minutach zaczynam dalsza zabawę z wykrawaniem ciasta. Zwykle zaczynam po pracy, koło 17.00. Mieszam 25g masła z 300 g miodu (u mnie w tym roku był wielokwiatowy, ale może też być spadziowy albo mój ulubiony malinowy). Delikatnie to wszystko podgrzewam i rozpuszczam z dwiema torebkami przypraw do piernika (ważne, żeby były to przyprawy bez mąki i cukru, albo przygotowane własnoręcznie(...)która sprawiła, że nasze pierniczki były bardziej treściwe i pożywne). Dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 2 jajka zerówki, a następnie małymi porcjami ostudzoną mieszankę miodowo-korzenną. Dokładnie wyrabiamy nasze ciasto, gdyby się odpowiednio nie kleiło dolewamy kilka łyżek mlek. Gotową masę wkładamy na przynajmniej 15-20 minut do lodówki. Po tym czasie wałkujemy ciasto na około 0,5 cm grubości
Moja Mama Gotujecukrem pudrem pędzelek do posmarowania pierników lukrem Przygotowanie pierników: Składniki suche przesiać do miski. Jajka wybić i rozmącić. Miód upłynnić razem z masłem, następnie przestudzić. Na stolnicę wysypać mąkę i ułożyć w kształcie stożka. Powoli zagniatać nożem zasypując upłynniony miód z masłem mąką. Gdy ciasto będzie w miarę wyrobione zagnieść je dłońmi. Następnie włożyć je do folii(...)spożywczej. Ciasto przechowywać w suchym pomieszczeniu przez tydzień. Masa cukrowa: Cukier puder przesiej przez sito dwa razy. W garnku zagotuj odrobinę wody. Do metalowej miseczki wsyp żelatynę i zalej ją 75 ml chłodnej wody. Postaw miskę na garnek z gorącą wodą. Mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy glukozę, następnie plantę i olejek cytrynowy. Gdy wszystko razem się połączy zdejmujemy miskę
Słodka Strefadelikatny, aromatyczny, bardzo świąteczny! Przepis Spód:- 1 szklanka mąki- 120 g cukru- 120 g margaryny- 1 jajko- 1 czubata łyżka kakao- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika- szczypta proszku do pieczenia- szczypta soliMasa serowa:- 750 g sera do serników - 3 całe jajka + 4 żółtka- 3/4 szklanki cukru- 1/2 szklanki oleju- 1 i 1/2 szklanki mleka(...)36cm) smarujemy tłuszczem. Składniki na spód zagniatamy. Wylepiamy ciastem dno blaszki i wstawiamy do piekarnika na ok 20 min.W wysokim naczyniu umieszczamy wszystkie składniki masy serowej i miksujemy ją ok 5 min na gładką masę. Masa będzie rzadka ale to nie przeszkadza. Wylewamy ją na podpieczony spód. Na wierzchu układamy pierniki. Próbowałam je wciskać w masę ale wypływały na wierzch
happycreatiff.blogspot.comnaszych stołach nie może zabraknąć pierniczków. Wczoraj przygotowałam ciasto, a dzisiaj razem z moją córką Alicją upiekłyśmy je. Ogromną frajdę sprawiło nam ich ozdabianie.Składniki:2 kg mąki szymanowskiej0,5 kg masła lub margaryny1 słoik miodu sztucznego (taki jak od dżemu)2,5 szklanki cukru4 op. przyprawy do pierników (po 2 dag)14 zmielonych goździków20 sztuk zmielonego ziela angielskiego1 paczka(...)dodajemy masło, miód, przyprawy, kakao, pozostałą część cukru, mleko i wszystko gotujemy. Po ostudzeniu wsypujemy mąkę (ok. 1,5 kg). W małej ilości wody rozpuszczamy sodę i wlewamy do ciasta. Na koniec dodajemy ubite jajka. Dodajemy pozostałą część mąki. Wszystko mieszamy i zostawiamy do następnego dnia. Ciasto dzielimy na małe porcje i wałkujemy na grubość ok. 0,5 cm. Foremkami
Salonik smakówwtorkowe przedpołudnie polecam przepis na pyszne ciasto kakaowe z dżemem i bakaliami. To doskonały deser do kawy lub herbaty. Warto je przygotować. SKŁADNIKI: 400g kefiru, 150ml oleju, 2 jajka, 2 łyżki dżemu, 3 szklanki mąki, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika, 50g rodzynek, 50g żurawiny, 1 tabliczka mlecznej czekolady(...)dodaję rodzynki i żurawinę. Mieszam. 2. Masę wykładam na tortownicę o średnicy 26cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 60 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto wyjmuję z formy. 3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Czekoladę rozsmarowuję na cieście. Wierzch ciasta posypuję wiórkami cytrynowymi
Tradycyjna kuchnia Kasiudziale przypadły piernikowe choinki – wieżyczki. Piernikami pachniało wszędzie! Wieżyczki pięknie prezentują się na stole, więc jeśli macie foremki w kształcie gwiazdek, zachęcam do ich przygotowania z poniższego przepisu.Piernikowe choinki wieżyczki:100 gramów kostki do pieczenia Kasia180 gramów mąki1 łyżeczka kakao1 łyżeczka przyprawy korzennejpół łyżeczki cynamonu50 gramów cukru pudru1 jajko – do ciasta dodajemy samo żółtko1 łyżka śmietany 18%lukier(...)pozostałe białko + ok. 1 szklanka cukru pudruposypka cukrowa np: gwiazdki lub śnieżynki Dr. Oetker Wszystkie składniki na ciasto razem mieszamy, formujemy kulę i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy na 30-40 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, wałkujemy na grubość nie większą niż 0,5 cm i szklankami, a najlepiej foremkami w formie gwiazdek o różnej wielkości wykrawamy ciasteczka
Poezja smakuprzyjemności ;). Przygotowanie ciasta jest proste i już na drugi dzień można się brać za ich pieczenie. Pierniczki po upieczeniu twardnieją , ale po udekorowaniu lukrem miękną i są bardzo pyszne. Składniki: 500 g mąki 1 i 1/2 szkl. miodu ( ok. 1,5 słoiczka średniego ) 1 szkl. cukru pudru 3/4 kostki masła 1 opakowanie przyprawy do pierników 1 jajko 1 łyżeczka
Różne smaki w kuchniprzyjemności ;). Przygotowanie ciasta jest proste i już na drugi dzień można się brać za ich pieczenie. Pierniczki po upieczeniu twardnieją , ale po udekorowaniu lukrem miękną i są bardzo pyszne. Składniki: 500 g mąki 1 i 1/2 szkl. miodu ( ok. 1,5 słoiczka średniego ) 1 szkl. cukru pudru 3/4 kostki masła 1 opakowanie przyprawy do pierników 1 jajko 1 łyżeczka
Słodkości i nie tylkoWigilia już za kilka dni, a Wy w ferworze poszukiwania prezentów i porządków w domu nie znaleźliście czasu na przygotowanie pierniczkowego ciasta? Nic straconego! Poniżej przepis na pierniczki last minute! :) Kilka moich przepisów na inne świąteczne ciasteczka znajdziecie w grudniowym numerze Kuchnia. Magazyn dla smakoszy, gdzie miałam przyjemność opublikować obszerny materiał zdjęciowy :) Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru(...)użyć gotowej przyprawy do piernika) kilka łyżek ciepłej wody lukier klasyczny: 1 szklanka cukru pudru odrobina ciepłej wody kilka kropli soku z cytryny Do dzieła: Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy pozostałe suche składniki. W powstałym kopczyku robimy zagłębienie i wlewamy do niego rozgrzany miód oraz masło, zasypujemy, a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut dolewając
Spektrum Smakumiękkiego masła 80 g płynnego miodu 30 g przyprawy do piernika(3 łyżki) 30 g proszku do pieczenia(3 łyżeczki) 1 jajko krem dekoracyjny Miód wraz cukrem i masłem rozpuszczam. Studzę. Obie mąki i proszek do pieczenia przesiewamy. Do przesianych składników dodaję przestudzony miód i jajko. Zagniatam gładkie ciasto. Ciasto umieszczam w lodówce na 1 godzinę. Po godzinie ciasto wyjmuję
Ciasta z tradycjamidyni) 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 szklanka mleka 2 płaskie łyżeczki sody Wykonanie: 1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. 2. Do miski rozbijamy jajka, dajemy cukier i ucieramy za pomocą miksera. Następnie dodajemy pozostałe składniki .Wszystkie łączymy za pomocą miksera, aż do uzyskania gładkiego ciasta. 4. Przelewamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej
Marcepanowa kuchniaZdrowa pierniczkowa alternatywa!Pełnoziarniste, bardzo mocno pachnące.Można się nimi zajadać zaraz po upieczeniu, natomiast mogą też długo leżećOd kilku lat robię z jednego przepisu i
CzarnawisienkaCiasto biszkoptowe to lekkie, puszyste ciasto idealny fundament do zrobienia pysznego tortu, ciast z galaretką, rolad czy biszkoptów. Robiąc ciasto biszkoptowe musimy pamiętać o jednej ważnej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasto marchewkowo-czekoladowe Wszyscy kochają ciasto marchewkowe - jest pachnące, wilgotne, świetnie pasuje do codziennej kawy oraz jako świąteczny wypiek. Wystarczy przygotować śmietankowy krem i ciasto marchewkowe zmienia się we wspaniały tort. Oto przepis na świetne ciasto marchewkowe wzbogacone czekoladową nutą. Jeśli ciasto ma być dla dzieci najlepsza będzie czekolada mleczna, dla dorosłych polecam dodatek odrobiny goryczy, czyli czekolady 70%. Składniki(...)ciasto marchewkowe 3 średnie marchewki starte na drobnej tarce ½ jabłka startego na grubej tarce 2 jajka 10 dag drobnego cukru 20 dag mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju roślinnego 1 tabliczka czekolady - dla dzieci mlecznej, dla dorosłych gorzkiej 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 cukier waniliowy Szczypta soli Jajka wbić do miski i ubijać
Gotujemy i jemyczyli czekolady 70%. Składniki na ciasto marchewkowe 3 średnie marchewki starte na drobnej tarce ½ jabłka startego na grubej tarce 2 jajka 10 dag drobnego cukru 20 dag mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¾ szklanki oleju roślinnego 1 tabliczka czekolady - dla dzieci mlecznej, dla dorosłych gorzkiej 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 cukier waniliowy Szczypta soli Jajka(...)jajek dodać marchewkę i jabłko. Wszystko delikatni wymieszać łyżką. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą, solą i przyprawami. Delikatnie połączyć mąkę z masa jajeczną. Na końcu dodać pokrojoną czekoladę. Ciasto wlać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piec ok. godziny. Ciasto jest gotowe gdy wbity patyczek jest suchy. Po wystudzeniu ciasto można polukrować, przełożyć kremem
Korniszonki