ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:146/300)

Miękkie pierniczki 157

szczypta soli Sposób przygotowania: 1. W rondelku rozpuścić masło i cukier, zdjąć z ognia, dodać miód, jajka, przyprawę do piernika, kakao, powidło i śmietanę. Dokładnie wymieszać. 2. Do miski przesiać mąkę i sodę, dodać rozpuszczone i ostudzone składniki. Zagnieść ciasto. Wyjdzie lekko lepiące. Zawinąć w folię i schłodzić przez 60 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto lekko podsypać mąką

Kuchnia domowa Ani
Rurki z kremem piernikowym 480

śmietany 30% albo 36% 1 łyżka gorzkiego kakao 1-2 łyżki cukru pudru (wg. uznania) 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1 saszetka śmietan-fixu dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 2 łyżki masła Przygotowanie: Rurki: Schłodzone ciasto francuskie lekko rozwałkować, nożem podzielić na 12 równych pasków (dzielimy wzdłuż dłuższej strony). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra-dół). Foremki

Ze smakiem i z pasją
Świąteczny piernik z buraka (bez mleka) 202

ciemny i wilgotny w środku. W moim świątecznych pierniku nie znajdziecie cukru, tylko miód. Dzięki temu piernik ma świetny aromat i nie jest przesłodzony. Przepis ten nada się także dla wegan. Miód można zastąpić golden syropem, a jajka siemieniem lnianym. Więcej przepisów na ciasta świąteczne znajdziecie w moim zestawieniu. Wszystkie są bezmleczne. Część z nich nie zawiera także jajek

Dieta bez mleka
Pierniki 175

mąki pszennej (można pół na pół z krupczatką) 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki dobrej przyprawy do pierników Sposób przygotowania: 1. Masło, miód i cukier umieścić w garnuszku i rozpuścić. Odstawić do przestudzenia. 2. wszystkie składniki zagnieść. Jeśli ciasto jest za sypnie, należy dodać miodu, a jeśli zbyt klejące to podsypać mąką. 3. Wałkować

Kuchnia domowa Ani
Świąteczne pierniczki 355

okazji robienia jakichkolwiek wycinanych ciasteczek pod koniec roboty zawsze pojawia się jedno bardzo, ale to bardzo ważne pytanie: co zrobić ze strzępkami ciasta, których przecież nie da się zużyć do końca, nawet jeśli będziemy wycinać serduszkowe pierniki w nieskończoność? Otóż można zagnieść je w kulkę, którą następnie rozwałkowujemy w dłoniach na kształt walca, kroimy na paski ok. 2 cm, rozpłaszczamy

sama złodycz
Łatwy piernik z powidłami i test wagi firmy Sencor / Easy gingerbread with plum jam 128

Dziś, dzięki uprzejmości firmy Sencor  przedstawiam recenzję wagi kuchennej  oraz przepis na niezwykle łatwy piernik z powidłami. Słodki, wilgotny i puszysty, przełożony powidłami i oblany polewą z gorzkiej czekolady – klasyka świąt Bożego Narodzenia. Jest to przepis, który nie może się nie udać Polecam!Każdy wie, że w przypadku wypieków precyzja odmierzenia składników ma ogromne znaczenie. Nie ma tak łatwo(...)specjalnego znaczenia. Często zdarza się, że dostaję maile, że coś tam nie wyszło, nie urosło albo wyszedł zakalec i po gruntownym przeanalizowaniu tematu okazywało się, że ktoś robił ciasto „na oko”. Niestety, w przypadku wypieków trzeba być bardzo precyzyjnym, wręcz co do grama i do tego niezbędna jest w domu waga kuchenna. Dostałam do przetestowania wagę Sencor w kolorze czerwonym

karmelowy
Pierniczki idealne 124

przełożeniu do pudełka, pierniczki zmiękną i będą idealne do kawy czy herbaty. Idealne pierniczki na choinkę Składniki: Ciasto na pierniczki ok. 600 g mąki pszennej np typ 550, 250 g masła, 100 g brązowego cukru, 40 g przyprawy do piernika (najlepiej domowej), 6 łyżek miodu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżeczki soli. Lukier 500 g cukru pudru, 1 białko(...)cukier i przyprawę do piernika (Jeśli ma to być przyprawa kupna najlepiej, żeby w składzie nie miała cukru czy mąki a jedynie przyprawy korzenne). Całość dokładnie mieszać, ale nie doprowadzać do wrzenia.  Zestawić z palnika do ostygnięcia. Mąkę przesiać przez sito (najlepiej dwukrotnie), dodać sodę i sól. Zawartość rondla przelać do mąki i wyrobić ciasto. Gdy wytworzy się jednolita

Pełna Lodówka
Ciasto wiewiórka 162

niepozorne ciasto zasmakowało wszystkim domownikom:). Mi kojarzy się głównie ze Świętami, pełno w nim świątecznych składników - rodzynki, orzechy i przyprawa do piernika. Można udekorować je w dowolny sposób, według mnie najlepiej smakuje posmarowane cienką warstwą lukru. 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej  1 łyżka kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 4 jajka(...)Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i przyprawę do piernika mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy z cukrem aż podwoją swoją objętość. Wtedy małym strumieniem wlewamy olej, nadal miksując. Wsypujemy mąkę, mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Dodajemy jabłka, orzechy i rodzinki, ponownie krótko mieszamy.  3. Ciasto przekładamy na blaszkę (20x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni
Czekoladowe muffinki z kremem śmietankowo – truskawkowym 135

kolejne muffinki!Muffinki , babeczki , cupcakes to desery, które chyba każdy lubi!Pyszne , delikatne , kakaowe ciasto …. śmietankowy krem … mus z truskawek … posypane waniliowym cukrem pudrem!Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają! Coś pysznego! SKŁADNIKI:( na ok. 8 szt )MUFFINKI:- jajko – 1 szt.- cukier – 3 łyżki- mąka pszenna – 0,5 szklanki- woda(...)gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUFFINKI: Jajka miksujemy z cukrem.  Dodajemy powoli wodę, olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Do foremek ( ja jak zwykle używałam silikonowych – polecam! ) nakładamy ciasto ( mniej więcej do 3/4 wysokości ). Piekarnik rozgrzewamy do 190C i pieczemy muffinki ok. 25-30 minut ( do „suchego patyczka” ). Chwilę

Ostra na Słodko
Pierniczki Czeskie 255

tylko zrobiłam ciasto! wykrawanie – wałkowanie i zdobienia to robota dzieci, zajęły się na dobre 2-3 godziny. Jeśli chcecie aby pierniczki zdobiły choinkę trzeba pamiętać i wykrojeniu małej dziurki na każdym ciasteczku, aby potem przewlec przez nią ozdobny sznureczek ……a oto nasze efekty   Składniki; 80 dag mąki pszennej(...)cukru kryształu 4 jaja 12 dag masła lub margaryny 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki miodu 1 przyprawa do piernika ½ łyżeczki cynamonu Posypki, polewy i inne zdobienia jakie tylko chcemy Wykonanie ;Z podanych składników zagnieść ciasto. Zostawić w lodówce na 1 dzień. Jeszcze raz wyrobić.Wycinać pierniczki, przed pieczeniem można posmarować żółtkiem.Piec z tem 180C przez ok. 15 minut

Apetyczna babeczka
Mikołajkowy groch czekoladowy. 164

Przygotowanie jest proste. Wszystkie składniki do miski i zagniatamy gładkie ciasto.Formujemy małe kuleczki, z tej ilości ciasta około 50szt.Pieczemy w temp.160stop.,około 20min.Po ostudzeniu polewamy lukrem lub posypujemy cukrem.Ciasteczka przechowujemy w dobrze zamkniętych pojemnikach, najlepiej w ładnych puszkach metalowych.Podobnie jak pierniki po paru dniach są cudownie miękkie.Życzę miłej przedświątecznej zabawy oraz ochów i achów przy konsumpcji

Kulinarny karnet Christophera
piernikowe ciasto z orzeszkami solonymi i... 119

miękka 20 dag, przyprawa do piernika 1 opakowanie, orzeszki solone 10 dag, rodzynki 10 dag, skórka pomarańczowa smażona domowa 1 szklanka, puder cukier 1/2 szklanki do pojemnika wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier, przyprawę do piernika, kakao, łyżką wymieszać wbić jajka, wlać mleko, dodać miękką margarynę i mikserem połączyć składniki dodać do ciasta solone orzeszki, skórkę pomarańczową, rodzynki

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto marchewkowe bezglutenowe z marchewką karmelizowaną na soku pomarańczowym i miodzie 172

glutem Wam nie przeszkadza możecie do przygotowania użyć mąki pszennej. Możecie też zestaw przypraw zastąpić przyprawą do piernika, dodać inne bakalie np. suszone śliwki, żurawinę itp. nie przesadzając oczywiście z ich ilością (łącznie max 1-1,5 szklanki bakalii), a u pieczone ciasto dodatkowo oprószyć cukrem pudrem, polać dowolną polewą lub podać z marchewką karmelizowaną na miodzie i soku

SzczyptaSmaQ
Jabłkowy kwiat na kruchym spodzie 135

unosi się w całym domu po upieczeniu ciasta. SKŁADNIKI Na kruchy spód: 225 g mąki pszennej tortowej 30 g cukru pudru szczypta soli 125 g zimnego masła 1 jajko Na nadzienie: 1,5 kg jabłek (u mnie odmiana champion) 50 g cukru trzcinowego szczypta soli 1 cytryna 1 łyżeczka przyprawy do piernika 30 g jagód 2 łyżki marmolady wieloowocowej WYKONANIE(...)nadal było zimne. Uformować z ciasta kulę, lekko spłaszczyć, zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Schłodzone ciasto odwinąć z folii i rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na placek o średnicy 30 cm. Przełożyć wraz z dolnym papierem na blachę do pieczenia. Nadzienie: Jabłka obrać, wyciąć gniazda

Passions hobbies life
Szarlotka babci 122

jabłek można dodać także garść rodzynek. W czasie, gdy nadzienie stygnie przygotowujemy ciasto. Do mąki wsypujemy proszek do pieczenia, mieszamy i przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier i resztę składników. Ciasto wyrabiamy ręcznie ok. 5-6 minut. Można użyć robota kuchennego. Po wyrobieniu wykładamy ciasto na stolnicę i formujemy wałek. Kroimy go na pół. Pierwszą połowę odkładamy,  a drugą(...)piekarniku około 10 minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy się podpiecze, układamy na nie nadzienie z jabłek. Drugą połówkę ciasta również wałkujemy na papierze i ciasto kładziemy na wierzch jabłek - tym razem bez papieru. Szarlotkę ponownie wkładamy do piernika i pieczemy około 35 minut, i również w temperaturze 180 °C. Kiedy wierzch się zarumieni, wyciągamy blachę z piekarnika i zostawiamy

Gotujemy i jemy
Pierniczki orkiszowe 134

Przesiać mąkę razem z sodą i kakao (jeżeli używacie) bezpośrednio na stolnicę, dodać miód i wymieszać. 2) Dodać cukier trzcinowy, przyprawę do piernika, masło oraz jajko i posiekać nożem, a następnie wyrobić lśniące, gładkie, jednolite ciasto. 3) Gotowe ciasto rozwałkować na około 3 mm (na stolnicy oprószonej mąką), wycinać ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli ciasto

Fitsweet.me
Pierniczki na drożdżach 107

dodać pokruszone drożdże i całość wymieszać. Masę lekko ostudzić. 2. Suche produkty wymieszać ze sobą - czyli mąkę, sodę, cukier puder i przyprawę do pierników. 3. Do suchych składników dodać jajko i przestudzoną masę - całość zagnieść. 4. Ciasto rozwałkować na grubość 5-7mm i wycinać foremkami pierniczki. Przed upieczeniem pierniczki można posmarować rozbełtanym jajkiem - pominęłam ten krok. 5. Piec

Kuchnia domowa Ani
Czekoladowo – kokosowe babeczki 68

Jeszcze na pierniki przyjdzie u mnie pora, na początek ruszam z czekoladowo – kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty, a […] Artykuł Czekoladowo – kokosowe

Pink Envelope
DOMEK Z PIERNIKA 96

DOMEK : Miód zagotować z margaryną lub masłem i cukrem. Wystudzić, dodać jajko i wymieszać. Przesianą mąkę mieszamy z sodą, kakao i przyprawą do piernika. Dodać masę miodową i zagnieść. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Rozwałkować ciasto na ok 6 mm na blasze wysypanej mąką. Z ciasta na blasze na której będziemy piekli domek wycinamy ściany, dach oraz dekorację. Wycinamy

Kuchnia w oparach
Szarlotka babci 163

minut w temperaturze 180 stopni. Kiedy się podpiecze, układamy na nie nadzienie z jabłek. Drugą połówkę ciasta również wałkujemy na papierze i ciasto kładziemy na wierzch jabłek - tym razem bez papieru. Szarlotkę ponownie wkładamy do piernika i pieczemy około 35 minut, i również w temperaturze 180 °C. Kiedy wierzch się zarumieni, wyciągamy blachę z piekarnika i zostawiamy do przestudzenia. Można

Korniszonki
Piernik 161

składnikami suchymi. 5. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Ciasto pieczemy w 180⁰C przez ok. 60 min. 7. Gdy ciasto wystygnie, polewamy polewą czekoladową (rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej). Piernik jest bogaty w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z mąki Graham), który zwiększa perystaltykę jelit i obniża poziom cholesterolu, -  magnez (zawarty w kakao) reguluje

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Korzenne pierniczki z miodem bez leżakowania 193

ocet, po czym mieszając doprowadzić do wrzenia. Zostawić do ostudzenia. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, przyprawę do piernika, mielony cynamon i kardamon, wbić jajko i dodać ostudzoną masę. Zagnieść jednolite ciasto, zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Blaszki z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem

Passions hobbies life
Placek włoski - pierwsza propozycja na świąteczny stół 160

się rodzinnymi świętami bez nadmiernego umęczenia. Boże Narodzenie kulinarnie kojarzy mi się z bakaliami, różnymi orzechami i przenikającymi się wzajemnie zapachami pomarańczy, piernika, wszystkich tych słodkich woni, które dają ciepło i spokój.  Chciałabym dlatego zaproponować ciasto, na które przepis moja siostra przywiozła wiele lat temu z Włoch, a które mój Tata bardzo lubił. Nazywamy je "Plackiem włoskim". Jest niezwykle

I tu będę miała takie te
Piernik z masą śliwkowo-marcepanową i powidłami 123

nasączenia piernika). Spodni blat piernika, na powidłach, posmarować masę śliwkową. Przykryć drugim blatem stroną posmarowaną powidłami zwróconą ku nadzieniu. Wierzch piernika posmarować ½ polewy. Śliwki kalifornijskie maczamy w pozostawionej części czekolady i   układamy na cieście. Przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Domek z piernika 171

roku zabrałam się w końcu za zrobienie domka z piernika. Jestem bardzo z niego zadowolona, wyszedł prawie tak jak chciałam ! :) Przepis na ciasto, a także pomysł na dekorację praktycznie "skopiowałam", bo urzekł mnie domek, który znalazłam na blogu pin-upcake. W związku z tym dzisiaj wpis z serii "nacieszyć oko" bez przepisu :) Mój domek już stoi w salonie i czeka

charlotte gotuje
Ciasteczka pierniczkowe 130

umieścić w niewielkim rondelku i podgrzewać do rozpuszczenia masła i połączenia składników. Ostudzić. Do sporej miski przesiać mąkę, sodę, sól i przyprawę do piernika. Dodać jajko, olej i mieszaninę miodową. Połączyć mikserem składniki, zarobić. Odrywać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia z lekkimi odstępami. Piec w 180'C około 15 minut

Cakes By Kejt
Piernik na kefirze (bez jajek) 180

cukru 2 łyżki kakao 1,5 szklanki kefiru (około 330 g) 3 łyżki dżemu porzeczkowego, wiśniowego lub innego 1-2 łyżki przyprawy do piernika Polewa: 100 g czekolady gorzkiej 100 g śmietanki 30 % Wszystkie składniki na ciasto zmiksować do uzyskania jednolitej masy ( nie miksować zbyt długo). Ciasto przełożyć do wysmarowanej i wysypanej blachy o wymiarach ok. 25x28. Piec

talerz przyjemności
Powidła z węgierek 125

roku robię powidła śliwkowe, uwielbiam je dodawać do ciast lub do naleśników. Domowe są najlepsze, nie wyobrażam sobie bez nich świątecznego piernika . Składniki: 3 kilogramy śliwek węgierek 0,5 kilograma cukru Sposób przygotowania: Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek.Przekładamy do garnka z grubym dnem,zasypujemy cukrem i smażymy 2 godziny ciągle mieszając,żeby się nie przypaliły.Przez kolejne

Bajeczna Kuchnia
Powidła śliwkowe z czekoladą do świątecznego piernika i nie tylko 151

owidła śliwkowe, niskosłodzone, znakomite do ciast, deserów, kanapek i mięsnych sosów. Powidła śliwkowe to także ważny składnik świątecznego piernika. W wersji podstawowej śliwki smażymy z cukrem, ale wystarczy do dojrzałych śliwek dodać gorzką czekoladę i cynamon żeby zupełnie zmienić ich oblicze. Nie wymagają długiego smażenia. Powidła śliwkowe z czekoladą znakomicie smakują na podpłomykach posypane nasionami chia. Czas przygotowania: Składniki

SzczyptaSmaQ
Świąteczne pierniczki choinkowe 161

jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Na blat lub stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cukier, miód, masło i jajko. Wszystko razem siekamy i wyrabiamy na gładkie ciasto, które następnie owijamy folią i wkładamy do lodówki na min. godzinę. Ochłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok.5 mm i wykrawamy foremkami ozdobne kształty

Kuchnia w czekoladzie
Czekoladowo – kokosowe babeczki 100

Jeszcze na pierniki przyjdzie u mnie pora, na początek ruszam z czekoladowo – kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty

Pink Envelope
Sękacz domowy 155

Polacy podobno przejęli przepis i sposób wypieku. Według innej sękacz pochodzi od wędrownego średniowiecznego czeladnika, który poznał przepis, gdy służył u pewnego piekarza pierników w Berlinie. Na niemieckie pochodzenie wskazują także stare polskie książki kucharskie, gdzie ciasto to występuje właśnie nazwą "baumkuchen" (z niem. baum-dzrzewo, kuchen-ciasto). Najsłynniejsza legenda głosi, że "w Polsce po raz pierwszy upieczono sękacz

Pełny talerz
Babeczki korzenne 210

Dokładamy stopniowo masę czekoladową. Po dokładnym połączeniu składników, dodajemy na przemian suche, wymieszane składniki (mąka, cynamon, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, przyprawa do piernika), śmietanę i olej. Natłuszczona formę do muffinek wykładamy papilotkami, następnie umieszczamy połowę ciasta w foremkach, równamy - kładziemy łyżeczkę powideł na środek i przykrywamy drugą częścią ciasta. Tak przygotowane muffinki wkładamy do piekarnika na około 30 minut

Gotuj z Natką
Lukrowane pierniczki 210

murzynkiem,2 łyżki przyprawy do piernika,2 łyżeczki kakao.WykonanieMąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i kakao. Dodać przyprawę do piernika, żółtka i miód. Wymieszać końcówką noża. Dodać posiekaną margarynę i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.Następnie ciasto rozwałkować, foremkami wycinać ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Z miłości do słodkości
Kruidnoten - Holenderskie pierniczki 153

Pyszne okrągłe pierniczki, które zrobić można w mig. Bardzo dobry przepis dla spóźnialskich :).Składniki:1 i 1/2 szklanki mąki tortowej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2

Moje pyszne gotowanie