obłędne. Ja sięgałam co chwilkę po jeszcze jednego. Dobrze, że wyszedł ich, duży pojemniczek. Składniki: Na karmel: 20 g cukru 125 ml wody Ciasto: 1 i 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki miodu łyżeczka przyprawy do piernika kg mąki pszennej łyżka sody 2 jajka 50 g masła Dodatkowo: marmolada Wykonanie: Karmel: Cukier zrumienić na patelni i dolać wodę, zagotować. Ciasto
Moje pyszne gotowanieŚwięta lub jako jadalny prezent. Wykonanie jest łatwe, więc nie powinniście mieć z pierniczkami problemu.Do przygotowania pierniczków użyłam blendera marki Sencor, który doskonale poradził sobie z ciastem na pierniczki. Składniki (ok. 36 szt.):130 g śmietany 18%1 jajko200 g cukru1/2 łyżeczki sody330 g mąki1 łyżka kakaoopakowanie przyprawy do piernikaLukier:sok z 1 cytrynycukier puder Wykonanie:Do miski wbić(...)sodę. Za pomocą blendera* (końcówka z trzepaczką) lub ręcznie wymieszać składniki, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jest dość kleiste, więc należy zwilżyć ręce w wodzie przed formowaniem ciasta. Następnie robić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je w sporych odstępach
Pasja Smakucukrem należy utrzeć i powoli połączyć z miodem oraz kawą. Następnie wsypać mąkę uprzednio wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem i sodą oraz wlać olej. Na końcu do masy delikatnie wmieszać ubite na sztywno białko i kawałki banana. Ciasto przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut (do tzw. "suchego
Di gotujerobi się go szybko i łatwo. Polecam dodanie do ciasta wydrylowanych wiśni, świeżych lub mrożonych bo według mnie rewelacyjnie do niego pasują. Składniki: 1 margaryna ½ szklanki mleka 2 szklanki cukru 4 łyżki kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika Wykonanie: Margarynę, mleko, cukier i kakao podgrzewać w garnku o grubym dnie(...)połączą. Odlać ½ szklanki masy na polewę, resztę ostudzić. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika, dodać ostudzoną masę i żółtka, całość dokładnie wymieszać. Do ciasta dodać białka i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 o C przez 45 minut. Ciasto ostudzić
Mama Gotujeciąg później. Ciasto ma naprawdę wyjątkowy smak :), a przepis ten mam już od lat i nawet nie pamiętam skąd...Składniki : 25 dag miodu 1 szklanka cukru pól kostki smalcu (12,5 dag) 50 dag mąki pszennej 2 małe jajka 1/4 szklanki mleka 1 i 1/2 płaska łyżeczka sody pół łyżeczki soli 2 torebki przypraw korzennych do piernika orzechy - drobno pokruszone
Proste PotrawyZaczyna się grudzień, a wraz z nim świątecznie przygotowania. Jak co roku, aby wprawić się w ten świąteczny nastrój piekę pierniczki katarzynki. Robi się je bardzo łatwo, ciasto nie musi leżakować, od razu możemy wałkować i piec. Zapach, który się rozchodzi po domu od razu nastraja nas świątecznie. Do tej pory piekłam katarzynki z dodatkiem proszku(...)piernika1 łyżeczka sody oczyszczonej7 g suszonych drożdży25 g masłaWykonanie:Cukier, masło i miód rozpuszczamy w rondelku, pod koniec dodajemy przyprawę do piernika. Odstawiamy do przestygnięcia.Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy pozostałe składniki pierniczków i zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na grubość 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Układamy ja na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzewamy
Kulinarne przygody Gatitywprowadzać się w świąteczny nastrój. Najlepiej od samego rana, dlatego dziś propozycja na świąteczny pieczony omlet piernikowy. Wygląda w sumie jak ciasto i podobnie smakuje. Ponadto jest bardzo puszysty i lekki. Omlet jest bezglutenowy, z aromatyczną przyprawą do piernika (uwaga na skład, niektóre firmy dodają mąkę pszenną i cukier), do tego słodziutkie jabłko obsypane cynamonem i troszkę banana do urozmaicenia(...)Naprawdę smakuje niesamowicie. Omlet można zjeść na śniadanie, ale sprawdzi się też jako deser, a nawet mini ciasto. B ardzo polecam wypróbować, bo smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny z patelni. Składniki: 3 białka jaj 2 żółtka 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 3 łyżki mąki ryżowej szczypta soli 2 łyżki ksylitolu pół łyżeczki proszku do pieczenia pół banana pół
Healthy food explorergrubych pierniczków: 300 gr miodu naturalnego lub sztucznego 120 gr masła 600 gr mąki pszennej przesianej (jeżeli robicie na święta to 50 gr mąki zastąpić 50 gr przyprawy do pierników) 1 jajko (rozmiar L) 2 żółtka (z jajek rozmiar L) 50 – 100 gr cukru pudru (ja dałam 50 gr, bo będę je później lukrować) 2 łyżeczki kakao(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, matą silikonową lub teflonową. Piec 8-10 min w nagrzanym piekarniku do lekko złotego koloru. Gorące pierniki ostrożnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Gdy są całkiem zimne, można zacząć dekorować. *jeżeli ciasto Wam się bardzo klei, trzeba dodać mąki i dokładnie wyrobić, wszak pierniczki odrywane siłą od stolnicy są brzydkie i tracą swój pierwotny
moj przepis nasmakołyków. Były bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami. Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego dzisiaj pokażę, jak przygotować takie(...)mleko. Dokładnie wymieszać do połączenia składników (można łyżką). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (termoobieg 160oC) przez około 25-28 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 5. Po wyjęciu z piernika odstawić blaszkę na około 10 minut i następnie wyjąć babeczki
Mała Cukierenkakolorowe :) Pięknie wtedy się prezentują. Miałam więc foremki ze Stelli i zabrałam się do przygotowania ciasta na muffiny. Składniki: * 1 szklanka mąki * 1/2 szklanki brązowego cukru * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * 1 łyżka kakao * 3 łyżki przyprawy do piernika * 2 jajka * 125 g masła * rodzynki, suszona żurawina, orzechy * 1 łyżka miodu prawdziwego ( opcjonalnie ) * powidła * foremki Stella Masło utarłam(...)pomocą miksera. Wbiłam jajka i ucierałam dalej. Dodałam przesianą mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika oraz miód. Wrzuciłam garść bakalii: rodzynki, żurawinę i orzechy i wymieszałam. Nakładałam do muffinek dwie małe i płaskie łyżeczki ciasta, pół łyżeczki powideł i na to wykładałam jeszcze dwie płaskie łyżeczki ciasta. Wysokość surowego ciasta sięgała 3/4 wysokości foremki
Pieprzyć z Fantazjącukier 1 szklanka, przyprawa do piernika 1 opakowanie, kakao 4 łyżki, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, soda oczyszczona 1 łyżeczka, marchew starta 2 szklanki, gruszki 6 sztuk, biała czekolada 100 gram + 1 łyżka gęstej śmietany nóż Victorinox z ząbkami jest bardzo ostry, znakomicie ukroi świeże ciasto z dużą ilością owoców bez poszarpania i ciasto wygląda apetycznie(...)pianę, masa będzie zważona i taka ma być do masy wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, kakao i mikserem dobrze połączyć składniki, następnie wsypać utartą machew i mikserem krótko połączyć składniki forma 40x25 cm wyłożona papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, powkładać w ciasto wydrążone z gniazda nasion gruszki, czubki za mocno wystające ściąć ostrym nożem
W Mojej Kuchni Lubiędomu rozgorzała kilka dni temu dyskusja jakie ciasta mam upiec w tym roku na Święta. Wiadomo, że będzie piernik, jakieś ciasteczka , pewnie też keks, ale dalej towarzystwo nie było zgodne. Jedni chcą sernik, ktoś makowca i jak tu pogodzić rodzinę i jednocześnie nie przygotowywać kilku blach różnych ciast? Dobrym rozwiązaniem jest seromakowiec nazywany też seromakiem. W jednym cieście jest zarówno
Smaczna Pyzamikrofali zmniejszało swoją objętość. Z Delektą jest podobnie, najlepszy efekt był z piernikiem. Miałam 4 smaki "Łatwych ciach" Delecty: - karmelowy - czekoladowy - piernik - jasne z kawałkami czekolady Na kartonie miałam wskazówkę żeby dodać banana do surowego ciasta i tak podgrzać. Zrobiłam tak z jasnym i.. no smakowało jak surowe bo przecież bananowa paćka się nie upiecze. Jak wrażenia? Wszystkie proszki
W kuchni bez szafekKrajanka piernikowa to pomysł na domowe pierniki, które możecie przygotować dosłownie kilka dni przed samymi świętami. Do ich przyrządzenia nie potrzebujemy żadnych foremek. Wystarczy z ciasta uformować wałek i pociąć go na mniejsze części. Poniższe pierniczki są miękkie, puszyste i mocno wciągające :) Składniki na 2 blaszki: 300 g mąki pszennej tortowej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 100 g zwykłego(...)się rozpuścić. Rondelek zdjąć z ognia i dodać masło oraz przyprawę do piernika. Całość wymieszać i lekko ostudzić. Mąkę pszenną i żytnią wymieszać z sodą oczyszczoną i solą, np. za pomocą trzepaczki. Następnie do przygotowanej mąki wlać masę z rondelka. Całość wymieszać, np. za pomocą miksera. Ciasto po wyrobieniu będzie lekko się kleić. Przygotowane ciasto przełożyć do miski, przykryć folią
UgotowaćPrzepis na miękkie pierniki, tzw. na ostatnią chwilę. Z podanej ilości ciasta piernikowego przygotowałam kilka choinek oraz sporą paterę innych drobnych pierniczków, których ozdabianiem z wielką ochotą zajęło się moje dziecko. Robiąc je pamiętajcie, aby miód dodać na końcu (ile przyjmie mąka), tak aby otrzymać zwartą konsystencję ciasta
Z Hrabiną w kuchni