Dzień dobry :-) Jeśli szukacie pysznego, prostego i szybkiego przepisu na piernika to polecam Wam ten. Wychodzi puszysty, krem budyniowy i powidło śliwkowe pasuje do niego idealnie. Moje dzieci oszalały na jego punkcie i mam oczywiście zrobić na Święta :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Blaszka 23x33 cm Składniki ciasto: 2 jajka L 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej(...)masła (roztopione) 1 szklanka kefiru 3 łyżki ciemnego kakao 2 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru pudru 1 szklanka prawdziwego miodu u mnie wielokwiatowy 1. Do miski dajemy suche składniki: mąkę, kakao, przyprawę do piernika i sodę oczyszczoną. Mieszamy. 2. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier puder i miksujemy na najwyższych obrotach
kruche babeczkiWigilia już za 16 dni! Kiedy to minęło? Czas najwyższy zabierać się do roboty! Pierniki dojrzewające pewnie już od dwóch tygodni leżakują i czekają na dzień pieczenia? Wiem, że wiele z Was piecze pierniczki, czy pierniki dzień przed świętami, nie bawiąc się w dojrzewanie ciasta. Stąd wychodzę do Was z propozycją przygotowania własnej przyprawy korzennej! Świetnie sprawdzi się(...)cukru niż przypraw lub nie ma w nich przypraw, które powinny się w niej znaleźć. Ponadto, warto zdać sobie sprawę, że kupne saszetki ze zmieloną już „przyprawą do piernika” leżą przez długi okres na sklepowych półkach przez co są o wiele mniej aromatyczne niż domowa ich wersja. Świetnym przykładem są ziarna pieprzu, które świeżo po zmieleniu są intensywne
Be Fit Be Strongczas pieczenia najlepiej dopasować do swojego piekarnika. Orzechy karmelizować lepiej krótko, nie należy dopuścić do zbrązowienia, gdyż wtedy środek ciasta będzie twardy. Składniki na ciasto: 500 g mąki 2 łyżeczki sody + 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 jaja 100 g masła 4 łyżki miodu 200 g cukru pudru +pół słoiczka dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki Z podanych składników( oprócz
Kubki smakumojej perspektywy ten "sklepowy" na pewno był przeeeepyszny! Czasy się zmieniły, teraz zdecydowanie wszyscy stokroć bardziej doceniamy samodzielnie przygotowane dania i ciasta. Mam w swoim zeszycie przepisów recepturę obecną w naszej rodzinie pod hasłem: Piernik Pani Zdobylakowej. Pani Helena była naszą sąsiadką, każdemu życzę takich sąsiadów! Właśnie na bazie jej przepisu powstały powyższe muffiny. Jest ogromnie prosty(...)łyżeczkę proszku do pieczenia - 1 łyżeczkę sody - 0,5 łyżeczki przyprawy piernikowej Powyższe składniki dodawane w dowolnej kolejności należy dokładnie połączyć aż będzie jednolite, gładkie, mocno lejące się ciast. Wówczas dodałam do niego ok. 80 g drobno pociętej czekolady i delikatnie wymieszałam już łyżką. Piekę w foremkach silikonowych, są idealnie niekłopotliwe. Po prostu małą chochelką (taką, która odmierza wielkość
I tu będę miała takie tesię jako świąteczny prezent lub ozdoba choinki! Inspiracją do powstania dania była życzliwość marki S tovit. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej Pół kostki masła 1 szklanka miodu Stovit 5 łyżek syropu klonowego Szklanka cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko 1 łyżeczka kakao Sposób przygotowania: Masło ucieramy(...)cukrem pudrem a następnie dodajemy miodu oraz syropu klonowego i miksujemy do połączenia. W dużym naczyniu łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i jajko. Następnie wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Z wszystkich składników wyrabiamy ciasto, owijamy go folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto dzielimy na połowę. Do jednej dodajemy kakao, zagniatamy
Podróż w kulinariaobłędne. Ja sięgałam co chwilkę po jeszcze jednego. Dobrze, że wyszedł ich, duży pojemniczek. Składniki: Na karmel: 20 g cukru 125 ml wody Ciasto: 1 i 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki miodu łyżeczka przyprawy do piernika kg mąki pszennej łyżka sody 2 jajka 50 g masła Dodatkowo: marmolada Wykonanie: Karmel: Cukier zrumienić na patelni i dolać wodę, zagotować. Ciasto
Moje pyszne gotowanieŚwięta lub jako jadalny prezent. Wykonanie jest łatwe, więc nie powinniście mieć z pierniczkami problemu.Do przygotowania pierniczków użyłam blendera marki Sencor, który doskonale poradził sobie z ciastem na pierniczki. Składniki (ok. 36 szt.):130 g śmietany 18%1 jajko200 g cukru1/2 łyżeczki sody330 g mąki1 łyżka kakaoopakowanie przyprawy do piernikaLukier:sok z 1 cytrynycukier puder Wykonanie:Do miski wbić(...)sodę. Za pomocą blendera* (końcówka z trzepaczką) lub ręcznie wymieszać składniki, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jest dość kleiste, więc należy zwilżyć ręce w wodzie przed formowaniem ciasta. Następnie robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w sporych odstępach
Pasja Smakucukrem należy utrzeć i powoli połączyć z miodem oraz kawą. Następnie wsypać mąkę uprzednio wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem i sodą oraz wlać olej. Na końcu do masy delikatnie wmieszać ubite na sztywno białko i kawałki banana. Ciasto przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut (do tzw. "suchego
Di gotujerobi się go szybko i łatwo. Polecam dodanie do ciasta wydrylowanych wiśni, świeżych lub mrożonych bo według mnie rewelacyjnie do niego pasują. Składniki: 1 margaryna ½ szklanki mleka 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika Wykonanie: Margarynę, mleko, cukier i kakao podgrzewać w garnku o grubym dnie(...)połączą. Odlać ½ szklanki masy na polewę, resztę ostudzić. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, dodać ostudzoną masę i żółtka, całość dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 o C przez 45 minut. Ciasto ostudzić
Mama Gotujeciąg później. Ciasto ma naprawdę wyjątkowy smak :), a przepis ten mam już od lat i nawet nie pamiętam skąd...Składniki : 25 dag miodu 1 szklanka cukru pól kostki smalcu (12,5 dag) 50 dag mąki pszennej 2 małe jajka 1/4 szklanki mleka 1 i 1/2 płaska łyżeczka sody pół łyżeczki soli 2 torebki przypraw korzennych do piernika orzechy - drobno pokruszone
Proste PotrawyZaczyna się grudzień, a wraz z nim świątecznie przygotowania. Jak co roku, aby wprawić się w ten świąteczny nastrój piekę pierniczki katarzynki. Robi się je bardzo łatwo, ciasto nie musi leżakować, od razu możemy wałkować i piec. Zapach, który się rozchodzi po domu od razu nastraja nas świątecznie. Do tej pory piekłam katarzynki z dodatkiem proszku(...)piernika1 łyżeczka sody oczyszczonej7 g suszonych drożdży25 g masłaWykonanie:Cukier, masło i miód rozpuszczamy w rondelku, pod koniec dodajemy przyprawę do piernika. Odstawiamy do przestygnięcia.Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy pozostałe składniki pierniczków i zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na grubość 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Układamy ja na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy
Kulinarne przygody Gatitywprowadzać się w świąteczny nastrój. Najlepiej od samego rana, dlatego dziś propozycja na świąteczny pieczony omlet piernikowy. Wygląda w sumie jak ciasto i podobnie smakuje. Ponadto jest bardzo puszysty i lekki. Omlet jest bezglutenowy, z aromatyczną przyprawą do piernika (uwaga na skład, niektóre firmy dodają mąkę pszenną i cukier), do tego słodziutkie jabłko obsypane cynamonem i troszkę banana do urozmaicenia(...)Naprawdę smakuje niesamowicie. Omlet można zjeść na śniadanie, ale sprawdzi się też jako deser, a nawet mini ciasto. B ardzo polecam wypróbować, bo smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny z patelni. Składniki: 3 białka jaj 2 żółtka 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżki mąki ryżowej szczypta soli 2 łyżki ksylitolu pół łyżeczki proszku do pieczenia pół banana pół
Healthy food explorergrubych pierniczków: 300 gr miodu naturalnego lub sztucznego 120 gr masła 600 gr mąki pszennej przesianej (jeżeli robicie na święta to 50 gr mąki zastąpić 50 gr przyprawy do pierników) 1 jajko (rozmiar L) 2 żółtka (z jajek rozmiar L) 50 – 100 gr cukru pudru (ja dałam 50 gr, bo będę je później lukrować) 2 łyżeczki kakao(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, matą silikonową lub teflonową. Piec 8-10 min w nagrzanym piekarniku do lekko złotego koloru. Gorące pierniki ostrożnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Gdy są całkiem zimne, można zacząć dekorować. *jeżeli ciasto Wam się bardzo klei, trzeba dodać mąki i dokładnie wyrobić, wszak pierniczki odrywane siłą od stolnicy są brzydkie i tracą swój pierwotny
moj przepis nasmakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami. Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego dzisiaj pokażę, jak przygotować takie(...)mleko. Dokładnie wymieszać do połączenia składników (można łyżką). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (termoobieg 160oC) przez około 25-28 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 5. Po wyjęciu z piernika odstawić blaszkę na około 10 minut i następnie wyjąć babeczki
Mała Cukierenkakolorowe :) Pięknie wtedy się prezentują. Miałam więc foremki ze Stelli i zabrałam się do przygotowania ciasta na muffiny. Składniki: * 1 szklanka mąki * 1/2 szklanki brązowego cukru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka kakao * 3 łyżki przyprawy do piernika * 2 jajka * 125 g masła * rodzynki, suszona żurawina, orzechy * 1 łyżka miodu prawdziwego ( opcjonalnie ) * powidła * foremki Stella Masło utarłam(...)pomocą miksera. Wbiłam jajka i ucierałam dalej. Dodałam przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz miód. Wrzuciłam garść bakalii: rodzynki, żurawinę i orzechy i wymieszałam. Nakładałam do muffinek dwie małe i płaskie łyżeczki ciasta, pół łyżeczki powideł i na to wykładałam jeszcze dwie płaskie łyżeczki ciasta. Wysokość surowego ciasta sięgała 3/4 wysokości foremki
Pieprzyć z Fantazją