sprawdzonego przepisu . Tym razem postanowiłam coś zmienić, pokombinować, poszukać innej wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”, w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Pomysł wydał się ciekawy, przystąpiłam(...)moich oczekiwań. Były za mało kruche. Ale gdy już dobrze ostygły okazały się kruchymi ciastkami i to całkiem smacznymi, oczywiście bardziej „konkretnymi” od zwykłych faworków, ale cukier w cieście zobowiązuje ;) Ogólnie polecam przygotowanie takich faworków chociaż jeden raz :) 2 jajka, 3 żółtka, 125 ml mąki migdałowej*, 125 ml cukru pudru, 460 – 480 g mąki pszennej, 20 ml rumu
królestwo garówWitajcie, ciastem, które musi się znaleźć obowiązkowo na moim świątecznym stole jest piernik. W tym roku zamiast tradycyjnej wersji postanowiłam zmienić go nieco i przygotować na bazie kaszy gryczanej (z której kiedyś już robiłam ciasto LINK . ) Ciasto jest bardzo delikatne w smaku, aż rozpływa się w ustach. Pachnie przyprawą korzenną, którą czuć w całym domu
Health-Fit-LifeMarkiza – rodzaj okrągłego ciastka złożonego z dwóch herbatników lub ciastek kruchych złączonych ze sobą za pomocą słodkiej masy. W zależności od rodzaju markiz smak ciasta jak i kremu może być różny. Na święta były pierniczki lukrowane, a na Nowy Rok - piernikowe markizy z kremem orzechowym. Składniki: - 1 kg mąki tortowej - 8 żółtek - 3 białka - 1,5 szklanki drobnego cukru(...)łyżek mleka w proszku - 2 łyżeczki kakao - aromat rumowy (opcjonalnie) Polewa z czekolady: - 120 g czekolady deaserowej (gorzka) - 80 g masła Ciasto zarabiamy dzień przed pieczeniem. Mąkę i kakao przesiewamy do miski – mieszamy. Miód zagotowujemy z przyprawą do piernika . Odstawiamy, dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści i pozostawiamy do wystygnięcia. Do śmietany dodajemy sodę – mieszamy i odstawiamy, aż masa zwiększy
mojewypiekiinietylkoCo szybkiego podać gościom gdy przyjdą świętować akurat do was Sylwestra? Co słodkiego można zrobić w miarę szybko i prosto? Najlepsza w tym wypadku jest kostka
Bernika - moj kulinarny pamietnikJuż niedługo zacznie się sezon pierników, pierniczków i świątecznych wypieków, ale zanim on nadejdzie i mamy jeszcze pękate, pomarańczowe dynie wykorzystajmy te piękne warzywa nie tylko do robienia zup-kremów, ale też do deserów. Można zrobić z jej dodatkiem muffiny, placki na słodko czy ciasta. Ja dzisiaj zrobiłam niecodzienną wersję tiramisu. Złote, dyniowe tiramisu. Polecam. TIRAMISU DYNIOWE Składniki
Bon appetit mon amieLukier jest nie odłącznym elementem wielu ciast i ciasteczek. Nie wyobrażam sobie bez niego piernika czy pierniczków. Jak to zwykle bywa na początku i ja miałam problemy z prawidłowym wykonaniem lukru. Moje pierwsze lukry wychodziły zazwyczaj za rzadkie. Jednak z czasem i tego się nauczyłam. Ktoś powie, przecież to proste. Jednak nie zawsze. Czym właściwie jest lukier? Jest to polewa(...)bazie cukru pudru? Z reguły tak, wyjątkiem jest lukier gotowany. Ile wyróżniamy rodzajów lukru? Obecnie w cukiernictwie wyróżnia się 3 rodzaje: 1)lukier królewski:gęsty, używany do dekoracji ciast i precyzyjnych wykonań: a)rzadki: do dalszej obróbki b)średni: o konsystencji rzadkiego kremu c)średni stały: stała kremowa konsystencja 2) lukier cukierniczy: rzadki, płynny, do polewania ciast 3)lukier plastyczny
Ciasta z tradycjamiSprawdzony przepis na ciasto bajaderka na herbatnikach z rumem i bakaliami. Jeśli szukasz pomysłu na to: Jak wykorzystać świąteczne resztki ciast i ciastek? lub: Co zrobić z resztek ciasta? Bajaderka jest wręcz idealną propozycją! Jak zrobić pyszną bajaderkę? Przepis jest bardzo prosty w przygotowaniu. Co najważniejsze, do tego „ciasta z resztek ciast” możesz tak naprawdę dodać wszystkie pozostałości(...)świątecznych lub imprezowych słodkościach! Do bajaderki sprawdzi się: babka, piernik, keks, sernik, czy makowiec. Wszystkie resztki zamienią się w pyszne, bardzo aromatyczne ciasto! Ciasto bajaderka w naszym wydaniu prezentuje się wyjątkowo atrakcyjnie. Bajaderka jest pyszna, z doskonałym śmietanowym kremem oraz posypką ze startej czekolady! Przepis nie przysporzy żadnych trudności w przygotowaniu. Ciasto bajaderka to wyjątkowy deser, który zawsze smakuje inaczej
Kuchnia Na Wypasiemarchwiowy - kuchnia podkarpacka Ciasto marchewkowe wpisane jest w tradycję kulinarną krajów anglosaskich i Stanów Zjednoczonych. Jednak i w kuchni polskiej marchewka jako składnik ciasta znana jest od dawna. Najczęściej była ona używana do przygotowania miękkiego, świeżego piernika. Kuchnia podkarpacka może natomiast być dumna z keksu marchewkowego pieczonego przez gospodynie z Krzeszowic koło Przeworska. Ciasto tego keksu jest miękkie, wilgotne
Trzeci talerzpodawać, gdyż najsmaczniejsze jest zaraz po upieczeniu. Miękkie, wilgotne, rozpływające się w ustach, lekko czekoladowe, pachnące piernikiem i cynamonem. Niektórzy myślą, że to piernik, nie przychodzi im do głowy myśl, że w tym cieście podstawowym składnikiem jest tarta marchewka. Pysznie łączy się z powidłami i orzechami. Jest to ciasto, które możecie upiec na ostatnią chwilę. Polecam poza sezonem świątecznym upiec
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFaworki angielskie według przepisu z książki „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Są bardzo podobne do klasycznych faworków , ale nieco mniej kruche i delikatne. 1 łyżka miękkiego masła, 6 żółtek, 75 g cukru(...)cukier waniliowy, Utrzeć masło na śmietanę, następnie dodawać po jednym żółtku, a następnie cukier. Gdy masa będzie dobrze ubita, wlać powoli rum. Następnie dodać śmietanę i mąkę. Zagnieść „wolne” ciasto ( twarde, gęste i ciężkie do wałkowania). W oryginalnym przepisie użyto więcej mąki, mi się nie udało tyle dodać – użyłam mniej. Gdy ciasto jest dokładnie wyrobione odłożyć je na chwilę
królestwo garówgorzkiej czekolady 1 łyżka oleju Użyłam keksówki o długości ok.30 cm. Posiekane śliwki i żurawinę wymieszać i odłożyć na bok. W jednej misce wymieszać cukier, przyprawę do piernika,mąkę , kakao, sodę i szczyptę soli. Miód i mleko wlać do garnka i podgrzewać do czasu, kiedy miód się rozpuści. Mleko z miodem oraz olej wlać do miski z suchymi składnikami(...)Keksówkę wysmarować masłem lub olejem kokosowym, posypać mąką. Wylać ciasto, wyrównać i piec do suchego patyczka około 50-60 minut. Upieczone zostawić na chwilkę w formie, aby lekko ostygło. Następnie wyjąć na kratkę i pozostawić do calkowitego ostygnięcia. Międzyczasie rozpuścić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę z łyżką oleju. Polać piernik. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniMiodowa słodycz nada pierniczkom wyjątkowego smaku i sprawi, że będą one miękkie. Dodaj przyprawy – Cynamon, imbir, goździki i gałka muszkatołowa to kluczowe składniki, które nadają piernikom charakterystyczny aromat. Dodaj sody oczyszczonej – Soda sprawi, że ciasto piernikowe będzie rosło i stanie się puszyste. Staranne wyrabianie ciasta – Im dłużej wyrabiasz ciasto, tym bardziej będzie ono elastyczne i miękkie. Przepis na pierniczki domowe
Ania i Marcin gotujążółtku, ciągle miksując. Do miski z mąką i kakao wlałam masę jajeczną i miksowałam spiralnymi mieszadłami, po tym czasie dodałam ostygnięty miód z przyprawą do piernika, a na końcu śmietanę z sodą oczyszczoną. Ciasto wyszło dosyć rzadkie, wyczytałam, że takie miało wyjść, więc zbytnio się tym nie przejęłam. Przykryłam miskę talerzem i wstawiłam do lodówki(...)rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm i wykrawałam pierniczki w kształcie małych gwiazdek. Ciasto mocno podsypywałam mąką, ponieważ trochę się lepiło. Wałkowałam przez papier do pieczenia i poszło gładko.Ciasto mocno rośnie, więc pierniczki układamy w pewnych odstępach, a w jakich? Sami zobaczycie jak upieczecie pierwszą blachę. Blachę oczywiście wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez
Blondynka Gotujenadrabiam szybko. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. Ciasto przygotowuje się bardzo łatwo i szybko, można zrobić ręcznie, ja tym razem ciasto zrobiłam hakiem robota, gdyż mój ukochany pies podczas spaceru, tak się szarpał na smyczy, że nadwyrężył mi prawą rękę.Zróbcie sobie już teraz Świąteczne Pierniczki z witrażami, można je podarować najbliższym, będzie(...)przyprawy do piernikówkolorowe landrynki* szklanka o pojemności 250 mlMargarynę pokrojoną w kostkę, miód i przyprawę do piernika przekładamy do rondelka, podgrzewamy aż margaryna się rozpuści, studzimy.Do misy robota przekładamy mąkę z sodą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy płynne składniki i dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy hakiem robota (lub ręcznie łyżką), aż ciasto stanie się błyszczące i gładkie. Gotowe ciasto zawijamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękilku dni chodziło za mną ciasto marchewkowe więc postanowiłam takie właśnie upiec, może na niedzielę nie jest zbytnio wykwintne ale za to bardzo pyszne, z dodatkiem orzechów i polewą z serka smakuje wyśmienicie. Zapraszam :) Składniki : 1,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka przyprawy do piernika lub cynamonu 1,5 łyżeczki sody 5 jajek 2 kopiaste szklanki(...)wymiarach 26/35 Wykonanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej i przesiewamy mąkę z sodą i przyprawą do piernika .Następnie dodajemy startą marchewkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka moje piekło się 45 minut. Serek ucieramy mikserem
Sama słodycz i szczypta chili