wtedy puścić wodze fantazji i przez chwilę poczuć się jak małe dziecko. Genialny sposób na relaks i oderwanie od problemów życia codziennego. W tym roku postanowiłam upiec dwa rodzaje pierników - pierwszy z nich bardziej klasyczny, na mące razowej i miodzie, raczej nie ma tu wielu udziwnień. Drugi przepis (o ile wyjdzie) będzie już mniej tradycyjny, planuję trochę poeksperymentować. Składniki(...)kakao, solą, sodą i jajkiem. Mieszamy i dodajemy miód, następnie masło z ksylitolem. 3. Wyrabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, następnie wałkujemy na grubość kilku mm i wykrawamy dowolne kształty. 4. Pieczemy 5-8 minut w 180 stopniach. 5. Po wystygnięciu dekorujemy pierniki lukrem, posypujemy dodatkami. ************************************************************************** LUKIER Podstawa, czyli biały lukier - ucieram zmielony na puder ksylitol z odrobiną
Powiedz dietom nieCiasto wymaga dojrzewania, więc trzeba je zagnieść z kilkudniowym wyprzedzeniem. Doskonale się wałkuje, co zdecydowanie ułatwia pracę z wałkiem :). Kruche piernikowe ciasteczka Składniki: 2 jajka 250 g cukru 750 g maki pszennej 250 ml miodu 250 g tłuszczu 8 g proszku do pieczenia 3/4 płaska łyżeczki sody oczyszczonej 25 g kakao 25 g domowej przyprawy do piernika(...)składniki, następnie dodajemy do nich masę jajeczną i miodową. Wszystko dobrze wyrabiamy, wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na parę dni. Po tym czasie ciasto wałkujemy partiami na grubość około 5 mm, podsypując je odrobiną mąką. Foremkami wykrawamy ciasteczka, a następnie je stemplujemy. Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy
Kulinarne przygody GatityWitam Kochani dziś chcę Wam pokazać część pierniczków, które zrobiłam w tym roku na Wielkanoc. Robiłam między innymi piernikowe miski wypełnione pierniczkami, jak również pojedyncze
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Kochani Dziś chcę pokazać Wam moje tegoroczne wypieki Wielkanocne. W tym roku piekłam chlebowe koszyczki, które wypełniałam pierniczkami :-) oprócz tego powstało duuużo pierniczków PS
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokunutką korzenną i kubek gorącej kawy jest w sam raz. Dzisiaj mam dla Was ciasto z cukinią, mięciutkie, delikatne, lekko wilgotne, wprost rozpływa się w ustach. Zapraszam do wypróbowania :) 400 g młodej cukini 1 szklanka cukru 1 łyżka gorzkiego kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1łyżeczka cynamonu 2 i 3/4 szklanki mąki typ 550 5 jajek 1 szklanka oleju(...)następnie stopniowo przesiewamy mąkę z proszkiem,sodą,cynamonem, przyprawą i kakao ciągle delikatnie mieszając, na samym końcu dodajemy odsączoną cukinię i mieszamy łyżką.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy.Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, tak około 45/50 minut. Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej i polewamy chłodne ciasto. Wierzch ciasta można posypać wiórkami, migdałami
Sama słodycz i szczypta chilitamtej próbie jest taki, że nie nadaje się do tego ciasto bardzo kruche, ciasteczka z pieczątką muszą być nieco twardsze, co tu zapewnia mi miód dodany do ciasta. Gdzie kupić pieczątki? Są już dostępne w naprawdę wielu sklepach, moje kupiłam w Pepco. Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka: – ciasteczka brownie – podstawowy przepis na pierniczki – ciasteczka migdałowe(...)miodu – 1 jajko rozmiar M – 1 łyżka domowej przyprawy do piernika (możecie użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdźcie w składzie czy nie ma w niej mąki lub cukru) Przygotowanie : Cisto należy wyrobić ze wszystkich składników. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera ze spiralną końcówką. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Po godzinie
nietylkopasta.plwanilii albo pół olejka o aromacie waniliowymszczypta soli tarta skórka ze świeżej 1 pomarańczy garść rodzynek10 posiekanych orzechów włoskich1 czubata łyżka cappuccino1 łyżeczka cynamonu (albo przyprawy do piernika)Polewa:1 gorzka czekolada50 ml mleka2 łyżki miodu4 łyżki cukru3 łyżki masłą 50 ml rumu1 cała pomarańcza1 opakowanie posypki z orzechów laskowychCiasto:Banany obrać, rozgnieść w misce widelcem albo rozrobić(...)sypkie składniki: mąka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, soda, orzechy, cynamon, kakao cappuccino, rodzynki, skórka otarta z pomarańczy. Następnie zawartość obu misek połączyć ze sobą - mieszając łyżką. Ciasto piec w formie do keksówki wyłożoną papierem do pieczenia w piekarniku w 180 stopniach do 60 minut. Na bieżąco sprawdzać patyczkiem.Polewa: W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę z dodatkiem odrobiny mleka
Bon Appetit MałgorzatyDzisiaj mam dla Was przepis na błyskawiczne i tanie ciasto. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut i nawet nie trzeba używać miksera. Wystarczy wymieszać wszystko łyżką i upiec. Doskonałe na wypadek niespodziewanych gości. Można je zrobić w dwóch wersjach- pomijając dodatek przyprawy do piernika otrzymamy murzynek. *keksówka 35 cm Składniki: 2 szklanki mleka 3 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki(...)oleju 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 3 duże łyżki dowolnego dżemu (użyłam z czarnej porzeczki) duża łyżka przyprawy do piernika na polewę: 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao łyżka wrzątku Mleko, olej i dżem wymieszać. Dodać przesianą mąkę i resztę składników. Wszystko wymieszać za pomocą rózgi lub drewnianej łyżki
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPierniczki... tradycyjne ciasteczka bożonarodzeniowe, które są wyjątkowe za sprawą miodu oraz przyprawy korzennej. Ich zapach to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, a ich pieczenie oraz dekorowanie
Kuchnia MagdaLenypierników, sodę, kakao i delikatnie mieszam. Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i przez chwilę miksuję. Następnie dodaję stopniowo żółtka i miksuję do połączenia się składników. Po jajkach dodaję miód, śmietanę i nadal miksuję. Na koniec dodaję stopniowo mąkę i miksuję do połączenia się składników. Następnie ubijam białka na sztywną pianę. Do ciasta dodaję bakalie, ubite(...)foremki wyłożonej papierem do pieczenia, górę wyrównuję. Ciasto wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 65 minut, do suchego patyczka. Długość pieczenia może się różnić i w zależeć od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczony piernik wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia. W tym czasie
Uwaga Babcia Gotujemiodu 100 g cukru pudru 120 g masła 1 jajo 2 łyżeczki sody 50 g przyprawy do piernika 1 czubata łyżka kakao Przygotowanie: tradycyjnie miód podgrzewamy z masłem - płynna konsystencja wymagana następnie dodajemy jajo i mieszamy dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto (będzie gęste i twardawe) na Thermomix mód i masło wkładamy do naczynia miksującego i podgrzewamy - czas
Gotowanie z pasjąmiodu 100 g cukru pudru 120 g masła 1 jajo 2 łyżeczki sody 50 g przyprawy do piernika 1 czubata łyżka kakao Przygotowanie: tradycyjnie miód podgrzewamy z masłem - płynna konsystencja wymagana następnie dodajemy jajo i mieszamy dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto (będzie gęste i twardawe) na Thermomix mód i masło wkładamy do naczynia miksującego i podgrzewamy - czas
Gotowanie z pasjąPierniczki... tradycyjne ciasteczka bożonarodzeniowe, które są wyjątkowe za sprawą miodu oraz przyprawy korzennej. Ich zapach to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, a ich pieczenie oraz dekorowanie
Kuchnia MagdaLenygdyż masło zacznie znowu gęstnieć. 2 . W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika. 3. Na stolnicę/blat kuchenny przesypać mąkę. Usypać kopiec, na środku którego zrobić zagłębienie. W zagłębienie wlać płynne składniki. Całość razem zagnieść. Zagniecione ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. 4. Ciasto wałkować na grubość
kolorowotorcikowospód: 3 większe pierniki, u mnie domowe z przepisu —> tutaj , ale mogą być dowolne inne kruche ciastka, ok 100 g 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki pasty kokosowej Składniki na spód miksujemy i wylepiamy dno formy do tarty. Rozrabiamy galaretkę, miksujemy z serem. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Układamy maliny. Ciasto chłodzimy w lodówce do czasu
Kucharzyca