masła 200 g miodu 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1 lekko czubata łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 białko 1 szklanka cukru opcjonalnie barwniki spożywcze WYKONANIE: Miód, masło, cukier i przyprawę korzenną podgrzej w garnku do rozpuszczenia. Ostudź. (Możesz również pominąć ten krok i zagnieść ciasto bez podgrzewania składników). Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj sodę, zrób
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika (wedle uznania, ja sypałam "na oko") 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka miodu czekolada nutella czekolada gorzka na polanie orzechy włoskie drobno posiekane Sposób Mleko wlać do miski, wbić 2 jajka, dodać 2 łyżki oleju, całość zmiksować, tak, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Dodać mąkę , cukry, sól, przyprawy, miód oraz
Kuchenne aromatyA oto obiecany wczoraj przepis. Babeczki są naprawdę pyszne!!! właśnie jedna wcinam i bardzo polecam :) ciasto:2 jajka200 g drobnego cukru (u mnie 175 g)185
Dzieje kuchennej Wiewióryprzesiewamy mąkę, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika i sól. Odstawiamy.Masło ucieramy mikserem na gładki puch. Dodajemy miód. Jeśli miód jest w postaci stałej, podgrzewamy go wcześniej, pozostawiamy do wystudzenia i dopiero potem dodajemy do masła. Miksujemy.Następnie dodajemy jajko, miksujemy. Dodajemy suche składniki i wyrabiamy ciasto, tak, żeby było gładkie.Zawijamy w folię spożywczą
Czerwona PorzeczkaMam dla Was baaardzo ciekawą polewę, dzięki której Wasz piernik (i nie tylko) nabierze zupełnie nowego charakteru!Polewa jest czekoladowa z lekkim złamaniem tej słodyczy
Kraina Miodem PłynącaKorzenne pierniczki o ciemnym kolorze i niezwykłym wyrazistym aromacie dzięki melasie z trzciny cukrowej. Przepis ze strony Marthy Stewart z moimi modyfikacjami.Składniki:350 g mąki
wyzwania kuchennektóre umilają mi ten grudniowy czas, a dom przyozdobiłam lampkami, które wieczorem rozświetlają wnętrze. Sernik na korzennym spodzie z polewą czekoladową idealnie wpasowuje się w ten trend. Ze spodu ciasta powinny być także zadowolone osoby z nietolerancją glutenu. Składniki na formę o średnicy 17 cm (może być ciut większa, wtedy sernik będzie niższy) Spód: 90g mąki owsianej lub zmielonych(...)łyżka miodu lub melasy trzciniowej (u mnie melasa Radix-Bis ) 1-2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu (zależy jak słodko lubicie) 1 jajko 1 łyżeczka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika lub cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia** Masa serowa: 0,5 kg twarogu trzykrotnie zmielonego lub dobrej jakości wiaderkowego (polecam Piątnicy), ewentualnie zblendowany twaróg 250g jogurtu greckiego 1 opakowanie budyniu waniliowego
Fabryka pomysłówjajek - 500g puree z dyni - ok 500g wody przegotowanej - 175g mąki gryczanej - 175g mąki kukurydzianej/ryżowej - 100g ksylitolu - 3 łyżki kakao - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - przyprawa do piernika - 50g deserowej czekolady (np. bez białego cukru) 1. Mąki, kakao, pokrojoną w kosteczkę czekoladę, proszek do pieczenia i przyprawy wymieszać razem. 2. Puree, jajka, ksylitol i wodę wymieszać/zmiksowa(...)trochę wody (masa nie ma być wodnista ale po prostu lejąca). 4. Wlać masę do kokilek i piec w 180'C ok 20-30 minut (do momentu aż ciasto przestanie się kleić do patyczka). Dodatki: 5. Aby wykonać duszki, pianki należy przekroić na pół, włożyć je na upieczone ciacho i wstawić na ok 3-4 minuty znów
Candy Pandasglutenu. Ciasto jest naprawdę proste w przygotowaniu. Jeśli jeszcze nie próbowaliście, to koniecznie to nadróbcie. I dajcie znać jak smakowało :) Składniki (na keksówkę o wym. 11x30 cm): 1 szklanka mąki z brązowego ryżu pół szklanki mąki owsianej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika szczypta(...)wymieszać za pomocą łyżki. Masę przelać do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60-65 min. - do suchego patyczka (u mnie 65 min.). Przestudzone ciasto polać rozpuszczoną czekoladą i udekorować malinami
Domowa Cookierenka AgiWafelki korzenne... Inaczej zwane pischinger... Zasze robię je z masą kakaowo-mleczną tym razem wystarczy dodać trochę cynamonu lub przyprawy do piernika aby zapachniało świętami. paczka
Pelusiowa KuchniaCiężkie, bakaliowe, pachnące cynamonem. Bardzo, bardzo długo świeże. Przepis zachwycił mnie już przy pierwszym oglądaniu książki "Jamie Oliver. Świąteczne przepisy", podaje go z małymi zmianami. Świąteczne ciasto bakaliowe 200 g masła w temperaturze pokojowej 100 g daktyli 50 g suszonych śliwek 300 g rodzynek, suszonej żurawiny, moreli i kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 jabłko 1 mandarynka(...)jajka 200 ml mleka 300 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki ciemnego kakao po 1 łyżeczce mielonego imbiru, cynamonu oraz domowej przyprawy do piernika Piekarnik nagrzewamy do 150 st.C. Blaszkę, u mnie tortownica, wykładamy papierem do pieczenia. Do malaksera wsypujemy wszystkie suszone owoce i siekamy je na grube kawałki. Przesypujemy bakalie do miski, dodajemy starte
Dzieje kuchennej WiewióryChlebek bananowy to popularne amerykańskie ciasto przypominające słodki chleb. Bardzo lubię je piec. Po pierwsze jest świetnym sposobem na wykorzystanie przejrzałych bananów, których nie mamy ochoty zjeść „na surowo”, a po drugie robi się je błyskawicznie i nie trzeba używać do niego miksera. Jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Doskonale smakuje ze szklanką mleka. Chlebek można wzbogacić dodając do niego orzechy(...)bakalie np. żurawinę, a także przyprawy (choćby cynamon lub przyprawę do piernika). Chlebek upiekłam z podwójnej porcji. Przepis zaczerpnięty z bloga Pani Doroty z mojewypieki.com Składniki (na małą keksówkę): 3 dojrzałe banany 1/3 szklanki roztopionego masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 1 roztrzepane jajko 1-2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 szklanki mąki pszennej szczypta
MyCookBook.plwww.facebook.com/KamisZycieZeSmakiem/videos/10153615722076117 Składniki: 100 g miodu, 100 g brązowego cukru, 100 g białego cukru, 140 g masła, 1 jajko, 400 g maki, 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżka przyprawy do pierników (lub więcej co kto lubi). Przygotowanie: Miód, cukry biały i brązowy oraz masło włożyć do garnka , podgrzać, aby się wszystko połączyło. Należy mieszać żeby nic nie przywarło, a następnie ostudzić(...)dodać jajko i wymieszać. Do miski wsypać mąkę, sodę, przyprawę piernikową i wymieszać. Następnie wlać w to przygotowaną masę i wymieszać łyżką. Wyjąć na stolnicę podsypaną mąką, zagnieść delikatnie ciasto, rozwałkować i wykraiwać pierniczki. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem lub matą do pieczenia w 180 stopniach przez 8 minut. Po upieczeniu przekładamy na kratkę, aby przestygły, a następnie dekorujemy. Lukier
Państwo Wojtczuk gotująinalnie miały być 2 ma ł e bocheneczki : STARTER: ok. 1 g świeżych drożdży 75ml zimnej wody 90g mąki pszennej - u mnie sielska, typ 650 1/2 łyżeczka soli CIASTO WŁAŚCIWE: 125ml wody - w temp.pokojowej 125ml ciemnego piwa - u mnie Żywiec Porter 3 łyżki ciemnego, płynnego miodu rzepakowego [ok 75 g] - w oryginal e miała by ć melasa 2 łyżki(...)mąki orkiszowej 400g mąki pszennej - u mnie sielska, typ 650 2 łyżki drobno pokrojonych suszonych śliwek skórka otarta z 1 pomarańczy 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 łyżeczki przyprawy do piernika - zamiast goździków, sugerowanych w oryginalnym przepisie 1 łyżeczka soli SKÓRKA PIWNA: ok. 2,5 g świeżych drożdży 100 ml ciemnego piwa 60g mąki żytniej razowej 1/4 łyżeczki soli
Grunt to przepis!