ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:151/300)

Szybkie pierniczki. 156

jajka 15 dag cukru pudru 10 dag masła, roztopionego i lekko przestudzonego 10 dag miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej   Przygotowanie; Wszystkie składniki przekładamy do miski. Mieszać ze sobą i wyrobić ciasto,  będzie ono klejące ale nie dodajemy więcej mąki. Podsypujemy jedynie blat przed wałkowaniem aby ciasto nie przyklejało się

Radość kipiąca uśmiechem.
Wegańskie bezglutenowe pierniczki paleo bez cukru 141

cukru wykorzystałem daktyle, zaś masło zastąpił olej kokosowy. Oczywiście w smaku różnią się od tych tradycyjnych — są orzechowe w smaku i chrupkie, chociaż po upieczeniu z czasem miękną. Ciasto z tego przepisu dość dobrze się zagniata i fajnie się z nim pracuje jak na brak glutenu. Mają również jeszcze jedną zaletę — można je upiec nawet na dzień przed Wigilią(...)dwóch do namoczenia. Następnie odsącz na sitku i zmiksuj na pastę blenderem. Mąkę kokosową wymieszaj z migdałami i przyprawą do piernika. Olej kokosowy podgrzej, aż stanie się płynny i wlej go do mąki. Dodaj pastę z daktyli i zagnieć ciasto. Odstaw je na kwadrans, a następnie rozwałkuj na śliskim blacie lub papierze do pieczenia na grubość

Food Square
Pierniczki od razu miękkie 217

mąki pszennej 2 jajka 130 g cukru pudru 100 g miękkiego masła 100 g miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej   *** Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta *** *** Ciasto dzielimy na trzy części, każdą część rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując delikatnie mąką *** *** Z ciasta wykrawamy za pomocą foremek różne

Blog z Apetytem
PIERNIKI NAJLEPSZE I NAJPROSTSZE – TRADYCYJNY I STARY PRZEPIS 1142

Chodzi przecież o radość związaną z nadchodzącymi Świętami, a nie o to ile ciast i ciasteczek będziemy mieli na Święta J SKŁADNIKI: ¼ szklanki miodu 5 łyżek miękkiego masła ½ szklanki cukru pudru (opcjonalnie brązowego) 2 ¼ szklanki mąki 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie) WYKONANIE: Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. W większej(...)misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika i kakao. Do rondelka włożyć masło, miód i cukier puder. Wszystko rozpuścić, co jakiś czas mieszając rózgą. Ciepły płyn wlać do suchych składników i wymieszać drewnianą łyżką, po czym dodać jajko i wszystko jeszcze raz wymieszać i dobrze zagnieść na stolnicy. Odcinać mniejsze kawałki ciasta i wałkować na grubość

Calzonella.com
pijany bakaliowiec - ciasto imprezowe 619

Przed podaniem dodatkowo rozłożyłam na każdym kawałku po kilka rodzynek.  *foremka 26*34 cm Składniki: na ciasto: 250 g masła 1 szklanka cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika  na krem: 750 ml mleka 40 g mąki ziemniaczanej 40 g maki pszennej 2 żółtka(...)wystudzić. Do masy wmiksować żółtka. Białka ubić na sztywno. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia, przesiać do masy kakaowej i zmiksować żeby nie było grudek, Na końcu delikatnie łyżką wmieszać pianę z białek. Brytfankę wyścielić papierem do pieczenia i przelać ciasto. Piec w 180*C około 35 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.  Bakalie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto marchewkowe 153

soda oraz proszek do pieczenia- po 1 płaskiej łyżeczce * cynamon- 1 łyżeczka * mielony kardamon,  gałka muszkatołowa,  przyprawa do piernika- po 1/4 łyżeczki Dodatkowo: * kremówka- 250 ml * cukier trzcinowy- 2 łyżki * orzechy włoskie- 4 szt. * cynamon- do posypania Ciasto: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą oraz przyprawami. Jajka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą

Kraina Miodem Płynąca
Piernik Kasi 356

jedno z moich ulubionych ciast piernikowych i często do niego wracam. Polecam serdecznie! Składniki: 3 szklanki mąki 2 niepełne szklanki cukru 2 szklanki mleka 37,5 dag masła lub margaryny 3 jajka 3 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 dag rodzynek 5 dag posiekanych orzechów włoskich przyprawa do pierników Sposób wykonania: 1. Mąkę przesiać(...)wymiary: 36x24cm). Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 50-60 minut - do suchego patyczka. 5. Gotowy wystudzony piernik można polać polewą czekoladową, czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej, lukrem cytrynowym lub oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Ulubione ciasta Kasi

Kuchnia domowa Ani
Bakaliowy piernik. 137

Składniki. 100 g margaryny 2 jajka 150g cukru 200ml mleka 100g miodu 500 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 150g powideł z węgierek 2

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto marchewkowe z orzechami 372

zazwyczaj cynamonem, orzechami i szarlotką. Jest to również czas na aromatyczne ciasto marchewkowe, które uwielbiamy :) Bo nie ma to jak kubek aromatycznej herbatki z kawałkiem pysznego ciasta. Ciasto: ok 65 dag marchewki 2 szkl mąki 1 szkl oleju 4 jajka 1 1/3 szkl cukru 1 łyżka przyprawy do piernika 2 płaskie łyżeczki sody 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Smakołyki Asi
Piernikowe babeczki marchewkowe z nutą pomarańczy skąpane w białej polewie. 158

docenili cudowny smak tych piernikowo-marchewkowych pyszności. Dlatego i Was zachęcam do takich wypieków. Składniki: (na 4 większe babeczki; ciasto można również upiec w małej formie do keksu) 1 1/2 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki * 2 łyżeczki przyprawy do piernika 3 jajka klasy M 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka karobu lub ciemnego kakao(...)misce mieszamy (przy pomocy drewnianej łyżki) mąkę, z przyprawą do piernika, karobem (opcjonalnie kakao) i proszkiem do pieczenia.Zawartość miski dodajemy do masy marchewkowo-jajecznej. Mieszamy delikatnie łyżką. Następnie dodajemy skórkę pomarańczową i znów delikatnie mieszamy. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem i obsypujemy delikatnie mąką. Do każdej foremki nakładamy ciasto (około 4-5 łyżek na foremkę). Foremki wkładamy do nagrzanego

Słodkie okruszki
Szarlotka na kruchym cieście 171

Podpiekamy 15 min w temperaturze 180 stopni. Porządne podpieczenie ciasta gwarantuje, że będzie ono kruche a nie rozmoczone od soków z owoców i zachowa formę. Na nadzienie 3 kg obranych, pokrojonych w cienkie plastry i skropionych sokiem z cytryny jabłek dwie łyżki miodu szklanka płatków migdałowych łyżka przyprawy do piernika jedna galaretka pomarańczowa Do garnka(...)grubym dnem wlewamy miód i wrzucamy jabłka. Smażymy kilka minut. Jak jabłka puszczą sok, posypujemy je przyprawą do piernika, galaretką (galaretki nie rozpuszczamy) i dodajemy migdały. Smażymy chwilę aż sok lekko odparuje. Odstawiamy do przestudzenia. Ostudzone jabłka układamy na cieście i przykrywamy warstwą ciasta lub układamy z pasków ciasta kratkę. Ja kratkę układam jak szarlotkę robię w tortownicy. Pieczemy

ladykitchen
Chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru 150

dużo. Jakoś nie do końca mnie przekonały. Chlebek bananowy na masełku jest za tłusty. Na oleju i sodzie smakuje jak piernik. Wreszcie znalazłam przepis wyjątkowy. Chlebek bananowy bez tłuszczu i cukru. Pełnowartościowy i łatwy do zrobienia. Mięciutki, smakuje jak ciasto i nadaje się dla wszystkich, którzy chcą zrezygnować lub ograniczyć jedzenie cukru

dolcevitainmykitchen
Piernik litewski 174

Przełóż do natłuszczonej blachy.Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do o temperatury 180 °C, piecz około 80 minut - sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest już mokre. Jeśli będziesz piec w keksówkach, czas pieczenia będzie krótszy, około 60 minut.Wystygnięty piernik wyjmij z formy. Jeśli chcesz, możesz go udekorować czekoladą lub jakąś polewą.Piernik litewski.Piernik litewski.Piernik litewski.Piernik litewski.  inspirował serwis Domowe-Wypieki.pl

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto dyniowe z kremem cynamonowym 401

upieczenia dyniowego ciasta potrzeba aż trzech małych tortownic, więc jeśli macie taką możliwość pożyczcie brakujące tortownice od mam czy babć (ja dziękuję Madzi:)). Dzisiejsze ciasto przypomina mi w smaku ciasto marchewkowe, jednak jest od niego delikatniejsze i lżejsze. Z okazji zbliżającego się Halloween ozdobiłam je pajęczyną z lukru i trochę "upasionymi" pająkami:D Od dziś na blogu będziecie mogli znaleźć(...)masło utrzyj w misce na puszystą masę. Dodaj do niego cukier puder, cynamon i przyprawę do piernika i ucieraj do rozpuszczenia się cukru, na bardzo gładką masę. LUKIER: Cukier puder, kakao i odrobinę wody wymieszaj w szklance do uzyskania pożądanej konsystencji. SKŁADNIE CIASTA:Połóż pierwszy placek na ozdobnym talerzu lub paterze. Posmaruj jedną częścią kremu cynamonowego. Przykryj drugim plackiem. Posmaruj

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasta świąteczne 229

ciasto makowe z jabłkami ciasto orzechowe z brzoskwiniami ciasto orzechowo migdałowe czekoladowe gwiazdki deser zimowy katarzynki keks kisiel żurawinowy kluski z makiem Kompot z suszonych owoców – kompot z suszu makowiec piernik dojrzewający piernik toruński piernik wojenny – tani piernik piernik z marcepanem i powidłami piernik żydowski rolada makowa – makowiec bezglutenowy szarlotka tort makowy tort makowy z kremem czekoladowym Tort makowy

królestwo garów