Składniki na ciasto:3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 ubite szklanki marchwi startej na tarce 1 szklanka oleju 4 jajka 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do pierników 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa:200 g serka kremowego Philadelphia 1/4 szklanki masła opakowanie cukru waniliowego 1 i 1/2 szklanki cukru pudruTym razem przepis(...)wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do pierników (fot.2). Przygotować blaszkę o wymiarach 20 x 35 cm. Wysmarować ją dokładnie tłuszczem i wysypać bułką tartą. Przełożyć naszą marchewkową masę do blaszki (fot.3) i piec przez około 30 minut w temperaturze 180ºC. Po upieczeniu nie wyciągać ciasta od razu z piekarnika, ponieważ ciasta z dodatkiem oleju mają tendencję
Świat CiastaZapewne w tym gorącym przedświątecznym okresie prym na Waszych stołach wiodą makowce, pierniki i serniki. Jednak jeżeli będziecie chcieli odpocząć od typowo świątecznych przysmaków zachęcam Was do wykonania prostego i nie mniej świątecznego ciasta. Prym wiodą orzechy, które przełamane są kwaskowatością śliwek. Używam mrożonych owoców, bądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również wiśnie czy czerwone porzeczki
kawawszklancecukrowe groszki 1. Do mąki wlewamy rozpuszczony miód, mieszamy łyżką. 2. Dodajemy cukier, kakao, sodę rozpuszczoną w odrobinie wody i przyprawę do piernika. Masę zostawiamy do wystudzenia. 3. Do chłodnej dodajemy masło i jajko. Zagniatamy ciasto. 4. Następnie wałkujemy na cienki placek i wycinamy gwiazdki o różnej wielkości. 5. Pieczemy koło 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. 6. Białko
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyzaczyn 350g mąki (typ 650 lub 750) 50g masła 1 jajko 2 łyżki cukru szczypta soli pół łyżeczki przyprawy do piernika (albo kardamonu i cynamonu) 100g rodzynków 50g żurawiny (dałam Helio ) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej olej do posmarowania ciasta krzyżyki: 50ml wody 80g mąki 20ml oleju Przygotować zaczyn: mleko lekko podgrzać, wymieszać z mąką, cukrem i pokruszonymi drożdżami. Odstawić
Obiad gotowyzbyt cienko rozwałkowałam ciasto. Grubość pierniczków powinna mieć około 4 mm, nie mniej. Jeśli mimo wszystko wyjdą twarde to nic się nie bójcie, jest na to sposób. Umieść pierniczki i pół jabłka razem w pojemniku, kontroluj tylko stan jabłka- żeby owoc nie spleśniał. To powinno pomóc. Przepis na lukier królewski do dekoracji pierników znajdziesz tutaj . Inne przepisy(...)Save Recipe Print Ingredients 700 g mąki pszennej 4 duże jajka 200 g cukru pudru 200 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 150 g miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Instructions Z podanych składników wyrobić ciasto.Następnie rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce
Rusty ForkPolecam :) Składniki: 50 dag mąki 15 dag miodu sztucznego lub naturalnego 15 dag cukru 2 jaja Przyprawa do piernika 1 dag soda oczyszczona Tłuszcz do formy Wykonanie: Miód zrumienić z przyprawami. Wymieszać razem mąką, miodem, jajami, cukrem oraz sodą. Zagęścić ciasto, rozwałkować dosyć grubo i wycinać pajacyki. Układać je na wysmarowanej tłuszczem blaszce (lub na papierze pergaminowym) i upiec
Tradycyjna KuchniaPrzepyszne domowe pierniczki z marmoladą w środku polane klasycznym lukrem składniki: Ciasto 300 g mąki pszennej 100 -150 g (te 50 g w zapasie) mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g cukru pudru 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka mała sody oczyszczonej 100 g masła (roztopione i ostudzone) 100 g miodu 2 jajka Nadzienie: marmolada / dżem(...)kiedy już jesteśmy w stanie je sobie rozwałkować. Ciasto wałkujemy na 4 mm i robimy kółka. na jedno kółko kładziemy łyżeczkę nadzienia, przykrywamy drugim kółkiem i wycinamy foremką gwiazdkę. Można docisnąć nieco boki pierniczka. Ja osobiście tego nie robiłam i żadne nadzienie mi nie uciekło. Kształt foremki jest oczywiście dowolny. Pieczemy pierniki w temp. 180*C przez 10 - 12 minut
W Moim Magicznym Domunależy rozwałkowywać ich zbyt grubo. Ciasto jest świetne - idealnie się wałkuje i wcale nie klei - nie podsypywałam mąką ani trochę. Zmieniłam jednak nieco oryginalny przepis - po dodaniu jednego jajka ciasto nijak nie chciało się zagnieść. Po dodaniu drugiego - było zdecydowanie zbyt lepkie. Kiedy dosypałam trochę mąki - stało się idealne. Nie mam pojęcia, czy jakoś wpłynęło to na smak czy twardość(...)przyprawy do piernika1 łyżka kakao75 g cukru pudru90 g miodu70 g miękkiego masła2 jajkadodatkowo:300 g landrynekMąkę, sodę, kakao i cukier puder przesiać do miski. Wsypać przyprawę do piernika, dokładnie wymieszać. Dodać masło i miód, wbić jajka i zagnieść gładkie ciasto.Rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać ciasteczka z otworami. Układać na blasze wyłożnej papierem do pieczenia. Wykałaczką robić
Pożeraczka, czyli raz adobrzePierniki :) Kiedy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis, pomyślałam, że to niemożliwe. Jak to? Pierniki zrobione w tak krótkim czasie? Na pewno nie będą przypominać w smaku, tych leżakujących i nabierających mocy. Myliłam się...i dobrze, bo znalazłam kolejny przepis, tym razem na expresowe pierniczki. Przygotowanie ciasta zajmuje jakieś 3-5 minut. Formowanie - kolejne tyle. Najdłużej z tego wszystkiego zajmuje(...)miękkiego masła - 1 łyżeczka miodu - 2 łyżki mleka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka przyprawy do piernika - 0,5 łyżeczki kakao - 50g brązowego cukru - szczypta soli Piekarnik nagrzać do 160C. Do miski wrzucić wszystkie składniki i szybko wyrobić ciasto. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha laskowego i układać je na blasze, zachowując niewielkie
CookYourselfDzisiaj Kochani przepis na jedno z klasycznych ciast Bożonarodzeniowych. Klasyczna strucla makowa to punkt obowiązkowy moich rodzinnych świąt, zaraz obok piernika i sernika. Przepis jest bardzo prosty i zawiera gotową masę makową, co zdecydowanie usprawnia jej przygotowanie. Makowiec polałam lukrem na bazie soku z pomarańczy – i to był strzał w dziesiątkę, bo muszę przyznać, że te na bazie soku
PatiGotujepiernikowy z masą grysikową to świetne ciasto na święta i nie tylko. Potrzebujemy: Ciasto jogurtowe: 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego w temperaturze pokojowej 2 jaja 1/2 szklanki cukru 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika Masa grysikowa: 500 ml mleka 5 czubatych łyżek kaszy manny 1/2 szklanki cukru
MamaOskarkazbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę lekko wymieszać. Dodać powidła śliwkowe oraz mleko, delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą, przyprawą do piernika i kakao i za pomocą miksera dokładnie wymieszać na jednolita masę. Na koniec dodać bakalie, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25 x 33 wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec 50 minut w temperaturze
Ciastka - domowe słodkościWitajcie!Już niebawem Mikołajki i Święta Bożego Narodzenia, dlatego dzisiaj "częstujemy" Was ciastem, które kojarzy nam się właśnie z tym przedświątecznym okresem. Oczywiście nigdy nie zastąpi ono makowca czy piernika, ale sam jego zapach i połączenie z orzechami przywołuje na myśl chwile spędzone przy kawie i zapalonej choince <3 Co nie oznacza, że pieczemy to ciasto tylko w grudniu
WeAreCrazyTym razem niestety podczas przygotowywania pierniczków w aparacie wyczerpały się baterie, w związku z czym proces pieczenia nie został uwieczniony. :-) Chciałabym o nich pamiętać i wrócić
Szefowa kuchnispienienia z 3 minuty, wsypać przesianą mąkę z proszkiem, sodą, wlać mleko, olej, wsypać przyprawę do piernika i połączyć dokładnie składniki z 2 minuty, dodać dżem (nie za gęsty, najlepiej niskosłodzony) i połączyć składniki tortownica 24 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku na 189C, grzanie góra/dół około 50 minut(...)suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w formie ciasto przekroić na 3 blaty, dwie posmarować dżemem, blaty złożyć, lekko przycisnąć lukier: cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na nie za gęsty lukier, posmarować lukrem piernik, posypać posypką kolorową, schować w chłodne miejsce piernik jest bardzo łatwy i szybko do wykonania i upieczenia, można dodać dżem domowy o smaku jaki się
W Mojej Kuchni Lubię