świątecznym akcentem czyli pokruszonymi pierniczkami Stempel od Delecty. Pełna orzechów, miodu i korzennych przypraw, doskonale sprawdzi się na świąteczne śniadanie. Można też ją wykorzystać jako posypkę do świątecznych ciast i deserów. Polecam! Scroll down for recipe in english Świąteczna granola z pierniczkami (6 szklanek) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka wiórków kokosowych Bakalland ½ szklanki pistacji Bakalland, z grubsza posiekanych(...)minut, mieszając co 15 minut, tak by granola piekła się równomiernie. Podzcas ostatniego mieszania polej kolejnymi 2 łyżkami miodu.. Następnie wyjmij z piekarnika i wmieszaj pokruszone pierniki. Smacznego! Recipe in English Christmassy gingerbread granola (6 cups) Ingredients: 3 cups rolled oats 1 cup shredded unsweetened flaked coconut ½ cup pistachios, roughly chopped ½ cup almonds and or walnuts, roughly chopped
karmelowypiernika (bez cukru i mąki) * PRZYGOTOWANIE Orzechy włoskie zmiksuj w blenderze na proszek i połącz z amarantusem. Dodaj przyprawę korzenną. Len w osobnej szklance zalej 100 ml wrzątku i energicznie wymieszaj. Powinna powstać gęsta pasta. Wlej ją do amarantusa. Olej kokosowy podgrzej i wlej do reszty składników. Dodaj syrop klonowy. Wszystko wymieszaj dokładnie i wyrób lekko jak ciasto. Powinna powstać
Food Squareszklanki cukru 2 płaskie łyżki kakao 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 200g miodu 125g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika *** Miód zagotowujemy z masłem oraz przyprawiamy i odstawiamy do wystudzenia *** *** Śmietanę mieszamy z sodą i odstawiamy. Śmietana trochę zwiększy swoją objętość *** *** Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy(...)delikatnie mieszamy. Następnie miód i ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę i znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Ciasto z początku będzie dość rzadkie, jednak następnego dnia zgęstnieje *** *** Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkujemy na grubość około 0,5 cm (ważne aby nie było za cienkie) *** *** Za pomocą
Blog z Apetytemwzględu na jej strukturę. Ciasto nie ma być zbyt gęste, ale na tyle zwarte aby dało się formować niewielkie kulki. Każdą taką kulkę obtaczamy w mleku , układamy na blaszce wyłożonej papierem, pieczemy 20 -25 min w temperaturze 180 stopni. I tak jak w oryginale, najlepsze są ciepłe, później smakują bardziej jak podstarzałe pierniki, jednak biorąc pod uwagę
Dieta moja pasjaorzechów 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200 ml płynnego miodu 100 g masła 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z połowy cytryny Roztapiamy masło z miodem i studzimy. Następnie dodajemy sypkie składniki i skórki, a całość mieszamy łyżką. Ciasto będzie nieco lepkie, ja nakładałam
Cynamonowe szczęściepieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika Lukier: Białko 1 i 1/4 szklanki cukru pudru pół łyżeczki soku z cytryny Dodatkowo: Delecta Decorada kolorowe piegi landrynki Miód, cukier i masło umieszczamy w rondelku i podgrzewamy, aż cukier ładnie się rozpuści. Studzimy. Resztę składników mieszamy razem, dodajemy roztopione masło z cukrem i miodem. Zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do lodówki na 2 godziny
Czerwona Porzeczkamasło, cukier, miód, przyprawę do piernika, kakao i cynamon, a następnie całość studzimy. Do szklanki wsypujemy sodę i rozpuszczamy ją w 1 łyżeczce zimnej wody. Do garnuszka z rozpuszczonymi składnikami wlewamy sodę i mieszamy. Dodajemy żółtko i ponownie dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i znowu całość ze sobą łączymy. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy
charlotte gotujeBardziej dietetyczna wersja tradycyjnych keksów. Składniki: 20 dag płatków owsianych ½ szklanki cukru pudru 3 jaja 2 łyżki mleka ½ torebki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka cynamonu
Tradycyjna KuchniaCiekawy, smaczny i zdrowy deser na Walentynki i nie tylko :) Składniki: 1 jabłko duże czerwone 1 jabłko duże zielone 3 łyżki miodu 3 łyżki rumu Pół
Tradycyjna KuchniaPepparkakor to szwedzkie pierniczki o wyrazistym aromacie imbiru, goździków i cynamonu, czyli zapachów charakterystycznych dla Świąt Bożego Narodzenia. Ponadto pierniczki charakteryzuje cienkość i chrupkość, co sprawia
Słodka Stronarozmaitych smakołyków, od przepysznych i aromatycznych zup, poprzez wariacje na temat ryb, zakąski i przekąski, aż po wypieki różnej maści. Jak wiem z doświadczenia wiele z potraw, w szczególności ciast i ciasteczek, zostaje na "poświętach" i nikt już niestety nie ma siły tego zjeść. Zdarza się też czasem, tak jak u mnie w tym roku, że któryś z wypieków(...)bene tort banoffe, który na pewno jeszcze upiekę, żeby pokazać na blogu). Pierwszy połamany biszkopt zatem został, do tego lekko skrojona skórka z wierzchu drugiego biszkopta i troszkę połamanego piernika. Co z tym zrobić? Pierwsza moja myśl powędrowała w stronę bajaderki, która chodziła za mną od dłuższego czasu. Jakoże jednak nigdzie nie znalazłam odpowiadającego mi przepisu, skomponowałam go sama
Przepysznik - BLW i nie tylkoJajka 2 Śmietana 18 % 2 łyżki Kakao łyżka Kawa rozpuszczalna 1/2 łyżeczki Przyprawa do piernika 25 g Soda 2 łyżeczki rozpuszczona w łyżce ciepłej wody Cynamon 1/2 łyżeczki (opcjonalnie) Do garnka przełożyć masło, miód, cukier, kakao, kawę rozpuszczalna oraz przyprawę do piernika. Podgrzać do momentu rozpuszczenia się cukru i masła i od razu zdjąć z ognia. Ważne żeby zawartości garnka(...)Powstałą masę przełożyć od razu do miski, wsypać połowę mąki czyli 250 g i zmiksować. Odstawić do przestudzenia. Dodać pozostałe składniki jajka, mąkę śmietanę oraz rozpuszczoną sodę. Zagniatamy ciasto, aż składniki nam się połączą a ciasto będzie błyszczące. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Dzięki temu łatwiej będzie rozwałkować ciasto. Ciasto rozwałkować partiami
Kulinarne przygodyCiekawe ciasto, bardzo szybkie i proste w przygotowaniu. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki mąka 2 szklanki ( szkl 250 ml u mnie) cukier 1 szklanka olej 1 szklanka mleko 1 szklanka dżem 3 łyżki kakao 3 łyżki soda 1 łyżeczka proszek do pieczenia 1 łyżeczka cynamon 1 łyżeczka przyprawa do piernika 1 łyżka … Czytaj dalej Piernik łatwy
gotuj ze mnąpopularnością cieszyły się przetwory i ciasta, chociaż znalazła się też sałatka. Jeśli chcecie być w tym roku na bieżąco - zapraszam do polubienia bloga na Facebook'u: LENA GOTUJE BLOG Z PRZEPISAMI KULINARNYMI. Popularne w 2017roku: OGÓRKI W ZALEWIE MUSZTARDOWEJ PIGWA DO HERBATY PAPRYKA KONSERWOWA OGÓRKI CURRY GRZYBY MARYNOWANE W OCCIE SERNIK STRACIATELLA Z MALINAMI PIERNIK LAST MINUTE SERNIK GOTOWANY
Lena Gotuje