ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:192/300)

Kandyzowana skórka pomarańczowa – jak to zrobić? 358

Domowa, tradycyjna i pełna aromatu. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest nie odłącznym składnikiem pierników, serników, keksów czy mazurków. Ten pełen aromatu dodatek tworzy niezwykle słodkie połączenie z

Ciasta z tradycjami
Marchewkowe ciasto z pekanami i czekoladą czyli poWeekendowe Łakocie odc.172 170

Słodkie". Od siebie dodałam gorzka czekoladę i orzechy pekan. Marchewkowe ciasto z pekanami i czekolada 4 jajka 220 g cukru 180 g masła (roztopionego i ostudzonego) 250 g mąki pszennej zwykłej + 50 g pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody po 2 łyżeczki cynamonu i przyprawy do piernika 400 g marchewki (startej na tarce - u mnie pół(...)masę. Strumyczkiem wlewamy masło i mieszamy. Mąkę, proszek, sodę oraz przyprawy mieszamy w drugiej misce i stopniowo dosypujemy do masy jajecznej. Następn ie dodajemy marchew oraz czekoladę i orzechy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem (ja piekłam w wielkiej keksówce po mamie, ale mozna w dwóch tradycyjnej wielkości). Wstawiamy do gorącego pieca na 50 minut. Stan upieczenia ciasta sprawdzamy patyczkiem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 162

Ciasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród

Czarnawisienka
Piernik jaglany bez glutenu i cukru 489

Wilgotny piernik, który można przechowywać nawet do tygodnia - u nas tyle wytrzymał :) Bez glutenu, cukru i bez dodatku tłuszczu a mimo to smakował nie tylko mi, ale i mężowi i rodzicom. Jeśli użyjecie mleka roślinnego to ciasto będzie także bez laktozy. Polecam zwłaszcza tym, którzy szukają zdrowszych przepisów na święta. To mój pierwszy udany wypiek z mąki jaglanej(...)duże jajka 2-3 łyżki ksylitolu 2 łyżki miodu 2,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Przygotowanie: Marchew umyj, obierz i zetrzyj drobno na tarce. Mąkę wymieszaj z kakao, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i orzechami. Jajka ubij z cukrem brzozowym na puszystą masę

Ze smakiem i z pasją
Torcik Piernikowy Z Nadzieniem O Smaku Grejpfrutowym 159

świąteczny stół chociaż wyrósł mu dziwny czubek ;) Składniki na tortownicę 18 cm Ciasto : 1 szkl mąki pszennej 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/4 szkl oleju 2 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka 1 łyżka przypraw do piernika 1 łyżka kakao Krem: 1 budyń waniliowy bez cukru 50 gr cukru 1/2 sporego grejpfruta(...)kakao 5 łyżeczek cukru 1 łyżka margaryny 3 duże łyżki mleka plus do dekoracji cukrowe śnieżynki 1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. dodajemy następnie mąkę, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia, sodę, olej oraz mleko. Mieszamy do połączenia składników i wylewamy na blaszkę wysmarowana i wysypana bułka tarta. Pieczemy w 180 stop przez

Gotowanie...to proste !
Pierniczki staropolskie na cieście dojrzewającym 129

soli 3 łyżeczki przyprawy do pierników 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru lukier: szklanka cukru pudru 6-8 łyżeczek likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wody Wykonanie: W garnku na małym ogniu rozpuszczamy miód, cukier i smalec na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy przesianą mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, szczyptę soli oraz przyprawy. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Garnek zawijamy

Pyry na Gaz
Marchewkowe ciasto czekoladowo-piernikowe 185

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Planujemy potrawy na świąteczny stół. Moją propozycją jest marchewkowe ciasto czekoladowo-piernikowe. Składniki: 2 jaja 4 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia aromat 1 marchew Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Następnie dodajmy

Truskawkowa Fiesta
Kuchnia Polska na słodko! – warsztaty z Lidlem 218

książki i wyszło przepysznie! Warto zbierać te znaczki, żeby ją zdobyć:) Na początek przygotowaliśmy ucierane ciasto z jabłkami i kruszonka, szybkie, łatwe i pyszne. Następnie zrobiliśmy pyszne oponki serowe, chyba wszystko smażone na głębokim tłuszczu jest obłędne:) Później zabraliśmy się piernika z powidłami w marcepanie i glazurze czekoladowej, pychota! Warsztaty były bardzo przyjemne, mistrzem wypieków nie jestem, więc chłonęłam wiedzę

karmelowy
Czekoladowe ciastko z kremem śliwkowo-czekoladowym 128

bardzo czekoladowe? Trzy razy TAK! Jak powstają takie pyszności? Przez przypadek ;) Pewnego ranka zamiast smażyć postanowiłam zapiec ciasto w mikrofali... urosło, zrobiło się puszyste, a po przekrojeniu cudownie pachniało przyprawą korzenną. Chyba nie ma nic lepszego na jesienne poranki niż zapach cynamonu, piernika (świąt?) :) Składniki: 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mąki kokosowej 1 łyżka otrębów owsianych

Chocolate Muffin Blog
Niemieckie pierniczki Lebkuchen 120

wystudzenia. Miodu ma być 200 ml, a nie 200gram. W misce mieszamy mąkę, proszek, sodę, przyprawę do pierników, migdały i skórkę kandyzowaną. Zalewamy całość letnim miodem z masłem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie, z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Kulki układamy w sporych

Gotowanie moimi oczami
Pierniczki. Przepis z Ikei ;) (Pepparkakor) 134

cukru z melasą- 120 g masła- 1 jajko- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- 50 g przyprawy do piernika- 2 łyżeczki kakaoMasło rozpuszczamy w rondlu. Następnie czekamy aż lekko przestygnie. Mieszamy z pozostałymi składnikami  i wyrabiamy na jednolitą masę. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość ok 2-3 mm. Foremkami wykrawamy dowolne kształty.  Pierniczki wykładamy na blachę

Bon Appetit Małgorzaty
Przygotowania do Świąt! 121

Miód,masło i cukier rozpuszczamy w rondelku z łyżką wody . Dodajemy przyprawę korzenną do pierników. Całość musimy zagotować i przestudzić . Mąkę mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy jajko i masę z rondelka . Masę zagniatamy na elastyczne ciasto, posypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą . Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka dni,aby dojrzało

Chocolate Stop Tempting
Pierniczki 135

pszennej (+ekstra do podsypywania)30 dag miodu10 dag cukru pudru12 dag masła1 jajko2 łyżeczki sody oczyszczonejprzyprawa do piernika – około 60 g lub mniej2 łyżeczki kakaoRozpuścić w rondelku masło, a jak przestygnie połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrabiać na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto podsypując lekko mąką, wykrawać pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawić do piekarnika nagrzanego

UgotujmyTo.pl
miękkie pierniczki z nadzieniem migdałowym 228

Boże Narodzenie w ubiegłym roku i od razu zakochałam się w ich smaku. Ciasto przygotowałam z mojego starego przepisu na najlepsze pierniczki , a jako nadzienie wykorzystałam masę migdałową , którą zwykle nadziewam trzyskładnikowe rogaliki. Wyszło idealnie - ciasteczka są mięciutkie od samego początku, a połączenie smaków piernika i migdałów - jak dla mnie - doskonałe. składniki: 1/2 kg mąki 3 łyżeczki sody(...)przyprawą korzenną, odstawiłam, by lekko ostygł. Jeszcze ciepły wlałam do mąki, wymieszałam, dodałam cukier i całe jajko. Wszystko razem dokładnie wyrobiłam starając się uzyskać w miarę gładką masę. Ciasto wałkowałam niezbyt cienko (na około 1/2 cm) i foremką wycinałam kółka o średnicy około 5 cm. Na środku kółka układałam łyżeczką nadzienie migdałowe, przykrywałam drugim kółkiem i delikatnie dociskałam brzegi. Pierniczki

babka w formie
Piernik z powidłami 128

powideł śliwkowych 3 łyżki miodu 180 ml oleju Suche: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki orkiszowej 1 szkl cukru 2 kopiaste łyżki kakao 40 g przyprawy do piernika ale -raj 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao ozdoby Przygotowanie: Wszystkie składniki(...)wsypać suche składniki i wymieszać nie miksować. Ciasto wlać do formy jeśli metalowa to wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 60 minut. Do suchego patyczka. Ostudzić.  Polewa:  Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozsmarować na zimnym pierniku i udekorować według uznania

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania