ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:142/300)

Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny - grudniowa piekarnia 180

powinno być). Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na kilka godzin lub na noc. Ciasto Wymieszać w dużej misce wodę, piwo, drożdże, melasę i sól. Dodać starter. Dodawać, mąki żytnią i graham, przyprawy (dałem 2,5 łyżeczki przyprawy do pierników). Wymieszać i dodawać pozostałą mąkę (konsystencja dość luźna ale pozwalająca na ręczne wyrabianie). Wyrabiać dalej dodając roztopione letnie masło

Stare Gary
Przyprawa do piernika 283

Nie wyobrażam sobie świątecznych wypieków bez tej przyprawy a raczej mieszanki przypraw. Aromat jaki powstaje oznacza już tylko jedno - że Święta Bożego Narodzenia tuż tuż.Składniki

Mechanik w kuchni
BAJECZNY PIERNIK 3561

Ciasto które powstało z połączenia 2 różnych przepisów na ciasta. Efekt wyszedł idealny, rozpływająca się w ustach masa i przepyszne aromatyczne piernikowe ciasto. Składniki:ciasto

Z Majeczką w kuchni
Świąteczne babeczki. Bez zapachu piernika 191

sobie myślę, że wszystkim w głowach już tylko piernikowe smaki. Lukrujemy pierniczki wyczekujące w puszkach od miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony powidłami piernik czeka w spiżarni. Na stole pysznią się makowe strucle, w lodówce czeka sernik i wszystkie wytrawne dania - pierogi, uszka, barszczyk... Jak dobrze, że większość tych smakołyków można przygotować troszkę wcześniej - dzięki temu tych(...)kakao, sól, barwnik i ocet, dokładnie miksując po każdym dodaniu. W osobnej misce ubić jajka, delikatnie wmieszać je do masy maślanej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. 4/5 ciasta rozłożyć równomiernie w formie na muffiny wyłożónej papilotkami. Następnie rozłożyć masę serową, a na wierzch resztę ciasta. Wykałaczką lub patykiem do szaszłyków zrobić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 476

łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami  Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami Słodkości w świątecznej oprawie Oprócz bardziej lub mniej tradycyjnych ciast i ciasteczek na świątecznym stole mogą pojawić się słodkie dzieła sztuki. Wykonane wspólnie z bliskimi babeczki, choinki, bałwanki

Kulinarne Inspiracje
Pierniczki alpejskie z nadzieniem 359

Pierniczki jak marzenie.... Puszyste, mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach. Jeśli nie przepadacie za piernikami, na których niekiedy można sobie połamać zęby, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Będziecie zachwyceni smakiem mięciutkich pierniczków. Ich przygotowanie trzeba rozłożyć sobie na 2 dni, ponieważ ciasto potrzebuje doby, aby zgęstnieć w lodówce. Jeśli nie macie ochoty bawić się w nadziewanie pierniczków dżemem (jest(...)Każdego pierniczka przykrywamy takim samym kołem wykrojonym z ciasta. Lekko dociskamy, żeby brzegi się skleiły. Do każdego koła z nadzieniem przykładamy foremkę w kształcie gwiazdki i wykrawamy pierniczek. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i wykrawamy kolejne pierniczki. Wykrojone pierniczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 10 minut (czas pieczenia

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik piernikowy w świątecznym klimacie 104

moim domu sernik gości co roku, ale tym razem postawiłam na jego ciekawą odmianę z dodatkiem pierników na spodzie. Jest puszysty i miękki, a to zasługa bitej śmietany, która ląduje w cieście oprócz dobrej jakości sera! Zobacz prosty przepis na piernikowy sernik. Nie ma świąt Bożego Narodzenia bez sernika! Tym razem to moja mała wariacja na jego temat(...)czekoladą czy nadzieniem. Na pewno dodadzą wyjątkowego smaku. Pamiętaj, aby tuż po upieczeniu, nie wyciągać sernika z piekarnika. Uchyl drzwiczki na kilkanaście minut, a potem wysuń blachę. Stopniowo przyzwyczajaj ciasto do temperatury pokojowej, aby nie popękało ani gwałtownie się nie zapadło. Przepis na sernik piernikowy Składniki na dużą blachę (masa): 1 kg zmielonego sera do sernika, 2 szklanki śmietanki

Rozdomowiona
Pierniczki kruche do dekorowania. 48

płaskie blaty włożyłam do lodówki na przynajmniej 2h . Ciepłe ciasto podczas wałkowania lepiej się układa i tworzy gładszą strukturę niż ciasto zimne. Po drugie wycinałam kształty w zimnym cieście. I tylko delikatnie przekładałam je z miejsca na miejsce, i tylko jeśli na prawdę było to konieczne. Zimne ciasto lepiej trzyma kształt niż ciepłe. Po trzecie – temperatura . Moje osobiste odkrycie(...)mikserem ręcznym lub wolnostojącym. Potem zagnieć ciasto rękoma, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw ciasto do ostygnięcia. Jeszcze miękkie ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia na blaty grubości ok 5mm, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Z chłodnych blatów wycinaj kształty wykrawaczką. Zbędne ciasto odstaw na bok, gdy się ogrzeje rozwałkuj

SmartBake.pl
Mięciutkie pierniczki 140

upiec jeszcze pierniczków to polecam ten przepis. Wprawdzie ciasto musi poleżakować 24 godziny ale w międzyczasie przecież można zabrać się za inne smakołyki. Pierniczki wychodzą mięciutki i są gotowe do pałaszowania zaraz po upieczeniu. Oczywiście możecie je udekorować polewą i kolorowymi posypkami ale solo także smakują wybornie. No bo święta bez piernika to nie święta^^ Skorzystałam z przepisu znalezionego(...)moje miało 27 g) Miód, margarynę, smalec, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika umieścić w jednym garnku i rozpuścić na małym ogniu. Ostudzić. Do chłodnej masy wsypać mąkę. Następnie dodać jajko i wlać sodę rozpuszczoną w mleku. Dokładnie ze sobą wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni (ja odstawiłam na 24 godziny

My simple kitchen
Ciasteczka jeżyki 169

Wspólne pieczenie ciasteczek to jedna z naszych ulubionych form spędzania wolnego czasu. Moje dzieci bardzo lubią wałkować ciasto swoimi małymi wałeczkami :) ale najbardziej podoba im się ozdabianie ciasteczek :) Zanim zabierzecie się za pierniki to polecam Wam zrobienie ciasteczek jeżyków. Proste, waniliowe ciasteczka oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi. Składniki na ok. 50-55 ciasteczek: 100 g miękkiego masła(...)włoskich 1. W misie miksera umieścić masło, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Miksować około 5-ciu minut. Dodać jajko, zmiksować. Dodać przesianą mąkę. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść z ciasta kulę. Gdyby ciasto było bardzo klejące dodać odrobinę mąki. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 1 h. 2. Ciasto wyjąć i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką

Moja Galeria Smaku
Pierniczki staropolskie 132

szklanka cukru 0,5 szklanki mleka 1 łyżka sody 2 jajka 150 gram masła Opakowanie przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Do rondla przekładamy miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika, podgrzewamy do rozpuszczenia się wszystkich składników, odstawiamy do ostudzenia. Do miski przesypujemy przesianą mąkę, wlewamy mleko wymieszane z sodą, dodajemy jajka oraz ostudzony miód z pozostałymi składnikami. Mikserem ucieramy(...)trzy tygodnie. Miskę z masą na pierniczki wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, żeby masa był miękka.   Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, wałkujemy podsypując mąką na grubość 0,5 cm podsypując mąką, wycinamy pierniki foremkami w różnych kształtach.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia
Szybkie pierniczki 21734

można je zamknąć w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka i czekać aż zmiękną. Oczywiście jabłko od czasu do czasu należy wymienić :) Bardzo dużym plusem tego przepisu jest to, że ciasto zagniata się błyskawicznie i od razu można wykrawać ciasteczka. Polecam! ;) Z przepisu powstało około 60 sztuk pierniczków. Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka(...)lekko przestudzonego 100 g miodu- jeśli ma stałą konsystencję, podgrzewamy w garnuszku, żeby stał się płynny 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli mocno się klei, można je troszkę schłodzić, ale nie jest to konieczne.  Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4mm. Podczas wałkowania podsypujemy mąką

Czerwona Porzeczka
korzenne ciasteczka ze stempelkami 168

mogła się doczekać kiedy wypróbujemy nowe foremki (mamy ich już dwa kosze a ciągle kupujemy nowe), więc siłą rzeczy nie mogłyśmy nie upiec ciasteczek. I tak powstało idealne ciasto do odbijania stempelkami. Nie pierniczki, bardziej korzenne, jasne, bez dodatku kakao. Zaraz po upieczeniu były chrupiące (ale nie twarde) a po dwóch dniach spędzonych w puszce rozpływały się w ustach. Część(...)masła 1 jajko  1 żółtko 2-3 łyżki płynnego miodu 120 g cukru pudru opakowanie przyprawy korzennej (nie do piernika, bo ta ma kakao) Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około dwie godziny (można dłużej). Ciasto musi być mocno schłodzone, żeby się nie stopiło

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierniczki świąteczne 208

składniki zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę. Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy ( najlepiej przez papier do pieczenia ) na grubość około 3 mm i za pomocą foremek wycinamy pierniki. Przygotowane pierniczki pieczemy około 8 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Po wystygnięciu dekorujemy nasze pierniczki świąteczne – to idealny

ale Pysznie
Piernikowiec z budyniem 191

miodu 3/4 szklanki oleju 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 1 duża paczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1.5 łyżeczki sody masa 1 budyń śmietankowy kostka miękkiego masła dodatkowo powidła Wykonanie: Składniki na ciasto suche wymieszać z mokrymi i po prostu upiec 45-50 minut w 185 stopniach. Ugotować budyń. Gdy ciasto

Pychotkaaa