ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:137/300)

Piernik królewski bez miodu 105

Jeden z moich ulubionych przepisów na szybki piernik. Tym razem w wersji bez dodatku miodu. Specjalnie po wyłożeniu ciasta do formy nie wyrównuję jego powierzchni. Wygląda bardzo dostojnie, niemal rustykalnie. Wyrasta podwójnie :-) Gorąco polecam! Czas przygotowywania:  około 20 minut Czas pieczenia:  około 1 h Ilość porcji:  foremka 10/30 cm Składniki: • 2 szklanki mąki pszennej tortowej

AniaGotuje.pl
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 13.01.2017r. 118

bananową galaretką     Kasia  Risotto z soczewicą i kurczakiem     Justyna Francuskie ślimaczki z makiem     Magdalena  Ciasto z konfiturą z borówki   Agnieszka Wegański sos bolognese     Magdalena  Piwny piernik z marmoladą   Marzena  Chlebek bananowy z chia     Małgorzata  Spaghetti florentine z kurczakiem, grzybami i szpinakiem A już

Magiczne Życie Marty
Piernikowa Chatka 187

Szczypta soli Piernik: W rondelku umieszczamy margarynę, cukier oraz miód. Podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, przyprawą do piernika, kakao i żółtkami. Następnie zalewamy mieszaniną z garnka. Zagniatamy gładkie ciasto, dzielimy na 4 porcje, zawijamy w folię i chłodzimy przez około 2-3 godziny. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość 4-5mm i wykrawamy

Czerwona Porzeczka
Pierniczki orkiszowe z ksylitolem 164

dodać ksylitol i mieszać do rozpuszczenia. Dodać miód i odstawić aby masa lekko przestygła (nie całkiem). Mąkę, kakao i sodę przesiać. Dodać przyprawę do piernika i wymieszać. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Może lekko się kleić, ale w miarę możliwości nie dodawać więcej mąki. Zbyt dużo mąki sprawi, że pierniczki będą twarde. Ciasto rozwałkować na grubość

Ze smakiem i z pasją
12 potraw wigilijnych 31629

słodko Przepisy na: SERNIKI Bakaliowy deser z makiem Ekspresowy makowiec Strucla drożdżowa z makiem Makowiec z jabłkami Makowiec z samych białek Ciasto wigilijne z orzechów i makaronu Świąteczne podkówki orzechowe Krajanka piernikowa Piernik z otrębami Piernik marchewkowy Piernik z chałwą Inne przepisy na Wigilię i Święta znajdziecie TUTAJ Fanpage: Wigilia i Święta

Tradycyjna Kuchnia
BROWNIE PIERNIKOWE 134

zbielenia. Dodać rozpuszczoną margarynę i czekoladę, lekko wymieszać, potem dodać miód - wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać migdały i orzechy laskowe - wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm  wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec 45 - 50 minut w temperaturze

Ciastka - domowe słodkości
Migdałowe muffinki bezglutenowe. 153

połowy cytryny 3/4 łyżeczki przyprawy do pierników Wykonanie: Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę.  Dodać sok z cytryny, przyprawę do pierników oraz zmielone migdały. Delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 4/5 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem

zadanie-gotowanie
Deser z lemon curd 151

rodziny, bo przecież nie będzie mnie w domu przez jakieś 4 godziny! W tym czasie głód może przecież ich wykończyć! Składniki i przygotowanie: Pokruszone ciasto lub ciasteczka - I warstwa Możemy wykorzystać resztki upieczonej babki, murzynka, piernika, muffinek lub czekoladowych ciasteczek. Można również deser przygotować z kupionych dowolnych ciasteczek (herbatniki petitki, ciasteczka Łakotki, inne ciasteczka czekoladowe). Smacznym akcentem będzie dodanie drobno

bistro mama
Domowa przyprawa do piernika 101

wyobrażenie o smaku tej przyprawy w głowie, a dobranie proporcji może być trudne. Dlatego też skorzystałam ze sprawdzonego przepisu Madame Edith . Takiej przyprawy do piernika dodajemy o ok. połowę mniej niż kupnej. Najlepiej sprawdzić smak ciasta po doprawieniu go, od odrobiny surowego ciasta nic nam się nie stanie :-). Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Keks 113

Jeśli chodzi o słodkie menu świąteczne, zazwyczaj pojawia się w nim makowiec , sernik, keks i piernik. Dla mnie keks jest bez konkurencji (to chyba moje ulubione ciasto), szkoda, że do jego przygotowania niezbędne jest masło... Tutaj wersja tradycyjna, ale na blogu znajdziecie również przepis na keks herbaciany .  Jutro Mikołajki, koniecznie przygotuj te pyszne i zdrowe pralinki , dla kogoś kogo

Corner With Recipes
Pierniczki Witrażyki 125

cukru 50 g kakao Wykonanie: Miód, masło, margarynę, cukier i kakao podgrzewać aż do rozpuszczenia składników. Masę lekko ostudzić. Mąkę, przyprawy do piernika i sodę wymieszać. Dodać żółtka i masę z miodu, wyrobić ciasto. Porcje ciasta rozwałkować, wycinać foremkami ulubione kształty z otworami w środku. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, do środka włożyć całe lub pokruszone landrynki

Mama Gotuje
Przepisy na Boże Narodzenie i Wigillie 146

Menu ŚwiątecznePieczywoBułeczki żytnieChlebek pszenno-żytniCiasteczkaCiasteczka miodowe z żurawinąKruidnoten - Holenderskie pierniczkiKruche z żurawinąCiastaSzarlotka krojona  Drożdżowa szarlotka z budyniemPani WalewskaMakowiec drożdżowyPiernik przekładany powidłamiCzarny OrfeuszSernik na piernikowym

Moje pyszne gotowanie
Pierniczki królewskie z marcepanem 294

szkl kremówki 50 g miodu 30 g margaryny 150 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Mąkę i kakao  przesiać. Dodać migdały, przyprawę do piernika, zimną margarynę pokrojoną w kawałki, żółtko, sól, cukry i zagnieść ciasto. Uformować kulkę włożyć do woreczka i schładzać 2 godziny w lodówce. Wyjąć ciasto i na podsypanej mąką stolnicy rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wykroić

Ala piecze i gotuje
Piernikowe ciasto z żurawiną 130

razem wariacja z udziałem żurawiny (tutaj zobaczycie inne świąteczne przepisy z jej udziałem - blok mleczny z żurawiną, muffinki waniliowo-żurawinowe) w wersji piernikowej. Ciasto jest bardzo smaczne, niezbyt słodkie, sycące. Smakuje nieco jak czekoladowy piernik. Poczęstowaliśmy nim naszych znajomych i wszystkim bardzo smakowało, Wam również przypadnie do gustu.Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Pierniczki proste w wykonaniu 115

łyżeczki sody przyprawa do piernika 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Miód i masło podgrzać w garnku do rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu wlać do miski do ostygnięcia. Jak będzie już chłodne, dodać jajko oraz sypkie składniki (cukier, mąka, soda, przyprawa do piernika, kakao). Gdy już wszystkie składniki się połączą, przełożyć na stolnicę i dokładnie wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką. Wałkować ciasto

Pomysłowa kuchnia