razem była to mąka z Lubelli , którą gorąco polecam! Zapraszam po przepis:) Scroll down for recipe in English Ciasto korzenne z gruszkami i daktylami (8-10 porcji) Składniki na ciasto: 250 g daktyli bez pestek, drobno posiekanych 300 ml mleka 100 g masła, plus do natłuszczenia 140 g konfitury pomarańczowej 140 g brązowego cukru 3 duże gruszki, obrane i pokrojone(...)pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm. W średniej misce wymieszaj mąkę, orzechy, sodę, proszek do pieczenia, imbir i przyprawę do piernika, po czym dodawaj partiami, mieszając, do przygotowanych wcześniej mokrych składników, na koniec dodając jajka. Zmiksuj do konsystencji jednolitego ciasta i przelej do przygotowanej tortownicy. Na wierzch powciskaj gruszki i posyp odłożonymi orzechami. Włóż do piekarnika i piecz przez
karmelowySkładniki:2,5 szklanki mąki,4 łyżki powideł śliwkowych,3-4 łyżki kakao,1/2 kostki margaryny,1 łyżeczka sody,4 łyżeczki przyprawy do piernika,2 szklanki
Aga w kuchniWyrazista w smaku i musiałam złamać trochę smak cukrem. Dodatek cukru sprawił że jest pyszna także do kawy czy herbaty. Polecam oczywiście zrobić domową przyprawę. domowa przyprawa do piernika Składniki : * łyżka cynamonu * łyżeczka mielonego imbiru * łyżeczka mielonych goździków * łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej * łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu * szczypta kardamonu * szczypta mielonego(...)połączenia. Ja dodałam łyżkę cukru bo za ostry smak uzyskałam. Goździki , kardamon oraz anyż włożyłam do mocnego woreczka i zmiażdżyłam wałkiem do ciasta. Nie jest więc potrzebny młynek by przygotować sobie domową przyprawę do piernika
Magiczne Życie MartySKŁ ADNIKI (na 12 sztuk) Muffin 300 g m ą ki pszennej 140 g masła 100 g cukru trzcinowego 200 ml mleka 2
La grande e la piccola cuocaTak wiem powiecie że to nietrafiony czas, a ja powiem że jak najbardziej trafiony. To ciasto można jeść przez cały rok, tak więc pieczcie teraz by
Moje Małe CzarowanieZupa grzybowa Śledź po kaszubsku Śledź w oleju Rolada szpinakowa z łososiem Tradycyjna sałatka jarzynowa Ryba po grecku Pieczona ryba z cebulą pomidorową Wilgotny piernik ekspresowy Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami Sernik bez sera Ciasto mandarynkowe Polecam! Natalia
Smaki Nataliiłyżeczka przyprawy do piernika szczypta imbiru 50 g deserowej czekolady Do miski wsyp mąkę, imbir, kakao, sól, stewię i przyprawę do piernika. Wymieszaj składniki. Dodaj masło, jogurt i żółtko. Zagnieć jednolite ciasto. Rozwałkuj ciasto o grubości 0,5 cm i wykrawaj z niego ciastka. Powinno wyjść 16 sztuk. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, pamiętaj, że nie może być
Mango Papajazdążycie je przygotować :) Składniki: 250 g mąki 50 g cukru pudru 2 łyżki płynnego miodu 125 g masła 1 jajo opakowanie przyprawy do piernika Przygotowanie: wszystkie składniki umieścić na stolnicy i szybko wyrobić ciasto - Thermomix czas 2-3 min/obr 3-4 ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez ok 1h po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać
Gotowanie z pasjąstudzimy. Następnie jajko i dokładnie łączymy składniki. Orzechy laskowe rozdrabniamy i mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami (mąka, płatki owsiane, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika, soda) oraz rodzynkami. Obie masy łączemy ze sobą. Formujemy ciasta - powinno wyjść ok 6- 7 sztuk. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy
Lena Gotujeopakowanie jabłka suszonego bez skórki z cynamonem Amkez około 1 łyżka syropu korzennego z miodem* *użyłam takiego jak w tym przepisie na korzenne ciasto, można zamienić na miód i np. szczyptę przyprawy do piernika (bez mąki) Przygotowanie: Kaszę przepłukujemy na sitku, aby pozbyć się goryczy. Następnie wsypujemy ją do garnka, dodajemy pokrojone suszone jabłka (3-4 zostawiamy do dekoracji), mieszamy
Słodkie okruszkiRogaliki drożdżowe tak jak pierniki kojarzę z miesiącem grudniem, przygotowaniami świątecznymi lub późną jesienią i gorącym grzańcem w kubeczku, pachnącym pomarańczą i goździkami. Te rogaliki mimo drożdży nie są miękkie jak puch, ponieważ schłodzenie ciasta dodaje im delikatnej kruchości, która idealnie komponuje się z marmoladą jak i nutellą (robię je w dwóch wersjach). Spróbujcie :) Składniki: 30dag świeżych drożdży 25dag mąki
ChilliJemypudru 1 łyżeczka soku z cytryny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zagrzać miód z cukrem i masłem.Gdy cukier się rozpuści,lekko ostudzić.,dodać przesiana mąkę,przyprawę do pierników,sodę rozpuszczona w mleku i jajko.Wszystko starannie wymieszać.Zostawić ciasto na noc w lodówce.Następnego dnia rozwałkować na 3mm.cienkie ciasto i wykrawać foremkami ciastka.Piec na blasze wyłożonej pergaminem.Piec w 175 st. przez 25 min.Ostudzi
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimąki pszennej 90 g cukru pudru 2 łyżki płynnego miodu 125 g masła, zimnego 1 jajko 1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować
Czerwień i błękittutaj . Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżka margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżka przyprawy do piernika Wszystkie składniki zagniatamy razem, aż uzyskamy gładkie i jednolite ciasto. Rozwałkowujemy i je na grubość ok 3-4 mm, wycinamy ciasteczka i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy
Słodka Kraina Wypiekówgazie do rozpuszczenia. W trakcie wlewamy płynny miód, płynną masę zostawiamy do ostudzenia.Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą oraz przyprawę do piernika i błonnik kakaowy , mieszamy. Dodajemy przestudzony miód, i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na noc do schłodzenia. Następnego dnia dzielimy ciasto na trzy części i wałkujemy. Tym razem robiłam serduszka takie do zjedzenia
Różowa kuchnia