ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:223/300)

Zimowy tort marchewkowo - piernikowy z bakaliami i białą czekoladą 108

Pyszny,aromatyczny ,wilgotny,z chrupiącymi orzechami ,masą serowo- maślaną z białą czekoladą. Idealny na każdą okazję na co dzień i na święta.Pachnący cynamonem ,pomarańczą i

Swojskie jedzonko
Wegańskie dyniowe pączki z nadzieniem daktylowym 156

będę jeść Jak to się skończyło chyba każdy się domyśla, no przecież musiałam chociaż spróbować, bo Miśkowi wszystko smakuje co zrobię. Smakują za pączkiem, ale mają korzenny posmak, bo ciasto w dużej części pełnoziarniste (mamy błonnik) podrasowałam przyprawami korzennymi (poprawiają trawienie), farsz daktylowy (źródło cukrów prostych idealne dla biegaczy) pokręciłam jabłkiem (znowu błonnik), cynamonem i aronią (bogactwo witaminy C), nikt(...)innego roślinnego) pół banana lub jeden mały 250 g puree z upieczonej dyni (puree z marchewki też się nada) płaska łyżeczka soli 20 g drożdży łyżka przypraw do pierników 1 l oleju roślinnego do smażenia pączków Farsz: 250 g daktyli (namoczyć w ciepłej wodzie min. 30 minut) 100 g aronii suszonej łyżeczka cynamonu sok z połowy cytryny wszystkie składniki

greenscarf
Choinki z piernika 178

zakupiłam sobie :) Polecam, takie pierniczki to fajna ozdoba świątecznego stołu . Składniki:  250 g miodu 1 szklanka cukru 3/4 kostki masła 1 szklanka mleka 2 opakowania przyprawy do pierników 4 jajka 1 kg mąki pszennej 2 łyżeczki sody Lukier: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Dodatkowo: koraliki cukrowe Wykonanie: Do rondelka wsypuje 3 łyżki cukru i podgrzewam na gazie(...)wsypuję przyprawę, wymieszam i odstawiam w chłodne miejsce na 2 godziny.  Do wystudzonej masy wbijam po jednym jajku cały czas ucierając i wsypuję mąkę wymieszana z sodą. Gotowe ciasto odstawiam na 2-3 godziny do lodówki.  Ciasto wyjmuję z lodówki, blat podsypuję mąką, wykładam połowę mojego ciasta i zagniatam kulę. Rozwałkowuję na grubość ok 0,5 cm, foremkami

Ciasteczkowy Potwór
Dyniowe muffinki 75

soli 2 łyżeczki przyprawy do piernika (opcjonalnie mieszanka cynamonu i mielonych goździków) 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Wykonanie Do miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać. Dodać kolejno dynię, mleko, jajka i olej i wymieszać łyżką do połączenia składników. Masa nie musi być idealnie gładka. Rozłożyć ciasto do muffinkowych foremek. Piec

Mieszam w Garnku
Piernikowa rolada z nutą czarnej porzeczki 241

Lekkie ciasto na bazie biszkoptu z przyprawami korzennymi, lekko kwaskowej konfitury z czarnej porzeczki i masy śmietanowej to ciekawa propozycja do  świątecznej kawki w gronie najbliższych. Składniki: Biszkopt piernikowy: 4 jajka 100g cukru 80g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kakao Masa śmietanowa: 250g śmietany 36% 200g sera

Szalona Kuchnia Eweliny
Pierniczki od razu miękkie 369

żółtka 1 jajko 2 łyżki przyprawy do pierników 1 łyżka kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia  1 szczypta soli Przygotowanie: Masło, miód i cukier podgrzać w garnku do rozpuszczenia się składników. Zdjąć z ognia i przestudzić. Suche składniki umieścić w misie miksera dodać żółtka, jajko i przestudzoną masę. Zmiksować na jednolite ciasto. Z ciasta uformować wałek lub kulkę włożyć

Ala piecze i gotuje
Chlebek irlandzki na miodzie 107

herbaty sody (takiej jak do pierników) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka do herbaty soli  500 ml maślanki Piekarnik rozgrzej do 230 stopni C. Obydwa rodzaje mąki, sodę  i sól dobrze wymieszaj. Wlej maślankę, dodaj miód. Wymieszaj wszystko po czym wyłóż na stolnicę wysypaną mąką razową Uformuj  okrągły bochenek.  Włóż ciasto na wyłożoną papierem blachę Włóż

Gotuj Sam!
Piernikowe ciasteczka owsiane bez cukru 168

małe jajko 2 łyżeczki przyprawy do piernika bez cukru 4 łyżki ksylitolu/erytrolu 70g mąki jaglanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g) 1 łyżka miodu Płatki połączyć z mąką, wiórkami, przyprawą, proszkiem, ksylitolem i budyniem. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wszystko wymieszać i zagnieść. Odrywać kawałki ciasta wielkości orzecha włoskiego, uformować kulę i spłaszczyć. Układać

FitKot
Piernik staropolski z bakaliami 457

sody 3 szklanki mąk przyprawa do pierników paczka goździków zmielonych bakalie Zaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać do rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem,  margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować i wystudzić. Potem wbijać całe jajka, dodać  mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć

Anioły w kuchni
Pierniczki katarzynki bez tłuszczu 154

płynnego miodu 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika 1 łyżka kakao 100 g cukru pudru 1 jajko 400 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Miód umieścić w misce, dodać cukier, przyprawę oraz kakao, następnie wbić jajko i dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mikserem lub ręką zagnieść jednolite ciasto. Przełożyć na stolnicę oprószoną mąka. Rozwałkować

Chocolate Muffin Blog
Piernik staropolski z bakaliami 104

łyżeczki sody·         3 szklanki mąki·         przyprawa do pierników·         paczka goździków zmielonych·         bakalie Zaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać(...)rozpuszczenia. Karmel połączyć z miodem,  margaryną, przyprawą i goździkami, wszystko zagotować i wystudzić. Potem wbijać całe jajka, dodać  mąkę i sodę, zmiksować. Ciasto ma być gęste. Głęboki talerz bakalii oprószyć mąką i dodać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć na blaszkę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec około godziny w 180 stopniach. Po ostudzeniu polać polewą lub udekorować

Anioły w kuchni
Halloween, buuuu! PIERNIKOWE KRUCHE DUSZKI. 186

Dzieciaki poprzebierane za różne straszne postacie biegają po opustoszałych ulicach miasta. Zmrok, mgła i wilgoć. Wszędzie słychać roześmiane grupki, które z koszyczkami w rękach pukają do

W kuchni Karmel-itki
Bezglutenowe muffiny korzenne z jabłkami 117

mąki owsianej pełnoziarnistej bezglutenowej 150 g cukru brązowego ( u mnie Demerara) 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 50 g roztopionego masła 1 jajko 1/2 szklanki mleka 180 g jogurtu naturalnego 2 jabłka pokrojone w kostkę posypka: garść posiekanych orzechów włoskich cukier trzcinowy Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)oczyszczoną.  W drugim naczyniu wymieszaj składniki płynne: mleko, jogurt, masło, jajko. Połączy zawartość obu naczyń, lekko wymieszaj ( tylko do połączenia składników) i  dodaj pokrojone jabłka. Gotowe ciasto przełóż do foremek na muffiny (wypełniałam je do pełna). Z wierzchu posyp orzechami i cukrem demerara. Piecz około 25 minut w temperaturze 190ºC. Wyjmij i wystudź na kratce. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 131

serca dzieci. Bezglutenowy tort RENIFER Drukuj przepis Drukuj ze wszystkimi zdjęciami Drukuj tylko tekst Składniki kilka kostek czekoladybiszkopt7 dużych jaj100g skrobi kukurydzianej100g mąki kukurydzianej150g ksylitolu40g kakao5 łyżeczek przyprawy do piernika (bez mąki w składzie)1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)krem pierwszy5 szkl mleka2kg dyni (pokroić w kosteczkę)3 pomarańcze1 łyżka oleju kokosowego3-4 łyżeczki cynamonu1/3 szkl ksylitolukrem drugi400g jogurtu(...)się nie ścięło). Wymieszać i ewentualnie trochę podgrzać do uzyskania gęstej, gładkiej masy. Przelać do miski, dodać wcześniej wymieszaną mąkę gryczaną i mąkę z amarantusa oraz sodę. Wyrobić ciasto. Miskę wstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki, jak mamy czas to nawet na całą noc. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa) i wycinać kształty rogów renifera (powinny

CoolinarniePL
Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu 148

trwałe i rewelacyjnie nadają się jako upominek. Do ciastek dodałam moje ulubione korzenne przyprawy - cynamon, imbir oraz goździki. Gdy je piekłam, w całym domu rozniósł się cudowny zapach piernika. Ciasteczka polałam lukrem, do przygotowania którego wykorzystałam nowy w mojej kuchni, przepięknie pachnący produkt od Kamisa - cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu. Sprawił on, że aromat biscotti stał się jeszcze(...)składniki do mokrych i zmiksuj tylko do połączenia się składników. Dodaj orzechy i wmieszaj je w masę.  Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części, przełóż je na blat podsypany mąką i uformuj z niego dwa wałeczki. Przenieś wałeczki na blachę do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz przez 35 minut

Chilli Czosnek i Oliwa