ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:191/300)

PIERNICZKI WITRAŻYKI 132

Pierniczki... tradycyjne ciasteczka bożonarodzeniowe, które są wyjątkowe za sprawą miodu oraz przyprawy korzennej. Ich zapach to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, a ich pieczenie oraz dekorowanie

Kuchnia MagdaLeny
Piernik z bakaliami przekładany powidłem 169

pierników, sodę, kakao i delikatnie mieszam. Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i przez chwilę miksuję. Następnie dodaję stopniowo żółtka i miksuję do połączenia się składników. Po jajkach dodaję miód, śmietanę i nadal miksuję. Na koniec dodaję stopniowo mąkę i miksuję do połączenia się składników. Następnie ubijam białka na sztywną pianę. Do ciasta dodaję bakalie, ubite(...)foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę wyrównuję. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 65 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić i w zależeć od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczony piernik wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. W tym czasie

Uwaga Babcia Gotuje
Pierniczki 137

miodu 100 g cukru pudru 120 g masła 1 jajo 2 łyżeczki sody 50 g przyprawy do piernika 1 czubata łyżka kakao Przygotowanie: tradycyjnie miód podgrzewamy z masłem - płynna konsystencja wymagana następnie dodajemy jajo i mieszamy  dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto (będzie gęste i twardawe) na Thermomix mód i masło wkładamy do naczynia miksującego i podgrzewamy - czas

Gotowanie z pasją
Pierniczki 155

miodu 100 g cukru pudru 120 g masła 1 jajo 2 łyżeczki sody 50 g przyprawy do piernika 1 czubata łyżka kakao Przygotowanie: tradycyjnie miód podgrzewamy z masłem - płynna konsystencja wymagana następnie dodajemy jajo i mieszamy  dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto (będzie gęste i twardawe) na Thermomix mód i masło wkładamy do naczynia miksującego i podgrzewamy - czas

Gotowanie z pasją
PIERNICZKI WITRAŻYKI 136

Pierniczki... tradycyjne ciasteczka bożonarodzeniowe, które są wyjątkowe za sprawą miodu oraz przyprawy korzennej. Ich zapach to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, a ich pieczenie oraz dekorowanie

Kuchnia MagdaLeny
Pierniczki na mące gryczanej i żytniej 199

gdyż masło zacznie znowu gęstnieć. 2 . W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika. 3. Na stolnicę/blat kuchenny przesypać mąkę. Usypać kopiec, na środku którego zrobić zagłębienie. W zagłębienie wlać płynne składniki. Całość razem zagnieść. Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. 4. Ciasto wałkować na grubość

kolorowotorcikowo
Sernik na piernikowo-kokosowym spodzie 133

spód: 3 większe pierniki, u mnie domowe z przepisu —> tutaj , ale mogą być dowolne inne kruche ciastka, ok 100 g 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki pasty kokosowej Składniki na spód miksujemy i wylepiamy dno formy do tarty. Rozrabiamy galaretkę, miksujemy z serem. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Układamy maliny. Ciasto chłodzimy w lodówce do czasu

Kucharzyca
Pierniczki orkiszowo-karobowe z masłem orzechowym :) 168

szczypta soli  Przygotowanie: Wymieszaj suche składniki - mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i przyprawę do pierników.  W garnku podgrzej, tylko do rozpuszczenia olej, miód, aromat waniliowy oraz masło orzechowe.  Teraz połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie ugnieć powstałe ciasto. Ciasto rozwałkuj na preferowaną grubość. Z ciasta wycinaj foremkami pierniczki i układaj je na blaszce wyłożonej papierem

Zdrowie na języku :P
Pierniczki owsiane z masłem orzechowym :) 190

mąki owsianej i mielonego siemienia lnianego. Do tego miksu dodaj proszek do pieczenia i przyprawę do pierników.  W garnku podgrzej, tylko do rozpuszczenia olej, miód, aromat waniliowy oraz masło orzechowe.  Teraz połącz suche składniki z mokrymi i dokładnie ugnieć powstałe ciasto. Ciasto rozwałkuj na preferowaną grubość. Z ciasta wycinaj foremkami pierniczki i układaj je na blaszce wyłożonej

Zdrowie na języku :P
Ciasto marchewkowe 141

zrobimy je razem. Lubię wspólnie spędzać czas w kuchni. Ale chciałem żeby nie było to zwykłe ciasto marchewkowe jakich setki widziałem, chciałem trochę inne. Wymyśliliśmy więc wspólnie, że będzie ono w środku przekładane kremem miodowym. Wyszło doskonale, trochę smakujące jak piernik. Jedliśmy je kilka dni, a każdego kolejnego dnia smakowało coraz lepiej. Jakby dojrzewało. Zresztą jak piernik, im starszy

Marder&Marder Manufacture
Choinki z pierników 140

piernika szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, sodą, przyprawą do piernika, solą, odstawić. Masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodać miód, zmiksować. Dodać jajko, zmiksować. Dodać mąkę, wyrobić do uzyskania jednolitej masy.  Ciasto schłodzić w lodówce przez noc. Następnie masę podzielić na dwie części, każdą z nich rozwałkować (podsypując mąką

kulinarnyswiatdomi
Pierniczki kryzysowe na ostatnia chwilę 165

octu winnego białego lub soku z cytryny ewentualnie ulubiony aromat Wykonanie: Miód, masło, cukier, sól, przyprawę do piernika i cynamon podgrzewamy w garnku do uzyskania jednolitej konsystencji. Do przestudzonej masy dodajemy jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 12-14 minut (w zależności od wielkości

Pyry na Gaz
CIASTECZKA BAKALIOWE Z POSYPKĄ SEZAMOWĄ 161

jeśli nie mamy blendera orzechy i skórkę posiekać), płatki migdałowe pokruszyć. Mąkę z cukrem pudrem, przyprawą do piernika, cynamonem, kakao, solą i proszkiem do pieczenia przesiać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek, wbić jajka oraz wlać olej. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 - 3 mm i wykrawać dowolne kształty pierniczków. Ciasteczka wyłożyć na blachę wyścieloną

Ciastka - domowe słodkości
Domowy Golden syrup - czyli złocisty zamiennik miodu. 166

Dzisiaj przepis szczególnie poszukiwany w czasie przegotowań świątecznych pierniczków. t do wyrobu pierników używamy zazwyczaj miodu, jednakże czasem w przepisach możemy spotkać się z melasą lub

vaniliowoczekoladowa
Sernik piernikowy z jabłkami i brzoskwiniami 120

Jestem sernikożercą, nie da się ukryć. Jest to moje ulubione ciasto i bardzo często gości w moim domu. Piekłam już sernik z malinami, z kajmakiem, cytrynowy, sernik-zebrę, z makiem, jagodowy, jogurtowy, z piernikami, amerykański… Tym razem proponuję sernik bardzo piernikowy, w smaku lekko pikantny, jak to powiedziała moja koleżanka

To co kocham
Pierniczki 131

cukru pudru 20 dag roztopionej margaryny "Kasia" 20 dag miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski  i miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszkę i pieczemy ok. 6-7 minut w temperaturze

Pyszności Słodkości
Sposób na pierniki - gdy są za twarde... 115

PORADA: Aby pierniczki zmiękły i nie były tak twarde, wystarczy włożyć do pojemniczka pół jabłka.  Pierniki zmiękną, staną się smaczne i chrupiące. Pamiętajmy tylko, by

dobra gospodyni dom wesołym czyni
Naturalne produkty, wspaniałe smaki z Kujaw i Pomorza. Współpraca ze sklepem internetowym KomuKomu. 187

malinowy tłoczony z nadwiślańskiego Gospodarstwa Sadowniczego Państwa Pamułów Już dziś zapraszam Was na pyszny i szybki piernik z konfiturą z czarnej porzeczki od KomuKomu. Już po otwarciu słoiczka wiedziałam, że mam w rękach produkt wysokiej jakości. Konfitura nadała niepowtarzalnego smaku ciastu. Choć osobiście po otwarciu słoiczka miałam ochotę zjeść ją po prostu łyżeczką ;) Taka jest smaczna. Drugi produkt, który

Słodkie okruszki
Piernikowa chmurka z karobową nutą. Najszybsze pierniczki, które przygotujecie ze swoimi dziećmi. 133

łyżki karobu, mieszamy. W dużej misce mieszamy wstępnie łyżką mąkę z masłem, sodą, przyprawą do piernika i jajkiem. Następnie wlewamy nasz karobowy miód (musi być ciepły i płynny). Całość zagniatamy szybko ręką. W razie potrzeby, jeśli pod koniec zagniatania ciasto nadal nie chce zbić się w jedną kulę posypujemy dłonie odrobiną mąki i dalej zagniatamy. Stolnicę oprószamy delikatnie mąką. Odrywamy

Słodkie okruszki
Pierniczki nadziewane powidłami 179

rozpuszczenia masło, cukier i miód -  odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, kakao, przyprawę do piernika, dodajemy mleko z sodą i miód z cukrem i margaryną oraz jajko. Wszystkie składniki zagniatamy i odstawiamy na min 12 godzin do lodówki. Ciasto raz jeszcze krótko zagniatamy ( będzie dość twarde)  i wałkujemy na grubość ok 2 mm, wycinamy większą foremką kółka

Słodka Kraina Wypieków
Świąteczne pierniczki 208

jajka      25 dag cukru pudru 20 dag roztopionej margaryny "Kasia" 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody Wszystkie składniki wsypujemy do miski i miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej masy. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość 5 mm i foremkami wycinamy pierniczki. Ciasteczka układamy na blaszkę i pieczemy ok. 6-7 minut

Salonik smaków
Kruche półksiężyce migdałowo-miodowe 164

U mnie w domu już świąteczna atmosfera :-) Przepis znalazłam w książce "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie. Rogaliki są pyszne

Passions hobbies life
.840. budyniowa bez budyniu...? 182

robię "budyniową". Smakowała równie dobrze i była taaaka gęsta ♥ Wczoraj proponowałam pierniczki, a dziś zapraszam na piernik w wersji pełnowymiarowej :) Szybki i pyszny. Nie wymaga leżakowania, możecie upiec go w dzień Wigilii i od razu delektować się pysznym smakiem tego ciasta :) KLIK TUTAJ lub na zdjęcie

breakfast of dreams
Piernik z marcepanem i powidłami 411

ciasta dodawać po kolei jajka cały czas wyrabiając , następnie dodać rozpuszczone masło. Na koniec dodać posiekane migdały. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy keksówki. Wstawić do pieca nagrzanego do 200 stopni na około 50 minut. Odstawić do ostudzenia.  Ostudzony piernik przeciąć w poprzek na 4 warstwy. Powidła zagotować z winem zmiksować i zagęścić przez odparowanie. Pierwszą warstwę

królestwo garów
Bułeczki cynamonowe 84

łyżki cukru szczypta soli 60g roztopionego masła Nadzienie 1/2 szklanki cukru łyżka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki mleka Przygotowanie Wsypać do dużej miski mąkę, drożdże, cukier i sól, wymieszać. Wlać szklankę ciepłego mleka, jajka i roztopione masło. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (powinno być zwarte, miękkie i lekko się lepić). Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

pink envelope
Pierniczenie czas zacząć 136

miodu 120g masła 550g mąki 100g cukru  1 jajo 2 łyżeczki sody oczyszczonej 40g przyprawy do piernika Suche składniki przesiałam do miski i dokładnie wymieszałam. Miód i masło roztopiłam w rondelku. Przestudzony płyn wlałam do miski, dodałam jajo i zagniotłam ciasto. Wstawiłam na godzinę do lodówki, aby trochę stwardniało. Wałkowałam na oprószonej mąką stolnicy na grubość około 3mm. Wykrawałam

Zapiski Młodej Żony
Pierniczki 164

jajko 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej Mąkę, cukier puder, przyprawę do piernika oraz sodę wsypać do miski i wymieszać. Na środku zrobić zagłębienie, wlać miód, wrzucić jajko oraz pokrojone na małe kawałeczki masło. Wyrobić dobrze ciasto. Jeśli będzie się kleiło do rąk, podsypać troszkę mąki. Uformować kulę. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce

maniapieczenia
Mięciutkie pierniczki 128

wykonaniaDo rondelka dodać margarynę, smalec, miód, cukier, kakao, przyprawę do piernika, rozpuścić i ostudzić.Mąkę przesiać, dodać jajka, sodę rozpuszczoną w mleku i wymieszać.Do mąki dodać ostudzoną masę miodową i wyrobić elastyczne, gładkie ciasto.Zawinąć w folię spożywczą i zostawić w chłodnym miejscu na 1-2 dni.Przed wałkowaniem ciasto jeszcze wyrobić , a następnie wałkować na grubość

Mix smaku
Miękkie pierniki 172

zimie to rzecz niezbędna. W tym roku postanowiłam zrobić miękką wersje pierników.  Składniki:4 szklanki mąki2 jajka1 1/2 szklanki cukru2 łyżki miodu3 łyżeczki przyprawy do piernikałyżeczka  sody oczyszczonej50 g drożdży50 g masłaWykonanie:Wszystkie składniki zagniatamy razem z drożdżami, których nie rozpuszczamy jako rozczyn.. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Pieczemy je 20 minut w 180 stopniach. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Mikołaj 166

zmiksować na wolnych obrotach.Białka ubić na sztywno dodać do kakaowej masy i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto wylać do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia formy w kształcie serca. Piec w 160 stopniach około 25 min. Piec do suchego patyczka.Zimny piernik udekorować lukrem i kokosem.Wychodzą 2 serca. Wielkość foremki to 18 cm długości i 18 cm szerokości w najszerszym

Ala piecze i gotuje
Coraz bliżej świąt.. PIERNIKOWE MUFFINKI Z LUKREM NA MAŚLANCE. 240

ostygnięcia. Mąkę, kakao, proszek, sól i cukier przesiewam razem do miski. Mieszam wraz z przyprawą do piernika. Jajka mieszam dokładnie z maślanką. Wlewam do miski ze sypką mieszanką i drewnianą łyżką łączę ze sobą dokładnie, ale na dość grudkowatą masę (ciasto nie  powinno być gładkie).  Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Na płaskiej blasze rozkładam papilotki (jeśli

W kuchni Karmel-itki
Wiewiórka 127

Ciasto jest przepyszne! Nie znam osoby która by się na nie skusiła. Zawsze jest silnie wyczekiwanym elementem spotkań przy kawie czy imienin. Mnóstwo orzechów, jabłko, aromat cynamonu i przypraw korzennych... do tego nie ma opcji żeby się nie udało (nawet jeśli masz dwie lewe ręce do pieczenia) ;)   Składniki: (na formę o wielkości 25cm x 25cm) 4 całe jajka(...)stopniowo olej. Przesiać mąkę z sodą, proszkiem i cynamonem i przyprawą do piernika. Dodawać stopniowo, cały czas miksując. Na końcu dołożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłka oraz wsypać orzechy. Wszystko delikatnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec 50-60 minut do czasu gdy włożony w środek formy patyczek

Pyry na Gaz
Piernikowe muffinki w czekoladzie 138

proszkiem do pieczenia i wlewaj mleko. Dodaj powidła śliwkowe, przyprawę do piernika, kakao i cynamon i zmiksuj wszystko razem. Rozłóż w formie do muffinek papilotki – wrzuć do każdej z nich po 1 migdale,żurawinie i 2-3 kawałki śliwki. Wypełnij każdą papilotkę do 3/4 wysokości ciastem. Dodaj po kilka malin, wciskając je w ciasto. Wstaw je do piekarnika(...)laski wanilii (ewentualnie opakowania cukru waniliowego) 2 jajka 1 ¼ szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ szklanki mleka 4 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka cynamonu 30 g suszonych śliwek pokrojonych w kostkę 30 g suszonej żurawiny 50 g migdałów lub innych orzechów opcjonalnie 100 g czekolady gorzkiej i 2 łyżki mleka

Eat me! Fit me!
Babka piernikowa 151

pokochacie babkę piernikową. Babka piernikowa to ciasto, które możemy przygotować nawet na ostatnią chwilę, gdyż robi się ją bardzo prosto. Wystarczy składniki suche wymieszać z mokrymi – zupełnie tak jak na muffiny. Babka jest wilgotna od powideł i smakiem wprowadza w świąteczny nastrój. Ja uwielbiam korzenne smaki, dlatego wypieki z przyprawą do piernika przygotowuję przez cały rok. Można do niej(...)kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę. Mieszamy łyżką do połączenia. W drugiej misce łączymy składniki mokre: jajka, powidła, olej i na końcu: zaparzoną kawę (może być ciepła, ale nie gorąca). Składniki mokre mieszamy łyżką lub bardzo krótko mikserem. Wlewamy składniki suche do mokrych i mieszamy łyżką do połączenia się (nie dłużej). Przelewamy ciasto do niewielkiej, natłuszczonej formy

Poezja smaku
Jesienne ciasto z gruszkami- najlepsze! 265

Składniki na ciasto:   400 g margaryny 6 jajek 4 łyżeczki proszku do pieczenia (mieszamy z mąką) 40 dag cukru (przez dodaniem zmielić w młynku na cukier puder) 5 łyżek mleka 45 dag mąki   ponadto do masy nr 1:   - 2 opak. cukru waniliowego   do masy nr2 :   - 2 łyżki przyprawy do piernika - 4 łyżki kakao(...)dodajemy przyprawę do piernika i kakao, mieszamy - masa nr 2.   Blaszkę wykładamy papierem, wylewamy masę jasną (waniliowa nr 1), układamy pokrojone w ósemki gruszki (około 6 gruszek średniej wielkości), na to wylewamy masę ciemną  (nr 2 ), na wierz układamy pokrojone w cienkie plasterki gruszki (2 gruszki). Wstawiamy do pieca, w moim piekarniku gazowym ciasto piekłam na 4 (skala

SMYKWKUCHNI
Zawijane drożdżówki z korzennym nadzieniem 188

drożdżówek (lub dwie małe strucle).  Ciasto: 50-55 dkg mąki pszennej 3 dkg świeżych drożdży 300 ml ciepłego mleka 1 jajko szczypta soli 10 dkg cukru 15 dkg masła skórka otarta z 1 pomarańczy Nadzienie: 10 dkg masła 3 łyżki kakao 5 łyżek cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika lub ulubionych przypraw korzennych białko jaja Oraz rozmącone

Maślane ciasteczko
piernik z figami i kajmakiem 120

przepyszna. I świetnie się komponuje właśnie z takimi ciastami, gdzie trzeba przełamać smak i nadać charakteru.  *keksówka  25*10cm Składniki: 4 jajka 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 250 g masła 3 duże łyżki gorzkiego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie przyprawy do piernika 8 łyżek wody dodatkowo: słoiczek konfitury z figi (używam(...)masy wmiksować żółtka.  Mąkę, przyprawę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników.  Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciastaCiasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić. Ciasto przekroić na dwa blaty. Dolny posmarować konfiturą z figi i przykryć górną częścią

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piernik z powidłami 165

orzechów ( włoskich, laskowych lub migdałów ) POLEWA 2 łyżki Śmietany 2 łyżki cukru 2 łyżki masła  2 łyżki kakao  Przygotowanie: Do rondelka wkładamy masło, miód, przyprawę do piernika, kakao oraz powidła. Wszystko razem podgrzewamy ( nie dopuszczamy do zagotowania ), aż do rozpuszczenia masła, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystudzenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą. Jajka(...)przesiane, suche składniki, wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy grubo posiekane orzechy, mieszamy. Blaszkę  wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto. Ciasto pieczemy w temp. 170 C przez ok 50-60 minut. POLEWA - wykonanie do rondelka wkładamy masło, gdy sie rozpuści  wsypujemy cukier, następnie kakao i na koniec śmietanę. Robimy

The Sweet Damsel
Najlepsze pierniczki cioci 115

prawie 200 pierniczków): 2 kg mąki + trochę do podsypania ciasta  (użyłam pszennej, żytniej i orkiszowej) 2 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mocnej kawy zbożowej 3/4 litra miodu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia marki Delecta 1/2 szklanki ciemnego piwa 50 gram przyprawy do piernika 100 gram masła 1 opakowanie cukru waniliowego marki Delecta 1/2 łyżeczki sody(...)jajku i cały czas ucierać. Następnie należy dodać ostudzony karmel z kawą, miód, przyprawy, kakao, sodę i proszek do pieczenia. Całość należy dokładnie wymieszać, dodać mąkę i dobrze wyrobić. Ciasto należy rozwałkować (najlepiej podzielić na 4-5 części, gdyż będzie go dużo) na grubość 0,5 mm- 0,8 mm i wycinać ulubione wzory. Gotowe ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną

Mango Papaja
Brak tytułu 150

Pierniczkowe przygotowania Właśnie zagniotłam ciasto na pierniczki. Teraz poleży sobie kilka dni. Prawdopodobnie w poniedziałek biorę sięza pieczenie i dekorowanie. Co z tego wyjdzie? A no nie wiem. Ale co by nie wyszło - pochwalę się :) Pierniczki świąteczne - przepis składniki: 50 g margaryny                  100 g miodu - ja użyłam miód spadziowy Królewskie Miody(...)Przyprawa do pierników Wykonanie: Miód, cukier, margarynę rozpuścić w niedużym garnku, dodają 1 łyżkęwody. Wsypać przyprawę i całość zagotować, następnie pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i ostudzoną masę miodwą. Skłądniki zagnieść na elastyczne ciasto, posypać mąką i zawinąć w folię. Odstawić do lodówki na kilka dni. Po tym czasie wyjać ciasto, wałkować

kolorowotorcikowo
"Cycki murzynki" - w wersji bananowej 98

pamięć.  Zazwyczaj robiłam wersję kokosową, tym razem jednak zdecydowałam się na krem i ciasto bananowe. Zdecydowanie wolę tą wersję :) Składniki: 20 dag margaryny 2 szklanki cukru pudru 3 jaja 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka musli 2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika 1 szklanka suszonej żurawiny 6 dużych dojrzałych bananów Wiórki kokosowe Tłuszcz o posmarowania blachy Składniki(...)Pozostałe składniki: 1 opakowanie biszkoptów 50 ml wódki rodzynki Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem i dodajemy po jednym jajku, następnie kolejno resztę składników. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do ciasta. Blaszkę smarujemy tłuszczem, posypujemy wiórkami kokosowymi i wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 35 minut. Po wystudzeniu placka nakładamy krem bananowy, następnie układamy biszkopty moczone w alkoholu. Dodatkowo

Tradycyjna Kuchnia
Jesienne dyniowe babeczki 205

przy kubku gorącej herbaty. Polecam! Składniki: (na około 12 sztuk) Ciasto: 1 szkl puree z dyni (np. domowej roboty ) 2 jajka 1/2 szkl oleju rzepakowego 100 g cukru 3 łyżki cukru trzcinowego 1 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej Dodatkowo: cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Wszystkie

Nastoletnie Wypiekanie
PIERNICZKI 151

czubate łyżki kakao 4 paczki korzeni do piernika 1 opakowanie kardamonu Sposób wykonania: Mąkę przesiać do miski, sodę rozpuścić w mleku. Miód, cukier, margarynę rozpuścić w garnku, jak przestygnie dodać korzenie, cynamon, kakao, kardamon,  na końcu dodać roztrzepane jajka. Wymieszać mąkę z rozpuszczoną sodą i z połączoną resztą, wyrobić ciasto. Odstawić na trzy tygodnie w chłodne miejsce przykryte ściereczką

Darcia w kuchni
MIĘKKIE PIERNICZKI jak alpejskie 127

Więcej inspiracji i wiedzy o pieczeniu na Instagramie! Miękkie pierniczki to idealny pomysł dla tych, którzy nie lubią czekać aż pierniki zmiękną! Są pyszne, aromatyczne i

Słodki Pomysł
Kandyzowana skórka pomarańczowa – jak to zrobić? 358

Domowa, tradycyjna i pełna aromatu. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest nie odłącznym składnikiem pierników, serników, keksów czy mazurków. Ten pełen aromatu dodatek tworzy niezwykle słodkie połączenie z

Ciasta z tradycjami

Proponowane wyszukiwania