masło podgrzewamy w rondelku lub garnuszku i odstawiamy do przestygnięcia. 2. W misce umieszczamy mąkę, cukier, kakao, przyprawę do piernika wbijamy do niej całe jedno jajko oraz rozpuszczona w mleku sodę. Dodajemy przestudzone masło z miodem i wyrabiamy na gładkie ciasto. schładzamy przez 30 min w lodówce. Ja schładzałam tylko za pierwszym razem kiedy robiłam pierniczki z tego przepisu(...)ciastem. ;) 3. Ciasto wałkujemy na grubość 3 - 4 mm ( grubsze pierniczki lepiej smakują ). Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rzez około 10-12 min w 180 stopniach. Pilnujmy czasu pieczenia żeby pierniczki nie spiekły się nam zanadto ponieważ staną się zbyt kruche oraz gorzkawe. Ps. Te białe ciapki na piernikach to lukier tylko zapieczony
Gotowanie...to proste !mieszając, doprowadzić całość do wrzenia (fot.1). Wystudzić. Do masy dodać mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem i przyprawą do piernika - wymieszać mikserem. Dodać powidła i wymieszać łyżką. Ubić białka, powoli dodając żółtka i nadal ubijać. Ubitą pianę dodać delikatnie do ciasta. Całość dobrze wymieszać łyżką (fot.2). Przygotować foremkę 28 x 12 cm. Natrzeć ją tłuszczem i wysypać kaszą manną. Wlać ciasto
Świat Ciastaszklanka cukru 1 kostka masła 4 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 1 paczka przypraw do piernika 1-2 łyżki cynamonu Sposób przygotowania: Wszystkie składniki razem połączyć i wyrobić na jednolitą masę. Ciasto włożyć do lodówki na 6 godzin. Po wyjęciu z lodówki ciasto cienko rozwałkować i wykrawać foremkami pierniczki. Każdy pierniczek posmarować
Z notatnikaNiedługo święta i wszyscy będziemy zajadać się piernikami i pierniczkami. U mnie dziś przedsmak świątecznych łakoci. Składniki: - 250 g masła - 3 szklanki mąki - ½ szklanki cukru - 4 łyżki miodu - 2 jajka - 2 łyżeczki przyprawy korzennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta Przygotowanie: Masło i miód podgrzewamy w rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę łączymy z wszystkimi suchymi składnikami. Dodajemy masło(...)miodem oraz jajko. Wszystko dokładnie mieszamy, zagniatamy i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na trzy godziny lub do zamrażalnika na pół godziny. Po upływie czasu ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy foremkami ciasteczka. Przekładamy na blachę, pieczemy około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Ozdabianie: - 10 czubatych łyżek cukru pudru - 4 łyżki gorącej wody - posypka Delecta maczek smak
Kulinarne życierazu staję się trochę lepszy :) Może nie wygląda najbardziej efektownie (ale nie oceniajcie książki po okładce:) ciasto jest przeeepyszne :) Składniki : 3 kwaśne jabłka 1 banan ok 100 g suszonych śliwek ok 10 orzechów włoskich płaska łyżeczka sody łyżeczka przyprawy do pierników łyżeczka dosyć czubata kakao 2 jajka pół szklanki mąki pełnoziarnistej (dowolnej) pół szklanki drobnych(...)pokrojone śliwki i orzechy, dodajemy również sodę, jajka, przyprawę do pierników oraz kakao, mieszamy dodajemy mąkę i płatki, masę możemy lekko ubić tłuczkiem do ziemniaków, żeby była bardziej spójna, masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy ok 45-60 minut w temperaturze 180 stopni , sprawdzając patyczkiem czy ciasto się upiekło, ciasto wyjmujemy z blaszki dopiero jak całkowicie ostygnie
zdrowa vege kuchniapudru 8 dag margaryny 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia ćwierć łyżeczki sody 2 żółtka łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika Na stolnicę przesiać mąkę, uformować z niej kopczyk. Dodać pozostałe składniki, wszystko razem posiekać. Zagnieść jednolite , gładkie ciasto. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem. Ciastem wyłożyć dno tortownicy. Masa serowa 1 kg białego sera 6 dużych jajek
Kuchenne aromatynigdy nie oszukiwał w kuchni niech pierwszy rzuci piernikiem! Ja się przyznaję – oszukiwałam milion razy. Po tej babce zdobędziecie rzeszę nowych fanów swojej kuchni – nawet jeśli macie dwie lewe ręce. A gdyby Was posadzili i badali na wykrywaczu kłamstw –idźcie w zaparte! Ok, szczerze i od serca, jak na spowiedzi – ile razy oszukiwaliście w kuchni? Jeśli o mnie chodzi(...)oszukiwałam 12-13 lat temu za prawie każdym razem, gdy na stół miało wjechać coś słodkiego. Dawno temu stwierdziłam że bozia poskąpiła mi talentu i cierpliwości do pieczenia jakichkolwiek ciast. Później przekonałam się, że pretensje mogę mieć tylko do siebie i że jedyne czego poskąpiłam to pieniędzy na wagę kuchenną – pieczenie od razu stało się dużo prostsze, dokładniejsze i przede
Karo in the KitchenPierniczenie rozpoczęte...pierwsze pierniczki upieczone w ramach wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę ..znalazłam u Dorotki przepis na szybkie pierniczki i takie własnie zrobiłam..Robi je się bardzo szybko i szybko piecze...moje jak widać są jaśniejsze i ciemniejsze..po prostu jedna tura za długo się piekła..moje pierniczki nie są dekorowane...jeszcze będą inne do dekoracji..300 g mąki(...)masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g łagodnego miodu np. akacjowego 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko
Moje domowe kucharzeniełyżek płynnego miodu 1,5 łyżeczki sody 1 opakowanie przyprawy do piernika W garnuszku umieścić margarynę, cukier, miód i podgrzać, aż wszystko się rozpuści. Lekko przestudzić.Do misy miksera wsypać mąkę, sodę, przyprawę piernikową, wlać rozpuszczoną margarynę z pozostałymi składnikami. Zmiksować na gładką masę.Ciasto rozwałkować na grubość 4-5mm i wycinać z niego poszczególne elementy domku
RAROSSAPierniczycie w Święta ? ;) Postanowiła przygotować pierniki, o których wyczytałam w sieci same superlatywy. Że mięciutkie, aromatyczne, najlepsze na świecie ... I to zdecydowanie wszystko prawda, dodam jeszcze, że wykonanie ich nie zajmuje dużo czasu, gdyż ciasto nie wymaga wałkowania i wycinania. Za największy plus uważam, to, że nie trzeba czekać kilku dni, aż zmiękną. Są mięciutkie od razu po upieczeniu(...)Więc bez stresu, jeszcze dacie radę upiec je do świąt :) SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 85 g zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy korzennej do (piernika) 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml płynnego miodu 85 g masła 1/2 szkl drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 125 g cukru pudru
Kuchnia w opałachMiód, kakao oraz przyprawę do piernika rozpuścić. Osobno rozpuścić masło. Gdy wszytko delikatnie przestygnie wszystko wlać do jednego garnka wraz z pozostałymi składnikami. Na końcu dodać bakalie i dokładnie wymieszać. Wlać na wyłożona papierem do pieczenia brytfannę piec ok 40 minut na 170 stopni. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta przekroić go na 2 polowy
Pychotkaaajabłkowe), ciasto idealnie nadaje się na piątkowy wieczór z kawą lub mlekiem, a do tego nie muście się martwić, że jest niezdrowo lub kalorycznie :) Składniki : 3 szklanki płatków owsianych 3/4 szklanki orzechów (ja użyłam brazylijskich i laskowych) szczypta soli płaska łyżeczka proszku do pieczenia lub sody 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika(...)mąkę (w blenderze lub w młynku do mielenia), dodajemy do nich sól, sodę/proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, ewentualnie ksylitol/ cukier jeśli używamy, w osobnej misce mieszamy energicznie, mleko, jajka oraz olej mieszamy z suchymi składnikami i mieszamy (ciasto wychodzi klejące) wylewamy na płaską blaszkę i formujemy kształt lekko podważamy łyżką brzegi, żeby były nieco wyższe, układamy jabłka można
zdrowa vege kuchniaNiezwykle proste ciasto, które wymaga tylko wymieszania potrzebnych składników i ułożenia na wierzchu pokrojonych jabłek. Bardzo dobre, intensywnie cynamonowo-korzenne. Być może lekko spieczone i mimo, że nie było to problemem to uwzględniłam to w podanym poniżej czasie, także nie powinno dać takiego efektu przy następnym pieczeniu. Składniki: 200 g mąki orkiszowej 200 g mąki jaglanej(...)Przygotowanie: Jabłka obierz i pokrój w grubą kostkę. Wymieszaj z sokiem z cytryny oraz 1 łyżeczką przyprawy do piernika. Do miski przełóż wszystkie pozostałe składniki. Całość dokładnie ze sobą wymieszaj. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlej ciasto. Na wierzchu ułóż pokrojone jabłka. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku, w termoobiegu przez 35-40 minut
Zdrowie na języku :Pmogę je polecić z pełną odpowiedzialnością. Efekt wart jest pracy, jaką trzeba w nie włożyć - ciasto jest dość lepkie i niezbyt dobrze się wałkuje - trzeba dość sporo podsypać mąką. Efekt jednak wynagradza cały trud!W stosunku do oryginału dałam więcej cynamonu, odrobinę przyprawy do piernika (to chyba ten czas, że pasuje niemal do wszystkiego) i kakao - tamte ciasteczka miały piękny(...)przesianą mąkę wymieszaną z kakao i przyprawami. Kiedy składniki dobrze się połączą, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Schłodzone ciasto rozwałkowywać - podsypując mąką - na grubość 1-2 mm, wycinać ciastka, układać na blasze wyłożónej papierem do pieczenia.Piec 8-10 minut w 180 st. C.Ostudzić.Smacznego!Kilka ciasteczek zjedliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskutecznie mnie odstraszyła. W tym roku jednak, Marcinek uparł się że domek z piernika być musi obowiązkowo, więc poszperałam trochę w netach i znalazłam przepis na nią o tu – bez formy, a szablon narysowałam sobie sama. Trochę go zmodyfikowałam, bo pierwotna wersja po wyrobieniu ciasta wydawała mi się za jasna i mało aromatyczna i oto co nam wyszło Czego(...)trzcinowego- 170g kostki margaryny – może być „Kasia”, Krysia czy jakakolwiek inna 570 g mąki pszennej 2 łyżeczek sody oczyszczonej 2 łyżeczek kakao 40 g przyprawy do piernika (miałam Kamis i Prymat- ta pierwsza zdecydowanie lepsza, bardziej aromatyczna) dodatkowo na zrobienie lukru 600g cukru pudru i białek z 3-ech jaj Przygotuj sobie szablon z kartonu- ja miałam
Arbuziaki