ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:127/300)

Piernik z otrębami 103

Nietypowy piernik z dodatkiem otrębów. Wyszedł naprawdę pyszny. Składniki: 2 szklanki mąki 3 jaja 10 dag masła 2 szklanki otrąb 1 szklanka miodu 1 szklanka cukru

Tradycyjna Kuchnia
Piernik wyśmienity 227

Długo broniłam się przed zrobieniem piernika, gdyż zwykle jest to pracochłonne. Oto pewnego razu podjęłam wezwanie. Odszukałam przepis na łatwy piernik, bez miksowania i długiego stania

Kuchcik gotuje
Pierniczki grube 111

łyżeczki sody oczyszczonej* szczypta soliSposób wykonaniaMargarynę, miód i cukier zagotować w rondelku, a następnie odstawić do wystudzić.Mąkę przesiać z sodą, dodać przyprawę do piernika, cynamon i masę miodową wymieszaną z jajkami. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 1-2 dni w chłodne miejsce.Przed pieczeniem ciasto rozwałkować na grubość ok. 7 mm i wycinać foremką różne kształty

Mix smaku
Mini-bagietki korzenne 204

cukrem, wlałam 3 łyżki ciepłej wody i wymieszałam. Odstawiłam na 20 minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiałam mąkę, dodałam do niej sól, przyprawę do piernika, zaczyn oraz olej. Zaczęłam mieszać, powoli dolewając wodę. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne - musi ładnie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto włożyłam do natłuszczonej miski i odstawiłam w ciepłe miejsce na około półtorej godziny

Kulinarny Pamiętnik
Ciastka ze skwarek 169

pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu  waniliowego 3/4 szkl.cukru pudru 3/4 szkl. kwaśnej śmietany lub  1/3 kostki masła dodatkowo -ale niekoniecznie mak cynamon przyprawa do piernika Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto.Uformować z ciasta kulę .Można podzielić na kilka części i do każdej z osobna dodać mak, cynamon, przyprawę do piernika.Włożyć do lodówki na 1 godzinę.Rozgrzać piekarnik

Moje domowe kucharzenie
Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą. 191

kojarzy nam się z jesienią i wtedy najczęściej ją pieczemy, ja piekę taką tradycyjną, kruche ciasto, dużo jabłek i cynamonu. Gdzieś jakiś czas temu czytałam lub słyszałam, że w niektórych domach to właśnie szarlotka gości na bożonarodzeniowym stole podczas gdy u nas królują serniki, pierniki i makowce. Pomyślałam, że może i ja upiekę szarlotkę, zwłaszcza, że ją bardzo lubimy(...)AMBITION   .   Pyszną świąteczną szarlotkę podałam na pięknym podłużnym talerzu AMBITION   . Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej pół szklanki cukru pudru 2 jajka 20 dag masła lub margaryny 1 cukier waniliowy 2 małe łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika Nadzienie: około 1 kg jabłek 1 łyżeczka przyprawy do pierników 2 łyżeczki mielonego cynamonu pół

Izabelawkuchni
AROMATYCZNY PIERNIK Z ŻURAWINĄ 173

leżenie"  😊 Piekę, część zanoszę do pracy, a pozostałą część mam na 3-4 dni do kawy. Lubię takie "żelazne" ciasta, których nie musimy zjadać obowiązkowo w 1 dzień, bo potem tracą zdecydowanie na smaku. I tak jest z piernikiem.  Długo świeży, wilgotny, nawet po 3-4 dniach smakuje idealnie. Wielkim łasuchom polecam przełożenie dodatkowo powidłami śliwkowymi(...)szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki powideł śliwkowych 2 całe jajka u mnie dodatkowo: 100g suszonej żurawiny Wszystkie składniki zmiksować. Dodać suszoną żurawinę. Wymieszać. Blaszkę natłuścić, obsypać mąką, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do temp. 180st. Włozyć ciasto i piec ok. 45- 50 minut.  Po wystudzeniu

Walijskie Pichcenie
Muffiny marcepanowe 237

jeszcze żurawina.  Czy może być coś bardziej świątecznego?  Są idealne dla dzieci, które chętniej sięgają po babeczkę niż kawałek ciasta.   Składniki (na 12 sztuk): 250 g mąki 100 g cukru trzcinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika 2 jajka 90 g oleju 200 ml mleka 100 g marcepanu 80 g suszonej żurawiny  Wykonanie: Piekarnik rozgrzać

Sto kolorów kuchni
Świąteczne pierniczki 311

papieru. Pamiętam kiedyś trzeba było papier natłuścić i posypać bułką tartą. W żadnym wypadku! Blaszka - papier do pieczenia - ciasto. Nic się nie przyklei i nie przypali, no chyba że ciasto przetrzymamy dłużej w piekarniku :) A tak dodam, że ten papier z pewnością wytrzyma wysokie temperatury. W mojej ocenie papier do pieczenia Stella  spełnia wszystkie oczekiwania szefa kuchni. W papier(...)więcej nawet * 80 g masła * 1/2 szkl. cukru * 1 jajo * 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej * 1 łyżeczka sody oczyszczonej *2 łyżeczki przyprawy do piernika * papier do pieczenia Stella Wszystkie składniki razem zagniotłam. Rozwałkowałam ciasto na ok. 3-4 mm grubości i foremkami wykrawałam kształty pierniczków. Wyłożyłam gotowe na blasze wyłożonej papierem do pieczenia Stella i włożyłam do nagrzanego piekarnika

Pieprzyć z Fantazją
Czekoladowe ciasto korzenne z orzechami pekan i nutellą 142

dzisiaj dla Was propozycję pysznego, szybkiego i tylko z jednym jajkiem ciasta, łatwe w przygotowaniu i szybko znika z talerzyków. Można je przełożyć kremem lub powidłami, z orzechami pekan smakuje wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania :)  a może upieczecie je na święta zamiast piernika :)   Składniki : 2 i 1/4 szklanki mąki typ 550 1 szklanka cukru 1 jajko 130 g miękkiego(...)cukrem, olejkiem i jajkiem, ucieramy na gładki krem, następnie dodajemy nutellę, mleko i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika, delikatnie mieszamy łyżką. Orzechy siekamy nożem tak żeby były wyczuwalne, dodajemy do ciasta i jeszcze raz mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i wyrównujemy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni, pieczemy na środkowym poziomie około

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto Elf 165

smakuje dzieciom, moje uwielbiają wszystko co z galaretką :) Polecam!       Ciasto Elf   Składniki na blaszkę 23 x 32cm:      Na biszkopt: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju łyżeczka przyprawy korzennej do piernika   Na zieloną masę: 1l zielonego soku Kubuś 3 opakowania budyniu śmietankowego(...)Dodajemy olej i lekko miksujemy. Dodajemy po 1 żółtku i ubijamy tylko do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąki oraz przyprawę do piernika i lekko mieszamy łyżką lub szpatułką, by piana nie opadła. Formę na ciasto wykładamy natłuszczonym papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i rozprowadzamy równomiernie. Ciasto pieczemy około 25 minut w 170 stopniach (aż wierzch będzie

Smak mojej kuchni
Piernik kanadyjski 221

Puszysty i mięciutki herbaciany piernik, zwany kanadyjskim ma tą zaletę, że nie musi leżakować. A poza tym super smakuje, przełożony masą budyniową i powidłami śliwkowymi.  Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka miodu - 1 szklanka oleju rzepakowego - 1 szklanka zaparzonej i wystudzonej herbaty - 4 jajka - 1 opakowanie przyprawy do piernika - 3 łyżeczki sody masa: - 2 szklanki mleka

Zainspirowana w kuchni
Świecznki piernikowe 112

wymieszać z sodą, wsypać do miski.  W garnku podgrzać miód z cukrem i przyprawą do piernika, ostudzić, wlać do mąki.  W drugim garnku roztopić masło i ostudzone wlać do miski z mąką.  Dodać jajko. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką.  Ciasto podzielić na kilka części.  Każdą zawinąć w folię(...)schować na trochę do lodówki.  Gdy ciasto się schłodzi wyjmować po 1 kawałku, rozwałkować cienko na obsypanym mąką blacie  i wycinać kształty.   Piec w piekarniku nagrzanym na 180 stopni przez 7 minut.  Pierniki po wyjęciu będą dość, miękkie, ale szybko stwardnieją. Dlatego nie należy ich zbyt długo piec (7 minut naprawdę wystarczy).  Gotowe, wystudzone

Sto kolorów kuchni
Piernik 173

Bardzo szybki i smaczny piernik z dodatkiem bakalii. Przepis znalazłam TUTAJ . Składniki 2 szkl. mąki pszennej 0,5 szkl. brązowego cukru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki sody  2 łyżeczki ciemnego kakao 4 łyżki płynnego miodu   1 jajo 0,5 szkl. zimnej wody 0,5 szkl. oleju szczypta soli garść żurawiny i rodzynek Dodatkowo  połowa(...)składniki z wyjątkiem bakalii, zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać garść żurawiny i rodzynek, wszystko razem wymieszać za pomocą łyżki. Podłużną keksówkę wysmarować tłuszczem oraz wysypać bułką tartą, wylać ciasto, wyrównać jego powierzchnię. Piec 40 minut w temp. 180 stopni. Sprawdzić czy ciasto jest dopieczone za pomocą patyczka. Przestudzone ciasto wyjąc z foremki. Można polać polewą czekoladową przygotowana z rozpuszczonej

Kuchenne aromaty
Miękkie PIERNICZKI nadziewane powidłami śliwkowymi 90

masę, dodać jajko i ciasto można krótko wymieszać łyżką. Następnie rękoma zagnieść ciasto. Ciasto ma być wilgotne i dosyć klejące. Na początku radzę dodać 300g mąki i jeśli ciasto będzie zbyt mocno klejące, to wtedy dodać jeszcze trochę mąki. 3. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 4. Ciasto po wyjęciu z lodówki odstawić(...)ciasto zrobiło się elastyczne. 5. Ciasto wałkujemy tak na około 3-4mm, podsypując mąką blat i wałek. Ciasto dzielimy na dwie równe części, patrz FILM . Na jedną część ciasta w odstępach, łyżeczką nałożyć powidła śliwkowe, patrz FILM . Ciasto z powidłami nakryć drugą częścią ciasta. Lekko można docisnąć w miejscach gdzie nie ma powideł śliwkowych i z ciasta powycinać pierniczki

Mała Cukierenka

Proponowane wyszukiwania