ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:137/300)

Pierniczki z cytrynowym lukrem, bez tłuszczu 176

jajo - 3 łyżeczki przyprawy do piernika Lukier cytrynowy: - cukier puder - sok z cytryny 1. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawę do piernika. Ksilitol ucieramy z jajkiem na puszystą masę. Łączymy wszystkie składniki, zagniatamy ciasto, a następnie odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. 2. Ciasto wałkujemy na grubość 3-4 mm, wykrawamy pierniczki, układamy na formach wyłożonych papierem

Apetyczna babeczka
Choinka z pierników. 191

szklanka cukru pudru, 2 jajka, 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki sody, 1 opakowanie przyprawy do pierników, 1 łyżka kakao. Ponadto: cukier puder, wiórki kokosowe, cukierki lub inne do dekoracji. Przygotowanie:  Mąkę przesiać przez sito. Składniki na ciasto razem wymieszać i zagnieść. Przygotować na sztywniejszym papierze odrysowane kształty gwiazd ( mogą być wielkości tj. na zdjęciu obok). Wyciąć

W kuchni u Moniki
Trufle piernikowe 151

Przygotowanie:   W malakserze (lub blenderze) drobno kruszymy ciastka, dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę, następnie miód, a na koniec przyprawę do piernika. Wszystko razem łączymy w malakserze.  Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli ciasto nie chce się lepić to dodajemy więcej miodu). Kuleczki chowamy na 5 min. do zamrażalnika. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę

Domowa Cookierenka Agi
Piernik z guinnessem 156

roku na święta upiekłam piernik z piwem. No cóż stwierdziłam, że na tradycyjny piernik już za późno, a ten przepis wydał mi się całkiem prosty. Ciasto robi się szybko, pięknie pachnie, jest miękkie i bardzo smaczne. Dodatkowo polałam je polewą czekoladową. Polecam... Foremka o wymiarach: 25cm x 32cm Potrzebujemy: 150g masła 300g golden syropu 200g cukru trzcinowego muscovado 250ml

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Miękkie pierniczki na ostatnią chwilę, czyli pierniczki "last minute" 178

miodu gryczanego 120 g roztopionego masła 2 jaja 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Mąki wymieszać razem z kakao i przyprawą do piernika. Dodać cukier, miód, jaja, masło i rozpuszczoną w mleku sodę. Wyrobić ciasto. Powinno być gładkie, o konsystencji plasteliny. Można użyć od razu, ale gdy w mieszkaniu jest bardzo ciepło lepiej ciasto trochę schłodzić w lodówce. Rozwałkować

Pełny talerz
CIASTECZKA - MARCEPANOWE GWIAZDKI 153

Świąteczne wypieki czas zacząć :) W tym roku zdecydowanie stawiam na ciastka i pierniki. Dzisiaj pyszne marcepanowe ciasteczka, delikatne i kruche. Bardzo je lubię, choć ciasto łatwe do obróbki nie jest, gdyż się je źle wałkuje. Ale zapewniam, że warto się odrobinę pomęczyć dla efektu końcowego :) SKŁADNIKI: 150 g miękkiego masła 3 płaskie łyżki cukru pudru 100 g marcepanu 1 żółtko

Kuchnia w opałach
Tradycyjne angielskie ciasto świąteczne 161

To bogate w bakalie ciasto piekę regularnie od kilku lat. W zeszłym roku miałam nie robić i nie wytrzymałam :) W tym roku upiekłam dwa. Jedno czeka

bistro mama
Chlebek dyniowy 162

małą ilość dyni i wybór mój padł na chlebek dyniowy znaleziony u Kasi na Bakeandtaste. Dla mnie ten chlebek dyniowy bardziej smakował jak ciasto i zajadaliśmy go bez żadnych dodatków. W smaku najbardziej przypominał mi piernik i był tak smaczny, że jeszcze nie raz go upiekę :)!Chlebek dyniowy – składniki:1 szklanka puree z dyni2 jajka1/4 szklanki oleju rzepakowego2 szklanki

UgotujmyTo.pl
Szybkie ciasteczka jak pierniczki 163

miodu lipowego* 2 łyżki kakao* łyżeczka przyprawy do piernika* łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie :Masło roztopić z miodem oraz kakao i przyprawą do piernika, wystudzić. Jajka ubić, dodać masło oraz mąkę z sodą i cukier. Ciasto zagnieść, odstawić na 15 minut do lodówki. Cienko rozwałkować. Wycinać ciasteczka, układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec 8 minut, wystudzić. Lukrować i dekorować według

Magiczne Życie Marty
Grudniowe wyzwanie blogerek - ciasteczka na choinkę 210

białek150 g cukru pudru1/6 łyżeczki białego octu winnegoMiód z masłem rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao, przyprawą do piernika i sodą. Wlać herbatę, miód z masłęm, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki miodowe 216

margaryny 1 łyżeczka sody  2 i 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta gałki muszkatałowej 3 łyżeczki przyprawy do pierników Margarynę i miód rozpuścić, przestudzić i połączyć z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto, rozwałkować i wykrawać foremką ciastka. Upiec w tem. 180C przez ok 15-20 minut

Apetyczna babeczka
BABKA MURZYNKOWA 178

English Przepis na to ciasto jest w naszej rodzinie już kilkadziesiąt lat i pomimo upieczenia setek słodkości to uważam, że jest to najlepszy wypiek jaki kiedykolwiek

Przepisy Aleksandry
Świąteczne mini keksy 170

Dzień dobry!Jakie ciasta nieodłącznie kojarzą się Wam ze Świętami?Na pierwszym miejscu pierniczki i pierniki, prawda? Później? Sernik? Makowiec, strucla makowa lub jeszcze inna wariacja z makiem? Coś jeszcze? Tak! Keks! Keks wypełniony po brzegi bakaliami :-).W tym roku postanowiłam przygotować go w wersji mini, w sam raz jeden keks dla jednej osoby, także można go podarować jako jadalny

Pora coś zjeść
Rolada piernikowa z marcepanowym kremem. 223

jajka 3/4 szklanki cukru 3 łyżki oleju 2/3 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1 i 1/2 łyżeczki  domowej przyprawy do piernika      Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując, porcjami dodajemy cukier. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C. Gdy masa jest już sztywna i lśniąca wyłączamy mikser(...)trzepaczkę bądź szpatułkę. Do białek dodajemy żółtka, olej i delikatnie mieszamy trzepaczką lub szpatułką, na końcu porcjami dodajemy przesiane suche składniki, za każdym razem dokładnie mieszając. Tak powstałe ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę (standardową z wyposażenia piekarnika) i pieczemy w lekko nagrzanym piekarniku około 12-15 minut (do suchego patyczka).      Na blacie rozkładamy wilgotną

Rozpustne gotowanie
Świąteczne pierniczki 280

zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe,   cukierki typu m&m's  PRZYGOTOWANIEMąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy. Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki. Wykrawamy foremkami dowolne kształty.Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku(...)Lukier możemy barwić domowymi sposobami bez chemii, np. na brązowo dodając kakao, lub na różowo - sokiem malinowym. Lukier jest też  oczywiście "klejem" dla wszelkich posypek, cukierków itp. Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszkiwraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dnii gotowe !!!Jeśli włożymy dużo jabłek - zmiękną nawet

Moje Kuchenne Rewelacje

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję