ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:214/300)

Piernikowe naleśniki z pomarańczą 153

Składniki: 2 jajka 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki budyniu czekoladowego bz dodatku cukru 0,5 szklanki mleka 0,5-1 łyżeczka stewii nadzienie: około 4 pomarańcze + 2 łyżki miodu Sposób przygotowania (2 porcje - 4 naleśniki):  Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy smażymy naleśniki (około 0,5 chochli od zupy ciasta na jednego naleśnika), dość długo smażymy jedną

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pierniczki staropolskie 155

przygotowaniaW większym garnku umieścić miód, cukier przyprawy do piernika, masło, smalec i podgrzewać prawie do zagotowania mieszając, aby wszystkie składniki się połączyły. Zestawić z ognia do przestudzenia i do ciepłego dodać sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Następnie dodać mąki oraz jajka i wymieszać łyżką lub robotem z końcówką do zagniatania ciasta do połączenia składników, Następnie ciasto umieścić w szklanym

Mix smaku
Babka piernikowa z rodzynkami 230

świąt zostało trzy tygodnie u mnie jeszcze nie czas na wielkie odliczanie ale zapachy świąteczne mile widziane. Zapach pierników to chyba ten najbardziej kojarzący się z świętami. A wy macie swoje ulubione zapachy? Ja bym dorzuciła do tego zapach gotowanych grzybów i suszonych śliwek. Ale się rozmarzyłam a to dopiero początek grudnia. Dzisiaj barbórka więc życzenia śle do wszystkich górnikówSkładniki(...)przyprawy piernikowej200 g rodzynekpolewa3/4 szklanki cukru1/4 szklanki wody2 łyżki masła1/2 szklanki śmietany kremówki 30%Wykonanie:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i przelewamy do wysokie naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy jajka, cukier, przyprawę piernikową i mąkę oraz rodzynki. Wszystko razem wyrabiamy aż ciasto przestanie się lepić do brzegów. W tedy przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu

ciastkarnia na kruchym spodzie
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 208

Ciasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród

Czarnawisienka
Babka z dyni. 195

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cynamonu po pół łyżeczki mielonego imbiru i gałki muszkatołowej (lub 1 łyżeczka przyprawy do piernika) MOKRE SKŁADNIKI: 1 szklanka  puree z dyni 1 duże jajko 1 szklanka brązowego cukru 1/2 szklanki jogurtu naturalnego (lub maślanki) 1 łyżka oleju 0,5 szklanki rodzynek lub mieszanki(...)szklanki mąki 2-3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu KRUSZONKA:       Mąkę mieszamy z cynamonem i cukrem, zalewamy gorącą margaryną i mieszamy, aż otrzymamy kruszonkę. CIASTO:      Piekarnik nagrzewamy do 165-175 stopni C. Osobno mieszamy suche i mokre składniki, następnie suche przesiewamy do mokrych i krótko mieszamy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej i oprószonej bułką tartą

Rozpustne gotowanie
Tort piernikowy "Bajka" 202

masła 2 łyżki wody 1 opakowanie pierników nadziewanych w białej czekoladzie Kopernik (z serca fabryki) Na nasączenie: 2 łyżeczki kawy zbożowej 2 łyżeczki cukru Na dekorację: 1 opakowanie pierników serca w deserowej czekoladzie Kopernik (z serca fabryki) WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Dno formy tortowej o średnicy 22 cm wyłożyć(...)osobnej misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko składniki sypkie i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wlać wodę, ponownie wymieszać i przelać ciasto do formy. Włożyć do piekarnika i piec 30 minut. Upieczony biszkopt ostudzić i podzielić na trzy placki. Nasączenie: Kawę zbożową zaparzyć w filiżance, posłodzić i zostawić do ostudzenia. Każdy

Passions hobbies life
Zimowy tort marchewkowo - piernikowy z bakaliami i białą czekoladą 136

Pyszny,aromatyczny ,wilgotny,z chrupiącymi orzechami ,masą serowo- maślaną z białą czekoladą. Idealny na każdą okazję na co dzień i na święta.Pachnący cynamonem ,pomarańczą i

Swojskie jedzonko
Wegańskie dyniowe pączki z nadzieniem daktylowym 193

będę jeść Jak to się skończyło chyba każdy się domyśla, no przecież musiałam chociaż spróbować, bo Miśkowi wszystko smakuje co zrobię. Smakują za pączkiem, ale mają korzenny posmak, bo ciasto w dużej części pełnoziarniste (mamy błonnik) podrasowałam przyprawami korzennymi (poprawiają trawienie), farsz daktylowy (źródło cukrów prostych idealne dla biegaczy) pokręciłam jabłkiem (znowu błonnik), cynamonem i aronią (bogactwo witaminy C), nikt(...)innego roślinnego) pół banana lub jeden mały 250 g puree z upieczonej dyni (puree z marchewki też się nada) płaska łyżeczka soli 20 g drożdży łyżka przypraw do pierników 1 l oleju roślinnego do smażenia pączków Farsz: 250 g daktyli (namoczyć w ciepłej wodzie min. 30 minut) 100 g aronii suszonej łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny wszystkie składniki

greenscarf
Choinki z piernika 205

zakupiłam sobie :) Polecam, takie pierniczki to fajna ozdoba świątecznego stołu . Składniki:  250 g miodu 1 szklanka cukru 3/4 kostki masła 1 szklanka mleka 2 opakowania przyprawy do pierników 4 jajka 1 kg mąki pszennej 2 łyżeczki sody Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: koraliki cukrowe Wykonanie: Do rondelka wsypuje 3 łyżki cukru i podgrzewam na gazie(...)wsypuję przyprawę, wymieszam i odstawiam w chłodne miejsce na 2 godziny.  Do wystudzonej masy wbijam po jednym jajku cały czas ucierając i wsypuję mąkę wymieszana z sodą. Gotowe ciasto odstawiam na 2-3 godziny do lodówki.  Ciasto wyjmuję z lodówki, blat podsypuję mąką, wykładam połowę mojego ciasta i zagniatam kulę. Rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm, foremkami

Ciasteczkowy Potwór
Dyniowe muffinki 109

soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie mieszanka cynamonu i mielonych goździków) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Wykonanie Do miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać. Dodać kolejno dynię, mleko, jajka i olej i wymieszać łyżką do połączenia składników. Masa nie musi być idealnie gładka. Rozłożyć ciasto do muffinkowych foremek. Piec

Mieszam w Garnku
Piernikowa rolada z nutą czarnej porzeczki 280

Lekkie ciasto na bazie biszkoptu z przyprawami korzennymi, lekko kwaskowej konfitury z czarnej porzeczki i masy śmietanowej to ciekawa propozycja do  świątecznej kawki w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt piernikowy: 4 jajka 100g cukru 80g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao Masa śmietanowa: 250g śmietany 36% 200g sera

Szalona Kuchnia Eweliny
Pierniczki od razu miękkie 396

żółtka 1 jajko 2 łyżki przyprawy do pierników 1 łyżka kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia  1 szczypta soli Przygotowanie: Masło, miód i cukier podgrzać w garnku do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z ognia i przestudzić. Suche składniki umieścić w misie miksera dodać żółtka, jajko i przestudzoną masę. Zmiksować na jednolite ciasto. Z ciasta uformować wałek lub kulkę włożyć

Ala piecze i gotuje
Chlebek irlandzki na miodzie 140

herbaty sody (takiej jak do pierników) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka do herbaty soli  500 ml maślanki Piekarnik rozgrzej do 230 stopni C. Obydwa rodzaje mąki, sodę  i sól dobrze wymieszaj. Wlej maślankę, dodaj miód. Wymieszaj wszystko po czym wyłóż na stolnicę wysypaną mąką razową Uformuj  okrągły bochenek.  Włóż ciasto na wyłożoną papierem blachę Włóż

Gotuj Sam!
Piernikowe ciasteczka owsiane bez cukru 196

małe jajko 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru 4 łyżki ksylitolu/erytrolu 70g mąki jaglanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g) 1 łyżka miodu Płatki połączyć z mąką, wiórkami, przyprawą, proszkiem, ksylitolem i budyniem. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wszystko wymieszać i zagnieść. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformować kulę i spłaszczyć. Układać

FitKot
Piernik staropolski z bakaliami 481

sody 3 szklanki mąk przyprawa do pierników paczka goździków zmielonych bakalie Zaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem,  margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować i wystudzić. Potem wbijać całe jajka, dodać  mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć

Anioły w kuchni