ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:192/300)

Jak suszyć skórkę pomarańczową 180

poczuć smak lata. Suszona skórka pomarańczowa to doskonały dodatek do mieszanek przyprawowych. Można ją wykorzystać do ciast i świątecznych wypieków. Doskonale komponuje się z kawą i gorącą czekoladą. Suszoną i zmieloną skórką pomarańczową można też zabarwić lukier do makowca lub polewę do piernika. Dodana do potraw z drobiu nada im orientalnego smaku, a w wołowym tajine przypomni nam wspaniały klimat

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierniczki Norymberskie 162

masła 1 żółtko 30 dkg mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia przyprawa do piernika 3 łyżki rumu, albo innego alkoholu Przygotowanie: miód podgrzewamy z przyprawą i masłem oraz rumem, studzimy,  dodajemy żółtko  stopniowo przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia ciasto wyrabiamy na gładką masę, wałkujemy na grubość ok. 0,5cm i wykrawamy gwiazdeczki układam na blasze wyłożonej papierem

Luźna Kuchnia
Pierniczki bakaliowe 138

włoskich* 100 g płatków migdałowych* 100 g rodzynekSposób wykonaniaMiód, margarynę, smalec, cukier puder i przyprawy do piernika zagotować w rondelku. Odstawić do wystudzenia.Do przesianej maki z proszkiem do pieczenia i sodą dodać cynamon, imbir, masę miodowa, jajka, śmietanę i dokładnie zmiksować. Ciasto powinno być lekko lejące. Bo ciasta dodać bakalie (bakalie można nieco rozdrobnić przy pomocy blendera) i zmiksować

Mix smaku
Coraz bliżej Święta 242

miesiąc i jest to czas,  kiedy w naszej kuchni dużo się dzieje. Dużo więcej niż zazwyczaj. Wypróbowywanie nowych przepisów na tradycyjne i nieco mnie tradycyjne potrawy, przygotowanie staropolskiego piernika, a zawodowo wywiady z szefami kuchni - to wszystko powoduje, że magia świąt dopada mnie już w listopadzie, objawiając się.... większą liczbą obowiązków :) To także okres kiedy chętnie uczestniczę we wszelkich(...)przeciery, kremy i purée dla dzieci i niemowląt,  krojenie, siekanie warzyw na surówki i sałatki, mielenie mięsa i kawy, kruszenie lodu, ubijanie piany, śmietany i masła, podsmażanie, zagniatanie ciasta – wszystkie te czynności (i jeszcze kilka innych) wykonuje Kohersen Mycook.  Nie muszę już szukać wagi – jest zintegrowana z robotem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pierniczki nadziewane. Bez pszenicy 196

razu pochłonął, niewiele więc było później do podziwiania). Na obiad zjedliśmy zupę z kasztanów z domowymi, pachnącymi bułeczkami, a na deser (o dziwo, większość gości jeszcze miała miejsce) ciasto z niespodzianką (o którym już niebawem, bo nada się nie tylko na Boże Narodzenie). Całe to słodkie zamieszanie wprowadziło iście świąteczny nastrój - w tle świąteczne piosenki, mimowolnie nucone pod nosem, wszyscy(...)Mąkę przesiać z kakao, wymieszać z proszkiem i przyprawą do piernika. Masło, cukier i melasę umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudzić.Do ostudzonej masy maślanej wbić jajko, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowe Ciasto Cukiniowe 136

następny kawałek usprawiedliwiam się, że to przecież niczym sałatka Ciasto jest ala murzynkowe, wilgotne, puszyste i sycące. Jest bardzo smaczne a dodatkowo powstaje bardzo szybko. Składniki: 350 g maki pszennej 50 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 175 ml oliwy z oliwek 375 g cukru kryształu 3 jajka(...)składników wlewamy mokre. Lekko mieszamy. Wsypujemy cukinię i orzechy. Mieszamy całość do połączenia się. Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, samo dno a boki natłuszczamy. Wlewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut lub to tzw. suchego patyczka. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ganache: 200 g gorzkiej czekolady 110 ml śmietany

Made By Mom And Son
Ekspresowe ciasto marchewkowe 175

nich lubują. Składnik kluczowy pozostaje wtedy moją słodką tajemnicą :) Nie ma co zdradzać swoich kulinarnych trików zbyt łatwo :) Nie zdążyłam niestety w miniony weekend dołączyć do akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę pt. Słodkości z warzywami . Dodaję przepis z opóźnieniem, ale z frajdą wcale nie mniejszą w odzewie na wspólne wypiekanie :) Składniki na 1 małą keksówkę o wymiarach LxWxH 20x10x6(...)Dodać cukier, cukier wanilinowy, sól i przyprawę do piernika. Wszystko razem wymieszać. Nie dodawać jeszcze sody! - dopiero na końcu, gdyż za wcześnie wejdzie w reakcje z reszta składników . W drugiej misce rozbełtać widelcem jajka i połączyć je z olejem. Do miski ze składnikami sypkimi, dodać składniki mokre i wymieszać krótko mikserem - ciasto będzie dość gęste, nie przejmować się, takie

Grunt to przepis!
Miękkie pierniczki na drożdżach 202

piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 25 g drożdży świerzych 60 g miękkiego masła Wykonanie: Mąkę wraz z sodą, kakao, przyprawą korzenną i cukrem pudrem przesiewamy na stolicę. Masło wraz z miodem podgrzewamy aż masło całkowicie nam się rozpuści, ważne aby płyn nie był na gorący, ponieważ następnie dodajemy nasze drożdże, które rozpuszczamy w maśle i miodzie. Płynną część ciasta(...)lepkie dodać nieco mąki). Wałkujemy ciasto podsypując lekko mąką jeżeli zajdzie taka potrzeba. Ważne aby pierniczki były grube ( 3-4 mm) ponieważ im grubsze tym bardziej miękkie. Na koniec warto posmarować je roztrzepanym jajkiem i piec w temp. 170*C opcja termoobiegu od 8-11 minut ( zależy od pieca i grubości pierniczka) Ważne aby pierniki trzymać pod zamknięciem

W Moim Magicznym Domu
Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami 147

moim zbiorze przepisów, zanim doczekał się na swoją kolej. Oczywiście zmodyfikowałam go nieco. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, mocno czekoladowe, wilgotne i pachnące. Zniknęło z mojego stołu w ekspresowym tempie. Na pewno będzie gościło na moim stole podczas świąt. Można dodać do niego przyprawę do piernika, dzięki czemu nadamy mu bardziej świąteczny charakter. Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami(...)kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodajemy do masy. Miksujemy. Do masy dodajemy suche składniki i mieszamy wszystko łyżką lub szpatułką do połączenia się składników. Dodajemy bakalie i mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do średniej wielkości keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta układamy śliwki, skórką do dołu. Ciasto nie rośnie zbyt wiele podczas pieczenia, dlatego kiedy wylejecie

Mania Gotowania
Przepisy na świąteczne ciasta i inne słodkości 319

Lista najlepszych przepisów na swiąteczne ciasta i desery. Spory wybór, myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie :) To jak, co w tym roku pieczemy? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu na facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Makowce i serniki: Makowiec Dawida(...)ernik cytrynowy Sernik z ajerkoniakiem i czekoladą Pierniki, pierniczki i ciasteczka: Piernik z powidłami Muffinki piernikowe Szybkie pierniczki Ule Orzeszki Orzechowe kuleczki Popękane ciasteczka piernikowe Popękane ciasteczka czekoladowe Torty: Miodownik z orzechami Tort bananowy Tort z topinamburem i czekoladą Tort czekoladowy z solonym karmelem Tort makowy Pijana śliwka Ciasta i inne słodkości: Moczka Ciasto Lion Pijany kokosowiec Ciasto orzechowe

Domowa cukiernia Ewy
Mini serniczki z masłem orzechowym na piernikowo- orzechowym spodzie z polewą z masła orzechowego 149

Zapachy tworzą w moim domu świąteczną atmosferę. Świeża choinka, cynamon, goździki, mieszanka korzennych przypraw do piernika, zapach pomarańczy i mandarynek. Z zamkniętymi oczami, mając gdzieś w mojej głowie utrwalone takie wspomnienia, mogę stwierdzić, że zbliżają się święta. Wokół je już zwyczajnie czuć. Uwielbiam przygotowywać świąteczne wypieki, zarówno pierniczki, makowce, keksy, jak i serniki, ze względu na to, że zapach jaki(...)serkiem homogenizowanym, żółtkami, skórką oraz sokiem z pomarańczy, cukrem pudrem, masłem orzechowym oraz przyprawą do sernika na jednolitą, gładką masę. Przygotowaną masę wylewam na kruchy spód i umieszczam ciasto w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Serniczki w obręczach cukierniczych piekę 30 minut, natomiast sernik w tortownicy piekę przez 40 minut. Po tym czasie wyłączam piekarnik i studzę sernik najpierw

Mango Papaja
Kruche ciastka na Wielkanoc 226

uratować ciasto dodając 2 łyżki lodowatej wody albo 2 łyżki śmietany. Ciasto kruche z tego przepisu idealnie nadaje się na babeczki, mazurki, ciastka z maszynki czy właśnie do wykrawania ciastek. Nie pytajcie mnie, ile wychodzi ciasteczek z tej porcji, bo duuuuużo Takie kruche ciastka możecie ozdobić podobnie do pierników – czekoladą, lukrem czy ulubionymi posypkami. Możecie upiec z niego mazurka(...)u0105ki\r","2 jajka"],"name":"Kruche ciastka na Wielkanoc","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Z podanych sk\u0142adnik\u00f3w zagnie\u015b\u0107 zwarte ciasto.\r","Ciasto zawin\u0105\u0107 w foli\u0119 i w\u0142o\u017cy\u0107 na 30 min do lod\u00f3wki.\r","Wa\u0142kowa\u0107 ciasto na grubo\u015b\u0107 ok 3 mm i wykrawa\u0107

Mieszam w Garnku
ŚWIĄTECZNE CIASTO MARCHEWKOWO- ORZECHOWE 117

Świąteczne ciasto marchewkowe jest wyjątkowo smaczne, dodatek marchewki, jabłek i orzechów sprawia że jest zdrowe i bogate smakowo. Przełożone kremem zaspokoi niejednego łasucha. SKŁADNIKI :   4 duże jajka 1/2 szklanka oleju 1/2 szklanka cukru 400 g marchewki  1/2 szklanka orzechów włoskich 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 jabłko(...)jarzynowej na małych oczkach. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Orzechy ciekamy Jajka ubijamy mikserem z cukrami na najwyższych obrotach aż podwoi swoją objętość. Następnie wlewamy olej, miksujemy. Do ciasta dodajemy jabłka, marchew i orzechy, mieszamy szpatułką i dalej mieszając wsypujemy mąkę, proszek i przyprawę. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm. Pieczemy 40 minut w temperaturze

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania