ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:145/300)

Mięciutkie pierniczki 118

upiec jeszcze pierniczków to polecam ten przepis. Wprawdzie ciasto musi poleżakować 24 godziny ale w międzyczasie przecież można zabrać się za inne smakołyki. Pierniczki wychodzą mięciutki i są gotowe do pałaszowania zaraz po upieczeniu. Oczywiście możecie je udekorować polewą i kolorowymi posypkami ale solo także smakują wybornie. No bo święta bez piernika to nie święta^^ Skorzystałam z przepisu znalezionego(...)moje miało 27 g) Miód, margarynę, smalec, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika umieścić w jednym garnku i rozpuścić na małym ogniu. Ostudzić. Do chłodnej masy wsypać mąkę. Następnie dodać jajko i wlać sodę rozpuszczoną w mleku. Dokładnie ze sobą wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić w chłodne miejsce na 1-2 dni (ja odstawiłam na 24 godziny

My simple kitchen
Ciasteczka jeżyki 144

Wspólne pieczenie ciasteczek to jedna z naszych ulubionych form spędzania wolnego czasu. Moje dzieci bardzo lubią wałkować ciasto swoimi małymi wałeczkami :) ale najbardziej podoba im się ozdabianie ciasteczek :) Zanim zabierzecie się za pierniki to polecam Wam zrobienie ciasteczek jeżyków. Proste, waniliowe ciasteczka oblane gorzką czekoladą i posypane orzechami włoskimi. Składniki na ok. 50-55 ciasteczek: 100 g miękkiego masła(...)włoskich 1. W misie miksera umieścić masło, cukier puder i ekstrakt waniliowy. Miksować około 5-ciu minut. Dodać jajko, zmiksować. Dodać przesianą mąkę. Połączyć wszystkie składniki i zagnieść z ciasta kulę. Gdyby ciasto było bardzo klejące dodać odrobinę mąki. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na 1 h. 2. Ciasto wyjąć i rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy. Szklanką

Moja Galeria Smaku
Pierniczki staropolskie 114

szklanka cukru 0,5 szklanki mleka 1 łyżka sody 2 jajka 150 gram masła Opakowanie przyprawy do piernika Sposób przygotowania: Do rondla przekładamy miód, masło, cukier oraz przyprawę do piernika, podgrzewamy do rozpuszczenia się wszystkich składników, odstawiamy do ostudzenia. Do miski przesypujemy przesianą mąkę, wlewamy mleko wymieszane z sodą, dodajemy jajka oraz ostudzony miód z pozostałymi składnikami. Mikserem ucieramy(...)trzy tygodnie. Miskę z masą na pierniczki wyjmujemy z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem, żeby masa był miękka.   Ciasto przekładamy na stolnicę, wyrabiamy, wałkujemy podsypując mąką na grubość 0,5 cm podsypując mąką, wycinamy pierniki foremkami w różnych kształtach.  Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez

Bajeczna Kuchnia
Szybkie pierniczki 21711

można je zamknąć w szczelnym pojemniku z kawałkiem jabłka i czekać aż zmiękną. Oczywiście jabłko od czasu do czasu należy wymienić :) Bardzo dużym plusem tego przepisu jest to, że ciasto zagniata się błyskawicznie i od razu można wykrawać ciasteczka. Polecam! ;) Z przepisu powstało około 60 sztuk pierniczków. Składniki: 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka(...)lekko przestudzonego 100 g miodu- jeśli ma stałą konsystencję, podgrzewamy w garnuszku, żeby stał się płynny 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i zagniatamy gładkie ciasto. Jeśli mocno się klei, można je troszkę schłodzić, ale nie jest to konieczne.  Ciasto rozwałkowujemy na grubość 4mm. Podczas wałkowania podsypujemy mąką

Czerwona Porzeczka
korzenne ciasteczka ze stempelkami 152

mogła się doczekać kiedy wypróbujemy nowe foremki (mamy ich już dwa kosze a ciągle kupujemy nowe), więc siłą rzeczy nie mogłyśmy nie upiec ciasteczek. I tak powstało idealne ciasto do odbijania stempelkami. Nie pierniczki, bardziej korzenne, jasne, bez dodatku kakao. Zaraz po upieczeniu były chrupiące (ale nie twarde) a po dwóch dniach spędzonych w puszce rozpływały się w ustach. Część(...)masła 1 jajko  1 żółtko 2-3 łyżki płynnego miodu 120 g cukru pudru opakowanie przyprawy korzennej (nie do piernika, bo ta ma kakao) Mąkę przesiać do miski. Dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić do lodówki na około dwie godziny (można dłużej). Ciasto musi być mocno schłodzone, żeby się nie stopiło

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierniczki świąteczne 190

składniki zagniatamy tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę. Całość owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy ( najlepiej przez papier do pieczenia ) na grubość około 3 mm i za pomocą foremek wycinamy pierniki. Przygotowane pierniczki pieczemy około 8 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! Po wystygnięciu dekorujemy nasze pierniczki świąteczne – to idealny

ale Pysznie
Piernikowiec z budyniem 170

miodu 3/4 szklanki oleju 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 1 duża paczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1.5 łyżeczki sody masa 1 budyń śmietankowy kostka miękkiego masła dodatkowo powidła Wykonanie: Składniki na ciasto suche wymieszać z mokrymi i po prostu upiec 45-50 minut w 185 stopniach. Ugotować budyń. Gdy ciasto

Pychotkaaa
Ciasto czekoladowe 99

Ciasto czekoladowe powstało zupełnie przez przypadek. Dość pózno. I dość szybko. Polecam to ciasto. Znika z prędkością światła! Wykorzystałam ciasto...gotowe.W proszku.  Dodałam tylko jaja, wodę i... Do dekoracji kokos, polewę czekoladową oraz powidła śliwkowe do piernika od KULINARNEJ MANIUSI  Pod linkiem macie przepis na to cudo ! do zrobienia polewy wykorzystałam kakao naturalne od  SKWORCU Polewa jest

Z Kuchni Do Kuchni
Pierniczki 123

oraz cukrem pudrem i robimy dołeczek, w który wlewamy schłodzony miód z masłem. Dodajemy też jajko rozkłócone z żółtkiem. Zagniatamy ciasto, powinno być gładkie, lśniące i elastyczne. Wałkujemy je na grubość 0,5 cm i wycinamy dowolnymi foremkami. Pierniki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 10-15 minut

KasiekGotuje
Miękkie, puszyste pierniki bez leżakowania 203

pieczenia, kakao. Wyrobić ciasto o konsystencji plasteliny. Ciasto schłodzić min 2h w lodówce (najlepiej na całą noc). Ciasto rozwałkować ok. 3 mm. Wycinać pierniczki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C (termoobieg) przez ok 10-11 minut (nie dłużej, bo pierniki będą twarde). Wystudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego

CookYourself
Miękkie pierniczki 158

szczypta soli Sposób przygotowania: 1. W rondelku rozpuścić masło i cukier, zdjąć z ognia, dodać miód, jajka, przyprawę do piernika, kakao, powidło i śmietanę. Dokładnie wymieszać. 2. Do miski przesiać mąkę i sodę, dodać rozpuszczone i ostudzone składniki. Zagnieść ciasto. Wyjdzie lekko lepiące. Zawinąć w folię i schłodzić przez 60 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto lekko podsypać mąką

Kuchnia domowa Ani
Rurki z kremem piernikowym 480

śmietany 30% albo 36% 1 łyżka gorzkiego kakao 1-2 łyżki cukru pudru (wg. uznania) 1 czubata łyżka przyprawy do piernika 1 saszetka śmietan-fixu dodatkowo: 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady 2 łyżki masła Przygotowanie: Rurki: Schłodzone ciasto francuskie lekko rozwałkować, nożem podzielić na 12 równych pasków (dzielimy wzdłuż dłuższej strony). Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (góra-dół). Foremki

Ze smakiem i z pasją
Świąteczny piernik z buraka (bez mleka) 208

ciemny i wilgotny w środku. W moim świątecznych pierniku nie znajdziecie cukru, tylko miód. Dzięki temu piernik ma świetny aromat i nie jest przesłodzony. Przepis ten nada się także dla wegan. Miód można zastąpić golden syropem, a jajka siemieniem lnianym. Więcej przepisów na ciasta świąteczne znajdziecie w moim zestawieniu. Wszystkie są bezmleczne. Część z nich nie zawiera także jajek

Dieta bez mleka
Pierniki 177

mąki pszennej (można pół na pół z krupczatką) 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki dobrej przyprawy do pierników Sposób przygotowania: 1. Masło, miód i cukier umieścić w garnuszku i rozpuścić. Odstawić do przestudzenia. 2. wszystkie składniki zagnieść. Jeśli ciasto jest za sypnie, należy dodać miodu, a jeśli zbyt klejące to podsypać mąką. 3. Wałkować

Kuchnia domowa Ani
Świąteczne pierniczki 355

okazji robienia jakichkolwiek wycinanych ciasteczek pod koniec roboty zawsze pojawia się jedno bardzo, ale to bardzo ważne pytanie: co zrobić ze strzępkami ciasta, których przecież nie da się zużyć do końca, nawet jeśli będziemy wycinać serduszkowe pierniki w nieskończoność? Otóż można zagnieść je w kulkę, którą następnie rozwałkowujemy w dłoniach na kształt walca, kroimy na paski ok. 2 cm, rozpłaszczamy

sama złodycz

Proponowane wyszukiwania