ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:138/300)

Pierniczki królewskie z marcepanem 292

szkl kremówki 50 g miodu 30 g margaryny 150 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Mąkę i kakao  przesiać. Dodać migdały, przyprawę do piernika, zimną margarynę pokrojoną w kawałki, żółtko, sól, cukry i zagnieść ciasto. Uformować kulkę włożyć do woreczka i schładzać 2 godziny w lodówce. Wyjąć ciasto i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykroić

Ala piecze i gotuje
Piernikowe ciasto z żurawiną 128

razem wariacja z udziałem żurawiny (tutaj zobaczycie inne świąteczne przepisy z jej udziałem - blok mleczny z żurawiną, muffinki waniliowo-żurawinowe) w wersji piernikowej. Ciasto jest bardzo smaczne, niezbyt słodkie, sycące. Smakuje nieco jak czekoladowy piernik. Poczęstowaliśmy nim naszych znajomych i wszystkim bardzo smakowało, Wam również przypadnie do gustu.Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Pierniczki proste w wykonaniu 113

łyżeczki sody przyprawa do piernika 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Miód i masło podgrzać w garnku do rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu wlać do miski do ostygnięcia. Jak będzie już chłodne, dodać jajko oraz sypkie składniki (cukier, mąka, soda, przyprawa do piernika, kakao). Gdy już wszystkie składniki się połączą, przełożyć na stolnicę i dokładnie wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Wałkować ciasto

Pomysłowa kuchnia
pierniczki last minute, bez leżakowania 147

klik // 40-50 pierniczków, w zależności od użytych foremek ~2 szklanki mąki pszennej ~2 jajka (jedno do ciasta, drugie do posmarowania pierniczków) ~1/3 szklanki cukru trzcinowego ~3 lekko czubate łyżki miodu (użyłam klonowego od Anielskich Przysmaków ) ~2-3 łyżeczki domowej przyprawy do piernika / opakowanie (20g) kupnej ~3/4 łyżeczki sody oczyszczonej ~25g świeżych drożdży / opakowanie (7g) suchych ~4 łyżki miękkiego masła(...)Mąkę wymieszać z cukrem, przyprawą do piernika i sodą. Miód i masło podgrzać do rozpuszczenia, następnie do tej mieszanki dodać drożdże, jajko i wymieszać. Do wcześniej przygotowanej mieszanki mąki dodać płynne składniki i wyrobić gładkie ciasto. Rozwałkować cienko i wycinać ciasteczka. Układać na blasze, posmarować roztrzepanym drugim jajkiem i piec 10-15 minut w 190*C. Przechowywać w metalowej puszce

chili & sugar
Ciasto orzechowe z kremem miodowym i nutą pomarańczy 128

planujemy go wcześniej, aby wypadł jak najlepiej. W dzisiejszym wpisie chciałam Wam, więc polecić coś na osłodzenie tego czasu nie tylko tradycyjnymi piernikami czy makowcami, ale delikatnym biszkoptem z orzechami, z nutą miodu i pomarańczy.   CIASTO ORZECHOWE Z KREMEM MIODOWYM I NUTĄ POMARAŃCZY Składniki: ciasto: 4 jajka 2/3 szkl cukru 3/4 szkl mąki 3 łyżki oleju 1 łyżeczka

Bon appetit mon amie
Świąteczne ciasta w czekoladowych dekoracjach. 114

artystyczny wygląd. Dostępne są w ciemnej, białej i marmurkowej czekoladzie. Ja użyłam tych  białej czekolady do dekoracji piernika i muszę przyznać, że są naprawdę bardzo efektowne. - masła kakaowego w pastylkach Masło kakaowe to jeden z moich ulubionych dodatków do ciasta. Lubię też używać go do smażenia omletów czy placków, ze względu na charakterystyczny smak i kakaowy zapach. Dodane(...)się rozpuszcza, pięknie pachnie i dobrze komponuje się z ciastem drożdżowym, które ze swej natury jest raczej ciastem suchym. Polewa z masła kakaowego nadała ciekawego zapachu i smaku. Do środka dodałam zaś pokruszonego ziarna kakao, które przyjemnie chrupało podczas jedzenia. Z kolei pierniki oblałam czekoladą mleczną z miodem, która tak nieziemsko pachniała podczas rozpuszczania, że ciężko było się opanować, żeby

Poranek na słodko
Szybkie ciasto z dynią i jabłkami 114

dostęp do piekarnika wyjątkowo, oczywiście musiało się to skończyć wypiekiem super smacznego i łatwego ciasta. Przepis jest niezwykle prosty oraz szybki w wykonaniu. Jednakże wykonanie samego musu dyniowego zajmuję trochę czasu. Ja miałam już przygotowany wcześniej, to nieco szybciej poszło wykonanie deseru.  Do ciasta możecie dodać ulubione dodatki wedle uznania. Ja jako fanka orzechów, postawiłam na chrupiący dodatek(...)oczywiście pominąć ten element i rozkoszować się smakiem tylko samego jabłka jako dodatku. W przepisie również jest przyprawa do piernika, która nie jest obowiązkowa, lecz moim zdaniem dodaje ona super smak i warto ją dodać.  Forma jaką użyłam do ciasta to okrągła 18 cm, ale śmiało możecie dać 20 cm lub nawet prostokątną 24x24 cm. Wypiek wyjdzie nieco niższy

zdrowo i aktywnie
Szybkie ciasto z dynią i jabłkami 139

dostęp do piekarnika wyjątkowo, oczywiście musiało się to skończyć wypiekiem super smacznego i łatwego ciasta. Przepis jest niezwykle prosty oraz szybki w wykonaniu. Jednakże wykonanie samego musu dyniowego zajmuję trochę czasu. Ja miałam już przygotowany wcześniej, to nieco szybciej poszło wykonanie deseru.  Do ciasta możecie dodać ulubione dodatki wedle uznania. Ja jako fanka orzechów, postawiłam na chrupiący dodatek(...)oczywiście pominąć ten element i rozkoszować się smakiem tylko samego jabłka jako dodatku. W przepisie również jest przyprawa do piernika, która nie jest obowiązkowa, lecz moim zdaniem dodaje ona super smak i warto ją dodać.  Forma jaką użyłam do ciasta to okrągła 18 cm, ale śmiało możecie dać 20 cm lub nawet prostokątną 24x24 cm. Wypiek wyjdzie nieco niższy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Piernik z nadzieniem truskawkowym 109

następnie mieszamy z kakao. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, wszystko dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wlewamy olej. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na ok. 45 minut. Po wystudzeniu , piernik przecinamy wzdłuż na 2 płaty i równomiernie smarujemy dżemem truskawkowym. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy

Różne smaki w kuchni
Miodownik piernikowy z kremem i powidłami 1036

Bardzo jesienne ciasto. Chociaż nie... Zdecydowanie bardziej zimowe niż jesienne, zawiera bowiem wszystko to, co kojarzy się Bożym Narodzeniem: miód, orzechy, przyprawę do piernika, powidła śliwkowe... Ech, to naprawdę smak świąt :) A są nim 3 placki miodowo - piernikowe, przełożone kremem budyniowym i powidłami. W związku z tym, że blaty pieczone są z dodatkiem miodu, a więc twardnieją po upieczeniu, najlepiej(...)przygotować je kilka dni wcześniej, aby zdążyły zmięknąć ( wiem wiem, to taki trening na cierpliwość ;) ). Same placki można przechowywać w chłodnym miejscu przez kilka dni, po przełożeniu ciasto trzymamy w lodówce. Dla mnie najsmaczniejszy w tym cieście jest chrupiący orzechowy wierzch :) Zachęcam do wypróbowania . Do świąt co praw da jeszcze trochę czasu, ale może warto już teraz sprawdzić czy trafia

Opowieści z piekarnika
SERNIK DYNIOWY Z MASĄ KRÓWKOWĄ 209

Intensywnie żółta barwa sernika, która zachęca do spróbowania, idealnie komponuje się z jego delikatnym smakiem. SKŁADNIKI: (tortownica 22 cm) SPÓD 200 g ciasteczek 100 g masła

RAROSSA
Murzynek z nutą piernikową 180

nutą piernikową. Wspaniałe czekoladowe ciasto, delikatne i lekko wilgotne. Wzięłam go z  TEJ strony. Naprawdę polecam  :-) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 125 g masła lub margaryny 3 jajka 1 – 1,5 szklanki cukru 1 szklanka mleka 5 łyżek powideł  lub dżemu śliwkowego 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 5 łyżek kakao(...)mleko, masło i zagotować.  Gotować około 2 minut stale mieszając, a następnie wystudzić. Mąkę przesiać, połączyć z cynamonem,  przyprawą do piernika i sodą a następnie dodać do wystudzonej masy, wszystko dokładnie zmiksować. Pod koniec mieszania ciasta dodać dżem i wszystko wymieszać. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku. Ubite

Na słodko lub wytrawnie
Domek z Piernika! / Cottage gingerbread! 146

;-DCzyż nie cudownie? Kocham ten czas oczekiwania na Święta Bożego Narodzenia. Do pełni szczęścia brakuje mi tylko białego puchu za oknem!;-)Dzisiaj pierniczyłam w kuchni przez

SMYKWKUCHNI
Przepisy na słodkości 2199

Na zdjęciu: Oczy CarycyCIASTA I TORTYApple bread Babka drożdżowaBabka kajmakowaBabka kawowa Babka pomarańczowa na białkach Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt

Kuchnia domowa Ani
Pomarańczowe pierniczki z lukrem królewskim 160

Masło, miód i cukier podgrzewamy w garnuszku do całkowitego rozpuszczenia i studzimy. Następnie do wystudzonej masy przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, jajko przyprawę do piernika oraz sok i skórkę z pomarańczy i mieszamy drewnianą łyżką ( można zmiksować). Ciasto wstawiamy do lodówki aby nabrało zwartej konsystencji na ok. 1-2 h (można na całą noc). Ciasto dzielimy na mniejsze części, wałkujemy(...)cytryny aż do uzyskania pożądanej konsystencji lukru (rzadszy lukier jest lepszy do malowania całych powierzchni pierniczków, natomiast gęstszy świetnie sprawdza się przy rysowaniu precyzyjnych wzorów). Instrukcję, jak dekorować pierniki znajdziecie tutaj . Smacznego! https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4

DefinicjaSmaku

Proponowane wyszukiwania