ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:118/300)

Mięciutkie, Ucierane Pierniki 160

miksujemy na puch, następnie wbijamy jajko i miksujemy do połączenia się składników. 2. Następnie dodajemy na przemiennie mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawą do piernika oraz miód. Miksujemy bądź mieszamy do powstania ciasta. Zagniatamy i chowamy do lodówki na 2-3 godziny bądź na całą noc. 3. Po schłodzeniu, lekko podsypujemy ciasto mąką i wałkujemy na grubość

Gotowanie...to proste !
Świąteczny sernik na pierniczkach 468

Świąteczne ciasto na bazie sera połączone z aromatycznymi korzennymi piernikami i delikatną czekoladą zawsze świetnie smakuje i szybko znika z Bożonarodzeniowego stołu. Składniki: Masa serowa: 1,2kg białego sera (3 razy zmielonego lub z wiaderka) 180g masła 250g cukru 6 jajek 9ml olejku pomarańczowego 5 łyżek budyniu śmietankowego Dodatkowo: 450g pierniczków w czekoladzie 200g białej czekolady 4 łyżki mleka Dekoracja

Szalona Kuchnia Eweliny
Lody guacamole z tabasco 137

nakładać łyżką do lodów. Jeśli lubicie niecodzienne smaki, to będzie smak waszych wakacji. Jeśli spodoba się Wam połączenie pikantnego ze słodkim spróbujcie też koniecznie ciasta czekoladowego z pomidorami i chili i czy piernika z przyprawą ras el hanout . Składniki na 6 porcji: 2 dojrzałe awokado 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki zielonego tabasco pół puszki mleka skondensowanego słodzonego małe

Ugotowane pozamiatane
Babeczki piernikowe 138

śliwkowe - 250 ml do wysokiego naczynia wlać mleko, olej i dodać jajka, razem wymieszać, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem, cukier, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać teraz wszystko dokładnie łopatką, dodać powidła. Ciasto przełóż łyżka do foremek (ja użyłam silikonowych) i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180stC i piecz ok 20 minut

Camilla w kuchni
Jak odchudzić tradycyjne świąteczne potrawy? 130

Kutia Danie z dużą ilością maku, bakalii i miodu. Proponuję dodać mniejszą ilość bakalii, a miód zastąpić na przykład syropem z away czy syropem daktylowym. Ciasta i inne słodkości Serniki, makowce, sękacze czy pierniki. Goszczą jak co roku na każdym stole świątecznym. Najczęściej wykorzystuję się białą mąkę, cukier i margarynę.  Mąkę zastąpmy: razową, orkiszową, gryczaną czy kokosową; cukier: ksylitolem

Truskawkowa Fiesta
Szybkie pierniczki edycja 3 + lukier królewski 118

cukru pudru 100 gram roztopionego masła 100 gram miodu sztucznego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 duża łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika Przygotowanie: Wszystkie składniki wsypujemy do miski, wyrabiamy ciasto. Nie dosypujemy mąki, nawet jeżeli ciasto jest lepiące. Rozwałkowujemy placek o grubości ok 4 mm, podsypujemy odrobiną mąki jeżeli zachodzi potrzeba. Wycinamy kształty. Pierniczki pieczemy

Życie zaczyna się w kuchni
ciasteczka korzenne a la spekulosy (Speculaas) 165

składniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 – 140 g cukru brązowego 4 łyżki mleka 150 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki goździków, mielonych

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto imbirowe 189

Takie ciasto imbirowe chodziło za mną od dawna. Imbir poza tym, że jest smaczny ma wiele zdrowotnych właściwości: pomaga przy przeziębieniu, wspomaga trawienie, a nawet łagodzi

greenscarf
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z MASŁEM ORZECHOWYM 252

Ostatnio bardzo polubiłam się ( baa! pokochałam ) z ciastem drożdżowym! Kiedyś absolutnie nie chciało „mnie słuchać”, a teraz za każdym razem rośnie pięknie, a po

Ostra na Słodko
ciasteczka maślane z korzenną nutką 111

dekorowania znikały w magicznym tempie - w mig. Składniki: 200 g masła ok 300 g mąki 100 g cukru pudru 1 jajo 1 łyżeczka przyprawy do piernika Przygotowanie: wszystkie składniki dobrze wymieszać i ugnieść ciasto - Thermomix czas  min /Interwał zawinąć w folie i odłożyć do lodówki na ok 1 h po tym czasie ciasto rozwałkować i wycinać ciasteczka piec

Gotowanie z pasją
Hot cross buns. Wielkanocne bułeczki. 110

drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut). Do miski wsypać mąkę, dodać sól, cukier, przyprawę do pierników, miękkie masło oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce, żeby wyrosło i uzyskało podwojoną objętość (około

zadanie-gotowanie
Piernik białoruski - chałwowy (bez tłuszczu) 160

Innowacyjny, ale jednocześnie staropolski, pochodzący z Kresów przepis na piernik bez tłuszczu, za to z chałwą w cieście. Jest pyszny! Upiekłam go w keksówce, potem oblałam polewą z gorzkiej czekolady i posypałam płatkami migdałowymi, ale już zastanawiam się, jak przerobić go na krajankę piernikową. Składniki 220 g chałwy  jajko 3/4 szklanki cukru  3/4 szklanki powideł śliwkowych 1 łyżeczka

Słodkie inspiracje
ciasteczka na choinkę dekorowane masą cukrową 181

kupionej w sklepie moja-cukiernia.pl  i zabarwiłam ją barwnikami.  Składniki na około 25 dużych ciastek: na ciasto: 210 g mąki  1 jajko 50 g cukru pudru 90 g miodu 25 g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika  na dekorację: około 150 g białej masy cukrowej Roll Dekor  barwniki spożywcze w proszku(...)łyżeczka wódki lub wrzątku cukrowe gwiazdki i kwiatuszki Masło i miód rozpuścić i wystudzić. Mąkę przesiać do miski razem z sodą, przyprawą do piernika i cukrem pudrem. Dodać żółtko i wystudzony miód z masłem. Zagnieść ciasto, rozwałkować na grubość około 3 mm ( w pieczeniu urosną) i wycinać ciasteczka.Ułożyć na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem. W każde ciasteczko wbić kawałek

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Popękane ciasteczka piernikowe 397

puszysta.  Mieszając (na wolnych obrotach), wlewać partiami roztopioną czekoladę z masłem. Na koniec przesiać uprzednio wymieszane w misce suche składniki – mąkę, przyprawę do piernika oraz sól i ponownie wymieszać.  Miskę z ciastem przykryć folią i włożyć do lodówki na około 3 godziny.  Z chłodnego ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego**, obficie obtoczyć w cukrze pudrze

Kraina Miodem Płynąca