ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:147/300)

Murzynek buraczany 167

Bardzo specyficzne w smaku, wilgotne i nie za słodkie ciasto z dodatkiem buraków czerwonych. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej łyżeczka przyprawy do pierników 3 jajka 1 szklanka cukru 3 łyżki śmietany 18 % 80 ml oleju 2 szklanki buraków startych na tarce o dużych oczkach Polewa(...)miski przesiać i zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do pierników. W drugiej misce ubić jajka, cukier, śmietanę i olej na dużych obrotach miksera. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo składniki suche. Na koniec ręcznie wmieszaj starte buraki. Przełóż ciasto tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w 170 °C około godziny. Po upieczeniu pozostawić ciasto

Pysznie & Pięknie
Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe – przepis krok po kroku 169

więc zająć się pomysłami na świąteczne wypieki Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na najbardziej klasyczny z nich, jakim są pierniki – oczywiście w wersji bezglutenowej Osobiście nie wyobrażam sobie świąt, które nie pachną korzennymi przyprawami, połączonymi z aromatem ciasta! Nie ważne w jakim wydaniu, pierniczki muszą być! Moje pierniczki są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W dodatku od samego

Okiem Blondynki by McBlondi
Pierniczki z witrażykiem na ostatnią chwilę 141

Znacie to? Wpada nam w ręce przepis na super pierniczki, a później okazuje się, że albo ciasto musi leżeć dwa dni w lodówce, albo same ciasteczka stają się jadalne dopiero po tygodniu. Jestem kiepska w planowaniu, więc nie lubię takich przepisów. Moje ciasteczka można zjeść od razu, a dodatkowo pięknie wyglądają(...)czym zostawiamy do wystudzenia Mąkę przesiewamy do dużej miski, łączymy z sodą i przyprawą do piernika. Wlewamy do niej przestudzony miód, dodajemy jajka. Łączymy składniki energicznie mieszając – najlepiej mikserem. Część ciasta wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy, musi przestać się kleić, jednak mąkę dosypujemy ostrożnie, żeby ciasto nie było

Patchwork
Pierniczki z witrażykiem na ostatnią chwilę 152

Znacie to? Wpada nam w ręce przepis na super pierniczki, a później okazuje się, że albo ciasto musi leżeć dwa dni w lodówce, albo same ciasteczka stają się jadalne dopiero po tygodniu. Jestem kiepska w planowaniu, więc nie lubię takich przepisów. Moje ciasteczka można zjeść od razu, a dodatkowo pięknie wyglądają na choince. Pierniczki z witrażykiem nie wszystkim smakują, dlatego(...)całkowitego połączenia składników, po czym zostawiamy do wystudzenia Mąkę przesiewamy do dużej miski, łączymy z sodą i przyprawą do piernika. Wlewamy do niej przestudzony miód, dodajemy jajka. Łączymy składniki energicznie mieszając – najlepiej mikserem. Część ciasta wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy, musi przestać się kleić, jednak mąkę dosypujemy ostrożnie, żeby ciasto nie było za twarde. Wałkujemy cieniutko, jeśli

Patchwork
NIEMIECKIE PIERNICZKI 106

można upiec je na ostatnią chwilę... Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mąki migdałowej (zmielonych migdałów) 100 g masła 1/2 szklanki miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka z 1 cytryny szczypta soli Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki śmietanki 30% Wykonanie: W rondelku rozpuszczamy masło(...)tarce o drobnych oczkach. W misce mieszamy mąkę pszenną przesianą przez sito z mąką migdałową, przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, solą oraz startą skórką z cytryny. Następnie do suchych składników dodajemy jeszcze ciepłe, rozpuszczone masło z miodem i mieszamy. Ciasto zagniatamy na jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 min. Po tym czasie, odrywamy kawałki

Kuchnia MagdaLeny
ekspresowe miękkie pierniczki orzechowe w polewie czekoladowej 99

wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do piernika oraz zmielonymi orzechami. Skórkę kandyzowaną siekamy na malutkie kawałeczki i mieszamy z sypkimi składnikami. Masło podgrzewamy z miodem, aż się połączą ze sobą i wlewamy do suchych składników, mieszamy. Dodajemy jajko oraz stopniowo mleko i wyrabiamy ciasto. Z ciasta odrywamy po kawałku (ok. 15 kawałków), formujemy kulki, spłaszczamy

Domowy Smak Jedzenia
Waniliowe sakiewki z marmoladą 139

Przepis pochodzi z książki "Wielka księga ciast" przełożonej z niemieckiego dla czytelników KDC Klub Dla Ciebie. W przepisie zaintrygowała mnie obecność ziemniaków i postanowiłam przetestować, co

Passions hobbies life
Kawa piernikowa 45kcal 189

WODA: 180ml MLEKO 1,5%: 70ml KSYLITOL: 5g PRZYPRAWA DO PIERNIKA: 1/2 łyżeczki KAWA ROZPUSZCZALNA: 3 płaskie łyżeczki 45kcal B2 W9 T1 Wszystkie składniki wlej/wsyp do

fitolarun.blogspot.com
Piernik trzytygodniowy 104

Jak nazwa wskazuje za przygotowanie tego piernika należy się zabrać na trzy tygodnie przed świętami. Przepis jest prosty i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Pochodzi z

Polska Zupa
A niech cię piernikowy domku! Pierniki 111

Miał być domek z piernika, ostatecznie zdecydowałam się na zwyczajne pierniki. Nie żebym, odpuściła sobie świąteczny, aromatyczny domek, zrobiłam go. Zmierzyłam ściany, dach, wycięłam, wypiekłam, udekorowałam

Pink Envelope
Wegańskie korzenne ciasteczka 268

pieczenia przyprawy może to być opakowanie przypraw do pierników lub : 2 łyżeczki cynamonu łyżeczka mielonego imbiru pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego łyżeczka mielonych goździków pół łyżeczki gałki muszkatołowej Przygotowanie: Przesiej do miski mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia. Zblenduj na gładką masę banana, olej i cukier. Połącz wszystkie składniki razem. Ciasto przypomina konsystencją glinę, jeżeli nie będzie chciało się skleić(...)kulę to dodaj ciut wody (2-3 łyżki). Ciasto rozwałkuj na grubość 3-5 mm maksymalnie i wycina w dowolne kształty. Ja sobie wymyśliłam takie z dziurką, ale Nina koniecznie chciała ludziki, żeby móc dekorować, więc z powstały w sumie 3 kształty. Piecz 10-15 (w zależności od wielkości ciastek) minut w temp. 180 C ps. Ciacha są na tyle

greenscarf
Piernikowe babeczki z suszonymi owocami w rumie 99

sernika z bakaliami , czy bawolego oka. Piernikowe babeczki z suszonymi owocami w rumie 12-14 sztuk Składniki: Ciasto: 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 100 g cukru 16 g cukru wanilinowego (jedno opakowanie) opakowanie przyprawy do piernika (20 g) 75 ml mleka 2 łyżki miodu 2 jajka 125 ml oleju 150 ml kefiru około(...)pieczenia. Następnie dodajemy sodę, cukier, cukier wanilinowy oraz przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie mieszamy. Do drugiej miski wlewamy kefir i wbijamy dwa jajka. Dokładnie mieszamy (za pomocą miksera lub rózgą). Później dodajemy olej i przesuszone mleko z miodem. Całość dokładnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki dokładnie mieszając ciasto. Na koniec do dobrze wymieszanego ciasta dodajemy namoczone w rumie

PatiGotuje
Świąteczne pierniczki bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku 184

ryżowej 100 g mąki kukurydzianej 100 g skrobi ziemniaczanej 50 g cukru 150 g miodu 1 jajko 1,5 łyżki śmietany ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika (ja korzystam z mieszanki własnej roboty, ale możecie równie dobrze użyć gotowej) foremek do wykrawania pierniczków papieru do pieczenia Wykonanie krok po kroku: Miód, cukier i przyprawy rozpuszczamy w garnku(...)się do przygotowywania naszych pierniczków. Blat posypujemy mąką ryżową i wałkujemy porcję ciasta na grubość około 0,5 cm. Z rozwałkowanego ciasta, przy pomocy foremek wykrawamy wybrane kształty. W pierniczkach przeznaczonych do powieszenia na choinkę robimy dziurkę Wykrojone pierniki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 12 minut. Po tym czasie wyciągamy pierniczki z piekarnika

Okiem Blondynki by McBlondi
Piernikowy jagielnik 216

Pozycja obowiązkowa na święta!Zamiast typowego sernika lub piernika, nowoczesne i zdrowe rozwiązanie.Składniki:200 g kaszy jaglanej 0,5 l mleka roślinnego100 g margaryny PALMA firmy Bielmar1/2 puszki mleka kokosowego1 szkl. skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej1/3 szkl. stewii w proszku + 2 łyżki cukru brązowego lub 1/2 szkl. brązowego cukru + 2 łyżki cukru brązowego2 łyżki kakao naturalnego2(...)resztą mąki i przyprawami. Mieszamy z kakaem oraz orzechami. Ciasteczka wykładamy na formę. Pieczemy ok. 15 minut. Po upływie czasu przelewamy masę jaglaną i pieczemy ok. 45 minut. Ciasto należy porządnie wystudzić i podawać polane lub posypane czekoladą, wysmarowane masłem orzechowym lub posypane cukrem pudrem.Dzieląc ciasto na 15 części, jedna ma ok. 210 kcalDzieląc na 12, jedna

Czarnawisienka

Proponowane wyszukiwania