Wielkancne koszyki i pierniki 2019 194Witam Kochani, jak co roku piekłam różności na zamówienia :) W tym roku najwięcej miałam ich na małe koszyczki z piernikami wielkanocnymi. Łącznie upiekłam ok 30 koszyczków
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Szybkie pierniczki na ostatnią chwilę – prosty przepis 253opcjonalnie) Przygotowanie: Do miski wlewamy miód (musi być płynny), wsypujemy mąkę, cukier puder, sodę, przyprawę do piernika, kawę zbożową (można pominąć), wbijamy 1 jajko i dodajemy z 3 krople aromatu (można pominąć). Na koniec dodajemy posiekane masło. Całość zagniatamy tak długo, aż z ciasta da się uformować kule (w razie potrzeby można dodać odrobinę miodu, jeśli ciasto źle się lepi
Słodkie okruszki
Piernikowe choinki 163jaja z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika i kakao. Przesiać do masy jajecznej. Delikatnie zamieszać kilka razy. Dodać powidła, olej i mleko. Zmiksować wszystkie składniki do połączenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przelać ciasto do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami tak do 3/4 wysokości i wstawić do pieca
Rusty Fork
Świąteczne potrawy na ostatnią chwilę 419tygodnie przed wigilią trzeba nastawić zakwas na barszcz. Następnie trzeba upiec piernik, zrobić uszka, pierogi, namoczyć śledzie i je przygotować. Oprawić karpia, zrobić sałatki, a jeszcze trzeba mak namoczyć jeśli chcesz zjeść pysznego makowca. Wspomnę tylko, że inne ciasta też się same nie upieką! Ja to wszystko rozumiem i jeśli ktoś
kuron.com.pl
MUFFINY KORZENNE Z JABŁKAMI 178mieszamy ze sobą suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukry oraz przyprawę do piernika lub cynamon do suchych składników dodajemy mokre składniki, jabłka starte na tarce o grubych oczkach oraz pokrojone np. daktyle ,całość mieszamy tylko do połączenia się składników ciasto przekładamy do foremki na muffiny wyłożonej papilotkami, pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°. Źródło
Słodkie zapomnienie
CIASTA NA BOŻE NARODZENIE 4614ciast, które doskonale będą pasowały na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. PIERNIKO-SERNIK ORZECHOWIEC NA MIODOWYM CIEŚCIE MIODOWIEC Z KAJMAKIEM PYSZNOTKA Z ORZECHAMI SERNIK KRÓLEWSKI KAJMAKOWY SERNIK ZEBRA Z NUTELLĄ I ORZECHAMI KRÓLEWIEC Z MANNĄ METROWIEC BABKA CHAŁWOWA Z ŻURAWINĄ MAKOWIEC JAPOŃSKI ŚWIĄTECZNY PIERNIK
słodki bratek
Berliner Brot, czyli Berliński Chlebek 344Berliński Chlebek( Berliner Brot) Tradycyjne niemieckie wypieki. Berliner Brot, czyli Berliński Chlebek to rodzaj piernika pieczonego w okresie Bożego Narodzenia. Piernik jest przepyszny, mięciutki i bardzo
dolcevitainmykitchen
Pierniczki na choinkę i nie tylko 207cukru pudru 3/4 szklanki miodu 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 20 g przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao sposób przygotowania Wszystkie składniki włóż do miski i krótko miksuj. Następnie przełóż na stolnice posypaną mąką i zagnieć gładkie i miękkie ciasto.tak przygotowane ciasto zawiń w folie aluminiową i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny, choć
cukrem pudrem posypane
Pierniczki nadziewane 210szklanki melasy 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 12 łyżek wody 2 łyżki kakao Dodatkowo: marmolada o dowolnym smaku (u mnie truskawkowa) 100 g gorzkiej czekolady Wszystkie składniki na ciasto (za wyjątkiem wody) wymieszać ze sobą w misce. Ugniatając ciasto dolewać stopniowo wody. Ciasto powinno być lekko
My simple kitchen
Pierniczki tradycyjne. 205dodajemy około 2/3 mąki, dokładnie mieszamy. Resztę mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Do letniej masy miodowej wbijamy jajko, mieszamy, a następnie dosypujemy resztę mąki i mieszamy do połączenia, chwilę wyrabiamy. Chłodzimy około 30 minut, co ułatwi wałkowanie. Chłodne ciasto wałkujemy na placek o grubości 5 mm i wycinamy ciasteczka. Pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem
Rozpustne gotowanie
Babeczki owsiane z żurawiną 231dużej miski wsypać przesianą mąkę, płatki owsiane, sól, cukier, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, przyprawę do piernika i kakao, wymieszać. Jajka zmiksować z mlekiem olejem i miodem. Wlać miksturę do suchych składników,dodać orzechy i żurawinę,wymieszać. Wyłożoną papilotkami formę do babeczek napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok.25 min w piekarniku nagrzanym do temp.180 stopni. Babeczki wyjąć i wystudzić
Fit & Healthy Life
Pierniczki z orzechami 181łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 2 garście orzechów włoskich Ubijamy mikserem masło, jaja i troszkę cukru. Po jakimś czasie dodajemy stopniowo mąkę, resztę cukru, sodę i proszek do pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączamy mikser i mieszamy łyżką, albo od razu wyrabiamy rękoma. Dodajemy pozostałe składnik
Wielopokoleniowo
Pierniczki z orzechami 236łyżeczka mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżeczki przyprawy do piernika - 2 garście orzechów włoskich Ubijamy mikserem masło, jaja i troszkę cukru. Po jakimś czasie dodajemy stopniowo mąkę, resztę cukru, sodę i proszek do pieczenia. Jak już ciasto robi się gęste, wyłączamy mikser i mieszamy łyżką, albo od razu wyrabiamy rękoma. Dodajemy pozostałe składnik
Wielopokoleniowo
Miękkie pierniczki świąteczne 268łyżka kakao Sposób wykonania W garnku rozpuścić margarynę, dodać miód, cukier, przyprawę do piernika i zagotować. Odstawić do wystudzenia. Do sporej miski przesiać mąkę z sodą, amoniakiem i kakao, dodać wystudzoną mieszankę miodową, wbić jajka i zagnieść na jednolite gładkie ciasto. Wałkować po kawałku, najlepiej między dwoma kawałkami folii, żeby ciasto nie przyklejało się
Mix smaku
Sernik Wigilijny z piernikiem 266Idealne ciasto na wigilijny stół i nie tylko :) Składniki: 1 kg twarogu 12 jajek 20 dag cukru 2 cukry waniliowe 1 aromat waniliowy 2 łyżki masła 30 dag pierników wiórki kokosowe do formy tłuszcz do formy Wykonanie: Twaróg dokładnie zmielić, najlepiej trzykrotnie. Dodać 8 jajek, 4 żółtka, masło i cukry (stopniowo podczas ucierania). Następnie dodać kilka kropel aromatu, sztywno ubitą
Tradycyjna Kuchnia
Pierniczki najlepsze! 229czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Studzimy. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy przyprawę do piernika, kakao - mieszamy. Sodę rozpuszczamy w 1 łyżce wody, dodajemy do sypkich składników wraz z jajkiem i mlekiem. Na końcu dodajemy ostudzoną masę miodową i zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po schłodzeniu wałkujemy na około
Kolorowy Przepisownik
Jaglane serniczki . 303kolejno: skórkę otartą z cytryny, imbir i masę z żółtek (dokładnie mieszamy), Następnie: przyprawę do piernika, mąkę ziemniaczaną, pszenną oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy partiami pianę z białek i delikatnie mieszamy masę. Sernik rozkładamy równomiernie do foremek (zostawiając margines bo ciasto urośnie). Pieczemy 30minut w 180 stopniach, w dużej formie do 5- 7minut dłużej. Gotowe
Farmażony
Ciastka maślane 204ktoś zechce może dodać pół szklanki cukru więcej lub trochę przyprawy do piernika lub cynamonu. Podstawą w przepisie jest to aby przed ugniataniem masło posiekać nożem. W przypadku nieposiekania będziemy pewnie za długo całość ugniatać co się kończy napowietrzeniem ciasta i miejscami strukturą ciasta francuskiego (chociaż w smaku nadal są dobre). Skład
Lubczyk i Wanilia
Pierniczki choinkowe 227około 100 pierniczków Składniki: 550g mąki 300g miodu 120g masła 100g cukru pudru 40g przyprawy do piernika ( jest to zazwyczaj 1 opakowanie) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki kakao 1 jajko Miód podgrzewamy w garnuszku i mieszamy na blacie z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite w przekroju. Jeśli ciasto się nie klei można podlać nieco olejem. Jeśli zaś
Kolizje Smaków
Jogurtowy murzynek 1479minut, a w większej formie piekło się ponad godzinę. Proponuję po 40 minutach sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest suche w środku, czy potrzebuje jeszcze czasu na pobyt w piekarniku.Murzynek dzięki dodatkowi cynamonu oraz swojej wilgotnej, dość ciężkiej strukturze, w smaku przypomina nieco piernik
Smakołyki Bereniki
Babka "Pelna wspomnień" 228babkę "Pełną wspomnień" to takie połączenie tego co dobre i lubiona z tym co nieco nowocześniejsze. W tym wypieku znajdziecie zarówno prostotę wykonania i niezwykłe połączenia smaku. Ciasto jest bardzo lekkie, aromatyczne i puszyste. Zapewne zastanawiacie się czemu akurat "Pełna wspomnień"? Otóż ta babka przywołuje wszystkie miłe wspomnienia ostatnich wakacji. Co ważne doskonale komponuje się z kubkiem ciepłej kawy(...)brązowego cukru 100 g czekolady gorzkiej 80 g rodzynek 50 g miodu 50 ml mleka 15 g przyprawy do piernika 10 g sody 3 jajka Rodzynki parzymy i odstawiamy na 15 minut. Mąkę, przyprawy do piernika i sodę przesiewamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do ubitego masła dodajemy pojedynczo jajka. Ubijamy. Do masy dodajemy płynny miód. Krótko
Ciasta z tradycjami
Tort marchewkowy z pomarańczowym kremem 323oczyszczonej1,5 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka przyprawy korzennej (do pierników)szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej (można dać mielonej lub całkiem pominąć)SKŁADNIKI NA KREM:500 g waniliowego serka kremowego (użyłam Delfico - do kupienia np. w Netto)100 g miękkiego masłaskórka starta z 1 pomarańczyziarenka z 1 laski wanilii7 czubatych łyżeczek cukru pudruWYKONANIE: CIASTO:Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni
Słodko-Słony Świat Ilony
Wegańskie pierniczki bezglutenowe z melasą (bez cukru) 232jest łagodniejsza w smaku i będzie lepiej pasować) i dodałam trochę mąki kasztanowej. Wyszły z tego kruche, cienkie i aromatyczne ciasteczka. Idealne dla wegan, chociaż myślę, że zasmakują każdemu. Ciasto dość trudne do pracy, bo mocno się kruszy i trzeba uważać przy przenoszeniu wykrojonych ciastek na blaszkę, ale po upieczeniu trzymają formę Mam nadzieję, że przepis się przyda (jeśli(...)łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 4 łyżeczki słonecznika łuskanego 2 łyżeczki siemienia lnianego Olej roztopić i lekko przestudzić. Słonecznik i siemię zmielić bardzo drobno w blenderze lub młynku. Wszystkie rodzaje mąk wymieszać z sypkimi składnikami, a następnie wymieszać wszystko z olejem i melasą. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów (ciasto może się delikatnie rozsypywać
Fitkot