ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:146/300)

Szarlotka na kruchym cieście 204

Podpiekamy 15 min w temperaturze 180 stopni. Porządne podpieczenie ciasta gwarantuje, że będzie ono kruche a nie rozmoczone od soków z owoców i zachowa formę. Na nadzienie 3 kg obranych, pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny jabłek dwie łyżki miodu szklanka płatków migdałowych łyżka przyprawy do piernika jedna galaretka pomarańczowa Do garnka(...)grubym dnem wlewamy miód i wrzucamy jabłka. Smażymy kilka minut. Jak jabłka puszczą sok, posypujemy je przyprawą do piernika, galaretką (galaretki nie rozpuszczamy) i dodajemy migdały. Smażymy chwilę aż sok lekko odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Ostudzone jabłka układamy na cieście i przykrywamy warstwą ciasta lub układamy z pasków ciasta kratkę. Ja kratkę układam jak szarlotkę robię w tortownicy. Pieczemy

ladykitchen
Chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru 187

dużo. Jakoś nie do końca mnie przekonały. Chlebek bananowy na masełku jest za tłusty. Na oleju i sodzie smakuje jak piernik. Wreszcie znalazłam przepis wyjątkowy. Chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru. Pełnowartościowy i łatwy do zrobienia. Mięciutki, smakuje jak ciasto i nadaje się dla wszystkich, którzy chcą zrezygnować lub ograniczyć jedzenie cukru

dolcevitainmykitchen
Piernik litewski 210

Przełóż do natłuszczonej blachy.Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do o temperatury 180 °C, piecz około 80 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest już mokre. Jeśli będziesz piec w keksówkach, czas pieczenia będzie krótszy, około 60 minut.Wystygnięty piernik wyjmij z formy. Jeśli chcesz, możesz go udekorować czekoladą lub jakąś polewą.Piernik litewski.Piernik litewski.Piernik litewski.Piernik litewski.  inspirował serwis Domowe-Wypieki.pl

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto dyniowe z kremem cynamonowym 436

upieczenia dyniowego ciasta potrzeba aż trzech małych tortownic, więc jeśli macie taką możliwość pożyczcie brakujące tortownice od mam czy babć (ja dziękuję Madzi:)). Dzisiejsze ciasto przypomina mi w smaku ciasto marchewkowe, jednak jest od niego delikatniejsze i lżejsze. Z okazji zbliżającego się Halloween ozdobiłam je pajęczyną z lukru i trochę "upasionymi" pająkami:D Od dziś na blogu będziecie mogli znaleźć(...)masło utrzyj w misce na puszystą masę. Dodaj do niego cukier puder, cynamon i przyprawę do piernika i ucieraj do rozpuszczenia się cukru, na bardzo gładką masę. LUKIER: Cukier puder, kakao i odrobinę wody wymieszaj w szklance do uzyskania pożądanej konsystencji. SKŁADNIE CIASTA:Połóż pierwszy placek na ozdobnym talerzu lub paterze. Posmaruj jedną częścią kremu cynamonowego. Przykryj drugim plackiem. Posmaruj

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasta świąteczne 261

ciasto makowe z jabłkami ciasto orzechowe z brzoskwiniami ciasto orzechowo migdałowe czekoladowe gwiazdki deser zimowy katarzynki keks kisiel żurawinowy kluski z makiem Kompot z suszonych owoców – kompot z suszu makowiec piernik dojrzewający piernik toruński piernik wojenny – tani piernik piernik z marcepanem i powidłami piernik żydowski rolada makowa – makowiec bezglutenowy szarlotka tort makowy tort makowy z kremem czekoladowym Tort makowy

królestwo garów
Muffinki piernikowe z jabłkiem 224

szklanki oleju 2 łyżki płynnego miodu 1 jajko szczypta soli 3 jabłka garść orzechów Mieszamy ze sobą mąkę, cukier, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę dodajemy rozbełtane jajko, mleko, olej i miód i dokładnie mieszamy ciasto, po czym  dorzucamy pokrojone drobno jabłko. Formę do muffinek wykładamy papilotkami (ja użyłam świątecznych od Papil Art ), napełniamy ciastem

Cynamonowe szczęście
Likier czekoladowy z piernikową nutą 178

gęsty, kremowy, lekko słodki i pięknie pachnie. Doskonale rozgrzewa, nadaje się jako dodatek do kawy, ciasta lub wszelkich deserów. A jako, że nadchodzą Święta Bożego Narodzenia może stanowić doskonały prezent. Składniki: 0,7l wódki puszka masy kajmakowej kakaowej 3 łyżki przyprawy do piernika (jeśli chcecie by było ją mniej czuć dodajcie jej mniej) puszka niesłodzonego mleka skondensowanego Przygotowanie

Życie ze smakiem
Pierniczki 173

ciasta, przez wałkowanie i wycinanie, aż po dekorowanie oczywiście. Żebyście widzieli z jakim zaangażowaniem to robiła... I oczywiście tradycyjnie podjadała ciasto na surowo! Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 2/3 kostki masła 25 dkg miodu 2 łyżki mieszanki korzennej do piernika 4 łyżki cukru 2 żółtka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło trzeba rozpuścić z miodem i przyprawą korzenną

Kulinarne Inspiracje
Odrywane drożdżówki pomarańczowo-piernikowe 104

zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką, przyprawą do piernika i kakao. Dodajemy do nich mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i kroimy je na 40 prostokątów. Przykrywamy ściereczką i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia

Mienta blog
Wafle o smaku batonów "Bounty" 183

moim domu powoli czuć zbliżające się święta. Zakwas na barszcz czeka w lodówce, podobnie susz na kompot. Pierogi i uszka pomrożone, a piernik staropolski przełożony, choć jeszcze nie oblany polewą. Choinka ubrana. Dziś jeszcze zrobię jedno ciasto, ewentualnie jutro, żeby było świeższe i jakieś sałatki. Aaa no i mam ciastka- pierniczki jak alpejskie z przepisu Anety (Kolorowy Przepisownik) i słoneczka

Kuchnia w czekoladzie
Kruidnoten - minipierniczki holenderskie 156

mleka 1 łyżeczka płynnego miodu Piekarnik rozgrzać do 160°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, przyprawę do piernika, kakao, proszek do pieczenia i sól). Dodać masło, miód i mleko. Krótko wyrobić ciasto - najłatwiej w malakserze. Z ciasta formować małe kuleczki wielkości orzecha laskowego. Układać na blasze zachowując odstęp. Piec 20 minut, wystudzić. Zjeść od razu

Pełny talerz
piernik z mąką żytnią 157

Przeczytałam gdzieś, że pierniki dawniej pieczono z prażonej mąki. Wypróbowałam ten sposób i okazało się, że smakiem ciasto przypominało popularne 'Katarzynki". Zrobiło się u nas świątecznie, choć do Świąt jeszcze daleko.  *blaszka 25*34 cm Składniki: 300 ml miodu  400 g mąki żytniej razowej 130 g mąki pszennej opakowanie przyprawy korzennej  1 jajko  1 żółtko

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Piernik 94

kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić. Jeśli chcemy aby piernik był wilgotny i smaczny przez kilka dni możemy go trzymać w pojemniku na ciasto z pokrywą.   Zapraszamy do zakupów w naszym sklepie

cucinare
piernik na grzanym winie ( z jabłkami) 157

poddusić aż zmiękną.  Białka ubić na sztywno. Żółtka dodać do wystudzonej masy kakaowej. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika. Przesiać do masy kakaowej i wymieszać. Na końcu połączyć z pianą z białek.  Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Na wierzchu rozłożyć jabłka. Piec około 30 minut w 170*C z termoobiegiem.  Wierzch

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Najlepsze bezglutenowe pierniczki z miodem gryczanym i mąką z quinoy 196

roztapiamy razem z miodem, ale nie podgrzewamy zbyt mocno, następnie lekko studzimy (przynajmniej do temperatury 40 stopni). Do miski dodajemy przyprawę do pierników,  mieszamy, dodajemy jajko, a następnie stopniowo wlewamy roztopiony olej i miód i wyrabiamy ciasto, najlepiej łyżką, bo będzie dość klejące.  Odstawiamy na godzinę do lodówki i wyrabiamy jeszcze raz, można ręką, ale trzeba pamietać

Quinoa Raz!
Ciasteczka piernikowe z kaszą jaglaną i orzechami pekan 169

gotujemy i studzimy, delikatnie rozdrabniamy mikserem. W misce ucieramy masło, miód, olejek,i jajka,następnie dodajemy mąkę z sodą, kakao , przyprawę do piernika i posiekane orzechy, jeśli nie macie pekan mogą być włoskie lub laskowe, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na godzinkę do lodówki. Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę  rozwałkowujemy na około 1 cm i wykrawamy dowolne kształty ciastek

Sama słodycz i szczypta chili
Piernikowe brownie Thermomix 202

dodajemy łyżka po łyżce odmierzony wcześniej cukier. Następnie ustawiamy czas 3 min/obr.3 i dodajemy łyżka po łyżce mąki wymieszanej z przyprawą do piernika. Na sam koniec dodajemy przestudzoną masę czekoladową i mieszamy czas 30s/obr.3. Wyciągamy motylek, ciasto wylewamy na blaszkę o wymiarach 24×30 . Ciasto rozprowadzamy równomiernie po blaszce. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez 20 min . Piernikowe

Themo przepisy
Korzenne kruche ciasteczka, szybkie 208

pszennej - 1/3 szklanka cukru pudru - 1 żółtko - 100g miękkiego masła - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika - 1/2 łyżki miodu  Wszystkie składniki umieścić w misce miksera i utrzeć jednolite kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folię i umieścić w lodówce na min 30 minut (można i dłużej). Blat oprószyć mąką i rozwałkować ciasto

CookYourself
Zdrowy budyń bez gotowania 218

tylko cztery składniki: kakao, banan, awokado i miód. Chwila blendowania i mamy wspaniały, gęsty krem idealny na deser czy jako dodatek do ciast, placuszków, naleśników, owsianek, pieczywa itp. Można wzbogacić deser łyżeczką cynamonu lub przyprawy do piernika i w ten sposób przygotować jego zimową wersję ;) Składniki na 1 większą lub 2 małe porcje: 1 awokado 1 dojrzały banan 2 łyżki

Ze smakiem i z pasją
ŚWIĄTECZNE MUFFINY 186

smakują jak piernik, a robi się je o wiele szybciej, mała słodkość do świątecznej kawy     SKŁADNIKI Ciasto: 1 szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1/2 szkl. pure z dyni, 1/3 szkl. oleju, 1/3 szkl. śmietany 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżeczka przyprawy korzennej, ½ łyżeczki cynamonu, 2 łyżki kakao, szczypta soli Polewa: ¼ kostki masła

słodki bratek
Pierniczki 2012 162

karmel się zetnie, to podgotować wszystko. • Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z sodą i przyprawą do piernika. • Do mąki dodać rozpuszczone składniki, lekko przestudzone, przesiekać nożem. • Wbić jajka i zagnieść ciasto. • Położyć na noc do lodówki zawinięte w folię aluminiową. • Na następny dzień, podzielić kulę ciasta

To co kocham
Lebkuchen - niemieckie pierniczki 184

Pamiętajcie, że miodu ma być 200 ml, a nie gram :) Pozostałe składniki mieszamy w misce: mąka, proszek do pieczenia, soda, przyprawa do piernika, migdały i skórkę pomarańczy. Zalewamy letnim miodem, mieszamy łyżką i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto będzie trochę klejące, ale takie ma być- nie podsypujcie mąką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia układamy uformowane kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko

Aga w kuchni
Piernik 141

kawę i wymieszać do rozpuszczenia, następnie dodać połamaną na kosteczki czekoladę i mieszać aż całkowicie się rozpuści. Polewę ostudzić. Jeśli chcemy aby piernik był wilgotny i smaczny przez kilka dni możemy go trzymać w pojemniku na ciasto z pokrywą.   Zapraszamy do zakupów w naszym sklepie

cucinare
Ala Piernik Ciasto Marchewkowe z Ananasem 239

Produkty potrzebne; ananas w puszce 1Sztuka marchew  1/2Kilograma olej 1/2Szklanki soda 1Łyżeczka sól 1Łyżeczka proszek do pieczenia 1Łyżeczka cukier wanilinowy 1Łyżeczka cynamon 1Łyżeczka mąka 200Gramów

pichciszto
Mikołajowe babeczki z cynamonem i miodem 258

składniki połączą się  w jednolitą masę. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i wlać mleko, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem.4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC) przez około 24-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie

Mała Cukierenka