święta, mama nigdy nie miała na to czasu i chyba nawet ochoty, za to ja bardzo lubię zapach pieczonego piernika i choć dekoracja nad tymi małymi cudami zajmuje parę godzin to warto! Robiłam różne pierniczki ale to ciasto na nie jest chyba najlepsze, są mega kruchutkie i pachną miodem jeszcze zdążycie je upiec, a czemu nocne ? Po zrobieniu ciasto musi(...)Królewski lukier do dekoracji; 2 białka jaj 2 czubate szklanki cukru pudru Odrobina aromatu cytrynowego do smaku Jak wykonać takie pierniczki ? W małym rondelku umieścić miód, cukier, przyprawę do piernika i szczyptę soli, podgrzewać na wolnym ogniu do momentu aż cukier się rozpuści i masa będzie gładka, dodać okrojone masło, mieszać aż się połączy, gdyby masa była bardzo ciepła, należy
Wanilia i KardamonRurki wyszły smakowite, nie za słodkie takie w sam raz. Zbliża się grudzień, a więc cynamon , piernikowe zapachy kuszą coraz bardziej. Uwielbiam świąteczne przyprawy :). Rurki najlepiej
Moje pyszne gotowanieŚwięta dla mnie smakują piernikiem, czekoladą i pomarańczami. Był już piernik z kremem czekoladowym , a tym razem postanowiłam zrobić odwrotnie i połączyć czekoladowe ciasto z kremem piernikowym, a ponieważ dostałam świetny gadżet jakim jest dozownik do ciasta , postanowiłam go przetestować i upiec muffinki. Powiem wam, że ten dozownik to fajna sprawa, w końcu nie musiałam się bawić w nakładanie ciasta(...)Upieczone muffinki studzimy. Krem piernikowy: 250 g serkca mascarpone 200 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 100 g ciastek korzennych (mogą być domowe) 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika Ciastka kruszymy na pył np za pomocą blendera. Zimną śmietanę ubijamy, następnie dodajemy do niej serek, ciastka i przyprawę do piernika i dokładnie całość miksujemy. Tak przygotowanym kremem dekorujemy babeczki
Cynamonowe szczęścieprzede wszystkim do ciasta, pierogów, kopytek, klusek śląskich, knedli czy pyz; typ 550, mąka luksusowa świetnie nadaje się do pieczenia babek, ciast drożdżowych, racuchów, pączków, faworków, domowych bułeczek; typ 650, mąka dobra do przygotowania piernika, naleśników, racuchów, domowego chleba; Każdą z powyższych mąk możemy używać do zagęszczania sosów, potraw, panierek do kotletów i ryb czy zasmażek. Mąki(...)tylko raz). typ 3000, to mąka z pełnego przemiału. Są jeszcze... mąka kukurydziana - nie zawiera glutenu; nadaje się praktycznie do wszystkiego, czyli domowego chleba kukurydzianego, naleśników, ciast (szczególnie ciast kruchych), biszkoptów, placków, bułek, panierek do kotletów i ryb czy zagęszczania sosów i zup; mąka gryczana - otrzymana dzięki zmieleniu nasion gryki, używana jest do produkcji makaronów, ciast, naleśników. Jest
Zasmakuj Kuchniprosty przepis na piernikowe bajaderki. Takie małe piernikowe kule w czekoladzie są nie tylko doskonałym pomysłem na deser, ale też sposobem na wykorzystanie połamanych lub zapomnianych kawałków ciastek, pierniczków, ciast, muffinek, wafli itd. Spróbujcie. Pyszne, szybkie w przygotowaniu, idealne na każdą okazję Nic tylko robić i… jeść Piernikowe bajaderki – prosty deser bez pieczenia Składniki: 180 g pierniczków(...)czekolada na polewę – u mnie około 180 g czekolady Stracciatella zmielone orzechy laskowe do posypania kulek #WspierajmyNasze Rada: Można użyć różnych kawałków ciast np. muffinki, biszkopta itd Ale w wersji piernikowej powinny przeważać pierniczki lub piernik Przygotowanie: Pierniczki i wafle wkładamy do misy blendera z nożami i rozdrabniamy. Dodajemy suszoną żurawinę, jeszcze chwilę miksujemy, by i ta się lekko
Słodkie okruszkiŁadnie wyglądają, gdy lukru jest dużo i gdy wypływa on spomiędzy pierniczków :) Składniki: (na około 10 piernikowych choinek) Ciasto: 200 g płynnego miodu 125 g masła 150 g cukru 500 g maki pszennej 2 łyżki kakao 20 g przyprawy do piernika (lub 1,5 łyżki domowej przyprawy ) szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej Lukier królewski: 2 białka, schłodzone
Nastoletnie Wypiekanieskładniki na ciasto miodowo piernikowe: 550 g mąki 250 g cukru 150 g masła 2 jaja 2 łyżki miodu 2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżeczki przyprawy do piernika(...)łyżeczki kakao 2 łyżeczki cynamonu 2 płaskie łyżeczki sody wykonanie: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, przyprawę do piernika, kakao, cynamon oraz sodę, mieszamy razem wszystkie składniki, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy miód, jajka oraz śmietanę, zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe części, rozwałkowujemy, wykładamy na blaszki (20cmx35cm) wyłożone papierem do pieczenia i pieczemy na złoty
Domowy Smak JedzeniaGrudzień to zdecydowanie miesiąc pierniczków i korzennych ciasteczek. Uwielbiam ten czas, planujemy co możemy upiec, wyciągamy różne foremki, kolorowe ozdoby, perełki, lukry, posypki... Robimy domową przyprawę do piernika i po domu rozchodzi się cudowny zapach nadchodzących świat Bożego Narodzenia. Dekorację pierniczków i ciasteczek możemy zostawić na później, natomiast dobrze jest upiec je wcześniej, schować do metalowych pudełek(...)cukru pudru 1 jajko 120 g zimnego masła pokrojonego w kostkę 1 łyżka przyprawy do piernika Krem czekoladowy: 100 g czekolady 100 g mascarpone w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej cukier puder Wykonanie: Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misce robota i zagniatamy. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny
Kulinarne przygody Gatityklimatach. Historia nietoperza uwięzionego w cieście dyniowym Chcecie wiedzieć jakim cudem dostał się on do środka? Otóż najpierw upiekłam ciasto czekoladowe, foremką powykrawałam nietoperze, które ustawiłam pionowo w keksówce i zalałam ciastem dyniowym. Oba ciasta to nic nowego na blogu, bo przepis na ciasto czekoladowe został wzięty z keto brownie , a na dyniowe z ciasta dyniowego z polewą „sernikową” . Trzeba(...)skrawki ciasta czekoladowego, z którymi coś trzeba zrobić. Na bajaderki nadadzą się idealnie, ale to już jest temat na osobny wpis… Ciasto dyniowo - czekoladowe z nietoperzem Wypiek idealny na Halloween, w dodatku zgodny z dietą ketogeniczną, czyli keto ciasto dyniowo - czekoladowe z nietoperzem. Zachwyci nie tylko dzieci! Dania Deser Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword brownie , ciasto dyniowe , ciasto kokosowe , czekolada
Modern Cave Girlmasła -2 budynie waniliowe lub śmietankowe Wykonanie: Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z sodą i przyprawą do piernika oraz miód z herbatą. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na 2 części i pieczemy 2 placki w 180 stopniach do zrumienienia i suchego patyczka. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach
KasiekGotujemąkę pszenną, ziemniaczaną, cukier puder i kakao, dodać miód (jeśli jest twardy, rozpuścić go i ostudzić), posiekane zimne masło, jajko, przyprawę do piernika i sodę roztartą ze śmietaną- składniki najpierw posiekać nożem, następnie zagnieść gładkie, elastycznie ciasto- nie podsypywać mąką (chyba że za mocno się klei, ale nie powinno), gotowe ciasto zafoliować, schłodzić przez 1-2 godziny w lodówce- piekarnik(...)środku każdego kółka ułożyć łyżeczką niewielką ilość powideł śliwkowych- przykryć pozostawionymi kółkami, przyciskając ciasto do siebie wokół ułożonych powideł tak, by powstało widoczne pod ciastem wybrzuszenie (jeśli nie podsypywaliśmy ciasta mąką, powinno się łatwo ze sobą skleić)- foremkę układać na kółkach tak, by wybrzuszenie znalazło się w środku pierniczka i nie wychodziło poza obręb foremki, wykrawać pierniczki, ścinki odłożyć
Smakołyki Berenikitrzeba przyznać, że zrobienie pajęczyn z czekolady wymaga troszkę cierpliwości. Polecam! :) Składniki: (na około 25-30 sztuk) Ciasto: 300 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1/2 szkl cukru pudru 2 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 150 g puree z dyni Lukier: 1,5 szkl cukru pudru kilka łyżek soku z cytryny lub wody
Nastoletnie Wypiekanienutką. Doskonałe i proste do zrobienia.Inspiracja Moje wypieki.Pierniczki lebkuchenProporcje na 30 ciasteczekCzas przygotowania: 240 minutSkładnikiCiasto:250 g mąki pszennej 55085 g zmielonych migdałów3 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowej przyprawy do piernika1 łyżeczka zmielonego cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej200 ml płynnego miodu85 g masła1/3 drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowejstarta skórka(...)łyżka gorącej wodyWykonanie:W garnuszku z grubym dnem rozpuszczamy masło i miód. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, masa powinna być letnia.Do miski wsypujemy pozostałe składniki, dodajemy masę miodową i wyrabiamy. Ciasto będzie klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki. Ciasto przykrywamy i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.Gdy ciasto zgęstnieje formujemy z niego kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blaszce
Kulinarne przygody GatityLubicie horrory? Ja nie bardzo. W ogóle nie lubię się bać. Jako dziecko oglądałam z Siostrą program, w którym grupka dzieciaków opowiadała sobie straszne historie. Ona
Pożeraczka, czyli raz adobrzerurkach trochę kremy piernikowego, więc postanowiłam zrobić taki torcik. Wyszedł pyszniutki. Blaty delikatnie piernikowe, odrobina galaretki jagodowej od cioci, krem, a wszystko zakończone starta krówką. Niebo w gębie :)Składniki:Ciasto:100 g mąki pszennej100 g maki ziemniaczanej4 łyżki gorącej wody4 jajka4 łyżki cukrułyżka przyprawy do piernika2 łyżeczki płaskie sodyłyżeczka płaściutka cynamonuKrem:Krem piernikowy - z tego przepisuDodatkowo:3 łyżki galaretko jagodowej(...)cukier wymieszany z cynamonem i miksować chwilę razem. Następnie mąki przesiać z sodą dodać przyprawę do piernika wymieszać. Dawać porcjami do jajek i chwilę po miksować na średnich obrotach.Przełożyć do małej tortownicy i piec ok. 30-35 minut. Do suchego patyczka.Nasze ciasto wyjąć i ostudzić na kratce. Następnie przekroić na pół.Nasączyć likierem migdałowym.Dolny blat nasmarować galaretką
Moje pyszne gotowanie