ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:216/300)

Keks z bakaliami 122

słodkiego. Przecież Boże Narodzenie to nie tylko śledzie, barszcz i pierogi. Przedstawię Wam dzisiaj przepis na mięciutki, pulchniutki, pachnący migdałami i słodki keks z bakaliami i lukrem. Zaraz po piernikach to druga obowiązkowa pozycja w słodkim menu na Święta! Składniki: 250g mąki pszennej, przesianej + 1 łyżka 180g cukru 5 jajek 250g masła (lub margaryny) łyżeczka proszku do pieczenia ok. 300g(...)łyżką mąki. Do przesianej mąki dodajemy proszek do pieczenia. Do drugiej miski wsypujemy cukier, dodajemy masło i ucieramy na drobny puch. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku ciągle ubijając ciasto mikserem oraz mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do masy mieszając drewniana łyżką. 2. Do masy doajemy bakalie i mieszamy. Przeleqamy je do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej

Życie ze smakiem
Ciasto marchewkowe light 229

smakuje jeszcze lepiej. Polecam!! Ciasto marchewkowe light Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 skrobi kukurydzianej 2/3 szklanki otrębów pszennych 2 łyżki płatków owsianych 3 łyżki jogurtu greckiego light niecałe pół szklanki słodziku lub cukru brązowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/3 szklanki oleju rzepakowego(...)miód, marchewkę, orzechy i ananasy. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką lub miksujemy. Formę o średnicy około 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przelewamy ciasto i pieczemy w temperaturze przez 40 - 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy krem.Masło ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki

Mania Gotowania
Pierniki 86

Większość z nas nie wyobraża sobie świąt bez pierników. To właśnie podczas ich pieczenia dom wypełnia się prawdziwie świątecznym zapachem przypraw korzennych. Niektóre pierniki wymagają czasu

PysiaGotuje.pl
Marchewkowiec 165

marchewkowy biszkopt. To jest zupełnie inne, ciężkie i sycące, z nutą piernikową i dobrze wyczuwalnymi orzechami i ananasem, przełamane bitą śmietaną z serkiem mascarpone. Dobre, ale inne. W tym cieście bardzo wyczuwam smak sody i trochę mi to przeszkadza. Przepis od Dorotki (MW). Przy najbliższej okazji upiekę tamto biszkoptowe i to od Liski, które wydaje się być równie pyszne. (click(...)kiedyś pokusił się o zebranie wszystkich odmian marchewkowca.Składniki:• 150 g mąki pszennej• 160 g cukru• 1 łyżeczka sody oczyszczonej• 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia• 2 łyżeczki przyprawy do piernika ( u mnie Kamis)• 100 ml oleju (u mnie słonecznikowy)• 3 małe jajka,• 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich• 1/2 szklanki posiekanych, odsączonych ananasów z puszki• 1 szklanka startej na małych oczkach

Mia Cucina Sofieta
Miękkie wegańskie ciastka z zakamuflowaną marchewką 143

średni banan 100 g/150 ml oleju roślinnego (u mnie był to rzepakowy) 100-150 g cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżka przyprawy do pierników lub samego cynamonu 350 g mąki pszennej z czego nawet 200 g może być pełnoziarnista Przygotowanie: Surową marchew obierz i zetrzyj na tarce. W jednej misce zblenduj na gładką masę startą marchew, banana(...)olej. Do powstałej masy dodaj cukier i zbelnduj wszystko razem. W drugiej misce wymieszaj mąkę, przyprawę piernikową i proszek do pieczenia. Połącz suche i mokre składniki zagniatając ciasto. Gotowe ciasto ma konsystencję dobrze wyrobionej plasteliny więc można je dowolnie wycinać i formować. Najłatwiej będzie formować kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczyć dłonią. Piecz ciastka w temp. 180 C przez

greenscarf
Ciastka błyskawiczne pierniczki z lukrem 85

migdałów 2 jajka z chowu ściółkowego 100 g masła roztopionego, przestudzonego 100 g cukru pudru 100 g płynnego miodu wielokwiatowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki korzennej przyprawy do piernika 2 łyżeczki gorzkiego kakao DEKORACYJNY LUKIER 1 szklanka cukru pudru 1 kropla barwnika w paście 3 łyżki wrzącej wody cukrowa posypka Sposób przygotowania: PIERNICZKI Wszystkie suche składniki: mąkę pszenną, mielone(...)składnikach wydrąż dołeczek i wlej do niego płynny miód, masło oraz wbij całe jajka. Wyrób ręcznie lub przy pomocy miksera do uzyskania jednolitej konsystencji, ciasto będzie dość klejące. Podsypując blat jak najmniejszą ilością mąki, rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm. Metalowymi foremkami wykrawaj pierniczki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 9 minut w nagrzanym uprzednio piekarniku

ProstePesto.pl
Stollen strucla bożonarodzeniowa 106

tradycyjne niemieckie ciasto drożdżowe Stollen strucla bożonarodzeniowa to tradycyjne niemieckie ciasto drożdżowe z dużą ilością bakalii. Smażona skórka pomarańczowa i rodzynki namoczone w rumie, tureckie migdały oraz domowy marcepan sprawiają, że stollen jest przepyszny. Najsłynniejszy jest oczywiście dresden stollen - stollen drezdeński, ale przepisów na to niemieckie ciasto bożonarodzeniowe z bakaliami są tysiące. Również takich, w których w ciasto zawijany jest(...)wcześniej. Zalewamy je rumem, przykrywamy i pozostawiamy na całą noc Migdały 30 g posiekanych migdałów 50 ml mleka Na 30 minut przed dodaniem do ciasta migdały zalewamy mlekiem. Namoczone migdały odsączamy, a mleko wykorzystamy do ciasta. Starter 125 g maki pszennej typ 550 lub 650  70 ml mleka  20 g rozkruszonych świeżych drożdży  15 g cukru pudru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Czekoladowa babka na czerwonym winie 310

250g masła lub margaryny,  250g cukru,  łyżka cukru waniliowego,  400g mąki pszennej,  płaska łyżka proszku do pieczenia,  3 łyżeczki kakao,  łyżeczka przyprawy do piernika, 150 ml czerwonego wina,  100g mlecznej lub gorzkiej czekolady,  50g czekolady na polewę,  2 łyżki śmietanki 30%. Wykonanie: Miękkie masło pokroić na kawałki i utrzeć wraz(...)Stale miksując na niskich obrotach, dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodawać do ucieranej masy na przemian z winem. Czekoladę posiekać, dodać do ciasta. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy lub do formy silikonowej, której nie trzeba

Z miłości do słodkości
Piernikowe muffinki z fasoli 153

komputera i dodaję obiecany wczoraj przepis na nową odsłonę fasolowych muffinek, pychota ;) Składniki (11 babeczek): 3 jajka puszka czerwonej fasoli 3 łyżki serka homogenizowanego 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka ciemnego kakao 2-3 łyżki miodu lub innego słodzidła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki otrębów owsianych firmy Kupiec garść rodzynek garść orzechów włoskich Sposób przygotowania: Fasolę dokładnie(...)następnie wrzucamy do blendera dodajemy pozostałe składniki (poza rodzynkami i orzechami) i wszystko dokładnie blendujemy na jednolitą masę na koniec dodajemy rodzynki i pokrojone orzechy, mieszamy przekładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki pieczemy około 30 minut w temp. 170 stopni SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Domek z piernika 93

kilka dni Święta, dzisiaj robiłyśmy z Julią piernikową chatkę, bo przecież nie może zabraknąć na stole domku z piernika. Domek jest świetną dekoracją na stole ale jeśli nam wyjdzie przepiękny to możemy podarować taką chatkę w prezencie. Czekałam na Julię by mogła pomóc w wykonaniu, to jej dzieło, ja tylko upiekłam i pomogłam jej w łączeniu. Troszkę nam popękał(...)podgrzewamy na małym ogniu. Sodę oczyszczoną rozpuść w łyżce zimnej wody, dodaj do wystudzonej masy miodowej, następnie dodaj żółtka. Mąkę i  proszek do pieczenia dodaj, wymieszaj i zagnieć ciasto, dodaj kilka łyżek śmietany, gotowe ciasto włóż do lodówki na 20 minut. Podziel ciasto na części. Rozwałkuj na grubość ok. 8 mm na posypanym mąką blacie i wytnij podstawę. Inne

Kurnikowo
Błyskawiczny piernik pomarańczowy 141

tego bardzo prosty w przygotowaniu piernik. Ja przygotowałam go w wersji dla alergików, używając powideł śliwkowych zamiast mleka, a oleju rzepakowego zamiast masła, ale w wersji "mlecznej" także smakuje wybornie.  Składniki: 3/4 szklanki oleju (lub 125 g masła) 3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 3 jajka  1 łyżeczka sody szczypta(...)Podgrzewamy olej z sokiem i cukrem, dodajemy przyprawę do piernika, kakao, skórkę otartą z pomarańczy i mieszamy do momentu aż cukier się rozpuści. Dodajemy mąkę wymieszaną z solą i sodą, jajka oraz pozostałe składniki i mieszamy całość dokładnie. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (polecam firmy Stella Pack ) wlewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut

Cynamonowe szczęście
Ciasteczka owsiane z orzechami włoskimi 111

zmielonych) pół szklanki cukru pudru 2 łyżeczki przyprawy do piernika 250g masła 2 jajka łyżeczka sody 2 łyżki miodu szczypta soli Wykonanie: Suche składniki połączyć w misce, następnie dodać pokrojone w kostkę masło, miód i jajka. Zagnieść i zawinąć w folię. Wstawić do lodówki na ok.2 godziny. Zimne ciasto wałkować, podsypując mąką na grubość ok. pół centymetra. Wycinać dowolne kształty

Mania Wypiekania
Sernik z bakaliami na lukrowanych pierniczkach. 147

Dla wielbicieli sernika i pierniczków mam propozycję na pyszny sernik z bakaliami upieczony z lukrowanymi pierniczkami. Do masy serowej dodałam również przyprawę do piernika, dzięki temu

Izabelawkuchni
Muffinki marchewkowo-piernikowe 131

Takie muffinki bardzo często piekę zamiast ciasta, są bardzo smaczne i wilgotne, szybko je się przyrządza. Idealne na święta Bożego Narodzenia. Składniki: 250 gram mąki pszennej 100 gram cukru 2 łyżki miodu 150 gram startej marchwi 2 jajka 100 gram masła 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: Papilotki do muffinek Sposób przygotowania: Łyżkę cukru zrumieniamy

Bajeczna Kuchnia
Wiewiórkowy chlebek bananowy. FIT 500

masła 80 g cukru trzcinowego łyżeczka przyprawy do piernika Banany rozgniatamy w misie tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Dodajemy topione masło, cukier i mąkę, mieszamy. Wsypujemy mąki z sodą oczyszczoną, przyprawą korzenną i ziarnami oraz orzechami. Mieszamy do połączenia składników. Formę (keksówkę) smarujemy masłem, przekładamy do środka ciasto i pieczemy w 170 stopniach przez 45 minut. Upieczony chlebek wyciągamy

Kocham Czekoladę

Proponowane wyszukiwania