ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:134/300)

Korzenne ciasto bananowe z jabłkami 167

bananowe z jabłkami należy do lżejszych i dodatkowo jest delikatnie wilgotne dzięki dojrzałym bananom i jabłkom, które dobrze skomponowały się z korzennym smakiem ciasta. Szybkie do zrobienia i bardzo smaczne W tym roku chyba upiekę znów piernik na białkach , bo wszystkim smakował. Dodatkowo, jeśli oczywiście wystarczy czasu, spróbuję jakiegoś nowego przepisu. Ciasteczka nadal w proszku i tym razem przeszkodziła

Fitkot
Ciastka z korzenną nutą 123

Postanowiłam zrobić ciasteczka. Z przyprawą do piernika. Tak, wiem, że lato tuż tuż i powinnam szykować setny sernik w tym sezonie, ale naprawdę miałam na nie wielką ochotę. Plan był prosty - zrobić kilkanaście ciasteczek, tak do pochrupania podczas filmu. No i... z kilkunastu ciasteczek nie wiem kiedy zrobiło się 50. Nie, nie zjadłam wszystkich ;) Mimo ogromnej ochoty, mój brzuch(...)cukru (można dać troszkę mniej) - jajko - 300 g mąki - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej - szczypta soli - 3 łyżeczki przyprawy do piernika Przygotowanie:  Masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Następnie dodać jajko, a potem stopniowo dodawać wymieszane razem suche składniki. Ciasto zawinąć folią spożywczą i włożyć na 10 minut do zamrażalnika lub na 1-2 godziny do lodówki. Z ciasta

W poszukiwaniu inspiracji
Pulchne, wyrośnięte pierniczki! 348

kakako2 łyżki cynamonu10 zmiażdżonych/pokrojonych na drobno orzechów laskowychPrzygotowanie:Wyciągamy jajko i masło z lodówki. Mają mieć temp. pokojową.W garnku, na średnim ogniu rozpuszczamy 1 łyżkę cukru. Autorka pierników obiecywała, że garnek to przeżyje, i tak też się stało :) Ściągamy z ognia, gdy cukier się rozpuści, a całość będzie miała brązowy kolor.Czekamy ok. 5 minut, aż syrop przestygnie.Garnek stawiamy(...)blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kuleczki (mnie poniosła czasem fantazja ;p) i pieczemy przez ok. 12-14 minut w temp. 200'C. Gdyby ciasto się kleiło, warto posypać sobie dłonie mąką. Gdy pięknie wyrośnięte pierniki wyrosną i będą gotowe, studzimy je, a następnie dekorujemy (czekoladą lub lukrem lub czym Wam podpowie wyobraźnia).Naprawdę dziękuję za ten przepis, ponieważ pierniki

Kitchens Alphabet
Chatka z piernika 174

chatkę przygotowałam sobie w komputerze, po czym wydrukowałam na grubszym papierze, kolejno wykałaczką na rozwałkowanym cieście zaznaczałam kontury i przy pomocy linijki wycinałam części chatki. Przepis: Składniki: 600 g mąki pszennej 250 g masła 200 g cukru muscovado 7 łyżek miodu opakowanie przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej  składniki na lukier królewski: 2 białka 200 g cukru pudru(...)miodem. Podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia składników, odstawiamy do wystygnięcia.  2. Mąkę przesiewamy razem z przyprawą do piernika i sodą oczyszczoną. 3. Do suchych produktów wlewamy ostudzoną masę i całość miksujemy do jednolitej i gładkiej masy.  4. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 20 min.  5. Po 20 min dzielimy masę

Mój pomysł na
Granola bez zbednych kalorii 179

Mając znajomych wegan, czasami piekąc ciasto musimy zrezygnować z jajek. Najlepszą dla nich alternatywę stanowią wówczas banany (1:1). Ostatnio, kiedy je miksowaliśmy do piernika na gładką masę, okazało się, ze mają super lepką konsystencję. Od razu w głowie pojawiło się milion pomysłów jak banany wykorzystać. Podzieliliśmy ciasto na pół i do jednej zamiast miodu dodaliśmy również banany. Oprócz smaku

Kuchnia od dwojga
Miodownik 399

zależności od regionu nosi równe nazwy: Stefanka, czy tez czeski placek. Dla mnie pozostanie miodownikiem. Miodownik może doskonale zastąpić piernik, za którym ja nie przepadam. Mój miodownik do tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, jest to najprostszy, ale i najsmaczniejszy miodownik, można powiedzieć, że to idealny miodownik pachnący miodem, karmelizowanymi orzechami i wanilią, przełożony jest

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
piernik z bogatym nadzieniem 117

wystartować z piernikami. Choć latem też je jadamy, nie czekamy do Świąt. Dla mnie doskonały piernik musi mieć domową polewę, nie czekoladę. Temu dodałam bogate wnętrze- powidła, kakao, orzechy i bakalie moczone w rumie. Ależ to było dobre! *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 150 g masła 3 łyżki kakao 3 łyżki przyprawy korzennej 3 łyżki miodu(...)drobno, wymieszać z rodzynkami. Zalać rumem i odstawić (można przygotować kilka dni wcześniej).  Przygotować ciasto: masło, mleko, kakao i cukier umieścić w rondelku i rozpuścić. Wystudzić.  Do chłodnej masy kakaowej wbić jajka, wlać miód i zmiksować. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika, sodą i proszkiem. Przesiać do masy i krótko zmiksować. Przelać do foremki wyścielonej papierem i piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta piernikowa z konfiturą truskawkową 129

margaryny 100 gram miodu prawdziwego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka przyprawy korzennej 1/2 łyżeczki sody konfitura truskawkowa Łowicz do posmarowania Wszystkie składniki na ciasto dajemy na stolnicę i zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i dajemy do lodówki na około godzinę. Wyciągamy ciasto z lodówki mniejszą część zostawiamy

Kuchnia u Bietki
Biszkopt z bezą i masą budyniową 86

Biszkopt z bezą i masą budyniową to kolejna odsłona świątecznego ciasta. Tym razem naszpikowanego bakaliami i orzechami. Czas przełamać trochę schemat pierników, makowców i serników (na te dwa ostatnie już niedługo pojawi się przepis). Jeśli chcecie jakiegoś urozmaicenia to koniecznie wybierzcie to ciacho! Biszkopt z bezą i masą budyniową Składniki: Biszkopt: 7 jajek 7 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego(...)WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę i proszek do pieczenia oraz czekoladę i kakao. Następnie całość mieszamy nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia

PatiGotuje
Czekoladowe pierniczki 112

uzyskania jednolitej masy, Ciasto będzie dość rzadkie, dlatego umieszczam je w lodówce na minimum dwie doby. Po upływie tego czasu wałkuję ciasto, wykrawam z niego kształty i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z piernikami umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę przez 8-10 minut, następnie studzę ciastka na kratce. Najlepiej upiec

Mango Papaja
Przepisy na Boże Narodzenie 2016 6408

Muffiny kajmakowe 20. Piernikowe choineczki 21. Ciasto Czarna Owca 22. Sernik obłędnie kokosowy 23. Szarlotka królewska 24. Seromakowiec 25. Ciasto Prince Polo 26. Aniołek 27. Sernik na zimno w szklance 28. Makowy ślimaczek 29. Deser Kubuś 30. Piernik marchewkowy 31. Szybkie pierniczki 32. Pralinki jaglane a'la Rafaello 33. Żurawinowy wieniec drożdżowy 34. Dietetyczny sernik na jogurtach 35. Lekki sernik

Czerwona Porzeczka
Sernik z nutą piernika 261

Appetit!Z jednej strony wygląda cudownie i z drugiej rewelacyjnie smakuje - wszystko przemawia za tym, aby go zrobić :)Bardzo łatwy do zrobienia, ale efekt jest...przepyszny :)Gorąco polecam.SKŁADNIKI:CIASTO:250 g mąki pszennej70 g cukru pudru125 g masła2 czubate łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżeczki przyprawy do piernika1 jajkoMASA SEROWA:1 kg sera5 jajek210 g cukru1 czubata łyżka(...)można dodać bakalie według uznania)WYKONANIE:Przesiać mąkę do plastikowej miski, dodać cukier puder, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika. Następnie masło pokroić w kostkę i dodać do mąki - połączyć składniki. Następnie dodać jajko i ugnieść gładkie ciasto. Zawinąć ciasto w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Do jednej miseczki wbić jajka, dodać cukier i ubić

Serce zamknięte w formie pyszności
Sztuka i jedzenie 128

cukru waniliowego 3/4 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu pół szklanki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych cukier puder do posypania ciasta Wykonanie Marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach (możemy zetrzeć marchewkę za pomocą elektrycznej szatkownicy). Odsączamy, ściskając marchewkę w dłoniach, z nadmiaru

KulinarneImpresje.pl
Pyszny piernik dojrzewający 271

Boże Narodzenie pachnie piernikiem , który przygotowujemy na 5-6 tygodni przed świętami. Na który warto czekać. Najbardziej popularny piernik Lucyny Cwierczakiewiczowej którego smak jest niezapomniany, rozpływający

Kulinarne pyszności Molki
Piernikowe serca z ziemniakami 208

Wprawdzie nie miałam już w planach piec pierników  , ale gdy wpadł mi w oko ten przepis musiałam go wypróbować .No i się nie zawiodłam , było warto.Kolejny łatwy w wykonaniu , szybki a do tego pierniczki z tego ciasta są mięciutkie , puszyste i co najważniejsze nie twardnieją  . Dlatego też spokojnie można je piec nawet dzień przed świętami by cieszyć swoje(...)zagnieść ciasto , dosypując ewentualnie gdyby ciasto było za luźne pozostałą część mąki.Ciasto podzielić na części i rozwałkować na grubość ok 5-7 mm (niezbyt cienko )Wykrawać wybrane kształty .Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 10 min w temp . 170'CUpieczone pierniki polać czekolada , lukrem  lub udekorować wg własnego pomysłu.Smacznego :)Polecam

Malinowa Kawiarenka