ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:182/300)

Keto tarta Egg nog (Paleo, LowCarb) 125

Świąteczna keto tarta egg nog Pomyłka źródłem świątecznych pyszności Długo się zastanawiałam jakie keto ciasto upiec na tegoroczne Święta … Pomysłów było aż za dużo. No niby

Modern Cave Girl
Bezglutenowe ciasteczka speculoos 112

Bezglutenowe ciasteczka speculoos to ciasteczka idealne dla osób, które muszą unikać w swojej diecie glutenu, laktozy i miodu. Ciasteczka idealnie zastępują tradycyjne pierniki – pięknie pachną i w smaku przypominają te tradycyjne. Możesz je również dowolnie dekorować. Co więcej, ciasteczka możesz przygotować przed świętami i trzymać je w metalowej puszce – zachowają swoją chrupkość Ja ze względu na swoją dietę(...)składników. Nie dopuść do wrzenia. Po rozpuszczeniu odstaw do przestygnięcia. Do miski przesiej mąkę, cynamon, cukier, przyprawę do pierników oraz proszek do pieczenia. Następnie do miski z mąką wbij jajko oraz przelej rozpuszczone masło. Potem całość wymieszaj i zagniataj elastyczne ciasto. Gotowe podziel na 3 części, dwie owiń folią spożywczą. Pierwszą część rozwałkuj

365 dni dookoła kuchni
Dyniowy sernik na pierniczkach z granatem 214

Kremowy sernik z dodatkiem dyni i ziarenkami wanilii. Pieczony na spodzie z gotowymi piernikami. Aromatyczny, wilgotny i osłodzony lekkim kremem z białej czekolady. Wierzch wieńczą soczyste ziarenka z granatu, które świetnie uzupełniają całość. Polecam jako ciasto na świąteczny stół. 300 g pierniczków nadziewanych w czekoladzie 300 g surowej dyni hokkaido 2 łyżki oleju rzepakowego 1 kg zmielonego twarogu (wiaderko

https:KKuchniaMniam
Ciasteczka korzenne z lukrem 98

ucieramy z cukrem i żółtkami na pulchną masę mikserem. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i kakao. Zmniejszamy obroty i delikatnie miksujemy składniki. Schłodzone białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na dwie mniejsze. Ciasto po upieczeniu nie może być

Gotujemy i jemy
Pierniczki norymberskie 147

rozdrobnić tak by pozostały drobne kawałki. Jajka zmiksować z cukrem miksując na wolnych obrotach dodać miód, przyprawę do piernika, kakao i olejek. Dodać rozdrobnione rodzynki ze skórką, orzechy i migdały. Na samym końcu wsypać mąkę. Miksować do połączenia się składników. Ciasto będzie trochę klejące ale takie ma być i nie dosypujemy mąki. Na opłatki nakładamy łyżeczką masę z lekką górką

Ala piecze i gotuje
Pierniczki NA SZYBKO + przepis na lukier bez cukru 137

miodu 9 łyżek masła (temp. pokojowa) 1 łyżka kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody 3 łyżki przyprawy do piernika Przygotowanie: Mąkę przesiać. Połączyć z sodą i przyprawami oraz słodzidłem (er/ksyl/cuk). Wbić jajka i dodać miód oraz masło w temperaturze pokojowej. Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wykrawać kształty. Piec w 180 stopniach przez ok. 10 minut

Czarnawisienka
CHLEB PIERNIKOWY Z GARNKA 114

łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka imbiru 3 łyżki pestek słonecznika Mąkę przesiać do miski. Dodać sól, cukier, pokruszone pierniki, gałkę muszkatołową, imbir i pestki słonecznika. Drożdże rozpuścić w wodzie a następnie dolać do suchych składników. Przez ok 2 minuty Mieszamy ciasto drewnianą łyżką tak aby zgarniać mąkę do środka. Ciasto będzie klejące i zgrubnie połączone. Ciasto przykrywamy i zostawiamy

Kuchnia w oparach
KRAJANKA PIERNIKOWA CHOINKI 128

dodajemy po 1   jajku ,miksując po każdym dodaniu następnie mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników , kakao oraz posiekanymi   orzechami, po czym dodajemy mieszankę do masy w 2 porcjach na zmianę z mlekiem, miksując na średnich obrotach ciasto wkładamy do formy ( 30x40cm)wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy pieczemy w piekarniku

Słodkie zapomnienie
KORZENNE CIASTKA Z ORZECHAMI 127

odstawiamy w drugiej misce mieszamy pozostałe suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, odrobinę sody, sól, przyprawę do pierników oraz posiekane orzechy włoskie do   masy maślano jajecznej dodajemy teraz wymieszane suche składniki, dokładnie wszystko ze sobą mieszamy ( ja użyłam miksera) ciasto będzie kruche ale bez problemu można formować z niego kuli o średnic ok. 2cm, które lekko spłaszczamy

Słodkie zapomnienie
Kruche guziczki 130

guzikach :) Składniki: 20 dag masła, 15 dag cukru pudru, 35 dag mąki, łyżeczka kakao, jajko, przyprawa do pierników, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej. Przygotowanie: Masło pokroić w płatki. Dodać cukier puder, mąkę, przyprawę piernikową, sodę, kakao. Wbić jajko i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Rozwałkować ciasto na grubość ok 5 mm. Foremką wycinać pierniczki

Państwo Wojtczuk gotują
Aromatyczny murzynek z marmoladą 244

wypieków 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej* 1 łyżeczka cynamonu cukier puder do oprószenia ciasta * wykorzystałam korzenną przyprawę przygotowaną z: 1,5 łyżeczki całych goździków, 3 łyżeczki imbiru, 9 łyżeczek startego cynamonu, 1,5 łyżeczki gałki muszkatałowej, 0,5 łyżeczki anyżu. Można również użyć kupną przyprawę do piernika Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym wlewamy mleko, dodajemy cukier, miód, masło, marmoladę, kakao, cynamon(...)Przestudzoną masę wlewamy do miski, wbijamy jajko i dodajemy szklankę mąki. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką do połączenia. Następnie dodajemy resztę mąki z sodą oczyszczoną, znów dokładnie mieszamy. Dość gęste ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Murzynka pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka

Słodkie okruszki
FIT tarta owsiano-kokosowa z kiwi 187

otrębami lub mąką. Ja tego nie zrobiłam i później miałam małe problemy z krojeniem. Następnie ponakłuwać spód ciasta widelcem. Piec przez ok. 20-30 minut do zarumienienia w temperaturze 180 stopni C. Po upływie tego czasu wyjąć spód z piernika i ostudzić.  Ostudzoną tartę wypełnić nadzieniem, następnie włożyć do lodówki na czas stężenia. Tarta powinna spędzić

Kuchnia Ellie
Świąteczne miodowe pierniczki Emilki 161

stołowa sody oczyszczonej Przygotowanie Masło roztopić na niewielkim ogniu, nie dopuszczając do wrzenia. Dodać miód, cukier, przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia. Do schłodzonej masy dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną, a na końcu jajko. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do lodówki.  Schłodzone ciasto podzielić na mniejsze porcje

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kebab w chlebku pita 192

tyle mąki wymieszanej z solą by zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe nakrywam ściereczką i odstawiam, aż podwoi swą objętość. Ciasto wykładam na blat podsypany mąką, robię wałek i kroję na sześć części, każdą lekko rozwałkowuję  i układam na dużej blasze od piernika wyłożonej  papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 250°C i wstawiam chlebki

Bea(u)ty kitchen
Pierniczki witrażyki 148

miodu - 80 g cukru pudru - 120 g masła - 1 jajko - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 50 g przyprawy do piernika - 3 łyżki kakao - landrynki* Masło rozpuścić i ostudzić, dodać mąkę, miód, cukier puder, jajko, sodkę, przyprawę, kakao i wszystko wyrobić, aż ciasto będzie jednolite. Wałkować podsypując mąką na grubość 2-3 mm. Wykrawać pierniczki, w środku wyciąć małe kółeczko. Ułożyć

Corner With Recipes

Proponowane wyszukiwania