ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:214/300)

Pierniczki świąteczne 177

Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez pierników. To właśnie podczas ich pieczenia dom wypełnia się prawdziwie świątecznym zapachem przypraw korzennych, a ich dekorowanie sprawia

PysiaGotuje.pl
Ciasto dyniowe 352

Delikatne, puszyste, lekko wilgotne – idealne ciasto dyniowe, w sam raz na jesienne popołudnia :) Do jego przygotowania potrzebne będzie proste puree z dyni czyli upieczona i zmiksowana dynia (klik po przepis). Moja foremka ma 20 cm średnicy. Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła (200 g) 3 jajka 1 szklanka puree z dyni(...)łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masło wyciągamy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki – musi być zupełnie miękkie, żeby dało się je dobrze zmiksować. Puree z dyni możemy przygotować dużo wcześniej – można przechowywać je w lodówce ok. 5 dni. Masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym

Ciastkozercy
CYNAMONOWO- WANILIOWE CIASTECZKA 173

Smaczne, kruche ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty a podczas pieczenia w całym domu unosi się cudowny zapach cynamonu. Wystarczy wymieszać ciasto, wykroić kształty ciastek, upiec i ostudzić. Idealne do moczenia w kawie bądź herbacie. A w chłodne jesienne wieczory doskonałe z kubkiem ciepłego mleka lub kakao. Ciasteczka można przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku nawet 2-3 tygodnie.  Do ciastek(...)wykorzystałam  cukier waniliowy z prawdziwą wanilią  i  cynamon mielony  firmy  Skworcu . Do wycinania kształtów ciastek użyłam  foremek do ciastek i pierników  oraz  foremek dwustronnych do ciastek i pierników . Zarówno jedne jak i drugie są dobrymi gadżetami w kuchni. Jedne z wygodnymi uchwytami, drugie dwustronne, dzięki czemu tak naprawdę z jednej foremki można

Zrób to smacznie
Rogaliki -o smaku czekoladowo kokosowym 144

opakowanie śmietany 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu nadzienie – przepis pochodzi z gazetki (autor nieznany) 300g kajmaku o smaku czekoladowym 3/4 szklanki orzechów zmielonych * można jeszcze zrobić polewę ale ja nie robiłam przepis na polewę 1 mleczna czekolada 3 łyżki mleka 1 łyżka masła ciasto przygotowanie wszystkie składniki dajemy do miski i miksujemy

Moje Wyroby
ODCHUDZONY PIERNIK DYNIOWO-ORKISZOWY 184

czyli mąkę, ksylitol, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników oraz szczyptę soli, mieszamy i odstawiamy do drugiej miski dodajemy mokre składniki czyli puree z dyni, mleko, olej oraz jajko, mieszamy do suchych składników dodajemy mokre, mieszamy do połączenia składników, na koniec dodajemy orzechy i jeszcze raz krótko mieszamy ciasto przekładamy do formy keksowej (30x11cm)wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy

Słodkie zapomnienie
PIERNICZKI Z WITRAŻAMI 169

jajko 1 płaska łyżeczka sody 3 łyżki przyprawy do piernika łyżeczka kakao ORAZ: 1-2 opakowania dowolnych owocowych landrynek  WYKONANIE: Miód, cukier, masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. Dodajemy jajko i mieszamy. Sypkie składniki przekładamy do miski, robimy wgłębienie do której wlewamy miodową masę, mieszamy łyżką a następnie zagniatamy. Ciasto jest lekko klejące, więc odkładamy na chwilę do lodówki

Pani na deser
Pierniczki bakaliowe 181

misce wymieszać mąkę, mielone orzechy i migdały, przyprawę do piernika, kakao, sól i proszek do pieczenia. Do drugiej miski przełożyć miękkie masło, miód i brązowy cukier. Zmiksować do połączenia składników, następnie dodać jajko. Ponownie zmiksować i porcjami dodawać wymieszane sypkie składniki. Gdy składniki się połączą dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto jest gęste i lepkie ale takie powinno być. Dużą blaszkę

Monia miesza i gotuje
Piernik z kremem czekoladowym 191

szkl. mleka 25 dag margaryny opakowanie przyprawy do piernika Cukier z margaryną, mlekiem, miodem i przyprawami podgrzewamy mieszając, aż się połączą, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Do ostudzonej mieszanki dodajemy mąkę, jajka i sodę rozpuszczoną w mleku. Mieszamy drewniana łyżką i odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce. Ciasto wyjmujemy godzinę przed pieczeniem by się nieco ogrzało. Dzielimy

Cynamonowe szczęście
pulchny piernik na drożdżach 216

Pierwszy raz robiłam piernik na drożdżach i jestem nim zachwycona. Ma bardzo ciekawy lekko winny smak, jest pulchny, wilgotny i długo świeży. Nie wymaga leżakowania, wyrasta duży i można go jeść praktycznie zaraz po upieczeniu. Z podanej porcji wychodzi naprawdę duże i wysokie ciasto, spokojnie wystarczy dla dużej rodziny.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 350 g mąki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PIERNICZKI 255

masła 200 g miodu 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 białko 1 szklanka cukru opcjonalnie barwniki spożywcze WYKONANIE: Miód, masło, cukier i przyprawę korzenną podgrzej w garnku do rozpuszczenia. Ostudź. (Możesz również pominąć ten krok i zagnieść ciasto bez podgrzewania składników). Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj sodę, zrób

Słodko-Słony Świat Ilony
Korzenne pancakes z miodem, orzechami i czekoladą 166

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika (wedle uznania, ja sypałam "na oko") 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka miodu czekolada nutella czekolada gorzka na polanie orzechy włoskie drobno posiekane  Sposób Mleko wlać do miski, wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki oleju, całość zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Dodać mąkę , cukry, sól, przyprawy, miód oraz

Kuchenne aromaty
Urodzinowe Babeczki Marchewkowo Korzenne z Kremem 182

A oto obiecany wczoraj przepis. Babeczki są naprawdę pyszne!!! właśnie jedna wcinam i bardzo polecam :) ciasto:2 jajka200 g drobnego cukru (u mnie 175 g)185

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piernikowe Choineczki 186

przesiewamy mąkę, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika i sól. Odstawiamy.Masło ucieramy mikserem na gładki puch. Dodajemy miód. Jeśli miód jest w postaci stałej, podgrzewamy go wcześniej, pozostawiamy do wystudzenia i dopiero potem dodajemy do masła. Miksujemy.Następnie dodajemy jajko, miksujemy. Dodajemy suche składniki  i wyrabiamy ciasto, tak, żeby było gładkie.Zawijamy w folię spożywczą

Czerwona Porzeczka
Wyjątkowa polewa do piernika 331

Mam dla Was baaardzo ciekawą polewę, dzięki której Wasz piernik (i nie tylko) nabierze zupełnie nowego charakteru!Polewa jest czekoladowa z lekkim złamaniem tej słodyczy

Kraina Miodem Płynąca
Pierniczki z melasą 152

Korzenne pierniczki o ciemnym kolorze i niezwykłym wyrazistym aromacie dzięki melasie z trzciny cukrowej. Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami.Składniki:350 g mąki

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania