ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:223/300)

Pierniczki od razu miękkie 372

żółtka 1 jajko 2 łyżki przyprawy do pierników 1 łyżka kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia  1 szczypta soli Przygotowanie: Masło, miód i cukier podgrzać w garnku do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z ognia i przestudzić. Suche składniki umieścić w misie miksera dodać żółtka, jajko i przestudzoną masę. Zmiksować na jednolite ciasto. Z ciasta uformować wałek lub kulkę włożyć

Ala piecze i gotuje
Chlebek irlandzki na miodzie 109

herbaty sody (takiej jak do pierników) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka do herbaty soli  500 ml maślanki Piekarnik rozgrzej do 230 stopni C. Obydwa rodzaje mąki, sodę  i sól dobrze wymieszaj. Wlej maślankę, dodaj miód. Wymieszaj wszystko po czym wyłóż na stolnicę wysypaną mąką razową Uformuj  okrągły bochenek.  Włóż ciasto na wyłożoną papierem blachę Włóż

Gotuj Sam!
Piernikowe ciasteczka owsiane bez cukru 171

małe jajko 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru 4 łyżki ksylitolu/erytrolu 70g mąki jaglanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g) 1 łyżka miodu Płatki połączyć z mąką, wiórkami, przyprawą, proszkiem, ksylitolem i budyniem. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wszystko wymieszać i zagnieść. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformować kulę i spłaszczyć. Układać

FitKot
Piernik staropolski z bakaliami 457

sody 3 szklanki mąk przyprawa do pierników paczka goździków zmielonych bakalie Zaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem,  margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować i wystudzić. Potem wbijać całe jajka, dodać  mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć

Anioły w kuchni
Pierniczki katarzynki bez tłuszczu 157

płynnego miodu 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika 1 łyżka kakao 100 g cukru pudru 1 jajko 400 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Miód umieścić w misce, dodać cukier, przyprawę oraz kakao, następnie wbić jajko i dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mikserem lub ręką zagnieść jednolite ciasto. Przełożyć na stolnicę oprószoną mąka. Rozwałkować

Chocolate Muffin Blog
Piernik staropolski z bakaliami 107

łyżeczki sody·         3 szklanki mąki·         przyprawa do pierników·         paczka goździków zmielonych·         bakalie Zaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać(...)rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem,  margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować i wystudzić. Potem wbijać całe jajka, dodać  mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec około godziny w 180 stopniach. Po ostudzeniu polać polewą lub udekorować

Anioły w kuchni
Halloween, buuuu! PIERNIKOWE KRUCHE DUSZKI. 188

Dzieciaki poprzebierane za różne straszne postacie biegają po opustoszałych ulicach miasta. Zmrok, mgła i wilgoć. Wszędzie słychać roześmiane grupki, które z koszyczkami w rękach pukają do

W kuchni Karmel-itki
Bezglutenowe muffiny korzenne z jabłkami 120

mąki owsianej pełnoziarnistej bezglutenowej 150 g cukru brązowego ( u mnie Demerara) 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 50 g roztopionego masła 1 jajko 1/2 szklanki mleka 180 g jogurtu naturalnego 2 jabłka pokrojone w kostkę posypka: garść posiekanych orzechów włoskich cukier trzcinowy Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)oczyszczoną.  W drugim naczyniu wymieszaj składniki płynne: mleko, jogurt, masło, jajko. Połączy zawartość obu naczyń, lekko wymieszaj ( tylko do połączenia składników) i  dodaj pokrojone jabłka. Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffiny (wypełniałam je do pełna). Z wierzchu posyp orzechami i cukrem demerara. Piecz około 25 minut w temperaturze 190ºC. Wyjmij i wystudź na kratce. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 134

serca dzieci. Bezglutenowy tort RENIFER Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki kilka kostek czekoladybiszkopt7 dużych jaj100g skrobi kukurydzianej100g mąki kukurydzianej150g ksylitolu40g kakao5 łyżeczek przyprawy do piernika (bez mąki w składzie)1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)krem pierwszy5 szkl mleka2kg dyni (pokroić w kosteczkę)3 pomarańcze1 łyżka oleju kokosowego3-4 łyżeczki cynamonu1/3 szkl ksylitolukrem drugi400g jogurtu(...)się nie ścięło). Wymieszać i ewentualnie trochę podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Przelać do miski, dodać wcześniej wymieszaną mąkę gryczaną i mąkę z amarantusa oraz sodę. Wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać kształty rogów renifera (powinny

CoolinarniePL
Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu 150

trwałe i rewelacyjnie nadają się jako upominek. Do ciastek dodałam moje ulubione korzenne przyprawy - cynamon, imbir oraz goździki. Gdy je piekłam, w całym domu rozniósł się cudowny zapach piernika. Ciasteczka polałam lukrem, do przygotowania którego wykorzystałam nowy w mojej kuchni, przepięknie pachnący produkt od Kamisa - cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu. Sprawił on, że aromat biscotti stał się jeszcze(...)składniki do mokrych i zmiksuj tylko do połączenia się składników. Dodaj orzechy i wmieszaj je w masę.  Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części, przełóż je na blat podsypany mąką i uformuj z niego dwa wałeczki. Przenieś wałeczki na blachę do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 35 minut

Chilli Czosnek i Oliwa
Bezglutenowe muffiny z gruszkami 131

Bezglutenowe muffiny z gruszką i przyprawami. Muffiny lubię przede wszystkim za ich łatwość i szybkość przygotowania. W pół godziny można się cieszyć pachnącym przyprawami ciastem. Są miękkie, aromatyczne, z chrupiącą skórką i lekko wilgotne od gruszek. Ja przygotowałam z małej porcji gdzie wyszło 6 muffinków, ale możecie podwoić składniki i przygotować od razu większą ilość. Nawet na drugi dzień(...)mąki owsianej i 40 g mąki kukurydzianej) 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia 60 g cukru  70 g cukru trzcinowego  1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (albo przyprawy wg swojego uznania) 160 g jogurtu greckiego 70 g oleju (użyłam słonecznikowego) 1 duże jajko 1 łyżka miodu 1 duża gruszka (moja miała ponad 200 g) cukier trzcinowy do posypania

Kuchnia bezglutenowa
Potrójnie orzechowy piernik! 107

sama uwielbiam zarówno jedno i drugie, postanowiłam połączyć oba smaki w jednym daniu. I tak powstał intensywnie orzechowy (z ciekawym dodatkiem) piernik z migdałami. Koniecznie spróbujcie! *** INTENSYWNIE OWOCOWY PIERNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM /przepis własny/ 150 g obranej, dużej i mocno dojrzałej persymony 2 duże jajka 65 g mąki graham (niecałe pół szklanki) 10 g mąki z migdałów łyżka masła orzechowego(...)cukier puder, masło orzechowe i ponownie zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę, przyprawę korzenną i zmielone migdały. Czekoladę posiekać i również dodać do masy. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Ciasto przełożyć do natłuszczonego naczynia i posypać siekanymi migdałami. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach, po tym czasie wyjąć, ostudzić i podawać. Smacznego! Inne przepisy z masłem orzechowym znajdziesz

Poranek na słodko
Polewa czekoladowa 189

wypieki będą jeszcze lepsze! Można zrobić ją przynajmniej na kilka sposobów w zależności od tego, do czego będziecie jej używać. Nada się idealnie do dekoracji kruchych ciasteczek lub pierników, wyciskania fantazyjnych wzorków na ptysiach czy babeczkach, udekorowania tortu w stylu drip cake czy wykończenia murzynka lub wuzetki. Polewa czekoladowa do ozdoby tortu Ten typ polewy czekoladowej idealnie nada się(...)tortów nie można dekorować ciepłą polewą. Chłodną polewę czekoladową przekładamy do worka cukierniczego lub małego woreczka strunowego. Obcinamy mały rożek worka, wyciskamy polewę na brzeg tortu. Polewa czekoladowa na ciasto Aksamitna polewa czekoladowa idealna do oblewania ciasta i tortów (w całości). 150 ml śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady Kremówkę zagotowujemy. Czekoladę kroimy w drobne kawałki i zalewamy gorącą kremówką

Ciastkozercy
Tarta z MuSem Z BaTaTÓw 144

miód 2 łyżki przyprawy do piernika  2 jajka 2 łyżki śmietany  Sok i skórka z 1 limonki Kruszonka : 0,5 kubka płatków owsianych 0,5 kubka orzechów pekan 0,5 kubka orzechów laskowych 50 g masła łyżeczka cynamonu łyżka mąki kokosowej łyżka wiórków kokosowych laska wanilii  Przygotowanie: Zanim zaczniemy przygotowywac ciasto obieramy i gotujemy bataty. Będzie

Luźna Kuchnia
CIASTECZKA CZEKOLADOWO-PIERNIKOWE 129

rozpuszczenia mąkę, kakao oraz przyprawę do piernika mieszamy ze sobą , następnie dodajemy ją w dwóch turach do masy razem z rozpuszczoną sodą na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i   posiekane orzechy, całość dokładnie mieszamy, miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc z ciasta formujemy kulki (użyłam łyżki do lodów) układamy

Słodkie zapomnienie
piernikowa pianka z mandarynkami 148

zmiksować. Żelatynę i przyprawę do piernika rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku. Dodać do masy i zmiksować. Wmieszać mandarynki (kilka odłożyć do dekoracji) i posiekane pierniczki. Masę wyłożyć na biszkopt. Na wierzchu ułożyć pierniczki i powtykać je do masy. Blaszkę owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.  Stężałe ciasto wyłożyć na paterę do góry dnem, zdjąć blaszkę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Choinka drożdżowa i przedświąteczne zakupy 162

Co upiec na święta? Jak zrobić wszystkie zakupy spokojnie i na czas? Jak w przedświątecznej gorączce znaleźć choć kilka chwil dla siebie? Te pytania nurtują mnie

Smaczna Pyza
Muffinki z czerwonej fasoli. 123

dałam ziemne) 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Wykonanie: Fasolę odsączyć na sicie z zalewy. Fasolę oraz jajka umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na gładką masę blenderem. Następnie do przygotowanej masy dodać resztę składników i wymieszać.  Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 ich wysokości. Wstawić

zadanie-gotowanie
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pierniczki 328

jaja 5 łyżek przyprawy do pierników 3 - 5 łyżek lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli morskiej lub himalajskiej Opcjonalnie lukier: ½ szklanki erytrytolu lub cukru kokosowego sok z ½ cytryny lub sok z buraka ¼ szklanki Wszystkie składniki łączymy za pomocą robota kuchennego. Jeśli jest za suche dodajemy wody (uwaga, ciasto na początku wygniatania wydaje się bardzo suche

Przepysznik - BLW i nie tylko
Pierniczki z agrestową konfiturą! 151

Wyobrażacie sobie Święta bez piernika? Bez zapachu korzennych przypraw i tego aromatycznego smaku? Pierniczki z agrestową konfiturą są niesamowicie oryginalne. Przenika się w nich smak lekko kwaśnego agrestu i słodkawych, ciężkich przypraw korzennych. W malutkim kawałku wyczuwamy kandyzowaną skórkę z pomarańczy, orzechy, goździki, cynamon i wanilię. Pyszności! Składniki na ciasto: 560g mąki pszennej 250g masła 360g cukru 4 małe jajka

Kuchnia Pani Wiosny
Piernik z bakaliami 107

Specjalny deser dla mojego Męża ;)Z dużą ilością bakalii i miłości :)Pyszny jest świeży i nawet w wersji troszkę starszej jest pyszny ;)Inspiracją stał się przepis

Lawendowe Niebo
PIERNIKOWE BABECZKI Z MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY 152

Piernikowe babeczki skradną serca wszystkim tym, którzy lubią lekkie desery. Słodki mus idealnie komponuje się z mało słodkim kruchym ciastem. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z

Przepisy Aleksandry

Proponowane wyszukiwania