SKŁ ADNIKI (na 12 sztuk) Muffin 300 g m ą ki pszennej 140 g masła 100 g cukru trzcinowego 200 ml mleka 2
La grande e la piccola cuocaTak wiem powiecie że to nietrafiony czas, a ja powiem że jak najbardziej trafiony. To ciasto można jeść przez cały rok, tak więc pieczcie teraz by
Moje Małe CzarowanieZupa grzybowa Śledź po kaszubsku Śledź w oleju Rolada szpinakowa z łososiem Tradycyjna sałatka jarzynowa Ryba po grecku Pieczona ryba z cebulą pomidorową Wilgotny piernik ekspresowy Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami Sernik bez sera Ciasto mandarynkowe Polecam! Natalia
Smaki Nataliiłyżeczka przyprawy do piernika szczypta imbiru 50 g deserowej czekolady Do miski wsyp mąkę, imbir, kakao, sól, stewię i przyprawę do piernika. Wymieszaj składniki. Dodaj masło, jogurt i żółtko. Zagnieć jednolite ciasto. Rozwałkuj ciasto o grubości 0,5 cm i wykrawaj z niego ciastka. Powinno wyjść 16 sztuk. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, pamiętaj, że nie może być
Mango Papajazdążycie je przygotować :) Składniki: 250 g mąki 50 g cukru pudru 2 łyżki płynnego miodu 125 g masła 1 jajo opakowanie przyprawy do piernika Przygotowanie: wszystkie składniki umieścić na stolnicy i szybko wyrobić ciasto - Thermomix czas 2-3 min/obr 3-4 ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez ok 1h po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać
Gotowanie z pasjąstudzimy. Następnie jajko i dokładnie łączymy składniki. Orzechy laskowe rozdrabniamy i mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami (mąka, płatki owsiane, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika, soda) oraz rodzynkami. Obie masy łączemy ze sobą. Formujemy ciasta - powinno wyjść ok 6- 7 sztuk. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy
Lena Gotujeopakowanie jabłka suszonego bez skórki z cynamonem Amkez około 1 łyżka syropu korzennego z miodem* *użyłam takiego jak w tym przepisie na korzenne ciasto, można zamienić na miód i np. szczyptę przyprawy do piernika (bez mąki) Przygotowanie: Kaszę przepłukujemy na sitku, aby pozbyć się goryczy. Następnie wsypujemy ją do garnka, dodajemy pokrojone suszone jabłka (3-4 zostawiamy do dekoracji), mieszamy
Słodkie okruszkiRogaliki drożdżowe tak jak pierniki kojarzę z miesiącem grudniem, przygotowaniami świątecznymi lub późną jesienią i gorącym grzańcem w kubeczku, pachnącym pomarańczą i goździkami. Te rogaliki mimo drożdży nie są miękkie jak puch, ponieważ schłodzenie ciasta dodaje im delikatnej kruchości, która idealnie komponuje się z marmoladą jak i nutellą (robię je w dwóch wersjach). Spróbujcie :) Składniki: 30dag świeżych drożdży 25dag mąki
ChilliJemypudru 1 łyżeczka soku z cytryny ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zagrzać miód z cukrem i masłem.Gdy cukier się rozpuści,lekko ostudzić.,dodać przesiana mąkę,przyprawę do pierników,sodę rozpuszczona w mleku i jajko.Wszystko starannie wymieszać.Zostawić ciasto na noc w lodówce.Następnego dnia rozwałkować na 3mm.cienkie ciasto i wykrawać foremkami ciastka.Piec na blasze wyłożonej pergaminem.Piec w 175 st. przez 25 min.Ostudzi
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimąki pszennej 90 g cukru pudru 2 łyżki płynnego miodu 125 g masła, zimnego 1 jajko 1 łyżka przypraw korzennych np. domowej przyprawy do piernika Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 60 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować
Czerwień i błękittutaj . Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżka margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżka przyprawy do piernika Wszystkie składniki zagniatamy razem, aż uzyskamy gładkie i jednolite ciasto. Rozwałkowujemy i je na grubość ok 3-4 mm, wycinamy ciasteczka i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy
Słodka Kraina Wypiekówgazie do rozpuszczenia. W trakcie wlewamy płynny miód, płynną masę zostawiamy do ostudzenia.Do misy wsypujemy przesianą mąkę z sodą oraz przyprawę do piernika i błonnik kakaowy , mieszamy. Dodajemy przestudzony miód, i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto wstawiamy do lodówki na noc do schłodzenia. Następnego dnia dzielimy ciasto na trzy części i wałkujemy. Tym razem robiłam serduszka takie do zjedzenia
Różowa kuchniaprzygotowania: Masło rozpuszczam wraz z miodem i studzę (nie może być za gorące, żeby nie ścięło nam jaj). Dodaję mąkę, jaja i przyprawę do piernika. Całość wyrabiam i odstawiam do lodówki na 2 godzinki. Ciasto rozwałkowuje na papierze do pieczenia podsypanego mąką na grubość ok. 5 mm. Z tektury lub bloku technicznego przygotowuję szablon, który posłuży nam do obrysowania
Wielki apetytNiezastąpiony do ozdabiania pierniczków lub sklejania chatek piernikowych. Lukier ten świetnie się nakłada na ciasteczka oraz pięknie się na nich wygląda.SKŁADNIKIbiałko z jednego jajkaszklanka
RAROSSA