ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:127/300)

Świąteczna ściąga przepisów 175

Zupa grzybowa Śledź po kaszubsku Śledź w oleju Rolada szpinakowa z łososiem Tradycyjna sałatka jarzynowa Ryba po grecku Pieczona ryba z cebulą pomidorową Wilgotny piernik ekspresowy Sernik krakowski Sernik z brzoskwiniami Sernik bez sera Ciasto mandarynkowe Polecam! Natalia

Smaki Natalii
Fit pierniczki z patelni 147

łyżeczka przyprawy do piernika  szczypta imbiru  50 g deserowej czekolady Do miski wsyp mąkę, imbir, kakao, sól, stewię i przyprawę do piernika. Wymieszaj składniki. Dodaj masło, jogurt i żółtko. Zagnieć jednolite ciasto. Rozwałkuj ciasto o grubości 0,5 cm i wykrawaj z niego ciastka. Powinno wyjść 16 sztuk. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, pamiętaj, że nie może być

Mango Papaja
ciasteczka z korzenną nutą 142

zdążycie je przygotować :) Składniki: 250 g mąki 50 g cukru pudru 2 łyżki  płynnego miodu 125 g masła 1 jajo opakowanie przyprawy do piernika  Przygotowanie: wszystkie składniki umieścić na stolnicy i szybko wyrobić ciasto - Thermomix czas 2-3 min/obr 3-4 ciasto owinąć folią i schłodzić w lodówce przez ok 1h po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać

Gotowanie z pasją
Ciasteczka piernikowe 180

studzimy. Następnie jajko i dokładnie łączymy składniki. Orzechy laskowe rozdrabniamy i mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami (mąka, płatki owsiane, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika, soda) oraz rodzynkami. Obie masy łączemy ze sobą. Formujemy ciasta - powinno wyjść ok 6- 7 sztuk. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy

Lena Gotuje
Korzenno-miodowa kasza jaglana z suszonymi jabłuszkami 240

opakowanie jabłka suszonego bez skórki z cynamonem Amkez około 1 łyżka syropu korzennego z miodem* *użyłam takiego jak w tym przepisie na korzenne ciasto, można zamienić na miód i np. szczyptę przyprawy do piernika (bez mąki) Przygotowanie: Kaszę przepłukujemy na sitku, aby pozbyć się goryczy. Następnie wsypujemy ją do garnka, dodajemy pokrojone suszone jabłka (3-4 zostawiamy do dekoracji), mieszamy

Słodkie okruszki
Drożdżowe kruche rogaliki świąteczne 199

Rogaliki drożdżowe tak jak pierniki kojarzę z miesiącem grudniem, przygotowaniami świątecznymi lub późną jesienią i gorącym grzańcem w kubeczku, pachnącym pomarańczą i goździkami. Te rogaliki mimo drożdży nie są miękkie jak puch, ponieważ schłodzenie ciasta dodaje im delikatnej kruchości, która idealnie komponuje się z marmoladą jak i nutellą (robię je w dwóch wersjach). Spróbujcie :) Składniki: 30dag świeżych drożdży 25dag mąki

ChilliJemy
Miękkie pierniczki 206

tutaj . Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżka margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1  łyżka przyprawy do piernika Wszystkie składniki zagniatamy razem, aż uzyskamy gładkie i jednolite ciasto. Rozwałkowujemy i je na grubość ok 3-4 mm, wycinamy ciasteczka i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.  Pieczemy

Słodka Kraina Wypieków
Chatka z piernika 121

przygotowania: Masło rozpuszczam wraz z miodem i studzę (nie może być za gorące, żeby nie ścięło nam jaj). Dodaję mąkę, jaja i przyprawę do piernika. Całość wyrabiam i odstawiam do lodówki na 2 godzinki. Ciasto rozwałkowuje na papierze do pieczenia podsypanego mąką na grubość ok. 5 mm. Z tektury lub bloku technicznego przygotowuję szablon, który posłuży nam do obrysowania

Wielki apetyt
LUKIER KRÓLEWSKI 415

Niezastąpiony do ozdabiania pierniczków lub sklejania chatek piernikowych. Lukier ten świetnie się nakłada na ciasteczka oraz pięknie się na nich wygląda.SKŁADNIKIbiałko z jednego jajkaszklanka

RAROSSA
PIERNICZKI 24 GODZINNE 397

ciągle mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę. Ciasto będzie rzadkie, nie nadające się do wałkowania. Odstawiamy przykryte w chłodne miejsce na 24 godz.W dzień pieczenia:Ciasto podsypujemy mąką, rozwałkowujemy na ok 3 mm, foremkami wycinamy pierniki. Układamy na blaszce. Pieczemy ok 5 minut w 170 st.Do wypieku użyłam Roślinne z Mlekovity, idealne masło do wypieków. Polecam

Z Majeczką w kuchni
Wigilia , starodawne zwyczaje… 248

mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów  ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały  kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie  były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne  „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce i radość ;  gwiazdki ,chroniły przed

Kulinarny karnet Christophera
Ciasto piernikowe w łaty 191

łyżka ciemnego kakao do wypieków 1 płaska łyżka przyprawy do piernika kilka kropli aromatu pomarańczowego Do podanie: u mnie rozpuszczona mleczna belgijska czekolada i chrupiące kuleczki czekoladowe (możecie użyć innej polewy lub lukru) Przygotowanie: Piekarniki nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Formę na ciasto (18×28 lub 23×23 i podobne) smarujemy tłuszczem i obsypujemy kaszą manną(...)drugiej miski. Dodajemy do niej łyżkę ciemnego kakao i płaską łyżkę przyprawy do piernika. Miksujemy tylko do połączenia składników. Do przygotowanej formy wykładamy na przemian łyżkę jasnej masy i łyżkę ciemnej, aż do wyczerpania składników. Pod koniec można delikatnie pomieszać masy patyczkiem do szaszłyków. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy do tzw. suchego patyczka, około 30 minut

Słodkie okruszki
Markizy piernikowo-anyżowe 189

część przełożyłam masą z mlekiem w proszku -zostało jej mi od orzeszków , a część powidłami śliwkowymi. Ciasto: 50 dag mąki pszennej 25 dag miodu naturalnego 10 dag masła 15 dag cukru 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1/3 łyżeczki mielonego anyżku 2 jajka 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej szczypta soli Masa do przełożenia(...)rondelku, podgrzewać mieszając, aż wszystko się połączy.Wystudzić.  M ąkę przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika, anyżem, sodą i skórką pomarańczową.Do mąki dodać wystudzony miód z cukrem i masłem , wbić  jajka i wymieszać łyżką .Następnie zagnieść ciasto, zawinąć w folię  i odstawić na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc .[ ciasto będzie luźne

Moje domowe kucharzenie
Pierniczki z lukrem królewskim! 171

łyżki kakao LUKIER KRÓLEWSKI: - 1 białko - od 3/4 szklanki do całej szklanki cukru pudru  WYKONANIE: - masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika rozpuść w rondelku.  - masę wystudź - połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto - ciasto przełóż do torebeczki foliowej i schłodź od 15 do 30 minut w lodówce - gotowe ciasto wałkujemy na duże blaty grubości(...)gęsty, nie może być zbyt lejący się bo wtedy nie uda się Wam nim narysować żadnego wzorku. Gotowy lukier przekładamy do woreczka foliowego, odcinamy maluteńki rożek i możemy dekorować pierniki wedle swojego uznania! To zdecydowania najlepsza część zadania! Można się wyżyć kreatywnie! Moje prezentują się tak jak na fotografiach. Mam nadzieję, że będą Wam smakowały i pięknie zdobiły choinki! Buzzziaki

SMYKWKUCHNI