Idealnie wykonany lukier jest śnieżnobiały i odpowiednio twardy. Może służyć do dekorowania przeróżnych wypieków, takich jak pączki, pierniki, babki, babeczki… A w czasie Wielkanocnych przygotowań lukier do ciasta musi być wręcz idealny. Jak więc zrobić idealny lukier królewski? Przepis na lukier znajdziesz w poniższym poradniku. Co potrzebujemy? 2 białka (najlepiej w temperaturze pokojowej) 2,5 szklanki […] Artykuł
PysiaGotuje.plłyżeczki ciemnego kakao 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować na gładkie ciasto. Foremki do sufletów lub małe kubki wysmarować tłuszczem. Podzielić masę pomiędzy dwa naczynka, w których pieczemy. Piec w mikrofali 3-4 minuty. Podawać z jogurtem i orzechami
Chocolate Muffin BlogJeszcze na pierniki przyjdzie u mnie pora, na początek ruszam z czekoladowo - kokosowymi babeczkami. Szybkie ciasto jak na muffinki, które tym razem robiłam w sylikonowej formie. Raz już się za nią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty, a nastraja również świątecznie jak pieczenie pierników
pink envelopemieszamy ją z bakaliami) , przyprawę do piernika oraz sodę, w drugiej misce jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy do masy jajecznej ostudzony miód z masłem, następnie zmniejszamy obroty miksera i na przemian dodajemy mieszankę mąk i kefir, miksujemy do połączenia sadników, na koniec do ciasta dodajemy bakalie wymieszane z mąką, delikatnie całość mieszamy(...)przekładamy do dużej formy keksowej 30 do 32cm, wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika ciasto nacinamy nożem wzdłuż przez środek. pierwsze 15 minut pieczemy piernik w piekarniku nagrzanym do 160°C, następnie zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy jeszcze 50-60 minut do suchego patyczka. Źródło
Słodkie zapomnienieniej nie ma w moim domu świąt,wszyscy ją uwielbiamy,bo czego tu nie lubić- w środku mięciutki piernik,na to polewa i wiórka kokosowe,mniam..... Składniki: na ciasto: 45 dag mąki pszennej 3 całe jajka 50 g masła 4 łyżki miodu 25 dag cukru pudru 1 opakowanie proszku do pieczenia na polewę: 20 dag masła lub margaryny 12 łyżek(...)HELIO Przygotowanie: Zaczynamy od ciasta:wszystkie składniki na ciasto miksujemy w misce ,wylewamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia-pieczemy w 170 stopniach 30-40 min. Po wystudzeniu pokroić na kostki i ugotować polewę.Do rondelka dajemy wszystkie składniki polewy i zagotowujemy.Maczamy w jeszcze ciepłej polewie nasze kostki z piernika i obsypujemy wiórkami kokosowymi HELIO .odkładamy na deseczkę
Swojskie jedzonkowystudziłam. W czasie kiedy masa miodowa stygła skompletowałam sobie resztę składników, sodę wymieszałam z mlekiem. Do wystudzonej masy stopniowo wsypywałam mąkę,przyprawę do piernika, wlewałam mleko z sodą, sól i wbijałam po jednym jajku. Ciasto wyrabiałam mikserem ręcznym spiralnymi końcówkami. Można wyrabiać drewnianą łyżką lub ręką. Wyrobioną masę przełożyłam do metalowej miski, przykryłam lnianymi ściereczkami, które jeszcze przykryłam(...)ciasto da się rozwałkować, tylko trzeba je lekko podsypywać mąką. Miała rację! Pieczenie: Ciasto podzieliłam na 3 części, rozwałkowałam na grubość około 5 mm. Piekłam w dużej blaszce tej, która była w komplecie z piekarnikiem. Piekłam w temperaturze 170 stopni przez 15 - 20 minut. Piernik mocno rośnie. Po upieczeniu wystudziłam wszystkie blaty. Wystudzone blaty przełożyłam podgrzanymi Powidłami Śliwkowymi
Blondynka Gotujebiałko do posmarowania pierników do dekoracji można użyć polewy HELIO Wykonanie : Do garnka przekładamy masło, gdy się rozpuści dodajemy miód, cukier, kakao, i kilka kropelek olejku, na małym ogniu wszystko rozpuszczamy co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, do śmietany dodajemy sodę, mieszamy i wlewamy do mąki razem z mieszanką miodową. Ciasto mieszamy łyżką, będzie(...)mąką i lekko zagniatamy, będzie delikatne i gdy się będzie kleiło można podsypać troszeczkę mąki ale nie za dużo bo po upieczeniu pierniki będą twarde, mąki tylko tyle aby je rozwałkować tak na około 1/2 cm. Z ciasta wycinamy dowolne kształty pierniczków. Wykładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch smarujemy roztrzepanym białkiem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatur 180 stopni
Sama słodycz i szczypta chiliczłowiek nie może się nie uśmiechnąć? W dodatku jest to sorbet, więc jest nieco lżejszy od tradycyjnych lodów na żółtkach i śmietanie. A pachnie piernikiem i gruszkami.Zaczęło się od tego, że po cieście z całymi gruszkami zostało mi kilka owoców i pół garnka syropu. Poprzednim razem rzeczonym syropem słodziłam sobie herbatę (do kawy też pasuje świetnie), ale, o czym(...)syropie, następnie go odparowałam, wszystko razem zmiksowałam blenderem na gładko i zamroziłam. Efekt - bajka! Sorbet jest gładki i dość kremowy (można dodać banana, żeby miał jeszcze lepszą konsystencję), pachnie piernikiem i smakuje gruszkami. Cudownie, słodko-orzeźwiający. Ja się w nim zakochałam.Spróbujecie...?Sorbet gruszkowo-korzennySkładniki:(na 1,5 l lodów)1,4 kg gruszeksyrop:200 g cukru750 ml wody1 cytryna6
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo puszyste o idealnej wilgotności. Pyszne nawet po kilku dniach, jest jak piernik im dłużej poleży tym lepsze. Idealne do kawy lub zimnego mleka. Składniki na ciasto: 300 gramów marchewki startej na najmniejszych oczkach tarki 300 ml oleju 4 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu szczypta soli
Kocham Czekoladęświąteczny wypiek przystało to sernik na bogato. Zawiera w sobie mnóstwo smaków, wszystkie jakie kojarzą nam się ze świętami: pomarańcza, piernik, powidła, sernik, czekolada. Jego wykonanie zajmie trochę więcej czasu ale efekt jest tego wart. Na świątecznym stole takie ciasto na pewno zrobi furrorę. *tortownica 26 cm Składniki: na ciasto piernikowe: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki(...)łyżeczki proszku do pieczenia łyżka przyprawy korzennej do piernika na masę serową: 1 kg serka waniliowego z wiaderka 2 opakowania budyniu waniliowego 5 jajek 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki cukru skórka otarta z dwóch pomarańczy i cytryny 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki rodzynek (mogą być namoczone w rumie) dodatkowo: 300 g powideł śliwkowych 2 łyżki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaświęta już są za kilka tygodni - zachęcam wszystkich do przygotowania domowych pierniczków. Z tego przepisu wychodzą naprawdę rewelacyjne pierniki - w pierwszym tygodniu są lekko twarde, natomiast im bliżej świąt, tym są coraz bardziej miękkie. Uwielbiam ich smak i zapach (korzenno-miodowy). Ciasto rewelacyjne odchodzi od blatu, a jego wyrabianie jest banalnie proste. Upieczone i udekorowane pierniczki mogą stawić świetny prezent(...)czasie ciasto uzyska jednolitą, gładką masę. Na blat wysypać odrobinę mąki i rozwałkować ciasto (najlepiej podzielić je na kilka części). Za pomocą foremek wycinać pożądane kształty. Przygotowane pierniczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15-17 minut (w zależności od grubości i wielkości pierników). Przestudzone pierniki udekorować białą polewą (aby przygotować polewę: w wysokim naczyniu ubić
UgotowaćCiasto, które dzisiaj przedstawię, nazwałam żartobliwie pier BATATnik, ponieważ dzięki przyprawie do piernika tak właśnie smakuje. Przygotowałam je – jak sama nazwa wskazuje - m.in. z batatów. Batat to inaczej patat, wilec ziemniaczany, słodki ziemniak. Z batatów można przygotowywać praktycznie to samo, co ze zwykłych ziemniaków – frytki, puree, kopytka. Możemy dostać odmiany o miąższu koloru żółto-brązowego, białego lub bladoczerwonego. Ja użyłam(...)której użyłam do ciasta): Ciasto jak widać na zdjęciu jest dość zbite, dzięki czemu najemy się małym kawałkiem. Polecam do porannej kawy. Składniki (ok.9 porcji) 1 batat (ok. 600 g) 1 szklanka kakao o obniżonej zaw. tłuszczu 2 szklanki mąki gryczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1,5 łyżki przyprawy do piernika 7 łyżek syropu
Powiedz dietom nieprzepisy od mamy, cioć, znajomych, koleżanek i sąsiadek czyli przepis z historią, takie właśnie uwielbiamy najbardziej i Wam serdecznie polecam. Ten przepis nie wymaga chłodzenia ciasta, nie wymaga wałkowania ani żadnych foremek, takie ciasto na szybko - zagniatamy, potem odrywamy kawałeczki, kulamy i dociskamy palcami do blaszki. Proste, łatwe i przyjemne i przepyszne :-) Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu(...)blachy): 250 g miękkiego masła 2 szklanki mąki pszennej 100 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru waniliowego (16 g) 1 op. przyprawy do piernika (20 g) 1 łyżka imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 jajko Wykonanie: 1. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Na filmie nie ma ujęcia z dodaniem 1/4 łyżeczki gałki
Kawa z mlekiemprzygotowane na herbatnikach. Jego wykonanie zajmuje zaledwie 45 minut plus oczekiwanie na stężenie. Przygotowywałam już sernik gotowany, ale przekładałam nim miodowe placki i piernik, ale wtedy zajmuje to więcej pracy. Dzisiaj polecam Wam takie właśnie ciasto bez pieczenia na herbatnikach, jest bardzo słodkie, ale też i bardzo pyszne. Ja uwielbiam z filiżanką pysznej kawy. Zapraszam:) Składniki: Masa serowa
Izabelawkuchnijajka1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżka kakao2 łyżeczki cynamonuprzyprawa do piernikówWYKONANIEMąki wsypać do miseczki, dodać kakao. przyprawę do pierników, cynamon , sodę, wymieszać.Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Do maki wbić jajka dodać ostudzone mało i miódWszystkie składniki zagnieść i wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremkamidowolne kształty pierniczków.W celu
W kuchennym oknie Ewy