki trzymać pod zamknięciem
W Moim Magicznym Domumoim zbiorze przepisów, zanim doczekał się na swoją kolej. Oczywiście zmodyfikowałam go nieco. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, mocno czekoladowe, wilgotne i pachnące. Zniknęło z mojego stołu w ekspresowym tempie. Na pewno będzie gościło na moim stole podczas świąt. Można dodać do niego przyprawę do piernika, dzięki czemu nadamy mu bardziej świąteczny charakter. Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami(...)kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodajemy do masy. Miksujemy. Do masy dodajemy suche składniki i mieszamy wszystko łyżką lub szpatułką do połączenia się składników. Dodajemy bakalie i mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do średniej wielkości keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta układamy śliwki, skórką do dołu. Ciasto nie rośnie zbyt wiele podczas pieczenia, dlatego kiedy wylejecie
Mania GotowaniaLista najlepszych przepisów na swiąteczne ciasta i desery. Spory wybór, myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie :) To jak, co w tym roku pieczemy? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Makowce i serniki: Makowiec Dawida(...)ernik cytrynowy Sernik z ajerkoniakiem i czekoladą Pierniki, pierniczki i ciasteczka: Piernik z powidłami Muffinki piernikowe Szybkie pierniczki Ule Orzeszki Orzechowe kuleczki Popękane ciasteczka piernikowe Popękane ciasteczka czekoladowe Torty: Miodownik z orzechami Tort bananowy Tort z topinamburem i czekoladą Tort czekoladowy z solonym karmelem Tort makowy Pijana śliwka Ciasta i inne słodkości: Moczka Ciasto Lion Pijany kokosowiec Ciasto orzechowe
Domowa cukiernia EwyZapachy tworzą w moim domu świąteczną atmosferę. Świeża choinka, cynamon, goździki, mieszanka korzennych przypraw do piernika, zapach pomarańczy i mandarynek. Z zamkniętymi oczami, mając gdzieś w mojej głowie utrwalone takie wspomnienia, mogę stwierdzić, że zbliżają się święta. Wokół je już zwyczajnie czuć. Uwielbiam przygotowywać świąteczne wypieki, zarówno pierniczki, makowce, keksy, jak i serniki, ze względu na to, że zapach jaki(...)serkiem homogenizowanym, żółtkami, skórką oraz sokiem z pomarańczy, cukrem pudrem, masłem orzechowym oraz przyprawą do sernika na jednolitą, gładką masę. Przygotowaną masę wylewam na kruchy spód i umieszczam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Serniczki w obręczach cukierniczych piekę 30 minut, natomiast sernik w tortownicy piekę przez 40 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i studzę sernik najpierw
Mango Papajauratować ciasto dodając 2 łyżki lodowatej wody albo 2 łyżki śmietany. Ciasto kruche z tego przepisu idealnie nadaje się na babeczki, mazurki, ciastka z maszynki czy właśnie do wykrawania ciastek. Nie pytajcie mnie, ile wychodzi ciasteczek z tej porcji, bo duuuuużo Takie kruche ciastka możecie ozdobić podobnie do pierników – czekoladą, lukrem czy ulubionymi posypkami. Możecie upiec z niego mazurka(...)u0105ki\r","2 jajka"],"name":"Kruche ciastka na Wielkanoc","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Z podanych sk\u0142adnik\u00f3w zagnie\u015b\u0107 zwarte ciasto.\r","Ciasto zawin\u0105\u0107 w foli\u0119 i w\u0142o\u017cy\u0107 na 30 min do lod\u00f3wki.\r","Wa\u0142kowa\u0107 ciasto na grubo\u015b\u0107 ok 3 mm i wykrawa\u0107
Mieszam w GarnkuŚwiąteczne ciasto marchewkowe jest wyjątkowo smaczne, dodatek marchewki, jabłek i orzechów sprawia że jest zdrowe i bogate smakowo. Przełożone kremem zaspokoi niejednego łasucha. SKŁADNIKI : 4 duże jajka 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka cukru 400 g marchewki 1/2 szklanka orzechów włoskich 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jabłko(...)jarzynowej na małych oczkach. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy ciekamy Jajka ubijamy mikserem z cukrami na najwyższych obrotach aż podwoi swoją objętość. Następnie wlewamy olej, miksujemy. Do ciasta dodajemy jabłka, marchew i orzechy, mieszamy szpatułką i dalej mieszając wsypujemy mąkę, proszek i przyprawę. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. Pieczemy 40 minut w temperaturze
Kulinarne Fantazje Marioliprzyprawy do piernika (można pominąć) kilka kropel esencji waniliowej Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy bez cukru 300 ml mleka 4 łyżki cukru 2 łyżki masła Polewa korówkowa: 6 łyżek wody 4 łyżki cukru brązowego 3 łyżki masła 3 łyżki śmietanki 30-36 % Dodatkowo: grubo siekane orzechy na wierzch 1/2 słoika dżemu morelowego Wszystkie składniki na ciasto w temperaturze pokojowej
Gotowanie...to proste !jajko i szybko wyrobić ciasto. W razie konieczności dodać łyżkę zimnej wody. Ciasto uformować w dysk i położyć na blacie posypanym mąką. Ciasto rozwałkować w okrągły placek o grubości 1 cm. Na środku ciasta ułożyć wyjmowany spód formy. Odrysować ostrym nożem koło z zapasem ok. 1cm. Koło z ciasta delikatnie przełożyć do formy. Z reszty ciasta przygotować brzegi, delikatnie dociskając(...)widelcem. Wstawić formę z ciastem do zimnego piekarnika i piec 15 minut ustawiając go na 220 stopni. Jeśli wstawiamy kolejny blat do nagrzanego piekarnika, piec go 12 minut. Ciasto po upieczeniu musi mieć ładny złoty kolor. Upieczony blat wyłożyć delikatnie na kartkę do studzenia. ----- Podobne: Sernik podwójnie kajmakowy Mazurek daktylowo-rabarbarowy Baranek Wielkanocny z piernika
Weekendy w domu i ogrodzieCzekoladowe ciasto z majonezem zamiast jajek i mleka. Mega wilgotne, delikatne, a do tego robi się je ekspresowo i nie wymaga dużej ilości składników. Z dodatkiem przyprawy do piernika, polewy czekoladowej i lodów to idealny świąteczny deser. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWitam Kochani, jak co roku piekłam różności na zamówienia :) W tym roku najwięcej miałam ich na małe koszyczki z piernikami wielkanocnymi. Łącznie upiekłam ok 30 koszyczków
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuopcjonalnie) Przygotowanie: Do miski wlewamy miód (musi być płynny), wsypujemy mąkę, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika, kawę zbożową (można pominąć), wbijamy 1 jajko i dodajemy z 3 krople aromatu (można pominąć). Na koniec dodajemy posiekane masło. Całość zagniatamy tak długo, aż z ciasta da się uformować kule (w razie potrzeby można dodać odrobinę miodu, jeśli ciasto źle się lepi
Słodkie okruszkijaja z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej. Delikatnie zamieszać kilka razy. Dodać powidła, olej i mleko. Zmiksować wszystkie składniki do połączenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przelać ciasto do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami tak do 3/4 wysokości i wstawić do pieca
Rusty Forktygodnie przed wigilią trzeba nastawić zakwas na barszcz. Następnie trzeba upiec piernik, zrobić uszka, pierogi, namoczyć śledzie i je przygotować. Oprawić karpia, zrobić sałatki, a jeszcze trzeba mak namoczyć jeśli chcesz zjeść pysznego makowca. Wspomnę tylko, że inne ciasta też się same nie upieką! Ja to wszystko rozumiem i jeśli ktoś
kuron.com.plmieszamy ze sobą suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukry oraz przyprawę do piernika lub cynamon do suchych składników dodajemy mokre składniki, jabłka starte na tarce o grubych oczkach oraz pokrojone np. daktyle ,całość mieszamy tylko do połączenia się składników ciasto przekładamy do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami, pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°. Źródło
Słodkie zapomnienieciast, które doskonale będą pasowały na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. PIERNIKO-SERNIK ORZECHOWIEC NA MIODOWYM CIEŚCIE MIODOWIEC Z KAJMAKIEM PYSZNOTKA Z ORZECHAMI SERNIK KRÓLEWSKI KAJMAKOWY SERNIK ZEBRA Z NUTELLĄ I ORZECHAMI KRÓLEWIEC Z MANNĄ METROWIEC BABKA CHAŁWOWA Z ŻURAWINĄ MAKOWIEC JAPOŃSKI ŚWIĄTECZNY PIERNIK
słodki bratekBerliński Chlebek( Berliner Brot) Tradycyjne niemieckie wypieki. Berliner Brot, czyli Berliński Chlebek to rodzaj piernika pieczonego w okresie Bożego Narodzenia. Piernik jest przepyszny, mięciutki i bardzo
dolcevitainmykitchencukru pudru 3/4 szklanki miodu 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 g przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao sposób przygotowania Wszystkie składniki włóż do miski i krótko miksuj. Następnie przełóż na stolnice posypaną mąką i zagnieć gładkie i miękkie ciasto.tak przygotowane ciasto zawiń w folie aluminiową i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, choć
cukrem pudrem posypaneszklanki melasy 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek wody 2 łyżki kakao Dodatkowo: marmolada o dowolnym smaku (u mnie truskawkowa) 100 g gorzkiej czekolady Wszystkie składniki na ciasto (za wyjątkiem wody) wymieszać ze sobą w misce. Ugniatając ciasto dolewać stopniowo wody. Ciasto powinno być lekko
My simple kitchendodajemy około 2/3 mąki, dokładnie mieszamy. Resztę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Do letniej masy miodowej wbijamy jajko, mieszamy, a następnie dosypujemy resztę mąki i mieszamy do połączenia, chwilę wyrabiamy. Chłodzimy około 30 minut, co ułatwi wałkowanie. Chłodne ciasto wałkujemy na placek o grubości 5 mm i wycinamy ciasteczka. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem
Rozpustne gotowaniedużej miski wsypać przesianą mąkę, płatki owsiane, sól, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i kakao, wymieszać. Jajka zmiksować z mlekiem olejem i miodem. Wlać miksturę do suchych składników,dodać orzechy i żurawinę,wymieszać. Wyłożoną papilotkami formę do babeczek napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok.25 min w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni. Babeczki wyjąć i wystudzić
Fit & Healthy Lifełyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 2 garście orzechów włoskich Ubijamy mikserem masło, jaja i troszkę cukru. Po jakimś czasie dodajemy stopniowo mąkę, resztę cukru, sodę i proszek do pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączamy mikser i mieszamy łyżką, albo od razu wyrabiamy rękoma. Dodajemy pozostałe składnik
Wielopokoleniowołyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 2 garście orzechów włoskich Ubijamy mikserem masło, jaja i troszkę cukru. Po jakimś czasie dodajemy stopniowo mąkę, resztę cukru, sodę i proszek do pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączamy mikser i mieszamy łyżką, albo od razu wyrabiamy rękoma. Dodajemy pozostałe składnik
Wielopokoleniowołyżka kakao Sposób wykonania W garnku rozpuścić margarynę, dodać miód, cukier, przyprawę do piernika i zagotować. Odstawić do wystudzenia. Do sporej miski przesiać mąkę z sodą, amoniakiem i kakao, dodać wystudzoną mieszankę miodową, wbić jajka i zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Wałkować po kawałku, najlepiej między dwoma kawałkami folii, żeby ciasto nie przyklejało się
Mix smakuIdealne ciasto na wigilijny stół i nie tylko :) Składniki: 1 kg twarogu 12 jajek 20 dag cukru 2 cukry waniliowe 1 aromat waniliowy 2 łyżki masła 30 dag pierników wiórki kokosowe do formy tłuszcz do formy Wykonanie: Twaróg dokładnie zmielić, najlepiej trzykrotnie. Dodać 8 jajek, 4 żółtka, masło i cukry (stopniowo podczas ucierania). Następnie dodać kilka kropel aromatu, sztywno ubitą
Tradycyjna Kuchniaczas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Studzimy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy przyprawę do piernika, kakao - mieszamy. Sodę rozpuszczamy w 1 łyżce wody, dodajemy do sypkich składników wraz z jajkiem i mlekiem. Na końcu dodajemy ostudzoną masę miodową i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu wałkujemy na około
Kolorowy Przepisownikkolejno: skórkę otartą z cytryny, imbir i masę z żółtek (dokładnie mieszamy), Następnie: przyprawę do piernika, mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy partiami pianę z białek i delikatnie mieszamy masę. Sernik rozkładamy równomiernie do foremek (zostawiając margines bo ciasto urośnie). Pieczemy 30minut w 180 stopniach, w dużej formie do 5- 7minut dłużej. Gotowe
Farmażonyktoś zechce może dodać pół szklanki cukru więcej lub trochę przyprawy do piernika lub cynamonu. Podstawą w przepisie jest to aby przed ugniataniem masło posiekać nożem. W przypadku nieposiekania będziemy pewnie za długo całość ugniatać co się kończy napowietrzeniem ciasta i miejscami strukturą ciasta francuskiego (chociaż w smaku nadal są dobre). Skład
Lubczyk i Waniliaokoło 100 pierniczków Składniki: 550g mąki 300g miodu 120g masła 100g cukru pudru 40g przyprawy do piernika ( jest to zazwyczaj 1 opakowanie) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 1 jajko Miód podgrzewamy w garnuszku i mieszamy na blacie z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite w przekroju. Jeśli ciasto się nie klei można podlać nieco olejem. Jeśli zaś
Kolizje Smaków