ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:207/300)

American cookies, czyli amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady 167

czasie pieczenia bardzo się rozpływają. Na blasze zmieści się 9 ciastek. Na tę porcję ciasta potrzebne będą dwie blachy. Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut. Nasze pyszności są gotowe, gdy brzegi są złociste, a wierzch lekko złoty. Ciastka po wyjęciu z piernika zdejmuje z blachy gdy są jeszcze ciepłe i plastyczne. Te amerykańskie słodkości są naprawdę

Korniszonki
Lekkie ciasto z skórką pomarańczy 149

Zapach pomarańczy w okresie zimowych - coś pięknego! Kandyzowana skóra w cieście jeszcze lepsze rozwiązanie z dodatkiem mąki ryżowej, która sprawia, że wypiek jest bardzo delikatny. Polecam! Składniki: 2 jaja 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka oleju 1/4 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika  szczypta proszku do pieczenia 3 łyżki mąki ryżowej opakowanie skórki pomarańczowej + mąka do obtoczenia aromat pomarańczowy

Truskawkowa Fiesta
10 prezentów kulinarnych pod choinkę 143

takiego prezentu ucieszą się wielbiciele pierników. Sama forma ma kształt prezentu, a na wierzchu piernika znajduje się motyw chłopca i dziewczynki. Dokładnie odwzorowane detale sprawiają, że wypieki można efektownie ozdabiać lukrem, cukrowymi posypkami, czekoladą czy orzechami. Forma została wykonana z kutego aluminium, które sprawia, że ciasto piecze się równomiernie. Nieprzywieralna powłoka ułatwia wyjmowania wypieku i czyszczenie formy.  Cena

My Chcemy Jeść
Szwedzkie pierniczki Pepparkakor 158

goździków 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1 duże jajko Sposób przygotowania: 1. W garnuszku rozpuścić masło, melasę (syrop klonowy lub miód) i cukier puder. Przestudzić. 2. Do miski włożyć wszystkie składniki, wlać przestudzoną mieszankę, zmiksować mikserem. Ciasto jest klejące i takie powinno być. Przełożyć je do woreczka, włożyć do lodówki

Kuchnia domowa Ani
Pierniczki na bazie mąki żytniej i kokosowej z lukrem pomarańczowym 111

godzin lub dobę. Po tym czasie wyciągam ciasto z lodówki i wałkuję dość cienkie ciasto o grubości 0,5 cm. Wykrawam ciastka, które przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 8 minut. Studzę na kratce. Ostudzone pierniki dekoruję lukrem i posypką.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Babeczki piernikowe 155

perełki i posypki cukrowe. Przygotowanie: Masło roztapiamy i studzimy. Suche składniki – kakao, przyprawę do piernika oraz sodę mieszamy z mąką. Jajka miksujemy z cukrem na kogel-mogel. Kolejno dodajemy mleko, masło i suche składniki. Miksujemy całość na najwyższych obrotach. Sylikonowe foremki do babeczek wypełniamy ciastem ok. ¾ ich wysokości (2 łyżki ciasta). Porcjami pieczemy

Moniki Smakołyki
Pierniczki 117

miękkiego masła Sposób przygotowania Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, sodą i przyprawą do piernika. W małym garnku podgrzej miód z masłem na małym ogniu.Wymieszaj. Dodaj drożdże i ponownie wymieszaj. Odstaw do ostudzenia.Następnie do suchych składników dodaj płynne oraz jajko. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkuj na ulubioną grubość wykrój ciasteczka i piecz 10 do 15 minut w 190 stopniach

cukrem pudrem posypane
Prosty i pyszny piernik wileński- na mące żytniej 172

dniach piernik przekroić na pół, uzyskując w ten sposób 2 pierniki. Następnie każdą połówkę wzdłuż na 3 części, aby przełożyć marcepanem i powidłami. Składać w kolejności: spód piernikowy -> powidła śliwkowe (2 czubate łyżki) -> masa marcepanowa -> powidła śliwkowe (2 czubate łyżki) -> ponownie ciasto piernikowe itd., a na koniec polewa czekoladowa -> posiekane orzechy włoskie. * inspiracją był przepis

Kraina Miodem Płynąca
Warsztaty kulinarne z LIDL Polska i Pawłem Małeckim. Nowa książka KUCHNIA POLSKA 126

prosty przepis, na ciasto ucierane na bazie masła; przepis jest też bazą do wypieków ciast np. z malinami czy jeżynami, owoce, które użyjemy to nasz wybór - Oponki serowe z sosem malinowym- to zdecydowanie mój powrót do lat dzieciństwa, bo takie oponki, przygotowywała również moja babcia - Piernik- niesamowicie wilgotny, aromatyczny i lekko ostry w smaku; zachwycił mnie całkowicie, a samo dekorowanie

SMYKWKUCHNI
pierniczki 119

pudru, 120g tłuszczu, 110g miodu 220g jajek 3 łyżeczki sody, 4 łyżeczki przyprawy do pierników i 3 łyżeczki cynamonu) Wykonanie Miód i masło roztopić. W misce wymieszać mąkę, cukier, sodę i przyprawy, dodać ciepły miód z masłem i wymieszać. Następnie wlać roztrzepane jajka i zagnieść ciasto. Odłożyć w chłodne miejsce na minimum dwa dni, ja nie czekam nigdy tak długo

w mojej kuchni
Słodkie środy - Domowe pierniczki cioci Nyni 564

łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki kakao  1 opakowanie przyprawy do piernika  PRZYGOTOWANIE : Masło roztapiamy i studzimy. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sodę, wbijamy jajko, dodajemy masło i płynny miód oraz kakao i przyprawę . W yrabiamy na jednolite ciasto .  ( Ciasto możemy schłodzić w lodówce przez około 30 minut - niekonieczne).  Ciasto wałkujemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Powidła cynamonowe (bez cukru) 113

mieć ich w domu spory zapas. Pasują do naleśników, kanapek, jako dodatek do serów, ciast i wielu innych. Z myślą o chłodnej zimie postanowiłam zrobić powidła cynamonowe. Nie tylko pachną pięknie ale też są super smaczne. Już wyobrażam sobie jak wspaniale będą pasować do świątecznego piernika. Ilość słoiczków zależy od ich wielkości ale z tych proporcji otrzymałam niecałe

Mienta blog
Pepparkakor, czyli szwedzkie pierniczki 173

łyżeczki zmielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika W małym garnuszku podgrzewamy syrop, cukier oraz masło. Odstawiamy do przestygnięcia. W osobnej misce mieszamy mąkę, cukier puder i wszystkie przyprawy (również sól). Dodajemy jajko i wystudzoną, przygotowaną wcześniej mieszankę. Ciasto wyrabiamy mikserem (spiralne końcówki) lub ręcznie (ciasto jest dość klejące, aczkolwiek to zależy

Chocolate Muffin Blog
Aromatyczne pierniczki pod złocistym lukrem 129

pieczenia 200g cukru pudru 120g masła jajko 3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika  Do dekoracji: lukier (szklanka cukru pudru, 3 łyżki mleka, kwasek cytrynowy) żółtko posypki WYKONANIE: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą korzenna. Dodać miód, cukier, masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i wyciąć pożądane kształty. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Pyry na Gaz
Zaśniegowanie. I biscotti o smaku piernika 147

syrop, połączyć.Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wymieszać z przyprawą do piernika i skórką z pomarańczy. Partiami wsypywać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera.Śliwki pokroić w kosteczkę, orzechy grubo posiekać. Dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką.Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
RACUCHY MARCHEWKOWE 179

miksuję) z cukrem lub ksylitolem na gładką masę. Dodaję jogurt, przyprawę do pierników, sodę oraz mąkę i dokładnie mieszam. Białka ubijam na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Dodaję je partiami do masy żółtkowej, po każdym dodaniu delikatnie mieszam. Marchew blenduję na gładką masę. Dodaję partiami do ciasta, mieszając po każdym dodaniu. Gotowa masa ma konsystencję kwaśnej śmietany. Na rogrzaną patelnię

Smaczne Zdrowe
Szybkie pierniczki świąteczne 195

mąki żytniej pełnoziarnistej 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jaja (L) 130 g cukru pudru 100 g masła, roztopić 100 g miodu (płynnego)   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół) . Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać a następnie wyrobić (ciasto może się kleić, ale nie dodawajcie mąki). Przełożyć na blat

Moja Delicja
Pierniczkove love 176

Całość mieszamy, a następnie zagniatamy na jednolitą masę. Wydzielamy mniejsze kawałki ciasta i rozwałkowujemy na stolnicy, a następnie przechodzimy do wycinania pierniczków. Po wycięciu rozkładamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego to 180 stopni na ok. 10 minut (w przypadku cieńszych pierników trochę mniej). Do udekorowania użyłam lukru i rozpuszczonej czekolady. Lukier otrzymujemy poprzez

two broke sisters
Keks znakomity 207

Nie wiem jak u Was ale u mnie w domu na święta obowiązkowe są 3 pozycje: piernik, sernik i keks. Dlatego postanowiłam się z Wami podzielić

Cynamonowe szczęście
Świąteczne muffinki choinki 170

Czekoladowe muffinki w formie choinek (no, przynajmniej miały je przypominać;) są moją słodką propozycją na święta. Wiadomo, że pierniki to klasyka na Boże Narodzenie, ale zapewniam

pink envelope
30 przepisów na świąteczne słodkości (30 ricette per dolci natalizi) 234

przed nami radosne  chwile spędzone z najbliższymi, ale także ucztowanie   przy suto zastawionym stole. Nieodłącznym elementem menu s ą  świąteczne słodkości, ciasta, ciasteczka, czekoladki, babeczki, desery.  Jeżeli jeszcze zastanawiacie si ę  nad świątecznymi wypiekami, to w dzisiejszym wpisie przygotowałam dla Was list ę  30  przepisów, które spotkały(...)esservi utili in vista delle feste. Piernik z jabłkami i kremem mascarpone (Ciambella speziata al mele e crema di mascarpone) Kula śnieżna z biszkoptu z kremem chantilly, czerwoną porzeczką i granatem (Cupola di pan di spagna con crema chantilly, ribes rosso e melagrana) Czekoladki marcepanowe (Palline al marzapane e cioccolato) Panforte - świąteczne ciasto z Sieny Krucha tarta z bakaliami (Crostata

La grande e la piccola cuoca
Jak piec wygodnie i szybko? Przybory kuchenne niezbędne podczas pieczenia ciast 206

Coraz więcej osób, zamiast kusić się na wyroby cukiernicze dostępne w sklepach, próbuje swoich sił, samodzielnie przygotowując ciasta, desery i różnego rodzaju słodkości. Odpowiednie przybory kuchenne

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Mokry piernik 136

pierników 2 łyżki kakao łyżeczka sody 250 g suszonych śliwek 50 ml kawy rozpuszczalnej polewa czekoladowa powidła/dżem Sposób przygotowania: Śliwki namoczyć, osączyć i pokroić na małe kawałeczki. W rondelku rozpuścić miód z cukrem i przyprawami. Dodać masło, ostudzić. Wbić jajka i wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, wódkę (30 ml), kakao i śliwki. Wyrobić ciasto(...)wódki (użyłam do tego celu strzykawki). Ponownie zawinąć w folie i odstawić na kolejny tydzień. Przekroić (ja na 3 plastry), nasączyć resztą wódki, przełożyć powidłami i złączyć części. Polać piernik polewą czekoladową. Gdy polewa zastygnie zawinąć w folię i odstawić na kolejny tydzień. Źródło: http://smakmojegodomu.blox.pl/2011/12/Piernik-dla-cierpliwych.html

Pobite gary Barbary
Muffinki owsiane z jabłkami 120

zajęć! Składniki na 12 muffinek: 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka otrębów 0,5 szklanki żytniej (do wypieku chleba) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka stewi 2 jajka 2 serki homogenizowane o smaku jabłka z cynamonem 0% tłuszczu (2x140g) 0,25-0,5 szklanki mleka 1 jabłko Sposób przygotowania: W jednej misce mieszamy(...)suche składniki w drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki łączymy składniki mokre z suchymi i dokładnie mieszamy jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta i mieszamy wykładamy ciasto do formy na muffinki wyłożonej papilotkami (ja użyłam silikonowych) pieczemy około 20-25 minut w temp. 190 stopni SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
MIĘKKIE PIERNICZKI (Z ZIEMNIAKAMI) 291

jajkiem. Do większej miski przesiać mąkę z kakaem, dodać sodę i przyprawę do piernika i wszystko wymieszać łyżką tak żeby produkty sypkie się połączyły. Wlać masę ziemniaczano-miodową i wyrobić ciasto.Dobrze się wyrabia -można troszkę podsypać mąki.Nie trzeba  wyrabiać długo - szybko jest jednolite. Ciasto nie klei się do blatu i nie trzeba w czasie wałkowania podsypywać mąką.Wałkować

Walijskie Pichcenie
Miodownik z kremem budyniowym i polewą. 155

Świąt jeszcze daleko, ale nic na to nie poradzę, że ,,chodzą'' za mną pierniki, pierniczki i miodowniki, a no i jeszcze makowce. I tak co jakiś czas piekę któreś z tych słodkości. Tym razem upiekłam pyszny miodownik przełożony budyniowym kremem, całości dopełnia własnoręcznie zrobiona polewa. Ciasto jest bardzo pyszne i ładnie się prezentuje na talerzu. Zapraszam :) Składniki: Ciasto

Izabelawkuchni
MAKOWIEC NA BISZKOPCIE 176

jednym żółtku. Mieszamy z olejem. Mąkę razem z proszkiem przesiewamy. Dodajemy do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Wylewamy na mak i pieczemy ok. 20 minut. Po wystudzeniu makowiec wyciągamy żeby biszkopt był na dole. Polewamy czekoladą lub lukrem. Smacznego :) Na powyższych zdjęciach znajduje się pyszny  PIERNIK NA MAJONEZIE  oraz sernik (przepis wkrótce

Pani na deser
Czekoladowe babeczki marchewkowe 178

Bardzo dobre, wilgotne babeczki. Pachną piernikiem i moim zdaniem spokojnie mogłyby go zastąpić, a i tak nie wszyscy wyczuliby różnicę ;) Spora ilość polewy z czekolady pasuje tu idealnie, nie rezygnujcie z niej. Polecam! Składniki (7-8 babeczek) Ciasto 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki mąki łyżka gorzkiego kakao płaska łyżeczka cynamonu płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Słodkie inspiracje
Piernikowa kawa latte 154

mając ekspresu. Dodatek aromatycznych przypraw nada jej wyrafinowania i sprawi, że żadne ciasto nie będzie już potrzebne. Domowym latte na pewno zaskoczycie znajomych i rodzinę i z pewności okrzyknięci zostaniecie "kawowymi mistrzami". Składniki: ( na 2 porcje ) 2 łyżki kawy mielonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki cukru trzcinowego 250 ml mleka 3,2 % około 200 ml wody Wykonanie: Kawę

kolorowotorcikowo
ŚWIĄTECZNE MUFFINY PIERNIKOWE 117

dodać przesianą przez sitko mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cynamon i przyprawę do piernika. Dolać mleko i olej. Wszystko wymieszać mikserem. Dodać rodzynki, migdały, starte na tarce o grubych oczkach jabłko i drobno posiekane orzechy, wymieszać łyżką. Formę do babeczek wyłożyć papilotkami. Wlewać do nich ciasta na 2/3 wysokości papilotek. Piekarnik nagrzać do 180'C. Wstawić formę z muffinkami

Zrób to smacznie
PIERNIKOWE DOMKI 140

szkl. mleka 1 szkl.cukru 19dag.margaryny 4 jajka 2 łyżeczki cynamonu 2łyżeczki przyprawy do piernika 8 łyżek marmolady owocowej 2łyżeczki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Margarynę,jajka i cukier utrzeć.Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia,zimne mleko i przyprawy korzenne,marmoladę.Wymieszać.Przelać ciasto do foremek o kształtach domków.Piec 60min. w 180st.Udekorować domki lukrem

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Piernik z herbatą-niezwykle mięciutki i pyszny 1219

szkl oleju 1 szkl.mocnej herbaty 4 jajka 2 łyżeczki sody przyprawa do piernika 1 szkl. cukru Na masę: 6 łyżek błyskawicznej kaszy manny 1/2 litra mleka 1 niepełna szkl.cukru 1 kostka masła lub margaryny(250 g) sok z połowy cytryny Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce i wyrabiamy z nich ciasto. Dzielimy na 3 części.Oddzielnie pieczemy

Swojskie jedzonko
pachnący świecznik z piernika 187

prezenty, jak również na zamówienie. Oprócz tego zrobiłam pierwszą w życiu chatkę z piernika, kilka choinek i świecznik na świecę wigilijnej pomocy dzieciom-caritas. Dziś chcę Wam pokazać jak zrobić taki świecznik. Prezentuje się pięknie i w dodatku cudnie pachnie. Świecznik przygotowałam z tego ciasta  klik Przygotowałam sobie szablon gwiazdy, i wycięłam go z ciasta. Oprócz tego w każdej

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto rafaello bez pieczenia i bez jajek 212

mieszając zawartość łyżką. Mieszankę wiórków i płatków migdałowych rozsypać na powierzchni ciasta. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki, by się ścięło i by herbatniki namiękły. Warto wyjąć rafaello z lodówki na przynajmniej godzinę przed podaniem. ----- Podobne: Cytrynowy jagielnik z pigwą Cytrusowy deser na piernikach Kaszak "Dzieciństwo Mańki" Dzisiejsza pogoda w Warszawie zgrała się z moim rafaello kolorystycznie :) Nareszcie spadło

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierniczki z biało-niebieskim lukrem 169

masła 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej 40-60 g przyprawy do piernika kakao (niekoniecznie, tylko dla koloru, tym razem dałam 2 łyżeczki) Miód i masło podgrzać w garnuszku, do rozpuszczenia się masła i miodu, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało). Wałkować na stolnicy na grubość

Czerwień i błękit
Pierniczki ekspresowe 146

łyżeczki kakao - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 opakowanie przyprawy do piernika lukier - 1 białko - 1 szklanka cukru pudru - 1/2 łyżeczki soku cytrynowego Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy, aż będzie gładkie. Następnie zawijamy w folię i odstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ulubione kształty. Pieczemy w 180 C przez około 10 minut, aż się

Zainspirowana w kuchni
Muffinki piernikowe z miodem i pomarańczą 133

jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. W drugiej roztrzepujemy jajko, dodajemy cukier, jogurt, olej, miód oraz skórkę i sok z pomarańczy. Zawartość obu misek mieszamy ze sobą. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 200ºC i studzimy. Cukier puder ucieramy z łyżką soku

Na Ciasteczkowych Papierach
Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 104

Propozycje przepisów na przygotowanie perliczek oraz małż w poniższych linkach. małże zapiekane pod ciastem francuskim małże zapiekane zuppa di cozze – zupa z małży spaghetti z małżami paella z małżami, chorizo i kurczakiem małże perliczka z kaparami pierś perliczki w pomarańczach perliczka pieczona II smażona w pierniku pierś perliczki pierogi z perliczką vol-au-vent z perliczką perliczka faszerowana pęczakiem perliczka

królestwo garów
Babeczki z miodem gryczanym i orzechami 131

sodę i mieszacie dalej, by wyrobić ciasto. Wsypujecie orzechy, łyżką łączycie je z ciastem i przekładacie na foremki do babeczek. Pieczecie w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Podajecie z dżemem jeżynowym, jagodowym albo z serkiem. Albo z jednym i z drugim! Smakują trochę jak piernik, trochę jak scones’y, przede wszystkim jednak mają mocny aromot miodu gryczanego. Coś

GRUBY WAŁEK
Walentynkowe pierniczki 167

uzyskania koloru Przygotowanie: Miód, masło rozpuścić w rondelku przy końcu dodać przyprawę do piernika wymieszać i odłożyć do ostygnięcia. Gdy nasza miodowa masa ostygnie , do dużej miski wsypujemy najlepiej przesianą mąkę , cukier puder, jajko, sodę oczyszczoną , kakao i masę miodową wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta . Na 15 min wkładam ciasto do lodówki . Rozwałkowujemy ciasto na grubość która nam odpowiada

Wypieki Uli