wiadomo święta są czasem ciast i słodkich wypieków. My na te święta oprócz pierników i ciasteczek kosztowaliśmy snickersa na zimno , różne rodzaje makowca i oczewiście jabłecznik który uwielbiam. Tym razem przedstawiam przepis na jabłecznik i powiem tylko że zeszły nam jego trzy blaszki... później niech broni się sam. Składniki: 3 szklanki mąki kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)utrzeć z cukrem i wymieszać ze śmietaną. Mąke wymieszać z proszkiem do pieczenia i zagnieść w rękach z kostką pokrojonej margaryny. Następnie połączyć z żłótkami cukrem i śmietaną. Wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce. 3/4 ciasta rozłożyć na dół blachy a resztę zostawić. Na to położyć prażone jabłka które opcjonalnie możemy posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyc mocno ubite białko
Lubczyk i Waniliakostka masła (200 g) 3 jajka 1 szklanka puree z dyni (ok. 200 g) 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku 1 łyżeczka sody oczyszczonej Jak zrobić ciasto dyniowe? Masło wyciągamy z lodówki i kroimy na mniejsze kawałki – musi być zupełnie miękkie, żeby dało się je dobrze zmiksować. Puree z dyni możemy
Ciastkozercymandarynki w pełni. Jak każdemu z nas ich zapach kojarzy się z nadchodzącymi świętami. Tak i te ciasto - przypomina nadchodzące święta. Składniki: Tarta 2 jaja 2 1/2 łyżki oleju 3 łyżki ksylitolu 3/4 szklanki mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta proszku do pieczenia aromat migdałowy Mus 5-6 mandarynek 1/2 szklanki(...)wody 1 łyżka ksylitolu 1 łyżeczka mąki kukurydzianej Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jaja, dodajemy ksylitol, olej, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i aromat. Całość dokładnie zagniatamy. Odstawiamy na ok. 15-20 minut. Następnie ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Między czasie obieramy mandarynki, kroimy na mniejsze porcję. Wrzucamy do garnka. Wlewamy
Truskawkowa Fiestapyszne a burak nie wyczuwalny. Polecam bo jest zdrowe z dodatkiem orzechów smakuje wyśmienicie. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław . Zapraszam :) Składniki : 2 kopiaste szklanki mąki pszennej luksusowej typ 550 Młynów Stoisław 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki cynamonu 1 szklanka oleju 5 jajek 1,5 łyżeczki sody(...)Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej i przesiewamy mąkę z sodą,cynamonem i przyprawą do piernika, mieszamy. Następnie dodajemy startą marchewkę,buraka i posiekane orzechy.Wszystko mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 175/180 stopni do suchego patyczka,moje ciasto piekło się około 5o minut. Ciasto polewamy
Sama słodycz i szczypta chiliroku wybrałam najlepsze ciasta na święta, czyli takie, które spokojnie mogłam przygotować parę dni wcześniej. Piernik i miodownik są smaczne nawet po tygodniu. Miodownik zrobiłam z kremem na kaszy mannie. Tak jak, robiła moja mama gdy byłam jeszcze dzieckiem. Inna nazwa tego ciasta to ponoć Stefanka. Ale u mnie w domu ciasto te nazywamy zwyczajnie - ciastem miodowym :)Składniki na ciasto
Bon Appetit Małgorzatykorzennej (do piernika) – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Mąkę przesiać, dodać sól, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. W innym naczyniu połączyć miękkie masło z cukrem i delikatnie ubić. Dodać jajka i miód, wymieszać dokładnie. Mąkę wsypać do masy maślanej, wszystko dokładnie wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. W razie(...)konieczności podsypać mąką. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować na cienki placek, wykroić ciasteczka dowolnymi foremkami. Pierniczki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-12 minut. Trzeba pilnować żeby się nie przypaliły. Gotowe pierniczki przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. Smacznego Ekspresowe pierniki Ekspresowe pierniki Ekspresowe pierniki Ekspresowe pierniki
Smaki ArmineKoliber Składniki na ciasto: 1/2 szklanki cukru 3 łyżki miodu 3 jajka 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka ananasa posiekanego w drobną kostkę 1 szklanka startych w łezkę jabłek 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki przyprawy do pierników 1/2 szklanki(...)olej. Jabłka, orzechy i ananasa dodaj do masy jajecznej. Dodaj sypkie składniki z drugiej miski, szczyptę soli, cynamon i przyprawę do piernika.. Wymieszaj. Dużą prostokątną formę wyłóż papierem. Rozłóż równomiernie ciasto i piecz je w nagrzanym piekarniku do 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmij i wystudź
Gotuj Sam!wytrawnych jak i w daniach słodkich. Oczywiście z dyni zazwyczaj robię zupy czy makarony z sosem. Robiłam już także muffiny dyniowe , ciasto dyniowe teraz przyszedł czas na pączki. Pączki , które przygotowałam są na bazie ciasta drożdżowego . Do ciasta dodałam kilka dodatkowych składników. Poza dynią użyłam przypraw korzennych i cynamonu. Przyprawy te cudownie wydobywają i podkreślają smak dyni. Nie mogło(...)masła bez soli 5 łyżek brązowego cukru 1 jajko 1 żółtko olej słonecznikowy do smażenia dodatkowa mąka do podsypania ciasta Posypka: 4 łyżki brązowego cukru 1 łyżka cukru pudru 1/2 łyżeczka cynamonu mielonego Jak zrobić pączki drożdżowe . Pączki ciasto : na talerzyk wyłożyć drożdże , dodać łyżkę cukru. Mieszać do momentu, aż drożdże staną się płynne. Do płynnych drożdży dodać łyżkę mąki
mecooksszczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 kopiaste łyżki naturalnego kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g malin Polewa czekoladowa: 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżeczka miodu 1 płaska łyżka naturalnego kakao Przygotowanie: Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Banany obrać, zmiksować(...)rzepakowym, jogurtem, miodem oraz aromatem waniliowym. W innym naczyniu wymieszać suche składniki: mąkę, sól, cynamon, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia, gałkę muszkatołową, kakao i sodą. Suche składniki przesypać do mokrych, wymieszać całość widelcem do uzyskania jednolitego gęstego czekoladowego ciasta. Na koniec wmieszać połowę malin. Ciasto przelać do formy keksówki o wymiarach 20x10 cm wysmarowanej olejem rzepakowym i obsypanej mąką
Nastoletnie Wypiekanieblogu już wyszukujecie świątecznych ciast i przeglądacie wigilijne propozycje. Mam wrażenie, że z roku na rok wszystko jakoś się szybciej dzieje, ale może to tylko moje odczucie. W każdym razie, mam dla Was ciasto, które tak naprawdę "świąteczne" wyszło w trakcie przygotowywania, kiedy do biszkoptu postanowiłam dodać odrobinę przyprawy do piernika, a później posmarować jedną część powidłami, które zrobiłam jeszcze(...)zeszłego roku z nadmiaru śliwek. Do końca nie byłam pewna tego, czy ciasto będzie spójne i na tyle dobre, by dzielić się z Wami przepisem, ale po konsumpcji wiem, że śmiało mogę Wam je polecić i to nie tylko przy okazji świąt, ale także na co dzień. Doskonale prezentuje się na zastawie marki Ambition , w tym wypadku talerzach z kolekcji
Kuchnia w czekoladzieCiasta piernikowe kojarzą nam się głównie ze świętami, ale czasami mam ochotę na mocno czekoladowe ciasto z nutą piernikową i takie właśnie ono jest. A by
Zainspirowana w kuchniPLACUSZKI NA KWAŚNYM MLEKU Z WIŚNIAMI 3. AROMATYCZNE CIASTO Z RABARBAREM I KARMELEM! 5. TARTA Z RABARBAREM, JAK UŁOŻYĆ RABARBAR NA CIEŚCIE? 6. BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ! 7. DOMOWE LODY KOKOSOWO- MIGDAŁOWE Z PIERNIKIEM I MASŁEM ORZECHOWYM! 8. GOFRY Z WARZYW: MARCHEWKI, PIETRUSZKI I ZIEMNIAKA! 9. PUCHATE DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI POLSKIEGO LATA 10. UCIERANE CIASTO Z RABARBAREM
SMYKWKUCHNIZatęskniłam dzisiaj za zimową porą gdyż za oknem skwar i parno , a słońce niemiłosiernie.Pragnęłam poczuć zapach pachnącego ciasta z marcepanem i owocami i pysznej szarlotki.Piekących się pierników i rozgardiasz domowego.Wiem, jest środek lata , a ja straszę zimą.Jestem zimorodkiem , może dlatego tak tęskno mi za puszystym śniegiem i nostalgią minionych epok.Gdy zimą otworzę słoik pachnący jabłkiem i marcepanem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiłyżeczka, czekolada gorzka 100 gram, śmietana 200 ml, cukier puder 1 łyżka, czekolada starta 50 gram składniki na ciasto o temperaturze pokojowej - śmietana do ubicia bardzo zimna jajka, mleko, cukier, kakao, olej, mąka z proszkiem i sodą, przyprawa do piernika mikserem wyrabiać z 5 minut na większych obrotach do foremek można włożyć papierowe papilotki, do każdej łyżką nałożyć prawie
W Mojej Kuchni Lubięprzepis dla niezdecydowanych ;-) Jeżeli nie wiecie czy upiec keks, czy może piernik, to polecam dwa w jednym. A w zasadzie to nawet trzy, bo ciasto zawiera także dynię. I choć jej smaku nie wyczujecie, to sprawi ona, że keks będzie wilgotny i długo świeży. Wierzch ciasta można oblać polewą czekoladową lub polukrować. U mnie poniekąd jest jedno i drugie, ponieważ
Arabeska waniliowa